logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Silnik 1,5 kW rozłączają bezpieczniki, a na rozruchowym 100 µF falują obroty

kuba961111 23 Maj 2026 12:17 585 24
REKLAMA
  • #1 21908621
    kuba961111
    Poziom 4  
    Witam.
    Zmagam się z problemem przy moim silniku 1,5 kW . Zakupiłem ten silnik i nie działa on poprawnie. Podłączałem go według schematu na tabliczce i po włączeniu do prądu bezpieczniki wyłączają, lecz znalazłem na schemacie w internecie podłączenie, na którym działa. Poniżej przesłałem zdjęcia. I sprawa wygląda tak: na kondensatorze rozruchowym 75 silnik nie mógł ruszyć na prawidłowe obroty i falował, na kondensatorze rozruchowym 40 ruszał normalnie na obroty, ale nie miał mocy, zakupiłem kondensator rozruchowy 100 z myślą, że 75 jest spalony, a na tabliczce był 100 wpisany i taki sam efekt - obroty falują, może jest złe podłączenie i nie odcina tego kondensatora rozruchowego po starcie.
    Niebieski silnik elektryczny z przewodem, leżący w otwartym kartonowym pudełku. Otwarta puszka zaciskowa silnika z listwą 6 zacisków, mostkami i przewodami oraz przewodem PE Tabliczka znamionowa i listwa zaciskowa niebieskiego silnika elektrycznego z przewodami
    @ElektrodaBot
    Podaj proszę dokładne dane z tabliczki znamionowej silnika (napięcie, prąd, obroty, typ/model, pojemność kondensatora pracy/rozruchowego) i najlepiej wrzuć wyraźne zdjęcie tabliczki oraz kostki zaciskowej z mostkami.
    Silnik 1,5 kW 230 V 1400 rpm model: KD1801
    Kondensator rozruchowy 100
    Kondensator pracy 20
    Napisz, jak masz go teraz dokładnie podłączonego: które zaciski idą na zasilanie, gdzie jest wpięty kondensator 100 µF i czy ten silnik ma wyłącznik odśrodkowy albo przekaźnik, który odłącza kondensator rozruchowy po starcie?
    Nie wiem, czy ma jakiś wyłącznik, czy nie ma.
  • REKLAMA
  • #2 21908624
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4611
    Jeśli zakupiłeś silnik(sprawny), to dlaczego go nie reklamowałeś, tylko robisz eksperymenty z różnymi kondensatorami.
  • #3 21908625
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2641
    Silnik musi pracować poprawnie przy podłączeniu jak na tabliczce znamionowej, chyba że już kombinacjami uszkodziłeś uzwojenia.
    Pokaż jak podłączasz według tabliczki.
  • #4 21908626
    kuba961111
    Poziom 4  
    >>21908625 Ale na kondensatorze rozruchowym o mocy 40 mikrofaradów normalnie działa, a przy 100 już faluje.
  • #5 21908627
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Ocena: 930
    kuba961111 napisał:
    Witam zmagam się z problemem przy moim silniku 1,5 kW , zakupiłem ten silnik i nie działa on poprawnie podłączałem go według schematu na tabliczce i po włączeniu do prądu bezpieczniki wyłączają, lecz znalazłem...
    Najkrócej: podejrzenie jest słuszne

Przy silniku KD1801 1,5 kW, 220/230 V, 1400 obr/min, kondensator pracy 20 µF + rozruchowy 100 µF kondensator 100 µF nie może być podłączony na stałe. On ma pracować tylko podczas rozruchu, a po rozpędzeniu silnika powinien zostać odłączony przez wyłącznik odśrodkowy albo przekaźnik rozruchowy. Dane tego modelu odpowiadają temu, co podałeś: 220 V, 50 Hz, 1500 W, 1400 rpm, ok. 7,1 A. (kraftandtools.com)

Po objawach:

- 100 µF / 75 µF – falowanie obrotów: najczęściej rozruchowy zostaje w obwodzie albo źle jest podłączony obwód pracy.
    - 40 µF – rusza, ale nie ma mocy: silnik pracuje na nieprawidłowej pojemności; to nie jest rozwiązanie.
    - wybija zabezpieczenie przy schemacie z tabliczki: możliwe zwarcie przez złe mostki, błędne podanie L/N albo uszkodzenie/zwarty obwód rozruchowy.

Dodatkowo na zdjęciu wygląda, jakby przewód ochronny PE żółto-zielony nie był przykręcony do obudowy. To trzeba poprawić przed jakimikolwiek próbami. W silniku metalowa obudowa musi być podłączona do zacisku ochronnego PE; instrukcje silników wymagają też sprawdzenia poprawności połączeń, uziemienia/zerowania, zabezpieczeń i rezystancji izolacji przed uruchomieniem. (sklep.qnisz.pl)

---

Co najprawdopodobniej jest uszkodzone albo źle podłączone

Masz silnik jednofazowy z dwoma kondensatorami:

ElementWartośćRola
    Kondensator pracy20 µFpracuje cały czas
    Kondensator rozruchowy100 µFtylko na czas startu
    Wyłącznik odśrodkowy / przekaźnikodłącza 100 µF po rozpędzeniu

Jeżeli silnik nie ma zewnętrznego przekaźnika, to wyłącznik odśrodkowy powinien być wewnątrz silnika, zwykle od strony wentylatora. Nie musi być widoczny w puszce zaciskowej.

Falowanie może powstawać w dwóch scenariuszach:

1. Kondensator 100 µF zostaje podłączony cały czas
    Silnik rusza, ale po chwili zaczyna pracować niestabilnie, buczy, grzeje się, pobiera za duży prąd.

2. Kondensator 100 µF jest odłączany, ale kondensator pracy 20 µF nie jest poprawnie wpięty
    Silnik przyspiesza na rozruchowym, wyłącznik odśrodkowy odcina 100 µF, silnik traci moment, zwalnia, wyłącznik znowu załącza 100 µF i cykl się powtarza. To też daje typowe „falowanie”.

Dlatego nie wystarczy wymienić kondensator 75 µF na 100 µF. Trzeba sprawdzić cały obwód rozruch/praca.

---

Ważna uwaga do zdjęć

Na Twoim zdjęciu listwy widać 6 zacisków i dwa mostki. Natomiast oznaczenia zacisków są zbyt słabo czytelne, żeby bezpiecznie napisać: „połącz dokładnie ten z tym”. Przy 230 V i silniku 1,5 kW pomyłka robi zwarcie albo pali uzwojenie.

Nie sugeruj się przypadkowym schematem z Internetu, jeżeli nie jest dokładnie od tego wykonania silnika. Producent ogólnie wymaga, aby silnik był podłączany zgodnie ze schematem z pokrywki/tabliczki, a dla silników jednofazowych schematy dla obu kierunków obrotów są zwykle podane właśnie przy tabliczce zaciskowej. (sklep.qnisz.pl)

---

Co sprawdzić krok po kroku

1. Najpierw bezpieczeństwo

Przed pomiarami:

1. Odłącz wtyczkę od sieci.
    2. Rozładuj kondensatory przez rezystor, np. 2,2–10 kΩ / kilka W.
    3. Przykręć PE żółto-zielony do obudowy silnika.
    4. Nie uruchamiaj silnika z otwartą puszką i luźnymi konektorami.

Jeżeli na zdjęciu przewód PE faktycznie tylko „wisi”, to obecnie silnik jest podłączony niebezpiecznie.

---

2. Sprawdź, czy działa wyłącznik odśrodkowy

Objawy wskazują, że to może być główny winowajca.

Zrób tak:

1. Zdejmij osłonę wentylatora od tyłu silnika.
    2. Sprawdź, czy na wale/od strony tylnej tarczy jest mechanizm odśrodkowy ze stykami.
    3. Przy zatrzymanym silniku styki powinny być zwarte.
    4. Po ręcznym rozchyleniu mechanizmu odśrodkowego styki powinny się rozewrzeć.
    5. Omomierzem sprawdź przejście na tych stykach.

Wyniki:

Wynik pomiaruWniosek
    zwarte na postoju, rozwarte po zadziałaniu mechanizmuwyłącznik prawdopodobnie OK
    cały czas zwarte100 µF może zostawać stale w obwodzie
    cały czas rozwartesilnik może nie mieć właściwego momentu rozruchowego
    raz łączy, raz niestyki zabrudzone, przypalone albo mechanizm się zacina

Powinieneś też słyszeć charakterystyczne kliknięcie po starcie i często drugie kliknięcie przy wybiegu silnika.

---

3. Sprawdź kondensator pracy 20 µF

Nie skupiaj się tylko na kondensatorze 100 µF. Jeżeli 20 µF jest uszkodzony albo niepodłączony, silnik będzie miał słabą pracę po rozruchu.

Sprawdź:

- czy 20 µF jest fizycznie podłączony,
    - czy ma napięcie pracy minimum 400/450 V AC,
    - czy miernik pojemności pokazuje około 20 µF,
    - czy nie ma przebicia ani spuchniętej obudowy.

Kondensator pracy jest krytyczny dla normalnej pracy silnika.

---

4. Sprawdź kondensator rozruchowy 100 µF

Kondensator 100 µF powinien mieć zwykle oznaczenie typu:

- 100 µF
    - 250 V AC / 275 V AC / 300 V AC
    - często opis: start capacitor, CD60, motor starting capacitor, short-time duty.

On nie jest przeznaczony do pracy ciągłej. Jeśli zostanie na stałe pod napięciem, może się przegrzać, spuchnąć lub wybuchnąć.

---

Test diagnostyczny bez obciążenia

Jeżeli potrafisz bezpiecznie pracować przy instalacji 230 V, wykonaj test tylko na krótko, bez obciążenia, bez paska, bez maszyny napędzanej.

Test A: tylko kondensator pracy 20 µF

1. Podłącz silnik tak, aby pracował tylko na kondensatorze pracy 20 µF.
    2. Ręcznie nadaj mu obrót wału w bezpieczny sposób — najlepiej przez sznurek lub bez kontaktu z wirującym wałem.
    3. Jeżeli po rozkręceniu pracuje równo, to uzwojenie robocze i obwód pracy są raczej sprawne.
    4. Jeżeli nie trzyma obrotów, buczy albo bierze duży prąd — problem jest w uzwojeniach, kondensatorze pracy albo połączeniach.

Test B: z pełnym układem 20 µF + 100 µF

Po poprawnym podłączeniu:

- silnik powinien ruszyć zdecydowanie,
    - po ułamku sekundy do 1–2 s powinien być słyszalny klik wyłącznika odśrodkowego,
    - po kliknięciu ma pracować stabilnie na 20 µF,
    - prąd na biegu jałowym nie powinien być absurdalnie wysoki,
    - obroty nie powinny falować.

Jeśli po starcie nadal faluje — wracamy do wyłącznika odśrodkowego albo błędnych mostków.

---

Co zrobić z mostkami na listwie

Masz dwa schematy na tabliczce — najprawdopodobniej dla dwóch kierunków obrotów. Zmiana kierunku w takim silniku odbywa się przez zmianę połączenia uzwojenia pomocniczego względem roboczego.

Na tę chwilę nie podaję Ci „na ślepo” konkretnego układu mostków, bo na zdjęciu nie widzę jednoznacznie oznaczeń wszystkich zacisków. Potrzebne jest:

1. Zdjęcie listwy dokładnie z góry.
    2. Widoczne oznaczenia: U1, U2, V1, V2, W1, W2 albo inne.
    3. Informacja, gdzie dokładnie masz:
    - L,
    - N,
    - przewód PE,
    - przewody kondensatora 20 µF,
    - przewody kondensatora 100 µF.

Dopiero wtedy można bezpiecznie rozpisać: „L na ten zacisk, N na ten, mostek tu i tu”.

---

Bardzo prawdopodobne usterki w Twoim przypadku

Kolejność sprawdzania dałbym taką:

1. Niepodłączony PE – poprawić natychmiast.
    2. Złe mostkowanie listwy – bardzo możliwe, skoro według tabliczki wybija zabezpieczenie.
    3. Niepodłączony lub źle podłączony kondensator pracy 20 µF.
    4. Niesprawny wyłącznik odśrodkowy – styki sklejone, zabrudzone, zablokowany mechanizm.
    5. Uszkodzone uzwojenie pomocnicze albo robocze.
    6. Uszkodzenie izolacji – tu powinien być pomiar miernikiem izolacji; instrukcje techniczne podają, że rezystancja izolacji zimnego silnika nie powinna być niższa niż 20 MΩ. (sklep.qnisz.pl)

---

Czego nie robić

Nie używaj silnika:

- na kondensatorze 100 µF podłączonym stale,
    - na przypadkowym 40 µF zamiast właściwego układu,
    - z odłączonym PE,
    - z odsłoniętą puszką zaciskową,
    - pod obciążeniem, dopóki na biegu jałowym nie pracuje prawidłowo.

Przy objawach typu spadek prędkości, nadmierne grzanie albo nienormalna praca silnik należy odłączyć od zasilania. Takie zalecenie jest też typowo podawane w instrukcjach eksploatacji silników. (sklep.qnisz.pl)

---

Co bym zrobił na Twoim miejscu

1. Odłączył silnik od sieci.
    2. Poprawił przewód PE do korpusu.
    3. Zdjął mostki i przewody z listwy, wcześniej robiąc zdjęcie.
    4. Spisał oznaczenia wszystkich 6 zacisków.
    5. Zmierzył omomierzem rezystancje między parami zacisków.
    6. Sprawdził mechanicznie wyłącznik odśrodkowy od strony wentylatora.
    7. Sprawdził pojemność 20 µF i 100 µF.
    8. Dopiero potem podłączył według schematu z tabliczki.

Wrzuć proszę jeszcze jedno ostre zdjęcie samej listwy zaciskowej z góry, tak aby było widać oznaczenia przy śrubach. Wtedy można będzie rozpisać konkretne połączenia mostków i przewodów bez zgadywania.
    Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
  • #6 21908628
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2641
    Podłącz silnik według schematu z tabliczki znamionowej i wstaw tu foto tego podłączenia, kondensatory mają być jak na tabliczce 20µ i 100µ
  • #7 21908631
    kuba961111
    Poziom 4  
    >>21908625 Zostawiłem podłączenie takie, jakie było, tylko odpiąłem kondensator rozruchowy i działa normalnie.
  • #8 21908634
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    >>21908631 To teraz podłącz go do maszyny, czy będzie ruszał z obciążeniem.
  • REKLAMA
  • #9 21908667
    kuba961111
    Poziom 4  
    >>21908634 Przy obciążeniu ma problem. A podłączenie wygląda następująco: mostek U1 - W2
    , V1-U2 , W1-V2
    Kondensator pracy jest pomiędzy U2 V2
    A prąd podany jest na U1, W1
    Gdzie podłączyć kondensator rozruchowy?
    Był on podłączany pomiędzy W1 a U2 i falował wtedy.
  • #10 21908687
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2847
    kuba961111 napisał:
    Gdzie podłączyć kondensator rozruchowy?

Czemu po prostu nie skorzystasz z przejrzystego schematu który jest załączony? Tam wszystko jest narysowane, nie trzeba pytać się przypadkowych ludzi z internetu. Myślisz, że inne podłączenie niż producent nakazuje będzie lepsze?
  • #11 21908688
    kuba961111
    Poziom 4  
    >>21908687 Tylko że podłączenie od producenta bezpieczniki rozłączają, jak się podłącza, mój drogi. Dlatego pytam się na forum.
  • REKLAMA
  • #13 21908698
    kuba961111
    Poziom 4  
    >>21908696 Bezpieczniki.
  • #15 21908712
    kuba961111
    Poziom 4  
    >>21908711 Tak, wiem, tu są 16 amperowe.
  • #16 21908734
    Tomek.K.
    Poziom 33  
    Ocena: 527
    Jest takie zjawisko jak prąd rozruchowy silnika oraz wyłączniki nadprądowe o różnych charakterystykach (B, C, D).
    @kuba961111 Poczytaj o tym i powiąż ze sobą.
  • REKLAMA
  • #17 21908758
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2564
    Z chińskimi silnikami 1-fazowymi z wyłącznikiem odśrodkowym zawsze jest problem z podłączeniem, bo chińczyki nie mają jednego określonego standardu i przy wyprowadzaniu na listwę zaciskową silnika 3-fazowego zawsze robią to na swój własny sposób.
    Gdzieś miałem zapisane na dysku schematy połączeń takich silników, ale teraz będę ich godzinami szukał. Jedno jest pewne, tam nie powinno być trzeciej zworki na listwie zaciskowej. Schemat połączeń w kierunku CCW, czyli tak jak masz teraz podłączony, jest nieprawidłowy ponieważ zwiera on jeden z kondensatorów.
    Na tym silniku kraft dele powinna być taka tabliczka: https://obrazki.elektroda.pl/6401745700_1629658089.jpg
  • #18 21908760
    kuba961111
    Poziom 4  
    >>21908758 Mam praktycznie identyczne, tylko że gdy podłączam według jednego schematu i drugiego, wywala bezpieczniki, i nie wiem, co zrobić w tej sytuacji, czy zwracać silnik, czy próbować dalej.>>21908758
  • #19 21908774
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1040
    Bez zdjeć nic tu nie poradzi. Daj zdjęcia tego bezpiecznika, zdjęcia połaczeń.
  • #20 21908779
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Na zdjęciu w pierwszym poście, to masz takie podłączenie że oba kondensatory są połączone równolegle, do tego zasilanie idzie szeregowo przez te dwa kondensatory i gdzieś ten wyłącznik odśrodkowy to wszystko omija.
    Tej szerokiej zworki w tym silniku w ogóle być nie powinno.
    Z tego co się spotkałem, to tabliczka zaciskowa potrafi być przekręcona o 180° i wtedy nijak nie można polegać na oznaczeniach U/V/Z na zaciskach śrubowych.
    Zwykle przewody od wyłącznika odśrodkowego były w kolorze żółtym, ale tutaj ich nie widać.
    Z kolei wyprowadzenie wyłącznika odśrodkowego na listwę zaciskową są różne, więc także miejsca w których powinny być podłączone kondensatory są różne.
  • #21 21908819
    krzbor
    Poziom 29  
    Ocena: 1060
    Nie podałeś typu bezpiecznika. Jest to B, czy C? Do silników powinien być C. Spróbuj z oryginalnymi wartościami kondensatorów, ale podłącz przez możliwie długi przedłużacz. Możesz połączyć nawet kilka szeregowo. Jeśli będzie OK, to odpowiedź jest prosta: wymagana jest wymiana bezpiecznika B na C.
  • #22 21908823
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Znalazłem swoje zapiski, ale nie mogłem znaleźć schematu z jakieś serwisówki.
    Na początek określ które wyprowadzenia ze środka silnika (kolory przewodów) są od uzwojenia podstawowego, uzwojenia dodatkowego i wyłącznika odśrodkowego. Zwykle uzwojenie podstawowe ma mniejszą rezystancję od dodatkowego. Wyłącznik odśrodkowy to pełne zwarcie (na postoju).
    Jeden ze standardów połączeń, to z obrazka który podałem i z tabliczki znamionowej Twojego silnika. Sprawdź czy oznaczenia na listwie zaciskowej są w tych samych miejscach, bo są też inne „standardy” i oznaczenia.
    Tabliczka znamionowa silnika KD1803 z parametrami i schematami połączeń VEER/REVERSE
    Uzwojenie podstawowe jest pomiędzy U1 i U2.
    Uzwojenie pomocnicze jest pomiędzy Z1 i Z2. Jeśli listwa zaciskowa pochodzi z silnika 3-fazowego, to będą oznaczenia W1 i W2.
    Wyłącznik odśrodkowy pomiędzy V1 i V2.
    Kondensator pracy (RUN), o mniejszej pojemności, pomiędzy V1 i Z1.
    Kondensator rozruchowy (START), o większej pojemności, pomiędzy Z1 i V2.
    Podłączenie zasilania, jak na przedstawionym schemacie. Zmiana kierunków obrotów poprzez przestawienie dwóch zworek. Żadnej trzeciej zworki, której miałeś w swoim silniku!

Dla porównania, chiński silnik 1-fazowy bez wyłącznika odśrodkowego, według tego standardu wygląda tak: (uzwojenie pomocnicze pod oznaczeniem W, bo listwa zaciskowa pochodzi ze zwykłego silnika 3-fazowego).
    Wnętrze skrzynki zaciskowej silnika z mostkami na zaciskach i kondensatorem CBB60
    Widać tutaj przynajmniej jakąś logikę, ale niestety ja i inni ludzie na elektrodzie spotkali się z jeszcze większymi kombinacjami, gdzie są zupełnie inne oznaczenia na listwie zaciskowej, albo uzwojenia są podłączone pomiędzy inne oznaczenia (np. między U1 a V2), co mocno utrudnia sprawę.

Dodano po 1 [godziny] 18 [minuty]:

Narysowałem takie ściągi w gimpie.
    Nietypowy układ spotkałem osobiście w sprężarce, taki sam układ ktoś miał na elektrodzie także w sprężarce.
    Załączniki:
    • Silnik 1,5 kW rozłączają bezpieczniki, a na rozruchowym 100 µF falują obroty silnik chiński standard.png (131.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Silnik 1,5 kW rozłączają bezpieczniki, a na rozruchowym 100 µF falują obroty silnik chiński nietypowo.png (137.66 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #23 21908853
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    >>21908819 Silnik pobiera większy prąd na rozruchu, ale to nie aż tak, że na pusto, bez obciążenia będzie wyzwalał bezpiecznik 16A.Coś tam jest pochrzanione w połączeniach, a 3 mostki to już na pewno. A tak w ogóle t@kuba961111, to skąd wziął się trzeci mostek?
  • #24 21911792
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Znalazłem ten obrazek.
    Silnik 1,5 kW rozłączają bezpieczniki, a na rozruchowym 100 µF falują obroty
    Ale tutaj pan chińczyk podłączył przewody do listwy zaciskowej obróconej o 180°.

Zapomniałem dodać że kondensatory do silników jednofazowych są dwóch typów:
    CBB60 na 450V to normalne kondensatory pracy (RUN) do silników jednofazowych.
    CD60 na 250V to kondensatory rozruchowe (START) do wyłącznika odśrodkowego, o dużej pojemności, często z przewodami w kolorach: czerwony i żółty.
  • #25 21916102
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6392
    Silnik jest na 220 V, jak masz 240 V, to pobiera znacznie większy prąd. Prąd rozruchowy tego silnika to ok. 35 A, teraz może być większy..... //

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy jednofazowego silnika 1,5 kW, który przy podłączeniu według tabliczki znamionowej wybija bezpieczniki, a przy zmianie pojemności kondensatora rozruchowego zaczyna falować na obrotach lub traci moc. Ustalono, że kondensator rozruchowy 100 µF nie powinien być podłączony na stałe, lecz ma być odłączany po starcie przez wyłącznik odśrodkowy albo przekaźnik rozruchowy. Wskazywano na możliwe błędy w mostkach na listwie zaciskowej, obróconą listwę zaciskową, nieprawidłowe podłączenie kondensatorów pracy i rozruchowego oraz brak/niepewne podłączenie przewodu ochronnego PE. Pojawiły się też uwagi o zbyt dużym prądzie rozruchowym, charakterystyce bezpieczników B/C oraz o tym, że silnik może mieć nietypowy chiński układ wyprowadzeń. Ostatecznie autor podał, że po odłączeniu kondensatora rozruchowego silnik pracuje normalnie bez obciążenia, ale pod obciążeniem nadal ma problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA