logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Transformator WN z Allegro - szacowana moc i napięcie wyjściowe?

Krokus22 07 Maj 2006 15:27 3823 8
REKLAMA
  • #1 2601522
    Krokus22
    Poziom 19  
    Ocena: 103
    http://allegro.pl/item100680536_transformator_vn_zobacz.html Mam za sobą kilka cewek tesli, mniejszej lub większej mocy. Kupiłem w.w. transformator. Ktoś miał kiedys podobny chyba na forum, ale nie kojarzę. Co prawda trafa jeszcze nie dostałem, ale orientuje się ktoś, jaką może miec moc (ja strzelam, że około 400W), ale nie znam napięcie wyjściowego. Bardzo byłbym wdzięczny za wszelkie info, bo w ostateczności oszacuję napięcie po długości łuku elektrycznego :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2601585
    oldking
    Poziom 33  
    Ocena: 524
    Witam

Podłącz go odwrotnie do napiecia 230V i zmierz napiecie na uzwojenu pierwotnym - i wylicz przekładnię.
    I już wiesz jakie mniej wiecej będzie napięcie na wtórnym w normalnych warunkach podłaczenia.
    Lub podłącz pierwotne do np 10V i zmierz napięcie na wtórnym - bedzie duzo. I znowu policz przekladnię. Co do mocy to zmierz przekrój rdzenia tam gdzie nawinieta cewka pierwotna - moc transformatora to z grubsza kwadrat przekroju rdzenia (z wielkim przybliżeniem).
  • REKLAMA
  • #3 2602253
    Krokus22
    Poziom 19  
    Takie rzeczy to ja wiem, swoją drogą dzięki za porady, sporo traf sam nawijałem, myślałem tylko, że ktoś miał z nim do czynienia. Tak, jak w spomniałem trafa jeszcze nie mam, inaczej bym nie pytał. Po prostu projektuję nową cewkę i chcę tak pi razy drzwi dopasować sobie uzwojenia wtórne cewki tesli (mam ich trochę :) ) Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam Teslowiczów.
  • Pomocny post
    #4 2604053
    otp2
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Cześć!

Mialem kiedyś takie, to trafo do zasilania neonów. Mocy nie pamietam ale napięcie na wtórnym to ok 2KV.

Pozdrawiam
    otp2
  • REKLAMA
  • #5 2605433
    Krokus22
    Poziom 19  
    Hmm, do tesli to trochę mało, ale mam pojemne kondensatory wn (1uF/5kV), mogą jedynie być problemy z iskrownikiem. Swoją drogą dzięki, wyjdzie w praniu :P A jeszcze jedno, te 2 kV to między odczepami wn, czy wn-masa? Pozdrawiam.
  • #6 2606329
    laser53
    Poziom 15  
    Piszesz, że na trafach. się znasz, a niewiesz co to Tesla http://www.zigzag.pl/jmte/cewka_tesli.htm
    Rada: powoli się ucz, to może się nauczysz, a nie zrobisz rodzinie przykrości. (400W trafo Tesli - śmierć -szybka i chyba bez bolesna ???
  • REKLAMA
  • #7 2607191
    Krokus22
    Poziom 19  
    Witam, dziwi mnie spostrzeżenie, że nie mam pojęcia, czym jest tesla. Po prostu chciałem znać napięcie wyjściowe i moc (z miarę dużą dokładnością ±50W), bo dobranie kondensatora do obwodu rezonansowego stanowi klucz do sukcesu. Proponuję zapoznać się ze stroną Tomasza Bartkowskiego. A propos tych wszystkich wypowiedzi "nie ruszaj tych 400W, to zabija w ciągu pół sekundy" - ciekawe, ilu z was wykonało choćby jedną cewkę. Ja mam za sobą kilka podobnej mocy i pod warunkiem zachowania zasad bezpieczeństwa, nie jest źle. Proponuję zobaczyć tą teslę http://www.scopeboy.com/tesla/tc2tech.html ma ok 1kW, iskra około metra, ale twórca jakoś żyje, nie twierdzę, że się nie boję, zawsze jest strach, ale takie rzeczy odpala się np. w ogrodzie przez autotrafo i to kilka metrów od twórcy, Pozdrawiam i polecam czytać ze zrozumieniem :)
  • Pomocny post
    #8 2610447
    Atreyu
    Poziom 23  
    Ocena: 369
    Trafo sprzedawane na tej aukcji to typowy transformator o dużym rozproszeniu do zasilania zimnoelektrodowych rur wyładowczych. Produkowane one były na przeróżne napięcia, jednak najmniejsze z jakimi się spotkałem to 2x2kV (2kV od masy do każdego z odczepów WN oraz 4kV pomiędzy dwoma odczepami). Największe krajowe trafa tego typu miały 2x5kV (czyli max 10kV). Prąd uzwojenia wtórnego w tych transformatorach reguluje się przegrodą, która w transformatorze z tej aukcji została usunięta. Typowy zakres regulacji prądu uzwojenia wtórnego to 25-50mA.
    Trafo które na co dzień używam w domu masz na fotografii. Moc 225VA, 2x2250V, prąd uzw. wtórnego = 50mA /bez możliwości regulacji/. W piwnicy mam jeszcze kilka podobnych ale ten był najodpowiedniejszy do neonu który mam w pokoju.
    Załączniki:
    • Transformator WN z Allegro - szacowana moc i napięcie wyjściowe? trafo.jpg (48.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 2610605
    Krokus22
    Poziom 19  
    Temat zamknięty, dziękuję i pozdrawiam, Łukasz.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy transformatora wysokiego napięcia (WN) zakupionego na Allegro, używanego w projektach cewek Tesli. Użytkownik poszukuje informacji o szacowanej mocy (ok. 400W) i napięciu wyjściowym transformatora. Wskazano, że transformator jest typowym urządzeniem do zasilania neonów, o napięciu wtórnym około 2 kV między odczepami lub do masy, z prądem wtórnym regulowanym w zakresie 25-50 mA. Moc transformatora można oszacować na podstawie przekroju rdzenia, a napięcie wyjściowe poprzez pomiar przekładni po podłączeniu uzwojenia pierwotnego do znanego napięcia. Podkreślono, że transformator o mocy około 400W jest stosunkowo bezpieczny przy zachowaniu zasad bezpieczeństwa i odpowiednim doborze kondensatorów do obwodu rezonansowego cewki Tesli. Przykładowo, transformator o mocy 225 VA i napięciu 2x2250 V jest używany do zasilania neonu. Dyskusja zawiera także odniesienia do stron i projektów cewek Tesli oraz uwagi dotyczące bezpieczeństwa pracy z wysokim napięciem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA