logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja dwużyłowa w kamienicy – czy zerowanie gniazda grozi porażeniem przy płaskiej wtyczce?

Fatlover 21 Gru 2025 10:45 183 5
REKLAMA
  • #1 21786338
    Fatlover
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Dzień dobry.
    Mam mieszkanie w kamienicy, starej kamienicy z instalacją dwużyłową. Ostatnio przegląd elektryczny ujawnił brak uziemienia gniazdek. Elektryk dokonujący przeglądu powiedział mi, żeby wyzerować gniazda, czyli połączyć przewód neutralny z bolcem. W związku z tym pytanie: czy po włączeniu np. lampki nocnej do takiego gniazda płaską wtyczką, gdzie bolec jest "na powietrzu", będzie na nim napięcie zagrażające człowiekowi w razie dotknięcia?
  • REKLAMA
  • #2 21786342
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3476
    Fatlover napisał:
    W związku z tym pytanie czy po włączeniu np. lampki nocnej do takiego gniazda płaską wtyczką gdzie bolec jest "na powietrzu" będzie na nim napięcie zagrażające człowiekowi w razie dotknięcia?
    Nie będzie napięcia - nie ma zgrożenia.
  • REKLAMA
  • #3 21786344
    tos18
    Poziom 42  
    Ocena: 1818
    Poprawnie wykonane zerowanie W sprawnej instalacji poprawia ochronę przeciwporażeniową i nie jest niebezpieczne.
    Niebezpieczeństwo pojawia się w momencie przerwania przewodu PEN.
  • REKLAMA
  • #4 21786348
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3476
    tos18 napisał:
    Poprawnie wykonane zerowanie W sprawnej instalacji poprawia ochronę przeciwporażeniową i nie jest niebezpieczne.
    Niebezpieczeństwo pojawia się w momencie przerwania przewodu PEN.
    To sugestia, że zerowanie może spowodować zagrożenie.
  • REKLAMA
  • #5 21786351
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7751
    @CYRUS2 A czy w przypadku który wytłuściłeś, nie spowoduje zagrożenia?
  • #6 21786364
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2844
    Fatlover napisał:
    Dzień dobry.
    Mam mieszkanie w kamienicy, starej kamienicy z instalacją dwużyłową. Ostatnio przegląd elektryczny ujawnił brak uziemienia gniazdek. Elektryk dokonujący przeglądu powiedział mi, żeby wyzerować gniazda, czyli połączyć przewód neutralny z bolcem. W związku z tym pytanie: czy po włączeniu np. lampki nocnej do takiego gniazda płaską wtyczką, gdzie bolec jest "na powietrzu", będzie na nim napięcie zagrażające człowiekowi w razie dotknięcia?

W sprawnej instalacji nie ma zagrożenia. Zagrożenie pojawi się jak przewód zerowy zostanie przerwany. Ma to najczęściej miejsce w starych zaniedbanych instalacjach. Nie bez powodu zabroniono już kilkadziesiąt lat temu wykonywania instalacji dwuprzewodowych. Może warto pomyśleć o wymianie instalacji przy najbliższym remoncie?
REKLAMA