logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DIY kontroler radiowy ESP32-S3 Super Mini + CC1101 z ESPHome dla rolet Dooya

p.kaczmarek2 14 Gru 2025 10:51 2895 19

TL;DR

• Zbudowano DIY kontroler RF do rolet Dooya na ESP32-S3 Super Mini i CC1101, sterowany z ESPHome i Home Assistant, z obudową wydrukowaną w 3D.
  • Projekt łączy CC1101 z RadioLib w ESPHome, obsługuje protokół Dooya 433,92 MHz i przełącza moduł między RX i TX, bo GDO0 pracuje półdupleksowo.
  • Początkowo testy oparto na 5-kanałowym pilocie, ale celem było sterowanie 6 roletami, więc wybrano najmniejsze dostępne ESP32-S3 Super Mini.
  • Układ odbiera i dekoduje pakiety Dooya oraz steruje roletami w Home Assistant, ale wymaga kalibracji czasu ruchu i dalszego dopracowania sygnału dla Flipper Zero.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
📢 Słuchaj (AI):
  • Moduł CC1101 z ESP32-S3 w czarnej obudowie 3D z widocznym okablowaniem
    Tutaj zaprezentujemy zdalny kontroler RF DIY do rolet Dooya wykonany z nadajnika-odbiornika CC1101 i ESP-S3 Super Mini oraz obudowy wydrukowanej w 3D. Kontroler działa z firmware ESPHome i pozwala nam kontrolować rolety Dooya z Home Assistant. Pełne źródło skryptu YAML i model obudowy SKP zostaną załączone na końcu tematu.

Projekt został wykonany przez @DeDaMrAz, ja tylko zajmuję się wsparciem i dokumentacją.

Nasz poprzedni kontroler DIY
    Od dłuższego czasu próbowaliśmy dowiedzieć się, jak sterować roletami Dooya za pomocą Home Assistant. Naszą pierwszą próbę przedstawiliśmy tutaj:
    https://www.elektroda.com/rtvforum/topic4073400.html
    Działało dobrze, ale głównym problemem jest to, że pilot ma 5 kanałów i może sterować 5 roletami, ale @DeDaMrAz ma 6 w mieszkaniu. Musieliśmy więc znaleźć coś innego, co działałoby na wszystkich 6. Wstępne poszukiwania pokazały kilka płytek RF, takich jak FS1000 lub CC1101, które pozwoliłyby nam całkowicie pominąć pilota. Najpierw brane były pod uwagę karty FS1000x:
    Moduł RF FS1000A przekreślony czerwonym krzyżem, sugerujący jego nieprzydatność
    ale szybko doszliśmy do wniosku, że nie będzie to wykonalne, głównie ze względu na brak kontroli nad transmisją i ogólną niestabilność oraz niezdolność HW do modulacji ASK/OOK.

Pierwsze próby z Tasmota
    Wtedy natknęliśmy się na ten projekt - https://github.com/andrew01144/Tasmota-SomfyRTS
    Jest to skrypt Berry dla Tasmota umożliwiający sterowanie roletami Somfy.
    Stamtąd zdecydowaliśmy się przejść do układu CC1101, który jest transceiverem 315-915MHz. Arkusz danych można znaleźć tutaj - https://www.ti.com/lit/ds/symlink/cc1101.pdf
    Ten sam układ jest podstawą Flipper Zero, więc z pewnością może obsługiwać wiele protokołów, a jednocześnie nie wymaga bardzo wydajnego MCU do działania. ESP może go dobrze napędzać.
    Moduł radiowy CC1101 z czarną anteną i płytką PCB w kolorze niebieskim
    Moduły CC1101 dotarły, podłączyliśmy wszystko i po zainstalowaniu Tasmota i skonfigurowaniu wszystkiego, wszystko działało dobrze od pierwszego uruchomienia! Wyniki zostały zweryfikowane z Flipper Zero - wszystko wysyła się poprawnie. Ale problem polegał na tym, że nie był przeznaczony dla protokołu, dla którego stworzono rolety Dooya, był przeznaczony dla silników i sterowania opartego na Somfy, a nie Dooya, na którym oparte są rolety docelowe. Ale ogólny pomysł i implementacja były bezbłędne!
    Próbowaliśmy dostosować skrypt Berry do potrzeb Dooya i nie byliśmy w stanie sprawić, by obsługiwał wymagany protokół Dooya, ale ogólny pomysł został nadal uznany za przydatny....

ESPHome RF próba i początkowy sukces
    Kilka dalszych poszukiwań później natknęliśmy się na to repo - https://github.com/juanboro/esphome-radiolib-cc1101
    Jest tam wszystko co potrzebne, CC1101 kontroler z ESP32 oraz link do wersji ESPHome umożliwiającej transmisję - https://github.com/esphome/esphome/pull/6300, więc zdecydowaliśmy się na to rozwiązanie.
    Główną przeszkodą była obsługa Berry w ESPHome, która okazała się nie być dobrze udokumentowana i pozornie często zmieniana.
    Podstawy, takie jak tworzenie nowego urządzenia i parowanie są łatwe, ale starszy yaml nie wydaje się być kompatybilny z obecnymi kompilacjami. Na przykład to na:
    https://github.com/dbuezas/esphome-cc1101
    Dlatego zdecydowaliśmy się stworzyć własny yaml od podstaw. Podstawy zostały ustalone na podstawie wszystkich repozytoriów i zagadnień, jak skonfigurować moduł i utworzyć plik yaml itp. Ponadto protokół Dooya jest dobrze znany, a niektóre informacje można znaleźć tutaj:
    https://github.com/omerl13/raspberrypi-rf-dooya-controller
    Wykorzystuje on częstotliwość 433,92 MHz, stosując zastrzeżony system często wymagający określonych kodów identyfikacyjnych i struktur ładunku, wykorzystuje modulację ASK/OOK do transmisji danych, nagłówków i sum kontrolnych. Ponieważ Flipper Zero jest w stanie przechwycić sygnał, oto oryginalne zdalne przechwytywanie przycisku STOP z flippera.
    Ekran Flipper Zero pokazujący przechwycony sygnał Dooya 433.92 MHz (Stop, kanał pojedynczy)
    Ogólnie zdekodowany sygnał wygląda następująco:
       KEY:0x61EE37 05 55 - > STOP:  id=0x0061EE37, ch=5, btn=5, check=5

Po początkowych sukcesach, zdecydowaliśmy się na najmniejsze moduły ESP32 jakie mieliśmy pod ręką - dostępne były ESP32-S3 Super Mini, które podłączyliśmy w następujący sposób:
    Schemat połączeń ESP32-S3 Super Mini z modułem CC1101 i anteną
    Oto początkowy yaml, który dał pierwsze udane przechwytywanie RF:
    Kod: YAML
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

To dało pewien początkowy sukces, może faktycznie odczytywać i dekodować sygnały z pilota, zarówno w postaci nieprzetworzonej, jak i zdekodowanej zgodnie z protokołem Dooya:
    Konsola ESPHome z zielonym logiem odczytu i transmisji pakietów RF Dooya
    Pierwszy sukces. Możemy odczytać kody bez Flippera i zintegrować je z naszym "finalnym" buildem ESP. Teraz, aby włączyć transmisję na CC1101 i ESPHome, jest kilka sztuczek, ale także musieliśmy przejść z PR#6300, którego używaliśmy na początku, do Radiolib:
    external_components: 
    - source: github://juanboro/esphome-radiolib-cc1101@main 
      components: [ radiolib_cc1101 ]

Radiolib to potężna biblioteka dla CC1101 i włączyliśmy ją do końcowego yaml, aby nieznacznie poprawić to, co jest wysyłane i uzyskać najlepsze wyniki z urządzenia. Więcej na ten temat można znaleźć tutaj - https://github.com/jgromes/RadioLib
    Część TX została następnie przetestowana, otrzymaliśmy kilka zerowych przechwytów Flippera i użyliśmy prawie takiej samej struktury jak w przypadku przycisku odbioru:

Niestety, nie zadziałało. Po pewnym czasie czytania kolejnych PR-ów, kolejnych repozytoriów i testowania udało nam się to uruchomić. Powodem, dla którego początkowo nie działało, jest to, że pin GDO0 jest używany zarówno do nadawania, jak i odbierania, czyli półdupleksu, i nie było to włączone, więc uzyskaliśmy więcej informacji i przetestowaliśmy ten kod:

Okazało się, że to działa dobrze - rolety się poruszają. Ale straciliśmy zdolność RX, którą mieliśmy wcześniej, musimy zbadać dalej.... Rozwiązanie:

Spowoduje to początkowe przełączenie CC1101 w tryb RX, a następnie w tryb TX, gdy zajdzie taka potrzeba.

Podsumowując, to jest to, z czym skończyliśmy, plik yaml, który działa i kontroluje roletę biurową oraz odbiera i dekoduje pakiety protokołu Dooya. Kolejne rolety będą musiały zostać dodane później.

Działa zgodnie z przeznaczeniem, potrzeba więcej szlifów, na przykład silniki działają, ale Flipper zero nie może zdekodować przesyłanego sygnału, może go przechwycić, ale nie zdekodować, ale rolety reagują na polecenia. Nie jest to duży problem na obecnym etapie.

Testując nieco więcej na HackRF zorientowaliśmy się w czasach i wzorcach oryginalnych transmisji zdalnych, więc próbowaliśmy naśladować i bawić się konfiguracją z urządzenia, które ostatecznie zintegrowane z HA wygląda mniej więcej tak:
    Panel ESPHome z ustawieniami bramek rolet i modułu CC1101
    Istnieje teraz możliwość kontrolowania różnych aspektów CC1101, dostosowywania i polerowania czasów i interwałów, ale działa i będziemy go nadal ulepszać.

Obudowa wydrukowana w 3D
    Gdy wszystko jest już gotowe, mała obudowa została również zaprojektowana jako model 3D i wydrukowana. Zajęło to kilka prób ze względu na różne tolerancje druku 3D. W załączeniu plik Sketchup - ESP32-S3 and CC1101 enclosure V6.skp.
    Wizualizacja 3D rozłożonej obudowy do kontrolera ESP32-S3 i CC1101
    A to obecny efekt końcowy, nie jest idealny ani ładny, ale działa:
    Zdalny kontroler RF z modułem CC1101 i ESP32-S3 w czarnej, wydrukowanej obudowie 3D Kontroler RF w 3D drukowanej obudowie z widocznym modułem CC1101 i złączem SMA Zbliżenie na zdalny kontroler RF DIY z ESP32-S3 i modułem CC1101 w czarnej obudowie 3D

Prezentacja końcowa
    Należy więc wspomnieć, że takie rolety trzeba kalibrować - czas otwarcia/zamknięcia zależy od długości rolety , przekładni i silnika.
    Fragment konfiguracji ESPHome z ustawionym czasem otwierania i zamykania na 25s
    Po skonfigurowaniu i skalibrowaniu można je otwierać i zamykać oraz przenosić do dowolnej frakcji w Home Assistant:
    Panel sterowania żaluzją biurową w Home Assistant; otwarcie ustawione na 17%
    Panel sterowania roletą biurową w Home Assistant, roleta otwarta w 17%
    Można ich również używać w automatyzacjach Home Assistant, dzięki czemu można na przykład automatycznie otwierać je rano.
    Tworzenie nowej automatyzacji ustawiającej pozycję drzwi balkonowych Blinds Gateway East
    Oto wideo pokazujące żaluzje w akcji - otwierające się na dany ułamek:

Podsumowanie
    To nie ma być kompletny poradnik, to raczej krótka prezentacja pracy, którą wykonał @DeDaMrAz, aby uruchomić swoje rolety, ale wciąż możemy dojść do pewnych ostatecznych wniosków.
    To, co zaczęło się od prostego pomysłu - zastąpienia 5-kanałowego pilota Dooya czymś przyjaznym dla Home Assistant - zakończyło się głębszym zanurzeniem się w RF, niż początkowo oczekiwaliśmy. Ale droga była tego warta. Bardzo wcześnie potwierdziliśmy, że CC1101 jest właściwą platformą sprzętową, a każda nieudana próba (FS1000, wczesne testy Tasmota, niekompatybilne skrypty Berry) pomogła nam zdefiniować, co będzie, a co nie będzie działać dla Dooya.
    Jedną z największych przeszkód była dokumentacja - wydaje się, że projekty Tasmota/ESPHome mają tendencję do częstych zmian i wiele dostępnych niestandardowych skryptów jest przestarzałych lub nie działa. Niemniej jednak, może to być tylko przypadek tego konkretnego urządzenia - nie przeprowadziliśmy dogłębnych badań na ten temat, więc weź nasze słowo z przymrużeniem oka.
    Koniec końców, okazało się, że Flipper Zero w połączeniu z ESP32 i CC1101 jest potężnym narzędziem do sterowania różnymi urządzeniami. Wciąż jest ogromne pole do poprawy, ale podstawowa funkcjonalność działa dobrze i teraz żaluzjami można łatwo sterować z paneli Home Assistant i automatyki.
    Czy Ty również próbowałeś wykorzystać CC1101 w projekcie DIY? Daj nam znać w komentarzu!
    Załączniki:
    • blind-gateway.zip (3.1 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • ESP32-S3 and CC1101 enclosure V6.zip (739.66 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • flipper capture.zip (3.61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    Pomogłem? Kup mi kawę.
    O autorze
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Inżynier programista z wieloletnim doświadczeniem embedded i full stack developer.
    Specjalizuje się w: embedded, Full-Stack Developer
    p.kaczmarek2 napisał 14584 postów o ocenie 12608, pomógł 654 razy. Jest z nami od 2014 roku.
  • REKLAMA
  • #2 21780368
    CMS
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2589
    Jeśli dobrze rozumiem, to antena jest wewnątrz rury na którą nawijana jest roleta. Czy nie stanowi to problemu?
  • #3 21780400
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12608
    W tej chwili od opracowanego kontrolera do najdalszej rolety jest jakieś 7-8 metrów i nie ma problemu z zasięgiem. Opracowany kontroler zastępuje pilot od rolety, ten sam pilot który próbowaliśmy przerabiać na sterowanie Wi-Fi w tym temacie:
    Przeróbka pilota RF od rolet tak aby działał z WiFi i Home Assistant

Samych rolet Dooya nie rozbieraliśmy więc zasadniczo nawet nie wiemy dokładnie gdzie tam jest antena, my jedynie zrobiliśmy dla nich nowego "pilota".
    Schemat budowy zmotoryzowanej rolety z częściami i opcjami silników
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 21780988
    austin007
    Poziom 17  
    Ocena: 275
    Na jak długo wystarcza naładowany akumulator? Jaki jest pobór prądu w trybie czuwania? Rozważałeś komunikację Zigbee ?
  • #5 21782122
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12608
    Są różne typy tych żaluzji, ale tu są prezentowane te zasilane normalnie z sieci. Jedynie pilocik RF ma bateryjkę, starcza ona na ponad dobry rok, ale zależy ile używasz.
    Tabela z trzema rodzajami zasilania żaluzji i odpowiadającymi im modelami
    Natomiast nasza "bramka" na ESP32 jest zasilana z USB, więc też jest stale podłączona.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 21814833
    michalsocha1985
    Poziom 1  
    Super! Twój post dużo mi pomógł, bo męczyłem się ze stworzeniem pilota do ekranu rzutnika. Wybrałęm cc1101 + ESP32 C3. najwięcej namęczyłem się na samym wyborze pinów bo w c3 supermini GPIO8, 9, 10, 20, 21 są albo strapping pins albo są do USB/UART, więc lutowałem kilka razy. Ciągle w błąd wprowadzał mnie a to chatGPT a to GeminiAI i w końcu znalazłem ten post :)
  • REKLAMA
  • #7 21836532
    tzsolt
    Poziom 3  
    Czy dobrze rozumiem:

- z ESP32-S3 + CC1101 tylko sprzęt może sterować roletami Dooya w Home Assistant (Flipper Zero potrzebny tylko do rozwoju)?
    - Home Assistant ma również aplikację na Androida, więc mógłbym sterować roletami również z telefonu komórkowego?
    - skoro można ustawić pozycję na dany ułamek - jak widzę na powyższym filmie - czy oznacza to, że jest to silnik BIDI Dooya - który jest dwukierunkowy i wysyła dane o pozycji?

Może nie widziałem, ale jak mogę powiązać ESP32-S3 + CC1101 z moimi silnikami, jeśli nie mam Flipper Zero? Skąd znasz ID silnika?

Dziękuję za ten świetny artykuł!
  • REKLAMA
  • #8 21836616
    DeDaMrAz
    Poziom 22  
    Ocena: 129
    tzsolt napisał:
    - z ESP32-S3 + CC1101 tylko sprzęt może sterować roletami Dooya w Home Assistant (Flipper Zero potrzebny tylko do rozwoju)?
    - Home Assistant ma również aplikację na Androida, więc mógłbym sterować roletami również z telefonu komórkowego?

Poprawne we wszystkich 3 interpretacjach.

tzsolt napisał:
    Czy to oznacza, że jest to silnik BIDI Dooya - który jest dwukierunkowy i odsyła dane o pozycji?

Nie, pozycja jest oparta na czasie.

tzsolt napisał:
    Może nie widziałem, ale jak mogę powiązać ESP32-S3 + CC1101 z moimi silnikami, jeśli nie mam Flipper Zero? Skąd znasz ID silnika?

Na początku może to nie być oczywiste, ale głównym wymogiem projektowym było najpierw zaprogramowanie ESP tylko jako odbiornika, który będzie przechwytywał dane z pilota, które następnie powielisz w innej iteracji kodu.
  • #9 21836621
    tzsolt
    Poziom 3  
    Po pierwsze, muszę przechwycić wszystkie 5 rolet poruszających się sygnałem RF za pomocą ESP?
    W produktach komercyjnych wystarczy tylko sparować / powiązać pilota (nacisnąć 2 razy przycisk P2 z tyłu) ze sprzętem mostka WIFI-RD, ale w tym rozwiązaniu muszę przesunąć wszystkie 5 rolet z pilota i przechwycić kody za pomocą ESP. Po uzyskaniu 5 identyfikatorów/kodów muszę wpisać je we właściwej pozycji w oprogramowaniu ESP?
  • #10 21836626
    DeDaMrAz
    Poziom 22  
    tzsolt napisał:
    Więc najpierw muszę przechwycić wszystkie 5 migawek poruszających sygnałem RF za pomocą ESP?

Prawidłowo.

tzsolt napisał:
    W produktach komercyjnych wystarczy sparować/powiązać pilota (nacisnąć 2 razy przycisk P2 z tyłu) ze sprzętem mostka WIFI-RD,

Dotyczy to każdego silnika, jeśli pilot ma 5 kanałów sterowania, procedurę należy powtórzyć dla każdego silnika.

tzsolt napisał:
    ale z tym rozwiązaniem muszę przenieść wszystkie 5 rolet z pilota i przechwycić kody za pomocą ESP. Po uzyskaniu 5 identyfikatorów/kodów muszę wpisać je do odpowiedniej pozycji w oprogramowaniu ESP?

To nie jest produkt komercyjny, ale rozwiązanie dla majsterkowiczów 😉 i tak, zgadza się co do części programistycznej.
  • #12 21837651
    DeDaMrAz
    Poziom 22  
    tzsolt napisał:
    Może to nie pomoże nam odczytać stanu migawki i sterować do określonej pozycji?

W przypadku silników, które prawdopodobnie mają raportowanie pozycji, implementacja z pierwszego postu dotyczy modeli bez raportowania.

BTW, ESPHome cofnął się w wersji 2026.2.x i na chipach/modułach ESP32-C3 ma problem, w którym moduł rozłączy się z API, jeśli IPv6 jest włączony (co jest domyślnie), więc dodaj to do sekcji konfiguracji sieci, aby złagodzić skutki

network:
      enable_ipv6: false
  • #13 21839044
    kmarkot
    Poziom 31  
    Ocena: 359
    Podpowiem jeżeli komuś się nie chce bawić się w lutowanie drukowanie ... może użyć gotowca w którym trzeba zmienić oprogramowanie
    https://forum.arturhome.pl/t/sprzedam-magic-reader-czytnik-wmbus-wi-fi-ethernet-poe/7732
    https://www.olx.pl/d/oferta/magic-meter-v3-cz...-ID14iWYp.html?search_reason=search%7Corganic
    wmbus:
    mosi_pin: GPIO35
    clk_pin: GPIO36
    miso_pin: GPIO37
    gdo2_pin: GPIO1
    gdo0_pin: GPIO2
    cs_pin: GPIO34

Nie testowałem ale powinno działać
  • #14 21847171
    tzsolt
    Poziom 3  
    i dlaczego jest to istotne dla tego tematu?
  • #15 21858667
    tzsolt
    Poziom 3  
    Zakończyłem więc pracę z pilotem BIDI Dooya (DD1805H).
    Nie udało mi się zdekodować nagranego sygnału (RTL-SDR).
    Może ktoś ma jakieś pomysły... Załączam nagrany sygnał Universal Radio Hacker.
    Załączniki:
    • DIY kontroler radiowy ESP32-S3 Super Mini + CC1101 z ESPHome dla rolet Dooya Clipboard_03-10-2026_03.jpg (142.3 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • DIY kontroler radiowy ESP32-S3 Super Mini + CC1101 z ESPHome dla rolet Dooya Clipboard_03-10-2026_02.jpg (98.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • DIY kontroler radiowy ESP32-S3 Super Mini + CC1101 z ESPHome dla rolet Dooya Clipboard_03-10-2026_01.jpg (97.69 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 21860309
    derrew222
    Poziom 2  
    Uruchomiłem blinds_gateway w kosnoli odczytuje jeden przycisk pilota jako 3 linie kodu, pytanie jak to przekonwertować z raw na kod który mogę umieścić w finalnym pliku yaml ?
    Zrzut konsoli z logami „remote.raw”: trzy linie odebranych wartości Raw -446, -2686 i 1910.
  • #17 21860845
    DeDaMrAz
    Poziom 22  
    derrew222 napisał:
    pytanie brzmi, jak przekonwertować to z surowego na kod, który mogę umieścić w końcowym pliku yaml?

Czy wiesz, jaki masz typ pilota? Jakiego typu protokołu używa?
  • #18 21860996
    derrew222
    Poziom 2  
    Pilot to yooda 1ch 433Mhz model 1712770H natomiast nigdzie nie znalazlem informacji o zastosowanym protokole >>21860845

Dodano po 44 [minuty]:

Pilot to yooda 1ch 433Mhz model 1712770H natomiast nigdzie nie znalazlem informacji o zastosowanym protokole >>21860845
  • #19 21861235
    DeDaMrAz
    Poziom 22  
    wygląda na to, że jest to modulacja ASK, dooya działa z OOK (może FSK) i na tym oparłem projekt. Musiałbyś pobawić się radiolibem, aby dowiedzieć się, jak zaimplementować jego obsługę w ESPHome.
  • #20 21875590
    KasperDanySL
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    u mnie ten kod zadziałał z lekką modyfikacją działa nawet z roletami yooda

remote_transmitter:
      - id: rf_transmitter
        pin:
          number: $tx
          allow_other_uses: ${tx_rx_shared}
          mode:
            output: true