logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wydłużyć czas pracy baterii w zniczach elektrycznych Subito?

Tytus Kosiarski 28 Gru 2025 19:17 4137 33

TL;DR LABEL_AI_GENERATED

• Przetwornica na MCP1624 do zniczy elektrycznych Subito podnosi napięcie jednej lub dwóch baterii R6 do poziomu zasilania LED i pozwala rozładować je niemal do zera.
  • PCB wciska się w kołnierz pokrywki; oryginalną LED lutuje się do nowej płytki, a progi wyjściowe ustawia się rezystorami R1 i R2 na 2,1V lub 2,8V.
  • Test z najtańszą baterią cynkowo-węglową dał niespełna miesiąc świecenia LED, a gotowe układy kosztowały 45 zł za PCB i 53 zł za części na 10 kompletów.
  • Przy dwóch równolegle połączonych alkalicznych R6 uzyskano około 3 miesiące ciągłej pracy, a na leżakującej litowej R14 znicze świeciły ponad miesiąc na cmentarzu.
  • Połączenie szeregowe baterii dawało krótszy czas pracy, około 2,5 miesiąca, i doprowadziło do tak głębokiego rozładowania, że jedna bateria odwróciła biegunowość.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
Słuchaj:
  • #31 21947534
    REMUR.
    Poziom 27  
    Ocena: 255
    Rezystor 0,25W. Nie martw się, nic nie wybuchnie.
  • #32 21947850
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 902
    REMUR. napisał:
    Rezystor 0,25W. Nie martw się, nic nie wybuchnie.

Panie to jest ogormna moc - na szczęście LED pobierają mały prąd i nie potrzeb dużych (gabarytowo i mocowo) rezystorów.
  • #33 21948399
    maestro83
    Poziom 13  
    Ocena: 19
    Właśnie ktoś miał znicza tylko nie wiem czy to solarny -ogniwo czy inny i po prostu pękło szkło i na pomnik a ze był z kamienia drogiego została plama czarna .Wiem ze 2 paluszki to tylko 3v ale pomnik jest z takiego kamienia właśnie który chłonie wodę i odparowuje i trzeba o niego dbać jak to powiedział kamieniarz .
  • #34 21949121
    maestro83
    Poziom 13  
    Ocena: 19
    Tytus Kosiarski napisał:
    Tytus Kosiarski napisał:
    Na razie obserwuję pracę tej litowej R14 po leżakowaniu gdzieś chyba 10 lat

No i okazało się, że te litowe R14 już skończyły swój żywot... Dziś byłem na cmentarzu i dwa znicze zasilane tymi bateriami już nie świeciły. Napięcia na tych obu bateriach były 0,22V i 0,19V.
    Przypomnę, że znicze rozpoczęły pracę na tych bateriach 4 listopada, na cmentarz zaniosłem je 21 listopada, a ostatni pomiar napięcia na nich, kiedy jeszcze świeciły, wykonałem 28 grudnia. Czyli gdzieś na przestrzeni 28 grudnia...5 stycznia nastąpił nagły spadek napięcia, co byłoby zgodne z charakterystyką przedstawioną przez Kolegę @cranky.

Czyli te stare, litowe R14 wystarczyły na niespełna 2 miesiące świecenia. Widać już, że znacznie lepszym pomysłem będzie zasilanie tych zniczy z alkalicznych R14.

Natomiast znicze zasilane z równolegle połączonych, alkalicznych paluszków R6, nadal świecą i napięcia na nich wynoszą 0,93V (ten układ pracy jest od 20 września) oraz 1,39V (ten układ pracy jest od 24 grudnia, po przeróbce z szeregowego układu połączenia i włożeniu nowych baterii).
    Czyli można by było zrobić rezystor 56 ohm 0,25 i przetwornica równolegle połączonych będzie świecić z 4 miesiące zwykły subito led i ten duży ?
Słuchaj:

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy modyfikacji elektrycznego znicza Subito w celu wydłużenia czasu świecenia LED przez zastosowanie przetwornicy step-up na MCP1624. Układ podnosi napięcie z jednej lub dwóch baterii R6/R14 do poziomu wymaganego przez diodę i pozwala wykorzystać niemal pełne rozładowanie ogniw. Porównywano różne źródła zasilania: stare baterie cynkowo-węglowe, alkaliczne oraz litowe jednorazowe ER26500; testy wykazały, że litowe R14 świeciły niespełna 2 miesiące, a lepszym rozwiązaniem okazały się alkaliczne R14 i równolegle połączone R6. Omawiano też gotowe moduły step-up oraz przetwornice step-up/step-down do akumulatorów Li-ion z e-papierosów, wraz z BMS i możliwością ładowania. Pojawiły się pytania o próg odcięcia przetwornicy, sens rezystora szeregowego LED, zabezpieczenie przed nadmiernym rozładowaniem oraz pomysł sterowania fotorezystorem, aby wygaszać LED w dzień i dodatkowo oszczędzać energię.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA