logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Rachunek za prąd 5000 zł, zużycie 200 kWh/dobę – gdzie szukać upływu energii?

Wini 230 04 Mar 2026 05:36 2283 47
Najlepsze odpowiedzi

Why is an electric meter showing about 200 kWh per day and high power even when all loads are disconnected, and where should I look for the fault?

If the meter really keeps counting after all outgoing conductors are disconnected, the meter is faulty or intermittently faulty, not the house load [#21855183][#21855441] To prove it, disconnect the outgoing wires from the meter, record the behavior on video, and have the meter examined or replaced; if the LEDs still pulse and energy is added with no load, that is evidence of a defect [#21855183][#21855441] Before ruling out the installation, verify that the lower disconnect switch actually opens the circuit and has not welded its contacts, because a bad disconnector can leave voltage on the outputs [#21854836] Also remember that not every circuit must be behind the RCD and there may be loads before it, so “everything off” may still leave a live branch [#21854893] If the meter turns out to be fine, the most suspicious loads mentioned were the septic-tank pump and buried cables with damaged insulation [#21853856][#21853855]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #32 21854836
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    Ocena: 1106
    I po wyłączeniu tym dolnym aparatem nie ma na pewno napięcia na wyjściu?
    Może aparat jest uszkodzony?
    Myślę tu o tzw. sklejeniu się styków lub zablokowaniu mechanizmu.
    Trzeba sprawdzić, czy w gniazdkach nie ma jednak napięcia.
    Podobnie trzeba sprawdzić ewentualność występowania zasilania w odbiornikach podłączonych na stałe.
  • #33 21854838
    AT PRO
    Poziom 25  
    Ocena: 189
    Do skrzynki nie dostaje się przypadkiem woda?
  • #34 21854839
    Wini 230
    Poziom 23  
    Ocena: 309
    AT PRO napisał:
    Do skrzynki nie dostaje się przypadkiem woda?
    Nie wiem ale przyłącze to własność zakładu energetycznego oni za nie odpowiadają

Mateusz_konstruktor napisał:
    I po wyłączeniu tym dolnym aparatem nie ma na pewno napięcia na wyjściu?
    Może aparat jest uszkodzony?
    Myślę tu o tzw. sklejeniu się styków lub zablokowaniu mechanizmu.
    Trzeba sprawdzić, czy w gniazdkach nie ma jednak napięcia.
    Podobnie trzeba sprawdzić ewentualność występowania zasilania w odbiornikach podłączonych na stałe.

Nie ma mnie tam na miejscu licznik jest już zgłoszony do ekspertyzy
  • #35 21854840
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3495
    Wini 230 napisał:
    Ja jestem uprawnionym elektrykiem po szkole tylko nie pracuje w zawodzie
    Tu potrzebna jest wiedza - a nie papier ze szkoły.
    Masz papier, ale nawet nie posiadasz miernika.
  • #36 21854841
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    Wini 230 napisał:
    Nie ma mnie tam na miejscu licznik jest już zgłoszony do ekspertyzy

Nie da rady zdalnie przeprowadzić sprawdzenia działania oświetlenia, lodówki, pompy wody, lampki podłączanej dla testu do gniazdek sieciowych?
  • #37 21854844
    Wini 230
    Poziom 23  
    Mateusz_konstruktor napisał:
    Nie da rady zdalnie przeprowadzić sprawdzenia działania oświetlenia, lodówki, pompy wody, lampki podłączanej dla testu do gniazdek sieciowych?

Brat już zgłosił licznik do zakładu energetycznego będzie się denerwował Oprócz wyłączonego rozłącznika był też wyłączony RCD w domu i RCD w garażu wszystkie obciążenia były odłączone

CYRUS2 napisał:
    Tu potrzebna jest wiedza - a nie papier ze szkoły.

To nawet Pan wie co posiadam ? Mam multimetr Unita Fazer neonówkę dwubiegunowy próbnik napięcia oscyloskop nie mam miernika cęgowego miernika impedancji pętli zwarcia miernika rezystancji uziemienia miernika parametrów RCD
  • #38 21854852
    AT PRO
    Poziom 25  
    >>21854839
    Kluczyk do skrzynki odbiorca ma , to co za licznikiem to jego skrzynka zapewne w granicy dzialki to to, że ZE montowało skrzynkę nie zwalnia odbiorcy od dbania o nią i sprawdzania czy np. woda nie leje się na licznik lub złącza.
  • #39 21854853
    Wini 230
    Poziom 23  
    AT PRO napisał:
    Kluczyk do skrzynki odbiorca ma , to co za licznikiem to jego skrzynka zapewne w granicy dzialki to to, że ZE montowało skrzynkę nie zwalnia odbiorcy od dbania o nią i sprawdzania czy np. woda nie leje się na licznik lub złącza.

Na zdjęciach i filmach nie widać zalania
  • #40 21854866
    AT PRO
    Poziom 25  
    >>21854853
    Te ciemne plamy na dole są podejrzane bo wyglądają jak ślady po zaciekach.
    Czy to jest skrzynka jednego odbiorcy czy jest tam więcej liczników?
  • #41 21854867
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7786
    Wini 230 napisał:
    jestem uprawnionym elektrykiem po szkole tylko nie pracuje w zawodzie

Ukończenie żadnej szkoły kierunkowej nie daje uprawnień do pracy! Tu liczą się ŚK (Świadectwo Kwalifikacji), zdane przed odpowiednią komisją. Druga rzecz, przyłącze nie jest Twoją własnością tylko ZE (Zakładu Energetycznego) i jakiekolwiek grzebanie w nim (przyłączu) może skutkować odpowiednimi karami (np. za zerwanie plomb).
    Najbezpieczniejsze dla Ciebie, jest zgłoszenie i dokładne wyjaśnienie problemu.
  • #42 21854875
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3495
    Wini 230 napisał:
    To nawet Pan wie co posiadam ? Mam multimetr Unita Fazer neonówkę dwubiegunowy próbnik napięcia oscyloskop
    CYRUS2 napisał:
    Wini 230 napisał:
    nie mam miernika cęgowego miernika impedancji pętli zwarcia miernika rezystancji uziemienia miernika parametrów RCD
    Wiedziałem czego nie posiadasz..
  • #43 21854893
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    Wini 230 napisał:
    Wszelkie instalacje były od licznika odłączone rozłącznikiem a licznik pokazywał pobór energii

Opis ten pasuje do sytuacji uszkodzenia aparatu, gdzie ów aparat faktycznie nie rozłącza.

Wini 230 napisał:
    Jeśli odłączony od obciążenia licznik pokazuje kilka kW obciążenia i pobranie prawie 1 kWh w ciągu kilku minut to wydaje mi się że nie ma co winić instalacji

Wini 230 napisał:
    Oprócz wyłączonego rozłącznika był też wyłączony RCD w domu i RCD w garażu wszystkie obciążenia były odłączone

Ale:
    A. Jest jeszcze instalacja przed tymi RCD w domu i w garażu.
    B. Nie wszystkie odbiorniki muszą być podłączone pod RCD.
  • #44 21854986
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    Ocena: 533
    yanes napisał:
    ma podłączona do dwóch faz bo do trzech faz ten kto podłączył nie umiał podłączyć" wygląda na to, że brat popsuł licznik
    Co do popsucia to raczej bardzo mało prawdopodobne, a tak pomyślałem, czy jest możliwość pomiaru cęgami każdą z faz, "chodzi o plomby" na załączonych odbiornikach, odświeżam ten wpis po paru godzinach, a nie czytałem poprzednich wpisów i czy pomiar prądu będzie realny, bo sądzę, że tak. Gdybym wpisał coś nie tak, skorygujcie.

Ok, teraz miałem czas poczytać, a i autor nie ma cęgów, tak że uważam, że niewiele zdziała co do tego, która faza kradnie prąd, a resztę pomiarów odpuszczam, no bo miałem dopisać, ale co dalej, chodzi o ten rachunek, no i ewentualnie licznik.
  • #45 21855013
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 874
    Tak sobie czytam i czytam.
    Odłączyć zasilanie domu - jeżeli nie ma upływności pomiędzy skrzynką i domem to licznik nie pokaże nic.
    W domu podobnie trzeba robić - odcinać obwody i weryfikować.
    Stare liczniki - kazali poczekać aż zatrzyma się ten talerzyk co wirował, jak długo to zależało od konstrukcji licznika. Chyba było opisane ile obrotów. Licznik elektroniczny także musi mieć taki parametr - teoretycznie to powinien natychmiast (obstawiam, że ma jakąś bezwładność pomiaru) pokazywać zerowy pobór po odłaczeniu domu od licznika.
  • #46 21855183
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1828
    Pulsujące LED wyświetlają bieżący pobór.
    Zwłoka jest pomijalna, bo wynosi kilka mikrosekund, tyle, ile latencja pomiaru oraz czas określający wszkazywaną moc ; przy małym poborze LED może migać raz na kilka sekund, ale to jest wskazanie, a nie opóżnienie tego wskazania.

Jeśli film pozauje licznik po odłączeniu obciążenia, to jest uszkodzony, nawet, jeśli usterka nie jest permanentna, czyli nie występuje stale, ale cyklicznie.
    Po demontażu elektronik serwisujący taki licznik na stanowisku testowym ma uszkodzenie wręcz na dłoni.
    Odrzucam sytuację, że na licznik ciurkiem leje się woda, która raz pobiera 8 kWh, a za chwilę nie pobiera.
  • #47 21855441
    Brivido
    Poziom 34  
    Ocena: 429
    Przestańcie już wymyślać. Te liczniki są wadliwe i powiedziałbym, że z 20-30% ich z lat 2017-2020, które wiszą na sieci, jest uszkodzonych, przynajmniej w małopolskim Tauron. Najczęściej nie wykrywają fazy lub dwóch i nie liczą jej już. Co może być poprzedzone takim uszkodzeniem jak wyżej, gdzie licznik "widzi" na którejś fazie napięcie sporo większe niż w rzeczywistości, lub pobór prądu.

Poproś pana przy demontażu by zdjął przewody odpływowe i nagraj sobie wtedy zachowanie. Dostaniesz później zrzut pamięci ze wskazaniami co godzinę czy co dobę, wtedy się ustala moment uszkodzenia.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczyła nagłego wzrostu rachunku za energię do ponad 5000 zł i wskazań licznika rzędu 200 kWh/dobę. Początkowo podejrzewano upływ prądu w instalacji domowej, uszkodzenie kabla w ziemi, pompę przy szambie, instalację w garażu oraz odbiorniki podłączone na stałe. Wskazano też, że kod OBIS 15.6.0 oznacza maksymalną uśrednioną moc czynną, a nie zużycie energii. W trakcie testów odłączano rozłącznik w przyłączu oraz RCD w domu i garażu; mimo braku obciążenia licznik chwilowo nadal szybko migał diodami i naliczał energię, po czym wracał do normalnej pracy. Rozważano uszkodzenie licznika elektronicznego, okresową usterkę pamięci lub błędny pomiar, a także możliwość problemu z aparatem rozłączającym, zaciekami/wodą w skrzynce lub zakłóceniami od instalacji. Ostatecznie licznik Norax 3 z 2019 roku został zgłoszony do ekspertyzy, a badanie wykazało uszkodzenie licznika i reklamacja została uznana przez zakład energetyczny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA