Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kolumny estradowe STX + Eminence SaYruS'a

SaYruS1 17 May 2006 15:25 9290 25
Automation24.pl
  • W ostatnim czasie zbudowałem wraz z kumplem kolumny estraodwe i wzmacniacz.
    Przetworniki:
    Za tony niskie odpowiada STX GDN 30-300-4-AE. Jest to przeróbka zwykłego GDN 30-200-4 AE w postaci wstawienia układu magnetycznego od wersji 38. W ten sposóbb charakterystyka bardziej zachacza o tony średnie.
    Za tony wysokie odpowiada Eminence APT-150 który pasuje estetycznie i technicznie do STX'a. Kupiony został na allegro za 180zł (para). Zwrotnica do niego posiada stromość 18dB/okt i posiada zabezpieczenie w postaci żarówki 24v/21w (trochę trzeba było się naszukać)
    Zwrotnice:
    Do 30-stki nie zastosowałem do niego żadnych zwrotnic gdyż są zbędne. Do APT zastosowałem zwrotnice która posiada stromość 18dB/okt i zabezpieczenie w postaci żarówki 24v/21w (trochę trzeba było się naszukać) oraz cięcie w granicach 3,5 kHz
    Obudowa:
    Obudowa to płyta o grubości 20mm. Objętość mieści się w granicach 50 l@45hz. Obicie to czarny gruby 'kocyk'. Terminale i BR od stx'a. W przyszłości będą jeszcze aluminiowe kątowniki na krawędzie
    Wzmacniacz:
    Wzmacniacz skonstruowałem sam. Znajduje się tam zasilacz impulsowy o mocy w granicach 500w napięcie w spoczynlku ok +-50v przy pełnej mocy spada do +-46v. Zasilacz posiada dodatkową stabilizację dla przedwzmacniacza który jest zbudowany na tranzystorach, dla mnie bardzo dobrze brzmiący. Na koniec końcówki na n-chanel 2x IRFP250 które dają moc ok 225w. Końcówki były prezentowane w EdW.
    Odsłuch:
    Na samym początku odsłuch był przeprowadzony w garażu o wymiarach 8m*4,5m z otwartymi drzwiami. Było to głównie testowanie wzmacniacza i jego niezawodności. wzmacniacz pracował na maxa swoich możliwości ok 4 godz i na połowie mocy ok 2 godz. Radiator który użyłem pochodził z wzmacniacza universum i nagrzewał się do temperatury w granicach 55° przy temperaturze otoczenia 10°. Teraz konkrety, zestaw grał głośno szczególnie wygryzała się tu eminence, bas jak wiadomo o estadowym charakterze szybki nie schodzący za nisko ale czasami potrafi zaskoczyć.
    Póżniej zestaw został przeniesiony do pokoju o ok 25m2 i tu już było gorzej z basem ale ogólnie głośniej. Do tego zestawu nadawała by się jakaś tuba estradowa albo subwoofer na wersji 38 stx'a gdyż brakowało mi tu basu ale zależy od gustu (lubie jak mi żołądek podskakuje).
    Problemy nierozwiązane:
    Głównym problemem było to że końcówki się zbyt szybko wyłączają gdyż mają zabezpieczenie na tranzystorkach, czy te rezystory ograniczające prąd mają jakieś zanczenie w zabezpieczeniu? Może ktoś wie więcej na ten tamat to się wypowie. Sorry dla moderatorów ale to tak na marginesie

Szczególnie podziekowania dla kociątka w sprawie zasilacza impulsowego oraz dla Sylwestra P. i Tomka P. za większość prac przy kolumnach
    Zamieszczam kilka zdjęć:

Cool? Ranking DIY
    About Author
    SaYruS1
    Level 23  
    SaYruS1 wrote 807 posts with rating 24, helped 13 times. Live in city Iława. Been with us since 2005 year.
  • Automation24.pl
    monter5
    Level 12  
    Witam! Kolumienki ładne, nie mam się do czego przyczepić. Najbardziej jednak podoba mi się wzmacniacz, a konkretnie zasilacz. To Twój własny projekt czy też gdzieś go znalazłeś? Ile kosztuje wykonanie takiego czegoś?

Co do twojego pytania: Tak, te rezystory są niejako czujnikiem przekroczenia prądu maksymalnego. Poza tym wprowadzają lokalne ujemne sprzężenie zwrotne, które stabilizuje punkt pracy.
    AVG
    Level 30  
    Witam!
    Ładnie wykonane kolumny
    ile zapłaciłes za tego STX'a z układem magnetycznym od 38-ki:?:
    Pozdrawiam!:D
    Pytong
    Level 32  
    Pytanko, odnośnie koca/wykładziny. Skąd taka masz? Gdzie ja dostać? Ogólnie robi dobre wrażenie. Szkoda, że nie ma pierścienia na głośniku .. to chyba tyle
    christo
    Level 26  
    Ile kosztował Cię ten zasilacz? Jaką ma maks. moc?
  • Automation24.pl
    SaYruS1
    Level 23  
    Zasilacz impulsowy jest opisany pod tym linkiem: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic222316.html

Zasilacz ma ok 500W, napięcia zależą od uzwojenia trafa.

Za głośniki stx dałem ok 300zł (zdążyłem jeszcze przed podwyżką cen)

Obicie kupiłem w zwykłym sklepie z materiałami budowlanymi jest to al'a welur (bardzo gruby materiał, dlatego widać połączenia)

Jak się ma kilka zasilaczy zepsutych od kompa to tanio wychodzi. rdzeń kupiłem używany za 4 zł radiatorki i kondensatowy wysokonapięciowe z zasilacza od kompa inne części to ok 30zł. Początkowo nie myślałem że to będzie działać ale ładnie działa. Z niektórymi sprzętami (np. z moim cd nie chce działać bo przestaje czytać płyty ale z kompa jest dobrze). Zachęcam do rozwinięcia tematu zasilaczy impulsowych bo to naprawdę niezły sprzęt.
    DJ_Czyżyk
    Level 18  
    Ostatnio niewiele pojawia sie nowych konstrukcji estradowych(lub pseudoestradowych zebym nie obrazil uczuc uzytkownikow sprzetu 2x250kW :P )
    Całkiem fajne kolumny ale:
    1) daj cos na basowke grilla albo jak chcesz pro to siatke na caly front bo moga przetworniki dlugo nie pozyc ;)
    2) troche malo przemyslane dzialanie bo skoro 30-300 ma nienajlepszy srodek to pojawia sie problem gdzyz ze wzgledu na driver moznaby pokusic sie o rozbudowe zestawu o subbas na 38-300(powiedzmy nawet jeden na strone) ale z kolei moze brakowac srodka...gdyby to byla inna 12" byla by calkiem uzyteczna nadstawka lub mala kolumienka na bardzoej kameralne imprezy ;)
    Ogolnie niezle wykonczone :D
    Pozdrawiam!!
    oleczek1988
    Level 21  
    ja nie moge wyswietlic zjdec ;/ nie wiem co jet grane :(
    Pytong
    Level 32  
    SaYruS1 wrote:

Obicie kupiłem w zwykłym sklepie z materiałami budowlanymi jest to al'a welur (bardzo gruby materiał, dlatego widać połączenia)

Ten materiał się jakoś dokładnie nazywa? Tzn kupiony w sklepie z budowlanymi .. gdzie obok stoi szpachla i cement heheh coś tego sobie nie moge wyobrazić :D . W jakiej cence ta okładzina jest.
    Za info dziękuje :D
    CJ_Basseer
    Level 24  
    No prawie identyki jak moje :P
    Ogolnie to wiem na co stac ta 30 stxa... w 25mk2 na pewno sobie radzi z basem.
    Ogolnie niezle:)
    adammc

Level 26  
    -Pytong- wrote:
    Pytanko, odnośnie koca/wykładziny. Skąd taka masz?

Zauwarzyłem ,że za każdym razem , jak ktos zrobi jakieś kolumny czy suba z takim wykończeniem , to zawsze zostanie zadane takie pytanie , "skąd wziąłeś".
    proponuje od razu pisać " kocyk kupiłem tu i tam........"

Do autora: ładne zgrabne kolumienki , nie daj się namówic na założenie okrągłego grilla na basowy głośnik , gdyż jak na mój gust to te kolumny wyglądac wtedy będą beznadziejnie, co innego jak jest 4 głosniki basowe , ja bym proponował kratę na całośc.
    Acha i życze Ci jeszcze byś był wsród tych ,których STX nie zawiódł,szczególnie w trakcie jakiej imprezy.
    Anonymous
    Anonymous  
    dywan86
    Level 18  
    Przeciez napisal ze 180zl para, to malo przeciez a tez kupywalem na alegro i to tez jest wersja 150W.
    SaYruS1
    Level 23  
    Nie moge reklamować sklepu w którym kupiłem obicie bo póżniej miał bym problemy, powiem tylko że kupiłem go w moim rodzinnym mieście :). Kocyka osobiście nie kupowałem tylko kumpel kupował i dał ponad 50zł za wszystko, a w tym sklepie były jeszcze farby, okleina drewnopodobna, tapety, panele podłogowe, płyty mdf, itd...- to duży sklep.
    Napisze później jak dokładnie ten materiał się nazywał.
    Testowałem też w 20m^2 ale bas nie schodził tak nisko jak w garażu gdzie przy otwartych dzwiach czuś było jeszcze mrowienie na ubraniu w odległości ok 13m
    djsebartus17
    Level 15  
    barthezz wrote:
    Strasznie przepłaciłeś za tego Tonsila GDWT12/150... Ja w fabryce takie same dostanę za 100 zł sztuka wersję 150W...
    to nie jest tonsil12-19/150 tylko Eminence APT-150
    CJ_Basseer
    Level 24  
    Quote:
    to nie jest tonsil12-19/150 tylko Eminence APT-150

To jedno i to samo ;]
    SaYruS1
    Level 23  
    praktycznie nie są do rozróżnienia jeśli są przykręcone, tylko na magnesie mały napis :).
    Jeśli się ustawi na equalizerze sopran to w piosence jak jest go dużo to pojawiają się efekty specjalne w postaci błyskania żarówki(widać przez br), fajnie to wygląda ale na dłuższą metę to ciężko wytrzymać. :)
    SaYruS1
    Level 23  
    Co do tego obicia to okazało się że jest to zwyczajna wykładzina podłogowa kupiona w sklepie z wykładzinami, ma bardzo cienki i długi włos. Sorry za wprowadzenie w błąd bo są 2 sklepy z identycznymi nazwami jeden budowlany a drugi z dywanami. :)

Sorry za post pod postem
    Pabloni
    Level 11  
    Cześć, mam jedno pytanko. Zauważyłem, że tuba od bas reflexu przechodzi przez głośnik. Może ktoś mi wyjaśnić, czy te zastosowanie jest prawidłowe? Dzięki za pomoc. :)
    SaYruS1
    Level 23  
    "tuba od bas reflexu przechodzi przez głośnik"
    ???
    Chyba chodzi ci o wysokotonówkę bo w niej zastosowano tubę (horn) aby zwiększyć efektywność drivera. Chyba w każdym głośniku wysokotonowym jest zastosowane takie coś co przypomina tubę.
    Niektóre br też mają na końcach coś co przypomina tubę
    marek1024
    Level 16  
    Kolumienki całkiem całkiem..... plus za niskotonówke, odsłuchałem parę basów Eminence,a i przyznam że grają miło i porządnie.
    Stanley121
    Level 16  
    Witam
    Fantastyczna konstrukcja... przymierzam się do podobnej.
    Czy mógłbyś zamieścić dokładny kosztorys kolumn,wymiary i schemat zwrotnicy, oraz wymiary bas-reflex'ów???

Z góry dzięki :D
    Pozdro
    Stanley121
    Level 16  
    Czyli zwrotnica ma być ta sama i paczki identyczne jak u Sound Wave???
    Zabieram sie do roboty skrzynek:D
    UnnamedYesusiq
    Level 19  
    Witam.
    A ja napisze tylko ze srodka tam takiego jaki powinien byc niema. Wszystkie glosniki niskotonowe stx wymagaja konstrukcji 3 way powtarzam po raz kolejny... Juz lepiej bylo dolozyc 100zl i kupic np selenium 12swp...
    Zagralyby tak samo glosno przy o polowe mniejszej mocy wzmacniacza.
    + za nienajgorsze wykonczenie.
    Pozdrawiam.