logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Generator fali kwadratowej do efektu telekinetycznego Pająka – koncepcja free energy

sneak 05 Sty 2006 20:21 54134 199
Najlepsze odpowiedzi

Jak zbudować generator fali prostokątnej i układ samozasilania do rzekomego efektu telekinetycznego opisywanego przez Pająka?

Nie ma tu żadnego potwierdzonego „efektu telekinetycznego” — generator prostokąta z cewką i diodami to po prostu zwykła przetwornica impulsowa, a obserwowane „załamki” i dodatkowe drgania wynikają z indukcyjności, rezonansu LC, pasożytniczych pojemności oraz efektu Gibbsa [#2151053][#2378225][#2435182][#2752410] Jeśli chcesz uzyskać niesymetryczny przebieg, najprościej użyć generatora trójkątnego, prostokątnego lub piłokształtnego, ewentualnie bezpośredniej syntezy cyfrowej (pamięć + DAC + wzmacniacz), a prostownik z małym kondensatorem traktować tylko jako ostateczność [#2378225] Do testów potrzebujesz oscyloskopu, szybkich diod i dobrze dobranego tranzystora; ważne są strome zbocza, bo w cewce prąd narasta i zanika w sposób wykładniczy, a nie „magiczny” [#2450320][#2615084][#2640239] Jednocześnie nie pokazano żadnego działającego, powtarzalnego układu samowystarczalnego — w wątku wielokrotnie podkreślano, że trzeba zmierzyć moc wejściową i wyjściową, bo bez tego to tylko spekulacje, a energii z niczego nie da się uzyskać [#2407000][#2430620][#2615606]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #121 2680438
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4182
    A ja mam "Mitologię" (grecką, w tłumaczeniu Parandowskiego), miałem (ale już mogę nie znaleźć)
    baśnie braci Grimm - na pewno to dużo lepsze od encyklopedii zjawisk paranormalnych, jest tam
    (w baśniach) mowa o jakimś stoliczku, co sam się nakrywał, i wielu jeszcze dziwniejszych rzeczach.

Co do najnowszych trendów, polecam materiały z konferencji "Foton 2005": http://photon2005.fuw.edu.pl
  • #122 2680682
    Allch
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Dobra o stoliczkach, o czarodziejskim ołówku juz wiele razy tutaj słyszeliśmy itd...
    Ludze piszczie jakieś konkrety, a nie same bzdury i inne niczego nie wnoszące do tematu rzeczy.
  • #124 2681304
    Nemo
    Poziom 31  
    Ocena: 72
    marek_Łódź napisał:
    Ani fizycy, ani inżynierowie nie zajmują się cudzymi obsesjami.

O, tu się mylisz... Czasami takie obsesje mogą być bardzo dochodowe dla inżyniera...

Pozdrawiam.

PS. Na razie brakuje mi troszkę czasu na zabawy z magnesikami i cewkami, ale jak zakończę pilniejsze sprawy, wrócę do tego. Hobbystycznie. :)
  • #125 2681583
    Arnold_S.
    Poziom 26  
    Ocena: 85
    Allch napisał:
    Ludze piszczie jakieś konkrety, a nie same bzdury i inne niczego nie wnoszące do tematu rzeczy.

Chodzi o to, że "konkretów" po prostu nie ma. :D Więc się nie doczekasz(może za kilka lat, jak temat przekroczy 100 stron, a nauka na prawdę coś nowego odkryje).

A szanowna Sekta Wyznawców Filmików z Internetu, niech dowiedzie istnienia i działania tych cudownych urządzeń. Do was należy odowadnianie.

P.S.
    Kto mi pożyczy kamerę(i dużo drutu nawojowego na elektromagnesy)? Nakręcę super filmik! Przysięgam.
  • #126 2682253
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Arnold_S. - masz jakiś konkretny pomysł?
    Co do kamery - mój szwagier ma chyba dwie kamery internetowe (podłącza się do komputera i od razu na komputerze
    rejestruje film); drutu pewnie trochę znajdę, problem natomiast będzie z tym, że do Wrocławia dla mnie trochę daleko...
  • #127 2682998
    sneak
    Poziom 17  
    Ocena: 28
    silnych elektromagnesów trzeba silnych.... aby przyciągnąć niemagnetyczną ciecz lub stalową kulę...

Aby podnieść człowieka trzeba wytworzyć ple magnetyczne chyba 1000 000 razy silniejsze od pola Ziemi, Nie ma tutaj żadnych "cudów" po prostu siły satka potężne że tworzą sie dipole atomowe*

* ciekawostka zasłyszna w necie.

Powodzenia jak wam się takie coś uda to nakręćcie filmik, poka żcie to może osobiście wypróbuję.

Co prawda ten film też nie grzeszy jakościa ale nie do mnie miejcie pretensje

Z takie go gadania to faktycznie nic nie powstanie (jesli mozliwe to jest by powstało), no ale nie mam tyle czasu by sie tym bawić ;) Fajnie by było jak by coś wyszło jak nie to trudno, ot wielkie mi halo :PPP
  • #128 2683752
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Pole Ziemi to około 30-60 mikrotesli (zależy, w którym miejscu), porządny elektromagnes wytwarza
    kilkadziesiąt tysięcy razy większe, i jakoś ono na człowieka nie działa w zauważalny sposób, więc
    pewnie i milion razy większe od ziemskiego człowieka nie podniesie, ale wytworzyć je już trudno.

Pole na tyle silne, że spowodowałoby namagnesowanie materiałów innych, niż ferromagnetyki,
    zdeformowałoby orbity elektronowe, a to zaburzyłoby chemię procesów biologicznych.
    Ale do tego musi być pole nie milion, a miliard razy silniejsze od ziemskiego, co można
    łatwo policzyć z danych, które są w podręczniku fizyki - tylko trzeba do niego zajrzeć.
    Takie pole wywierałoby ciśnienie kilkudziesięciu miliardów atmosfer, a najwytrzymalsze
    materiały nie wytrzymują nawet miliona; w środku Ziemi jest parę milionów..
    najsilniejsze pola wytwarza się przy pomocy wybuchu, ale nie wystarczyłby atomowy.

---

A tak mi przyszło do głowy, że można łatwo zrobić film demonstrujący "efekt telekinetyczny" -
    potrzeba przerobić zegarek tak, żeby chodził do tyłu, sfilmować cokolwiek, i puścić odwrotnie -
    a zegarek pokazany na filmie przekonałby niedowiarków, że to jest pokazywane "do przodu". ;)
  • #129 2683893
    Allch
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Tak apropo Cewki Tesli jak robłem kiedys jedną sztukę tak na "oko" tzn bez oblicznia, marnie działała ale dawała takie zakłucenia w całym domu cały sprzęt elektoniczny wariował TV sie sam włączał, radio dziwnie piszczało itd.... ale latających krzeseł, noży czy widelcy nie widziałem przy swojej TC wg. naszego kolesia z filmika takie rzeczy występują przy kilku TC choć nikt ze znanych mi konstruktorów nie pisał o takich rzeczach, jedyne co do mnie doszło o że przy mocnych TC malutkie kawałki folii Al mogą unosic sie w powietrzu.

Hyhyhy Ita, to jak kiedy rzucasz filmikiem tego zegarka :D:D:D:D:D
  • #130 2684133
    Arnold_S.
    Poziom 26  
    Ocena: 85
    A teraz głupie pytanie.
    Wiecie jak się w studio telewizyjnym kręci skecz, w którym ludzie chodzą po ścianie/po suficie danego pomieszczenia, albo przedmioty "spadają do góry"?
    :D
    Każdy wie! Więc do bajeranckiego filmiku nie trzeba nawet elektromagnesów, aby przedmioty zachowywały się "dziwnie".
    Z ludźmi gorzej się coś takiego nagrywa, dlatego na tych gniotach z internetu nie ma w kadrze człowieka przy tych latających kulkach(czy co to tam było - nie ważne, "jeden ch*j").

Sprawienie by przedmioty niemagnetyczne się poruszały, to też pryszcz.
    Wystarczy umieścić w nich kawałek metalu i dalej wiadomo co robimy(elektro/magnes)...
    Na filmiku poruszała się jakaś szklana buteleczka(no i ciekawe co było w jej środku?).:D
    Wprawienie podłoża w drgania też spowoduje, że przedmioty będą "jeździć" po nim.

Kolejna sprawa, produkcja napięcia.
    Umieszczenie bateryjki w kamieniu, i wmawianie ludziom, że ten kamyk("przetwornik krystaliczny energii kosmicznej":D) sam je wytwarza, to chwyt poniżej krytyki(dzieci w przedszkolu by się nie nabrały).
    Poza tym samo napięcie nic nie robi!
    W tej chwili, szurając kapciem po dywanie mogę wyprodukować na sobie kilka tysięcy woltów...i co z tego? NIC.
  • #131 2685446
    gaz4
    Poziom 34  
    Ocena: 2926
    Jak to nie ma lewitacji :?: Świetne filmiki o lewitacji widziałem w programie Laboratorium. Gdybym miał ciekły azot chętnie bym je powtórzył ;) W tym samym programie pokazano też "działo magnetyczne" z kilku magnesów i kilku stalowych kul. Też chyba kiedys je zrobię ;)

Dodam jeszcze link gdzie można o tym poczytać i fotkę:

http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/solids/maglev.html

Generator fali kwadratowej do efektu telekinetycznego Pająka – koncepcja free energy
  • #133 2685882
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Przy małych rozmiarach (możliwy jest duży gradient pola) - rzeczywiście, da się.

Istotne jest to, że żaba jest bardziej dia- niż paramagnetyczna - dla diamagnetyka
    jest możliwy układ pola, w którym będzie on stabilnie lewitował, dla paramagnetyka
    nie ma układu pola, który by zapewnił stabilność - trzeba ją zapewnić dynamicznie -
    fotokomórki, elektronika, i jak jest jakieś przesunięcie, to zmieniamy pole.

Z tego by chyba wynikało, że żaba - przynajmniej ta, która lewitowała - ma mało hemoglobiny
    we krwi (jakaś anemiczna) - hemoglobina zawiera żelazo i powinna być paramagnetyczna.

I ciekawostka - ponoć żaba całkiem dobrze się czuła w trakcie lewitowania. :)
  • #134 2686143
    kalol17
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Hmm??? ciekawe
  • #135 2689751
    kalol17
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    A widzieliscie te filmiki o antygrawitacji??
    Ciekawi mnie gdzie te przedmioty sie podziewają po oderwaniu od podłoża,
    operator kamery pokazuje tylko miejsce unoszenia a co dalej, niewiadomo
  • #136 2690556
    sneak
    Poziom 17  
    Ocena: 28
    Większość to oszustwa, pokażę wam taki jeden z tym gościem (z linku o TC ) jak net będzie mi działał.
  • #137 2690714
    romoo
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 1374
    Tak teoria pola dała mi w 4... upe ale od tamtego czasu wiem co i jak. I silnik Saerla wg teori pola ma prawo się kręcić ale budowniczy w kółko popełniają te same błędy konstrukcyjne co mogę udowodnić ale nic pozatym. Żadnego tele żadnego halo hyba że ktos coś przypali hehe.
  • #138 2703603
    Fyszo
    Poziom 37  
    Ocena: 115
    Free energy? A zasada zachowania energii? Przez trzysta lat nikt (łącznie z poważnymi laboratoriami) nie znalazł odstępst od tej zasady a "dr." Pająk twierdzi że można budować perpetum mobile? Albo generatory antygrawitacyjne działające na zasadach prostej mechaniki? Mam rower jak dobrze nim pomanewruje to też potrafi oderwać się od ziemii, a jest to konstrukcja bardziej skomplikowana od w/w generatorów. Przemienniki energii to co innego. Ale w tych postach to nie widać nawet skąd miałaby pochodzić energia wejściowa. A na wyjściu megawaty fali kwadratowej o f dążacym do nieskończoności - dla mnie bzdura! [http://www.ndw.v.pl/forum/forum.php?rozwiniety=9954] tam jest mnóstwo takich rzeczy jak chcecie to czytajcie.[/url]
  • #139 2703698
    marek_Łódź
    Poziom 36  
    Ocena: 66
    Wreszcie jakiś konstruktywny post (link) w temacie FE. Chłopaki zwińcie się z tymi silnikami magnetycznymi, generatorami, PM i orgonem na forum NDW. Tam znajdziecie wdzięcznych słuchaczy i kupę podobnych rozwiązań.
  • #140 2704725
    romoo
    Użytkownik obserwowany
    W sumie silnik elektryczny jest przemiennikiem energi elektrycznej na mechaniczną, a na pewno jest energia pod postacią której nie wykorzystujemy, bo nasz świat poznajemy tylko poprzez oddziaływanie fizyczne nijak inaczej. A MOŻE są materie które nie oddziałowują, a są napewno np . neutrino.
  • #142 2704825
    marek_Łódź
    Poziom 36  
    romoo napisał:
    A MOŻE są materie które nie oddziałowują, a są napewno np . neutrino.

Mogą istnieć miliony bytów, które nie oddziaływują z naszą materią i których nigdy z tego powodu nie zobaczymy. Mnie nurtuje inne pytanie. Może wiesz coś konkretnego na ten temat. Jeśli tak, napisz coś więcej. Jeśli nie to pisz na wspomnianym forum NDW albo pisz nowelki fantastyczne. Tu jest forum elektroda.pl.
  • #143 2705287
    romoo
    Użytkownik obserwowany
    Ok jak bym wiedział to może znalazł bym zastosowanie dla tego i dostał bym Nobla Albo kulkę. W zależności od rządzących tym światem. A mam pytanie do zorientowanych czy istnieją fale krótsze niż promieniowanie gamma?
    ==>marek_Łódź to trzeba zbudować 'transformator' który przemieni nieoddziałowującą energię na oddziałowującą tak jak luminofor w świetlówce. Siatką dyfrakcyjna musi mieć 'oczka' porównywalne z długością fali więc do dzieła! Gdyby tak zaprząc jądra atomowe to może by coś z tego wyszło.
  • #144 2705322
    marek_Łódź
    Poziom 36  
    Ale konkretnie to co chcesz łapać w tę siatkę. Wiesz coś czy tylko udajesz? Jakbyś się zgłosił z tym do prokuratury (że nastają na Twoje życie), to mógłbyś dostać ochronę a w następnym etapie tego Nobla. To co, startujesz?
  • #145 2705401
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Promieniowanie gamma ro z założenia najkrótsze fale elektromagnetyczne. A długość fali
    zgodnie z wzorem de Broglie'a zależy od pędu, więc coś musiałoby mieć pęd większy, niż foton.
    Może mała czarna dziura poruszająca się z relatywistyczną szybkoscią?
  • #146 2705463
    marek_Łódź
    Poziom 36  
    O qr :!: Posiadacz takiej czarnej dziurki mógłby tam wpuścić cały świat (znaczy Ziemię) i kilka sąsiednich planet. Już się nie dziwię, że koledzy muszą się ukrywać przed różnymi wywiadami i używają szyfru w opisie swoich urządzeń. Dobrze zamaskujcie swoje ajpi.
  • #147 2705490
    Nemo
    Poziom 31  
    Ocena: 72
    _jta_ napisał:
    A długość fali zgodnie z wzorem de Broglie'a zależy od pędu, więc coś musiałoby mieć pęd większy, niż foton.

Może właśnie tak jest, tylko my nie potrafimy tego dostrzec (złapać, wykryć, itp.) obecnie znanymi metodami.

Idea "transformatora" to właśnie taki "detektor", choć raczej bym to nazwał przetwornikiem. :)

Pozdrawiam.
  • #148 2705522
    marek_Łódź
    Poziom 36  
    Lepiej chłopaki TEGO nie łapta. Póki co TOTO się przemyka bezśladowo przez naszą materię. Ale jak nastawita na to pułapkę na TOTO, to jak TOTO się spotka z naszą materią, to jak pierd...pierdyknie, nie zdążymy zobaczyć nawet błysku, który wpadnie w czarną superdziurę i za chwilę (pojęcie względne, bo czas zniknie jako taki) nie będzie ani naszego wszechświata, ani internetu, ani forum elektroda.pl.

Pozdrawiam
  • #150 2711092
    romoo
    Użytkownik obserwowany
    A słyszeliście o szmaragdzie bazyliszka podobno działają na siebie jak magnesy?
    A perpetum mobile z kota i przymocowanej do jego grzbietu kanapką z masłem?

Dodano po 19 [minuty]:

A skąd wiesz czy nasza materia tego nie zmienia i czy te cząstki nie są modyfikowane poprzez oddziaływanie z naszą materią i czy nie niosą ze sobą informacji o naszym świecie gdzieś daleko. Jak obraz rentgenowski? Lepiej ta wiedzieć niż czekać na niewiadome. Jeżeli istnieje materia o odmiennych właśnościach od naszej i jeżeli nie ma możliwości tak jak nasza oddziaływać na nią ? To nigdy się nie dowiemy czy ona istnieje. Z drugiej strony może istnieje materia '' wspólna '' dla tych obu i to przez nuią możemy coś podziałać ale wiadomo ''' nie dla psa kiełbasa''

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy koncepcji generowania efektu telekinetycznego za pomocą generatora fali kwadratowej oraz układów z cewkami i magnesami stałymi, inspirowanych pracami prof. Pająka i urządzeniami typu free energy. Autor proponuje budowę układu składającego się z generatora fali kwadratowej, prostownika z diod oraz układu samozasilania, z założeniem, że szybka zmiana biegunowości prądu stałego generuje dodatkowe drgania i efekt telekinetyczny. W dyskusji poruszono kwestie charakterystyki przebiegów (kwadratowy, sinusoidalny, niesymetryczny), wpływu indukcyjności cewek, rezonansu w obwodach LC, oraz stabilizacji częstotliwości za pomocą kwarcu. Wskazano na trudności praktyczne, takie jak dobór tranzystorów MOSFET do pracy przy wysokich częstotliwościach (do MHz), konieczność stosowania szybkich diod prostowniczych (np. 1N4148, BYW29-200), oraz problemy z pomiarami i interpretacją sygnałów generowanych przez karty dźwiękowe i oscyloskopy. Wiele uwag dotyczyło sceptycyzmu wobec idei free energy i konieczności weryfikacji eksperymentalnej, z podkreśleniem zasady zachowania energii i braku dowodów na działanie proponowanych urządzeń. Wątek obejmował także omówienie znanych urządzeń i patentów, takich jak silnik Adamsa, MEG, cewka Hadaceusza, wzmacniacz magnetyczny, oraz eksperymenty z induktorkami na magnesach neodymowych. Poruszono też zagadnienia techniczne dotyczące konstrukcji generatorów prostokątnych i sinusoidalnych, stabilizacji częstotliwości, doboru elementów elektronicznych, oraz pomiarów indukcyjności i prądów w układach z cewkami. Dyskusja zawierała również krytyczne uwagi dotyczące braku praktycznych dowodów i konieczności rzetelnych badań oraz dokumentacji eksperymentów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA