logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować kolektor słoneczny za 1500 zł z grzejników panelowych?

Mariiusz 28 Mar 2006 22:15 3840864 12902
  • #1501 5342524
    hamerg
    Poziom 20  
    Ocena: 9
    Witam.
    Tak jak wcześniej pisałem, miałem zamiar skonstruować solarka.
    Na dzień dzisiejszy zrobione jest:
    -skrzynka ( profil u-100, spód blacha ocynk 0.5,)
    -ocieplone watą 5 mm
    -rurki miedziane-meander fi15 12,5mm długość
    -absorber aluminiowy ( paski wytłoczone na rurkę miedzianą , wprasowany, pomalowany farbą czarny mat)
    -szyba kupiona ale nie założona ze względu na niezbyt stabilną konstrukcję skrzynki.

W dniu dzisiejszym po pracy wytargałem solarka na dwór aby sprawdzić do jakiej temperatury można go nagrzać na sucho w niezbyt mocnym świetle słonecznym. Umieściłem termometr elektroniczny w rurce i ku mojemu zdziwieniu po upływie ok 8 min ( poszedłem do domu się przebrać bo po pracy byłem ), na termometrze odczytałem 65,9 st.C.
    Jestem ciekaw jak to będzie sprawować się ze wstawioną szybą i po wpięciu do instalacji, a słońce naprawdę było słabiutkie bo przez chmurki dawało.
    Bojler mam tak podłączony wraz z piecem i solarkiem, że na jednej pompce mogę uzyskać dowolną kombinację( grzanie wody z solarka, z pieca, solarek na grzejniki lub też w razie "W" jak się zbyt wysoka temperatura nazbiera na solarku to skumulować ciepło w piecu ( ok 60l).
    Bojler 80L z podkową, ale mam nadzieję że wystarczy, a w przeciwnym razie przerabiam na solarny. Wywalę grzałkę elektryczną i w to miejsce wsadzę wymiennik.
    Jak podłączę wszystko i będę mógł pochwalić się efektami gotowej instalacji to napiszę.
    P.S.
    Rurowe kolektory w większości mają absorber aluminiowy więc ja spróbowałem właśnie takiego materiału. Tylko z czernieniem problem. Ale przy następnym solarze to już mocniej się przygotuję i myślę że troszkę więcej kaski będzie. Jak na razie wydałem ok 430 pln i praktycznie cała instalacja czeka na podpięcie.
    Pozdrawiam.
  • #1502 5343468
    jankoala
    Poziom 12  
    Witam i pozdrawiam. Zrobiłem kolektorek(wersje która wymaga kilku znacznych poprawek) do sterowania chciałem użyć układu analogowego ale nie udało mi sie go uruchomić. Ponieważ mam serwer z systemem linux(NND) postanowiłem sterować pompką z komputera. Podłączyłem czujnik DS18B20 na RS- mam z niego odczyt, problem zaczyna sie z wyjściem sterującym. Nie wiem jak wystawić sygnał na RS bądź LPT przy użyciu skryptu. Czy mogę użyć tego samego portu RS do odczytu temperatury i sterowania pompką?
  • #1503 5343588
    Semir
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    hamerg napisał:

Rurowe kolektory w większości mają absorber aluminiowy więc ja spróbowałem właśnie takiego materiału. Tylko z czernieniem problem....

Z tym aluminium to nie jest tak do końca. Jest to kompozycja aluminium i np. azotków aluminium w odpowiedniej gradacji a wszystko dzieje się na poziomie nano.

Dodano po 2 [godziny] 32 [minuty]:

jankoala napisał:
    ....Podłączyłem czujnik DS18B20 na RS- mam z niego odczyt, problem zaczyna sie z wyjściem sterującym. Nie wiem jak wystawić sygnał na RS bądź LPT przy użyciu skryptu. Czy mogę użyć tego samego portu RS do odczytu temperatury i sterowania pompką?

Jeśli już DS to może zainterosował by Cię DS1821 to już kompletny programowalny termostat w bardzo prostej aplikacji w formie kitu AVT1261. U mnie już kilka lat pracuje taki układ sterując grzałką w bojlerze.
  • #1504 5344073
    jankoala
    Poziom 12  
    Semir napisał:

Jeśli już DS to może zainterosował by Cię DS1821 to już kompletny programowalny termostat w bardzo prostej aplikacji w formie kitu AVT1261. U mnie już kilka lat pracuje taki układ sterując grzałką w bojlerze.

Myślę o pomiarze temperatury przynajmniej w dwóch miejscach oraz monitoring tego wszystkiego na PC. Wtedy będę mógł maksymalnie wykorzystać odebraną energię, jeśli użyje termostatu to po przekroczeniu progu temperatury zadanej na termostacie układ będzie sie wyziębiał przez ciągłą prace pompki a mierząc temperaturę w wymienniku i w kolektorze oraz sterując z komputera będę mógł zadać próg różnicy temperatur pomiędzy punktami oraz pilnować aby nie przekroczyć danej temperatury. Potrzebuje do uruchomienia takiego na szybko dosłownie polecenie pod linux-a które mi zmieni stan na dowolnym pinie RS czyli np. oczekiwanie na odbiór oraz polecenie które to wyłączy.
  • #1505 5344151
    Semir
    Poziom 17  
    Sorry z Linuxem Ci nie pomogę. Jeśli chodzi o ten DS to programujesz mu dwa progi Th oraz TL i tak otrzymaną histerezę załaczania lub też postoju (funkcja positiv or negativ )urządzenia np. pompki wkomponujesz w swoje potrzeby. Oczywiście można zaprząc komputer tylko po co ?
  • #1506 5344184
    jankoala
    Poziom 12  
    Na początek myśle że dobrze jest poeksperymentować z komputerem który robi za serwer i pracuje 24/7. Daje mi to możliwość sterowania pompką czasowo, ciągły monitoring temperatur co może pomóc w analizie sprawności układu dla różnych wartości progowych załączania pompki oraz czasów pracy pompki, dobraniu optymalnego algorytmu sterowania itp.
  • #1507 5344444
    Semir
    Poziom 17  
    Oczywiście komputer daje więcej możliwości monitoringu gromadzenia danych słupki, wykresy i inne bajery ale i tak czeka Cię zrobienie hardware`u do komunikacji kompa ze światem (np.sterowanie pompką). Ale to też przednia zabawa.
  • #1508 5344476
    jankoala
    Poziom 12  
    Wszystko już mam. Zrobiłem izolacje galwaniczną. Próbowałem właśnie włączyć program co wykorzystuje port COM do komunikacji z urządzeniem ale nie zmieniają sie żadne napięcia na wyjściu w sposób ciągły tzn. nie ma różnicy pomiędzy programem włączonym a wyłączonym chyba że kabel co na nim mierzyłem napięcia (null modem) ma zwarte sygnały które mógłbym wykorzystać.
  • #1509 5346208
    hamerg
    Poziom 20  
    Witam.
    Tak wygląda mój kolektor. Dzisiaj nie dałem rady go zamontować, ale myślę, że jutro dam radę.
    Już wiem gdzie zrobiłem błędy w budowie obudowy i jak przyjdzie czas na następny to wykorzystam tą wiedzę. Następny wyjdzie bardziej profesjonalnie.

• #1510 5346978
    Amanda
    Poziom 17  
    Ocena: 21
    Kurna, dlaczego wstawiacie fotki jako załącznik, a nie jako "Dodaj obrazek"? - niepotrzebnie trzeba "płacić" za obejrzenie fotki (może niewiele, ale zawsze można punkty wykorzystać na coś innego)

[Dodane]
    Teraz -SUPER :D
  • #1511 5347150
    hamerg
    Poziom 20  
    Już poprawione.
    Mam tylko pytanko bo zrobiłem już ramę do kolektorka ale w pozycji leżącej. Czy przy meandrze będzie to miało jakiś wpływ na działanie?
    Niechciałbym go przegrzać w bardzo upalne dni.
  • #1512 5347314
    Semir
    Poziom 17  
    Trzeba mieć pomysł co z nadmiarem energii robić. Jeśli rurki polutowałeś lutem miękkim (na zdjęciu coś połyskuje) to w upalne dni przy braku odbioru ciepła może być problem.
  • #1513 5347563
    Amanda
    Poziom 17  
    Semir napisał:
    Trzeba mieć pomysł co z nadmiarem energii robić. Jeśli rurki polutowałeś lutem miękkim (na zdjęciu coś połyskuje) to w upalne dni przy braku odbioru ciepła może być problem.

E tam, jak będzie zawór bezpieczeństwa i naczynie wzbiorcze to o luty bym się nie obawiał (choć sam będę lutował "na twardo":D
  • #1514 5347576
    hamerg
    Poziom 20  
    Lut miękki, ale ja mam instalację otwartą z możliwością pracy jako ciśnieniowa. Wystarczy zakręcić wyjścia na grzejniki. Mam na wszelki wypadek zamontowaną przeponę-tak sobie zażyczyłem podczas montowania instalacji CO.
  • #1515 5348023
    Semir
    Poziom 17  
    Tu nie chodzi o wodę lub mieszaninę z glikolem. To wszystko odparuje przy 100-120 st. C powiedzmy nadmiar objętości przejmą naczynia wzbiorcze lub przeponowe ale absorber i jego części nadal się będą nagrzewały.Rozszczelnienia przy lutach miekkich mogą nastąpić już przy 170 st.C, a taka temperatura jest do osiągnięcia.
  • #1516 5348903
    wer1207
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    ja mam pytanie:
    czy już komuś się rozlutowało czy tylko tak straszycie?
    poza tym cyna topi się przy ponad 300*C chyba. Niech mnie poprawi ten co wie lepiej.
  • #1517 5349014
    sylwek9999
    Poziom 18  
    Ocena: 23
    Jakościowy lut miękki S-Sn97Cu3, zakres temperatur topnienia 230 - 250°C,

Dodano po 20 [minuty]:

Lut twardy do miedzi. Do łączenia elementów miedzianych.Temp. topnienia 710-810°C
  • #1518 5349171
    mk1a
    Poziom 16  
    Ocena: 112
    możesz i mosiądzem i srebrem lutować miedź tylko drożej
  • #1519 5349182
    Semir
    Poziom 17  
    W panikę nie należy wpadać :D Nie twierdzę, że co dzień trzeba odmawiać pacierze za spokój swojego solara. Każda konstrukcja zakłada normy wytrzymałościowe (no powinna). Nie miałem na myśli płynięcie lutu co oczywiście następuje w wyższych temp ale sugerowałem możliwe rozszczelnienia. Każdy kto lutuje np. z użyciem stacji lutowniczych to widzi jaką ma ustawioną temp. (tu można poćwiczyć z różnymi nastawami)Moim zdaniem lepiej dmuchać na "zimne" niż załamywać ręce gdy efekt kilkumiesięcznej pracy zacznie strajkować.
  • #1520 5349459
    czyzu825
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    u mnie pierwszy kolektor mam wykonany z miedzi miękkiej ale wypadło mi łączenie dwóch zwojów w środku kolektora, i mam to polutowane lutem miękkim. dwa razy zagotowało mi wodę. termometr który mam przy kolektorze zatrzymał sie na 120 stopniach (dalej brakło skali) a wskazówka chciała sie jeszcze pchać wyżej. i nic sie nie stało żadnego rozszczelnienia układu, wytopienia sie cyny. jedynie otulina na pex-ie (w okolicy kolektora) sie stopiła i przykleiła do rurki. ( świadczy to tez ze rurka pex-alu-pex potrafi wiele wytrzymać)
    pozdrawiam
  • #1521 5349551
    mk1a
    Poziom 16  
    Ocena: 112
    i to jest cenna informacja
    znaczy ze pex może wiele
    a co do lutu to fakt twardy pewny ale trzeba mieć stacje
  • #1523 5349937
    cipro
    Poziom 14  
    Koledzy ponawiam Pytanie czy ktoś wie jaki środek czy płyn jest w kolektorze próżniowym?"rurką ciepła"

cóż to za magiczny środek ????? :-)
    )
  • #1525 5350328
    cipro
    Poziom 14  
    Semir : A cóż to takiego możesz cos więcej opowiedzieć o tym magicznym środku ? Temat poważnie mnie zainteresował szukam pomocy w tym temacie
  • #1526 5350387
    Semir
    Poziom 17  
    Temat owszem ciekawy ale trochę wiedzy z termodynamiki trzeba zgłębić. Wykorzystuje się tu dwufazową przemianę (cieczy parującej w niskich temp.) Można stosować wszelkiej maści freony lub jak na zdjęciu nowszej generacji czynnik chłodniczy R134a stosowany w instalacjach klimatyzacyjnych. Jest ogólnie dostępny w hurtowniach AGD lub jeśli masz znajomego gościa od klimy. Tani i w małych opakowaniach.
  • #1527 5350758
    sn-rf
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    jankoala napisał:
    Witam i pozdrawiam. Zrobiłem kolektorek(wersje która wymaga kilku znacznych poprawek) do sterowania chciałem użyć układu analogowego ale nie udało mi sie go uruchomić. Ponieważ mam serwer z systemem linux(NND) postanowiłem sterować pompką z komputera. Podłączyłem czujnik DS18B20 na RS- mam z niego odczyt, problem zaczyna sie z wyjściem sterującym. Nie wiem jak wystawić sygnał na RS bądź LPT przy użyciu skryptu. Czy mogę użyć tego samego portu RS do odczytu temperatury i sterowania pompką?

Witam,

To mój pierwszy post na elektrodzie :). Też robię kolektorki. Puki co mam 4 nieużywane panele przespawane już po przekątnej o powierzchni łącznej ok 4,5m², beczkę plastikową 270L (po jelitach podobno) - czarna, wełne mineralną 15cm i styropian 13cm.

Co do pytań...

Najprościej będzie wykorzystać port LPT. Podając na niego odpowiednie dane możesz wysterować 8 urządzeń (piny od 2 do 9). Sam robię coś takiego. Układ mierzący temperaturę to Edimax BR-6104K, układ wykonawczy (włączający/wyłączający elektrozawory/pompy itp) to printserwer podpięty do Ediego skrętką. Podstawowy układ jest prosty - od strony LPT transoptor, za nim ULN2803 sterujący przekaźnikami.

Oprogramowanie tego pod Linuksem nie sprawia większych problemów. Programik włącza wszystkie urządzenia.

#include <stdio.h>
    #include <unistd.h>
    #include <asm/io.h>

int main()

#define lpt 0x378

{
    ioperm(lpt, 8, 1);
    outb(255, lpt);
    exit(0);
    }

Jaką wartość wysłać do portu? Wygląda to tak:

Urządzenie: 1 2 3 4 5 6 7 8
    Wartość: 1 2 4 8 16 32 64 128

Jeśli chcesz włączyć 1,3,5,7, to musisz dodać do siebie 1+4+16+64 i wysłać do portu.

Przydatny link:
    http://www.epanorama.net/circuits/parallel_output.html

pozdrawiam,
    Piotrek
  • #1528 5350876
    Amanda
    Poziom 17  
    sn-rf napisał:
    Układ mierzący temperature to Edimax BR-6104K,

możesz jaśniej :D ?
  • #1529 5350902
    Semir
    Poziom 17  
    Router do kompa (porty WAN/LAN)

• #1530 5350971
    Amanda
    Poziom 17  
    Semir napisał:
    Router do kompa (porty WAN/LAN)

Co to jest router i jak wygląda to wiem, ale jak tym mierzyć temperaturę?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy taniego kolektora słonecznego za około 1500 zł, wykorzystującego grzejniki panelowe jako absorber ciepła, osadzone w drewnianej ramie i przykryte szkłem. Zbiornik ciepłej wody o pojemności 600 l wykonany jest z dwóch zespawanych hydroforów, izolowanych styropianem i pianką, z wężownicami miedzianymi ułożonymi w dolnej części zbiornika. Obieg cieczy roboczej (glikolu) jest wymuszany pompą o mocy 35 W, sterowaną na podstawie różnicy temperatur między kolektorem a zbiornikiem, z regulacją ręczną lub automatyczną. Połączenia wykonano za pomocą mosiężnych końcówek i węży o różnych parametrach na ciśnienie i podciśnienie. Absorber pomalowano czarną matową farbą (np. Hammerite), a panele łączone są szeregowo, co ułatwia napełnianie układu glikolem (ok. 30 l). Dyskutowano o izolacji przewodów, zastosowaniu zaworów zwrotnych i elektrozaworów, które jednak zwiększają zużycie energii. Proponowane jest sterowanie pompą na zasadzie różnicy temperatur, co zwiększa efektywność. Wymieniono także alternatywne rozwiązania, takie jak kolektory grawitacyjne, wykorzystanie rur miedzianych, czy proste układy sterujące z fototranzystorami i komparatorami LM393. Poruszono kwestie doboru powierzchni kolektora do pojemności zbiornika (zalecane proporcje około 1 m² kolektora na 50-100 l wody), izolacji termicznej, problemów z rozwarstwianiem temperatur w zbiorniku oraz ryzyka rozwoju bakterii w dużych zbiornikach. Wskazano na zalety dużych zbiorników (np. 600 l) dla stabilności temperatury i dłuższego czasu magazynowania ciepła. Omówiono także konstrukcję wymiennika ciepła w zbiorniku, sposoby mocowania wężownic oraz kwestie materiałowe (stal ocynkowana, nierdzewka, miedź). W dyskusji pojawiły się także pomysły na automatyzację sterowania pompą i zaworami, a także na wykorzystanie prostych, tanich elementów elektronicznych do sterowania na podstawie różnicy temperatur. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami z własnych instalacji, wskazując na skuteczność i opłacalność samodzielnych rozwiązań mimo braku profesjonalnych komponentów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA