logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

OSCAL PowerMax6000 a silnik Tamel SFEg90L4b w windzie domowej

Pawel80D 25 Mar 2026 09:54 369 9
REKLAMA
  • #1 21870018
    Pawel80D
    Poziom 9  
    Witam, szukam porady w kwestii niezależnego źródła zasilania do silnika elektrycznego Tamel SFEg90L4 1.5W. Moje pytanie, czy w ogóle się da a jak się da, czy taki powerbank: OSCAL PowerMax6000 6000W 3600Wh LiFePO4 Bateria, zasiliłby taki silnik, przynajmniej przez jedną minutę? Ewentualnie o mniejszej lub większej mocy.

OSCAL PowerMax6000 6000W Stacja zasilania 3600Wh 
    Przenośna stacja zasilania OSCAL PowerMax 6000 z ekranem, gniazdami AC i portami USB na białym tle

Silnik zamontowany jest w windzie domowej a ostatnio w mojej okolicy, często brak zasilania. Dlatego zastanawiam się, czy takie szybkie rozwiązanie zadziała w tej kwestii z tym silnikiem?
    Otwarta skrzynka sterownicza z okablowaniem obok niebieskiego silnika elektrycznego w metalowej obudowie

Tabliczka znamionowa silnika Tamel SFEg90L4 z danymi: 1~, 50 Hz, 230 V, 8,3 A, CE

Pozdrawiam i z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21870044
    gbksiazczak
    Poziom 31  
    Ocena: 317
    Pawel80D napisał:
    powerbank: OSCAL PowerMax6000 6000W 3600Wh LiFePO4 Bateria,

ma deklarowane 3,6 kWh, a silnik ma moc 1,5 kW. Jeśli pominąć sprawność falownika 3-fazowego, powinno to działać ponad 2 godziny. Odrębną kwestią jest właśnie falownik, który musi dać moc chwilową ok. 4 kW, bo silnik tyle pobierze przy rozruchu...
    Z opisu tego OSCAL-a wynika, że ma "podwójne napięcie 120/240 V", czyli zawiera falownik/falowniki, ale jest jednofazowy raczej. To nie zasili silnika 3-fazowego TAMEL.

Korekta na podstawie uwagi czujnego forumowicza elektrody:
    Zbyt łatwo uwierzyłem wyszukiwarce, że podany symbol TAMELa to silnik trójfazowy.
    Te mają zwykle większą moc niż 1,5 kW.
    Jeśli silnik jest jednofazowy, to ten OSCAL może być dobrym rozwiązaniem
    - trochę tylko niepokoi znamionowe 240 VAC ale to się mieści w dopuszczalnej odchyłce
    - zakłady energetyczne dopuszczają +10% czyli 253 VAC.
  • #3 21870128
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7731
    @gbksiazczak Na przyszłość radzę sprawdzić dokładnie przed wysłaniem postu.
  • REKLAMA
  • #4 21870153
    Pawel80D
    Poziom 9  
    >>21870044

To może jeszcze trochę sprecyzuję o silniku, który posiadam, wybaczcie, jeśli napiszę jakieś głupoty, ale totalnie się nie znam

Silnik jest podłączony do zwykłej sieci domowej 230 V nie wiem, czy to ma znaczenie, ale kręci się w obie strony, czyli w lewo i w prawo, a sterują tym przełączniki widoczne na zdjęciu obok tego silnika.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21870168
    gbksiazczak
    Poziom 31  
    Przepraszam za zamieszanie z "silnikiem 3-fazowym".
    Rozwiązanie góra/dół jest zrealizowane na stycznikach i kondensatorach.
    Silnik "nie będzie wiedział" Czy jest zasilany z sieci czy z falownika
    - będzie działał tak samo. Niezależne źródło zasilania powinno,
    jak napisałem, wystarczyć na ponad 2 godziny pracy.
    Trzeba tylko upewnić się co do mocy/prądu rozruchowego.
    Sieć energetyczna zniesie taki impuls bez problemu a falownik?
    Zależy od tego jakie ma dokładnie parametry. Trzeba zmierzyć
    ten impuls prądu/mocy i zapytać dostawcę falownika.
  • #6 21870837
    Pawel80D
    Poziom 9  
    Napisałem do sprzedawcy, poczekam na odpowiedź, a w międzyczasie jeszcze znalazłem takie urządzenie: FOSSiBOT- PL przenośna stacja zasilania F3600pro 3840Wh

Maks. moc wyjściowa: 4168W

➖ Marka: FOSSiBOT

➖ Typ: Przenośna stacja zasilania

➖ Model: F3600 Pro

➖ Kolor: Czarny

➖ Wydajność: LiFePO4 3840 Wh

➖ Maks. pojemność baterii: 11520 Wh

➖ Moc wyjściowa AC: 3600W

➖ Maks. moc wejściowa: 4200W

➖ Maks. moc wyjściowa: 4168W

➖ Pełne naładowanie: naładowanie 4200W w 1,5 godz.

➖ Maks. ładowanie AC: 2200W

➖ Maks. ładowanie słoneczne: 2000W

➖ UPS: < 10 ms

➖ Porty wyjściowe: 1* PD 100W, 3* PD 20W, 2* QC3.0, 1* gniazdo zapalniczki, 2* DC5521 12V/3A, 1* XT60 12V/25A, 3* gniazdo AC

z komentarzy użytkowników wynika, że: "Odpalę na tym kuchenkę elektryczną 2,4 kW, pralkę, czajnik elektryczny, radio, lodówkę, spawarkę Magnum 200A, spawałem prądem 130A i daję radę."

Mogę prosić jeszcze raz o analizę parametrów tego urządzenia? :)
  • Pomocny post
    #7 21871048
    gbksiazczak
    Poziom 31  
    Tutaj są podane konkretne parametry np. "Maks. moc wyjściowa: 4168W" - to już wygląda znacznie lepiej.
    Ten "super komentarz" jest mało wiarygodny sama kuchenka 2,4 kW i czajnik (u mnie 2,2 kW)
    przekraczają "Moc wyjściowa AC: 3600W". Są tanie watomierze (20-30 zł), które między innymi rejestrują maksymalną
    moc pobraną przez urządzenie włączone przez taki watomierz. To byłaby brakująca niewiadoma, czyli moc rozruchowa silnika.
    Na ten parametr zwróciłbym szczególną uwagę - wobec pytania z pierwszego wpisu "...przynajmniej przez jedną minutę?".
    Wygląda, że przez parę godzin nawet ale... najpierw silnik musi ruszyć zanim falownik wyłączy się z powodu przeciążenia.
  • Pomocny post
    #8 21871115
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5143
    Zapomnieliście Panowie o jeszcze jednej sprawie. Silnik to jednofazowy z dwoma kondensatorami - rozruchu i pracy. Taki silnik jest bardzo wrażliwy na kształt przebiegu napięcia zasilania (czysta sinusoida). Pytanie czy ten falownik to produkuje? Bo ja raczej stawiam na modyfikowany prostokąt. No i będą problemy z jego pracą.
  • REKLAMA
  • #9 21871130
    Pawel80D
    Poziom 9  
    Dziękuję za zainteresowanie i odpowiedzi, to pociągnę dalej, bo poszperałem w sieci i znalazłem takie na przykład filmiki, może to troszkę rozjaśni temat czy pociągnie mój silnik, o którym mowa.

• #10 21898789
    Pawel80D
    Poziom 9  
    Witam ponownie na zakończenie tematu.

Po pytaniach do producenta zakupiłem OSCAL PowerMax6000 6000 W, oczywiście wiadomo w chińskim serwisie (6024 zł z przesyłką). Po ośmiu dniach dostałem przesyłkę ze Szwecji, czym się trochę zdziwiłem, he he. Ale waga 46 kg i gabaryty się zgadzały.

Wiadomo pierwsze odpalenie i strach w oczach, czy pieniądze na marne, czy zadziała. I tak to przy pierwszym uruchomieniu wyświetlacz na urządzeniu pokazał pobór mocy 1700 W, po sekundzie w czasie dalszej pracy silnika pobór wynosił 1100 W.

Dzięki zatem wszystkim za pomoc i sukces! :) Jestem bardzo zadowolony. Tak przy okazji przyjechał z 50% naładowaniem i naładowanie go do maksa zajęło 50 minut.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru przenośnej stacji zasilania jako awaryjnego źródła energii dla jednofazowego silnika Tamel SFEg90L4b w windzie domowej. Początkowo oceniano, że akumulator 3,6 kWh i falownik o mocy 6000 W powinny zapewnić wielogodzinną pracę silnika 1,5 kW, ale kluczowym problemem jest prąd rozruchowy oraz jakość przebiegu napięcia wyjściowego falownika. Zwrócono uwagę, że silnik z kondensatorem rozruchowym i pracy może wymagać czystej sinusoidy, a nie przebiegu modyfikowanego, oraz że trzeba sprawdzić chwilową moc startową i ewentualne przeciążenie falownika. Po doprecyzowaniu, że silnik jest zasilany z 230 V i sterowany przełącznikami góra/dół, potwierdzono, że powinien działać z takim źródłem, jeśli falownik zapewni odpowiednie parametry rozruchowe. Ostatecznie zakupiono OSCAL PowerMax6000 i urządzenie uruchomiło silnik poprawnie: przy starcie pobór wyniósł około 1700 W, a w pracy ustabilizował się na około 1100 W.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA