logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Budowa mini kompresora z agregatu lodówki i butli 7,2 L – opinie, doświadczenia

mateuszadrian2 12 Gru 2025 10:57 609 19
REKLAMA
  • #1 21778657
    mateuszadrian2
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witajcie.
    Chciałbym zrobić mini kompresor z agregatu z lodówki i butli gazowej turystycznej 7,2 l. Byłby wyposażony w presostat, zawór zwrotny i kran odwadniający. Zobaczyłem pewne ogłoszenie na OLX i chciałbym się na nim wzorować. Chciałbym się dowiedzieć, co o takim projekcie myślicie i może macie jakieś doświadczenia lub przemyślenia, którymi chcielibyście się podzielić?
    Link do ogłoszenia:
    https://www.olx.pl/d/oferta/mini-kompresor-6-7-l-lodowkowiec-aerograf-CID628-ID1785Mb.html
  • REKLAMA
  • #2 21778845
    viktor1950
    Poziom 30  
    Ocena: 370
    >>21778657 Agregat z lodówki "pluje" olejem, musisz zainstalować odolejacz.
  • #3 21778855
    mateuszadrian2
    Poziom 2  
    Co przez to rozumiesz? W którym miejscu ten odolejacz musiałby być? Nie da się go jakoś rozwiązać inaczej?
  • REKLAMA
  • #4 21779110
    Staszek_Staszek
    Poziom 34  
    Ocena: 840
    mateuszadrian2 napisał:
    W którym miejscu ten odolejacz musiałby być?

W takim aby olej z odolejacza mógł spłynąć na swoje miejsce.
    Olej bez wody co będzie wyzwaniem.
    Rozcięcie i spawanie agregatu może być konieczne.
    mateuszadrian2 napisał:
    Nie da się go jakoś rozwiązać inaczej?

To zależy jak długo sprężarka ma pracować i do czego będzie służyło sprężone powietrze.
    Oprócz odolejania konieczne może być odwadnianie (na wlocie albo wylocie) filtr przeciwpyłowy i wyłącznik termiczny.
  • #5 21779138
    Andrzej42
    Poziom 32  
    Ocena: 321
    Trzeba też pamiętać, że bez spuszczania ciśnienia po zatrzymaniu, nie ruszy ponownie.
    Oraz, że taki agregat, bez nadzoru potrafi nabić ponad 2 MPa...

U mnie działa - jakoś. Agregat z odzysku, do bardzo dorywczych prac. Jedynie jest filtr powietrza na wejściu i pompuje do zbiornika, gdzie ewentualny olej raczej się osadza.
  • #6 21779158
    Staszek_Staszek
    Poziom 34  
    Ocena: 840
    Ja nie widziałem wszystkich agregatów od lodówek.
    Tak naprawdę widziałem tylko jeden z którego zmontowałem sobie kompresor.
    Do tego było to jakieś 40 lat temu, więc szczegóły rozwiązań mogą się znacznie różnić.
    Zaletą agregatu lodówkowego jest cicha praca.
    Jeżeli ktoś zamierza sobie samemu zbudować to powinien koniecznie pamiętać o zaworze bezpieczeństwa.
    Jak zapomni o oleju to świat się nie zawali. Wymieni agregat na następny i będzie pamiętał.
  • REKLAMA
  • #7 21779381
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7779
    viktor1950 napisał:
    musisz zainstalować odolejacz

Raczej separator. Taki separator powinien umożliwić odzysk oleju z tzw. mgły olejowej i skierować z powrotem do sprężarki. Bez niego, po pewnym czasie sprężarka się zatrze (chyba że jest dolewany olej ręcznie).
    Andrzej42 napisał:
    Oraz, że taki agregat, bez nadzoru potrafi nabić ponad 2 MPa...

Grubo więcej, niektóre urządzenie pracują na ponad 2-3 MPa. Osobiście osiągnąłem około 7.
  • #8 21779420
    m2606
    Poziom 34  
    Ocena: 570
    Nie wiem, czy warto to budować. Wydajność nie powala, nawet robienie czegoś aerografem to męka.
    Chyba lepiej kupić jakąś "pompkę" samochodową i stary zasilacz z PC.
  • #9 21779430
    ArturAVS
    Moderator
    m2606 napisał:
    Chyba lepiej kupić jakąś "pompkę" samochodową i stary zasilacz z PC.

Znając trwałość oraz jakość wykonania tych pompek, to lepsze będzie zrobienie "lodówkowca". Do aerografu wystarcza. (po dodaniu separatora i odwadniacza)
  • #10 21779505
    Andrzej42
    Poziom 32  
    Ocena: 321
    ArturAVS napisał:
    Osobiście osiągnąłem około 7.
    ... Nie wiedziałem. Trzeba uważać .
    m2606 napisał:
    Wydajność nie powala
    - Zamontuj dwa...

Zalety: tani (czasem nawet za frre), cichy, przewidziany do pracy ciągłej - żeby freon (czy co tan w środku) nie zwiał to dziesiątki lat lodówki pracują.
    Wady: mała wydajność? Jeżeli ma toto 150 W w porywach, to nie można oczekiwać wydajności, nawet najmniejszych kompresorów o mocy silnika w okolicach kilowata...
  • #11 21779611
    mateuszadrian2
    Poziom 2  
    Masz może pomysł, jak skierować z powrotem olej z separatora do kompresora?
  • REKLAMA
  • #12 21779654
    m2606
    Poziom 34  
    Andrzej42 napisał:
    Zalety: tani (czasem nawet za frre), cichy, przewidziany do pracy ciągłej

Po co mi praca ciągła? Do dmuchnięcia w radiator się nadaje, ale do niczego więcej. Lakierowałem tym modele i miałem go dość. Zmontowałem bez żadnych bajerów - sprężarka, wyłącznik, gaśnica. Przy takiej wydajności żaden odwadniacz nie jest potrzebny. Po latach trafiła mi w ręce sprężarka od zawieszeń. Dostałem za darmo jako uszkodzoną. Jedyne uszkodzenie to był sklejony zaworek. Miałem wymienić silnik na 220 V, ale generalnie została w stanie nienaruszonym i służy na wyjeździe od ponad 20 lat.
    Andrzej42 napisał:
    Wady: mała wydajność? Jeżeli ma toto 150 W w porywach, to nie można oczekiwać wydajności nawet najmniejszych kompresorów o mocy silnika w okolicach kilowata...

Nie oczekiwałem, po prostu to za mało, żeby było użyteczne, chyba, że potrzeba naprawdę mało tego powietrza i mamy czas. Może śmieszne, ale miałem zamontowany zaworek od dętki i dopompowywałem nogą.
  • #13 21779745
    ArturAVS
    Moderator
    @mateuszadrian2 Poszukam rysunków. Robiłem sam z armatury miedzianej. Najważniejsze, Zawór bezpieczeństwa! 0,6-0,8 Mpa.
  • #14 21780019
    m2606
    Poziom 34  
    Normalnie to te opary krążą z czynnikiem i wracają na stronę ssącą. W przypadku, kiedy zrobimy z tego "kompresorek", nie będzie już takiej możliwości. Oliwa z separatora może trafić do puszki dopiero na koniec. U mnie nie było nic i ta sprężareczka chodziła sobie tak latami. Czasem mu tam profilaktycznie strzyknąłem trochę "czegoś", ale z gaśnicy nigdy niczego nie odlewałem – nawet nie wiem, czy było co odlewać. Generalnie to sam jestem ciekaw, jak taki separator rozwiązałeś.

Bardzo wszystkich przepraszam za brak litery "ś", ale mam problem na koncie, którego nijak nie mogę rozwikłać.
  • #15 21780155
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    Ocena: 533
    mateuszadrian2 napisał:
    Masz może pomysł, jak skierować z powrotem olej z separatora do kompresora?
    Na fotce jest separator, tylko cena powala, lecz jest pełno agregatów chłodniczych, być może i na szrocie, więc za przysłowiowe piwo go dostaniesz wraz z nakrętkami. Osobiście uważam, że nie warto go dokładać, bo śmiem przypuszczać, że to będzie stosowane do ''dopsikania'' powietrza w kole i stosowane raz, no dwa w roku.
    Czarny separator oleju z trzema króćcami i etykietą Oil Separator
  • #16 21780168
    ArturAVS
    Moderator
    m2606 napisał:
    Generalnie to sam jestem ciekaw, jak taki separator rozwiązałeś.

Podejrzałem fabryczne rozwiązania w przemysłowych kompresorach :D, Tłokowych i śrubowych z napędem diesla.

Schemat separatora oleju z opisanymi elementami konstrukcyjnymi

Bezpośrednio za sprężarką filtr-odwadniacz;
    Filtr-odwadniacz DCL-162 do linii cieczy w systemach chłodniczych

Zużywa się, więc jest to wersja "na stożek". Łatwa w wymianie, pochłania wilgoć i grubsze zanieczyszczenia (opiłki etc.). Taki typowy do większych układów chłodniczych. Użyłem sprężarki z jakiejś lady chłodniczej na czynnik R404A (większa wydajność i ciśnienie robocze jak typowo lodówkowe (r600a, r134). Do tego zbiornik LPG 60 l z przerobionym wielozaworem. Zawór bezpieczeństwa ustawiłem podczas prób na 1.0 MPa (próba wodna akurat tego zbiornika to 3,2 MPa). Po pierwszej wymianie oleju, oryginalny jest mocno higroskopijny i "nasiąka" wilgocią z powietrza. Wymieniłem na olej ATF, dla sprężarki to w niczym nie przeszkadza, a nie wchodzi w reakcję z tlenem zawartym w powietrzu (tworzy agresywne chemicznie związki). Sterowanie całkowicie elektroniczne (przetwornik ciśnienia Danfoss przemysłowy) + dodany odprężnik z elektrozaworem. Pracowało to u mnie kilka ładnych lat. Oddałem znajomemu na wieś, bo już grubszymi sprawami się nie zajmuję (zdrowie).
  • #17 21780333
    m2606
    Poziom 34  
    Ten odwadniacz jest do układów zamkniętych, pochłonie wodę jednorazowo, a potem już jej nie zatrzymuje. Do stanowisk z narzędziami ręcznymi dokładane są naolejacze. Może jak ktoś nie maluje, to warto rozważyć zostawienie tych oparów. To jest korzystne nawet dla narzędzi przystosowanych do pracy na sucho.

ArturAVS napisał:
    Do aerografu wystarcza.

ArturAVS napisał:
    Użyłem sprężarki z jakiejś lady chłodniczej

To wiele wyjaśnia. To nie moje mikre gówienko :-) Patrzyłem z ciekawości i one mają nawet po 100 cm³ pojemności skokowej. Dokopałem się jeszcze czegoś. Zakres temperatur parowania (nie zawsze ponoć się pokrywa)
    –35…–10 °C → LBP
    –15…+10 °C → MBP
    +5…+15 °C → HBP
    Niższy zakres oznacza, że priorytetem jest ciśnienie - przepływ nie idzie w parze z mocą. Może komuś się to przyda przy doborze.
  • #18 21780491
    ArturAVS
    Moderator
    m2606 napisał:
    Ten odwadniacz jest do układów zamkniętych, pochłonie wodę jednorazowo, a potem już jej nie zatrzymuje.

W fabrycznym układzie tak, Ma określoną ilość czynnika który można przez niego przepuścić. Widziałem u różnych malarzy, przeróbki różnych komprsorów i dołożone osuszacze powietrza podobne jak w ciężarówkach.

m2606 napisał:
    Do stanowisk z narzędziami ręcznymi dokładane są naolejacze.

Nie tylko. Miałem na stanie w UR automatyczną piłę panelową która miała takowy zamontowany na stałe. Dość rozbudowana pneumatyka potrzebowała smarowania (50 ml/ zmiana). W serwisie mieliśmy kompresor śrubowy Atlac Copco z silnikiem 11 kW który zapewniał zasilanie powietrzem dla całej firmy. Wbudowany weń osuszacz miał własne chłodzenie R134.
  • #19 21780576
    m2606
    Poziom 34  
    ArturAVS napisał:
    Nie tylko.

Oczywiście silniki pneumatyczne każdego niemal kalibru potrzebują oliwy, ale generalnie odchodzi się od konieczności "smarowania" powietrza do maszyn. Coraz delikatniejsze bloki zespolonych rozdzielaczy tego nie znoszą.
    ArturAVS napisał:
    Wbudowany weń osuszacz miał własne chłodzenie R134.

U nas chłodnice do tego mają chyba z 8 metrów wysokości. Nie wiem, co tam siedzi, bo ja tej sekcji akurat nie "obrabiam", ale jest potęga :-)
  • #20 21781515
    mateuszadrian2
    Poziom 2  
    Ma ktoś jakiś pomysł, jak kierować olej z powrotem do kompresora, czy w grę wchodzi tylko dolewanie? Wydaje mi się, że w separatorze odkłada się także woda i to nie zbyt dobry pomysł, żeby olej z wodą wracał do kompresora. Chyba że odolejacz byłby od razu za kompresorem, a nie na samym wyjściu układu. Sam już nie wiem...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy mini kompresora wykorzystującego agregat z lodówki oraz butlę gazową turystyczną 7,2 l, wyposażonego w presostat, zawór zwrotny i kran odwadniający. Kluczowym problemem jest obecność oleju w agregacie lodówkowym, który wymaga zastosowania odolejacza lub separatora, aby zapobiec uszkodzeniu sprężarki. Separator powinien umożliwiać odzysk oleju i jego powrót do sprężarki, jednak w praktyce często konieczne jest ręczne dolewanie oleju. Wskazane jest także stosowanie zaworu bezpieczeństwa (0,6-1,0 MPa), filtra powietrza, odwadniacza oraz wyłącznika termicznego. Agregaty lodówkowe cechują się cichą pracą i niskim poborem mocy (około 150 W), ale mają ograniczoną wydajność, co czyni je odpowiednimi głównie do drobnych, okazjonalnych zastosowań, np. do aerografu. Wysokie ciśnienia robocze (do 2-7 MPa) wymagają ostrożności i kontroli ciśnienia. Wymiana oryginalnego oleju na olej ATF może poprawić trwałość sprężarki. Wskazano również, że odwadniacze stosowane w układach zamkniętych mają ograniczoną skuteczność, a w niektórych zastosowaniach korzystne jest pozostawienie niewielkiej ilości oleju w powietrzu do smarowania narzędzi pneumatycznych. Przykłady rozwiązań fabrycznych obejmują filtry-odwadniacze montowane bezpośrednio za sprężarką oraz stosowanie zbiorników LPG z zaworami bezpieczeństwa. Ogólnie budowa takiego kompresora jest możliwa, ale wymaga uwzględnienia kwestii smarowania, odolejania, bezpieczeństwa i ograniczonej wydajności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA