Rezystor 0,25W. Nie martw się, nic nie wybuchnie.
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamREMUR. napisał:Rezystor 0,25W. Nie martw się, nic nie wybuchnie.
Tytus Kosiarski napisał:Czyli można by było zrobić rezystor 56 ohm 0,25 i przetwornica równolegle połączonych będzie świecić z 4 miesiące zwykły subito led i ten duży ?Tytus Kosiarski napisał:Na razie obserwuję pracę tej litowej R14 po leżakowaniu gdzieś chyba 10 lat
No i okazało się, że te litowe R14 już skończyły swój żywot... Dziś byłem na cmentarzu i dwa znicze zasilane tymi bateriami już nie świeciły. Napięcia na tych obu bateriach były 0,22V i 0,19V.
Przypomnę, że znicze rozpoczęły pracę na tych bateriach 4 listopada, na cmentarz zaniosłem je 21 listopada, a ostatni pomiar napięcia na nich, kiedy jeszcze świeciły, wykonałem 28 grudnia. Czyli gdzieś na przestrzeni 28 grudnia...5 stycznia nastąpił nagły spadek napięcia, co byłoby zgodne z charakterystyką przedstawioną przez Kolegę @cranky.
Czyli te stare, litowe R14 wystarczyły na niespełna 2 miesiące świecenia. Widać już, że znacznie lepszym pomysłem będzie zasilanie tych zniczy z alkalicznych R14.
Natomiast znicze zasilane z równolegle połączonych, alkalicznych paluszków R6, nadal świecą i napięcia na nich wynoszą 0,93V (ten układ pracy jest od 20 września) oraz 1,39V (ten układ pracy jest od 24 grudnia, po przeróbce z szeregowego układu połączenia i włożeniu nowych baterii).