Buduję stację solarną z magazynem energii dla zabezpieczenia systemu alarmowego i monitoringu. Niestety stwierdziłem, że to nie takie łatwe, jak by się wydawało. Po pierwsze, zakup akumulatorów jest ryzykowny, łatwo można kupi byle co. Po drugie, trudno wyczuć, który BMS czy PWM lub MPPT kupić i czym się różnią poszczególne egzemplarze, pomijając takie parametry jak napięcie i prąd. Wreszcie, kiedy już w jakiś tam sposób skompletowałem mój zestaw solarny i podłączyłem wszystko do kupy, stwierdzam, że to nie działa.
Po pierwszym podłączeniu PWM miga i w zasadzie nic nie widać, po jakimś czasie możliwe, że samo coś tam się pokazało. Bateria akumulatora złożona z 4 szt. 105 Ah 3,2 V ma 14,02 V, w tym dwie baterie mają 3,47 V i dwie mają około 3,53 V. To jeszcze nie jest problem, najgorsze to jest to, że jak odłączę solar (około 18 V) z PWM (przy zmroku zanik napięcia), to nie mam napięcia wyjściowego z BMS i tu pytanie do szanownych forumowiczów, co jest skopane? Niby wszystko OK, jednak nie działa.
Po pierwszym podłączeniu PWM miga i w zasadzie nic nie widać, po jakimś czasie możliwe, że samo coś tam się pokazało. Bateria akumulatora złożona z 4 szt. 105 Ah 3,2 V ma 14,02 V, w tym dwie baterie mają 3,47 V i dwie mają około 3,53 V. To jeszcze nie jest problem, najgorsze to jest to, że jak odłączę solar (około 18 V) z PWM (przy zmroku zanik napięcia), to nie mam napięcia wyjściowego z BMS i tu pytanie do szanownych forumowiczów, co jest skopane? Niby wszystko OK, jednak nie działa.