logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Silnik 1-f 2,2 kW z modułem odśrodkowym - rozłączają bezpieczniki, hamowanie przy obrotach

ignac80 02 Cze 2024 12:50 495 5
REKLAMA
  • #1 21104185
    ignac80
    Poziom 20  
    Ocena: 164
    Dzień dobry.
    Przy sprężarce jest silnik 2,2 kW z dwoma kondensatorami 50µF i 250µF oraz z modułem wyłącznika elektronicznego ( odśrodkowego ).
    Silnik podobno rozłączają bezpieczniki. Podłączałem go ze względów bezpieczeństwa w szereg z czajnikiem elektrycznym 2kW . Z tego co zauważyłem to kabelki z modułu dostały zwarcia z jednym z zacisków na silniku. Aby przetestować silnik i wykluczyć awarię modułu odłączyłem tę elektronikę od zacisków i podłączyłem tylko kondensator.
    Na kondensatorze 50µF tylko brzęczał a na 250µF powoli się rozpędzał i przy pewnych obrotach następuje hamowanie, tak jakby coś się wzbudziło i szybko zszedł z obrotów do bardzo wolnych.
    Czy jest możliwe, że jest w środku jakiś odśrodkowy który odlącza kondensator ?
    Tę funkcję przecież przejmuje elektroniczny moduł który powinien odłączać ten większy kondensator.
    Czy te objawy wskazują na uszkodzenia uzwojenia ?
    Widok wnętrza kompresora z silnikiem 2,2 kW, kabli i kondensatorów.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21104337
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2673
    Może podałbyś model tego silnika. Może na tym module elektronicznym jest jakieś oznaczenie. Byłoby o wiele łatwiej.
    Normalnie to ten większy kondensator służy do rozruchu i po rozpędzeniu silnika, powinien zostać odłączony. Dalej silnik powinien pracować tylko na tym mniejszym kondensatorze.
  • REKLAMA
  • #3 21104529
    ignac80
    Poziom 20  
    Moduł to RECS-220P
    Silnik 1-f 2,2 kW z modułem odśrodkowym - rozłączają bezpieczniki, hamowanie przy obrotach
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21105049
    e2rd.o
    Poziom 21  
    Ocena: 111
    Zrób pomiar rezystancji uzwojeń.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21105085
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5165
    ignac80 napisał:
    250µF powoli się rozpędzał i przy pewnych obrotach następuje hamowanie,
    To jest prawidłowo. Ten kondensator po rozruchu (1,2 sek.) ma być odłączony. Na stałe pracuje 50 µF jako kondensator pracy. Moduł rozruchu to nic innego jak odpowiednik elektromagnetycznego przekaźnika prądowego stosowanego do rozruchu silników kompresorów lodówkowych. Podłącz w/g schematu 50 µF, a 250 µF poprzez jakiś solidny przycisk i możesz tak przetestować silnik. Podłączenie przez czajnik jest błędem, bo drastyczne redukuje początkowy prąd rozruchu poniżej krytycznej wartości dla tego silnika.
    Schemat podłączenia silnika z kondensatorami pracy i rozruchu.
  • #6 21105316
    ignac80
    Poziom 20  
    Sprężarka ruszyła , rzeczywiście podłączenie przez 3kW obciążenie to za mało. Przyczyną zadziałania bezpieczników było zwarcie czarnego przewodu z modułu do śruby kostki zaciskowej co widać na zdjęciu.
    Dziękuje wszystkim za pomoc.
REKLAMA