logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz stereofoniczny 2xtda7294

bigrob 25 Paź 2006 22:43 7039 28
REKLAMA
  • Wzmacniacz stereofoniczny 2xtda7294
    Urządzenie jak sama nazwa służy do wzmacniania sygnału z komputera, cd, oraz tunera, współpracuje z altonami 70W. Wzmacniacz ten powstawał dość długo ponieważ dopiero zaczynam bawić się elektroniką dlatego staram się wykonywać to jak najlepiej.

Poszczególne części wchodzące w wzmacniacz to:
    -Przedwzmacniacz wyciągnięty z umarłej unitry fonici 9013 zostały wymienione w nim kondensatory oraz tranzystory na nisko szumowe wybrałem ten przedwzmacniacz ponieważ nie mam sporo pieniędzy na budowę oraz podoba mi się barwa tego przedwzmacniacza
    -układ opóźnionego załączania wzięty z działu audio prosty i tani
    -końcówki mocy 2xtda zrobiona w pająku na podstawie noty aplikacyjnej
    -2x transformator ts120/13 oraz układzie filtrującym po 1 dla każdego trafa
    -transformator 12v dla przedwzmacniacza i opóźnionego załączania kolumn

już po 20minutach złożyłem 1 układ byłem bardzo zaskoczony brzemieniem ładne czyste bez jakiś problemów zabrałem się za druga również sukcesem zrobiłem te układy w pająku ponieważ nie maja dużo zewnętrznych elementów oraz można tak zaoszczędzić sporo miejsca. Każda końcówkę filtrowana jest przez 4x 4700 mikrofaradow oraz mostek 35A

wzmacniacz wyniosło około 150zł ponieważ sporo elementów było z odzysku
    Prosze o wystawienie opini jak sie podoba

w razie pytam proszę kierować na bigrob(_at_)wp.pl lub gg.4388070
    Załączniki:
    • Wzmacniacz stereofoniczny 2xtda7294 AAAA0010.JPG (102 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wzmacniacz stereofoniczny 2xtda7294 AAAA0007.JPG (94.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wzmacniacz stereofoniczny 2xtda7294 AAAA0006.JPG (101.27 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wzmacniacz stereofoniczny 2xtda7294 AAAA0005.JPG (81.61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    bigrob
    Poziom 12  
    bigrob napisał 39 postów, pomógł 1 razy. Mieszka w mieście katowice. Jest z nami od 2005 roku.
  • REKLAMA
  • #2 3153840
    turek120
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Fajnie, że jestem pierwszy ... ogólnie ciekawa konstrukcja, ale nie podobają mi się te radiatory po bokach. Mogłeś zrobić większą wentylowaną obudowę i wyglądałoby znacznie lepiej. Jak dla mnie 8/10 za oryginalność :P
  • REKLAMA
  • #3 3154169
    romil
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Witam
    Myślę, że te radiatory właśnie tak miały być. Obudowa jest przeźroczysta i niczego nie ukrywa, stąd chyba i wyeksponowanie radiatorów.
    Zdjęcia są trochę nieostre i pokazują wzmacniacz z daleka. Prześlij zdjęcia wnętrza bo pewnie też jest ciekawe. Inna sprawa, że dostaniesz zaraz "bęcki" za każdy krzywy kabelek :D
    Obudowa oryginalna i dopracowana. Myślę, że skoro jest przeźroczysta to może stuninguj ją jak komputer. Jakieś świecące kable czy inne neony (o ile oczywiście masz taki gust).
    Wydaje mi się, że należy Cię ocenić na 9/10.
    Powodzenia w następnych konstrukcjach.
  • #4 3154254
    kopernik8
    Poziom 21  
    Ocena: 18
    A ja mysle ze za tda7294 nie ma co dawac tylu punktów...
    Czy elektroda juz schodzi na takie psy ze nie ma nawet nikogo kto by sobie policzyl i zlozyl porzadnego tranzystora? Tylko te trywialne tda...
    pozdrawiam :D ale gratuluje wlozonej pracy
  • #5 3154316
    bigrob
    Poziom 12  
    Niestety aktualnie nie mogę załączyć zdaj od wewnątrz ponieważ zdjęcia były aparatem który na dzień dzisiejszy jest w serwisie na pewno je wrzucę za jakiś czas. Jeśli chodzi o radiatory tak miały być specjalnie na zewnątrz obudowy by nie robić jakieś ogromnej obudowy, obudowa to plexia 3mm (tylko podstawa to 8mm) co nie jest najsztywniejszym materiałem, wzmacniacz ma mieć podświetlanie od wewnątrz ale chwilowy brak czasu nie pozwala na żadne modyfikacje

zastanawiałem się nad tranzystorami jednak pozostałem przy scalakach z braku doświadczenia może następne konstrukcje będą na tranzystorach

zastanawiam sie na wychyłowymi wskaźnikami jednak z trudnego dostania zastanowie sie nad ledowymi
  • REKLAMA
  • #6 3154347
    Duch__
    Poziom 31  
    Ocena: 1598
    Sam nawiercałeś tą obudowe pod wentylacje?? Jeśli tak to szacunek, nie jestem pewien ale chyba widze tam z prawej strony układu kabel sygnałowy przechodzący dosyć blisko nałego transformatora.
  • #7 3154473
    bigrob
    Poziom 12  
    Tak tam sa wejścia wzmacniacza jest ich 5 ale może nie wiem ale nie mam jakiegoś buczenia uważacie ze powiewem owinąć ten transformator blacha Alu? tak obudowa była nawiercana trwało to parę godz. ale efekt jest przyjemny czy gnd mam podłączyć do uziemienia które idzie do sieci bo takie rozwiązanie stosuje się przy obudowach metalowych jak z plexia?
  • REKLAMA
  • #8 3154696
    Kris5025s
    Poziom 2  
    Mam pewne obawy czy pleksi wytrzyma temperature rozgrzanych radiatorow?
  • #9 3155021
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Bezsensu sa twoje obawy. Te radiatory nie powinny sie nagrzac nawet do 90st. Predzej pleksa moze peknac od naprezen. Jak dla mnie wzmacniacz jest strasznie kobylasty, nie podobaja mi sie zlacza z boku. Te mostki 35A sa poprostu smieszne:) Ogolnie byloby git gdyby calosc byla bardziej upakowana, a radiatory nie wystawalyby poza odbrys wzmacniacza. 5/10
  • #10 3155135
    wojtek279
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Wiedze trochę pracy musiałeś włożyć w przedni panel
    Czym robiłeś otwory na potencjometry itp??
    Ja kiedyś robiąc panel z plexy wierciłem otwory i reszta pilnikiem, to była udręka :)
    A u Ciebie jeszcze dwie warstwy
  • #11 3155336
    MaThiR
    Poziom 16  
    Ocena: 258
    Ogólnie w obudowe musiałeś dużo czasu włożyć. Jest estetycznie zrobiona. Jednak nie podobają mi się te radiatory po bokach no i złącza po boku.
    Ogólnie konstrukcja jest godna pochwały - korektor, stereo, kilka wejść. Daję -5/6.
  • #12 3155380
    piterek-23
    Poziom 33  
    Ocena: 426
    Witam

Jak dla mnie to wyglada jak akwarium :)

Widze ze wszystko dos starannie zrobiles, ogolnie wszystko ok, ale zupelnie mi sie to nie podoba :(
    Moja ocena 4+/6

Pozdrawiam. Piotrek
  • #13 3155420
    bigrob
    Poziom 12  
    A wiec tak z obudowa męczyłem się z tydzień lecz dużymi przerwami przedni panel był wiercony później pilnikiem wyrównywany jest to bardzo monotonna robota obudowa jest zrobiona specjalnie takim kształcie chciałem mieć cos innego a nie czarna puszkę z guziczkami z przodu chodź większość właśnie tak wybiera radiatory są tez dlatego na zewnątrz by nie musieć stosować chłodzenia dodatkowego
  • #14 3155543
    Paweł007
    Poziom 22  
    Ocena: 21
    turek120 napisał:
    Fajnie, że jestem pierwszy ... ogólnie ciekawa konstrukcja, ale nie podobają mi się te radiatory po bokach. Mogłeś zrobić większą wentylowaną obudowę i wyglądałoby znacznie lepiej. Jak dla mnie 8/10 za oryginalność :P

A co tu wentylować ??

Dodano po 1 [minuty]:

Kris5025s napisał:
    Mam pewne obawy czy pleksi wytrzyma temperature rozgrzanych radiatorow?

jaką temperaturę Ludzie czy to jest wzmacniacz czy kuchenta gazowa!!!<wow> bez przesady
  • #15 3155759
    androot
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 635
    A ja za to, ze starales sie i doprowadziles konstrukcje do konca (prawie) dam Ci troche punktow :)
  • #16 3155841
    maziu
    Poziom 18  
    Ocena: 12
    kiedyś mi się podobały konstrukcje z tego typu materiałów , ale teraz bardziej skłaniam się do drewna , jak i do wentylatorów z wiatrakami zwłaszcza ze masz osobne zasilanie ,które by je napędziło . czy ja tam widze czarną taśmę izolacyjną ?? która trzyma przewody ?? ZGROZA .Istnieje coś takiego jak Klej bezbarwny

Dałeś za niego 150 zł ??
    ""wzmacniacz wyniosło około 150zł ponieważ sporo elementów było z odzysku""to brzmi jak byś sie szczycił tym faktem ...
    Można wiedzieć za co ?? przedwzmacniacz miałeś TDA są po 10 zł i podobno dużo elementów miałeś ...
    Nie za dużo wybuliłeś??bo jak dla mnie TAK .Tylko mi nie mów ,że kupowałeś nowe radiatory tylko dlatego żeby ładnie wyglądały ...
    W sklepach komputerowych są używane radiatory od procków po 5 zł które by wystarczyły do tego można by było używane wentylatorki (trochę prze smarowane ) też po 5 zł .
    Acha i największym nie przemyśleniem z Twojej strony jest wykonanie płytek pod zasilanie a nie pod TDA ... pewnie dlatego że tak łatwiej

ocena elektroniki 3/5
    ocena obudowy 5/5 :)

pozdroffka
  • #17 3156196
    mr_nuke
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    Witam

Jak na pierwszą konstrukcje to calkiem spoko :)
    Za chęci i z racji, że pierwszy twój wzmak daje 4/5

Pozdro
  • #18 3156248
    Misian@
    Poziom 27  
    Ocena: 21
    Witam!

Właśnie o tych bęckach bedę gadac....

Te kable zasiające.... opłakane sa.... takimi to ja sygnał puszczam... wymień je na "troche" grubcze, bo ze zdjęć wyglądają ona na 0,5mm^2 a powinny byc minimum 1,5mm^2. Wzmacniacz oddaje 70W ale pobiera troche ponad 100... chyba 110W....

jeśli zdecydowałes się już na przeźroczytą obudowę to.... mógłbyś lepiej poukładac kable.... równo... uzyc np. tych samych kolorów... diametralnie zmieniło byu to wygląd wzmacniacza...

Mógłbyś zadbać też o estetykę wykonania, np poskracać te szpilki na których jest zasilacz przykręcony... te same kondensatory dać, bo widze 2 różne typy kondensatorów, wiem że to nie ma prawie żadnego znaczenia, ale nie wygląda to za ciekawie patrząc oceniającym okiem ;)

No i te pająki.... to mi się najbardziej nie podoba.... Zasilanie łądnie wyeksponowałęś ale gdzie tam jest wzmacniacz?? jakas mała buła czegoś czegoś??
    Nie...... to najbardziej negatywnie wpływa na całą konstrukcję.... duże radiatory, ale "psinco" na nich jest....

Widze że wytrawiałeś płytki pod zasilacz, to nie mogłes sie jeszcze o te 5 zł wysilic i zrobić też pod TDA?? wiesz.... nawet najgorszy wzmacniacz jak jest ładnie zmontowany, poukładany na płytce to sie poprostu chce na niego patrzeć.... nawet nie trzeba słuchać muzy" bo jego wygląd pieści oko...

Popatrz na załączniki.... Jak tamten wzmacniacz wygląda... Pięknie poprostu!

Ale nie żebys myslał że ja przyszedłem Cie tylko zbesztać, nie.... Bardzo fajny pomysł z Ta obudową, wzmacniacz tez jest ok, Tobie się podoba, mi też się podobało.... wiesz.... elegancko by wyglądał wzmacniacz na tranzystorach, np. Altron 200W a takiej obudowie, i jeszcze np.na niebiesko podswietlony... wszyscy by takie oczy <wow> robili jak byś go na disco zaniusł i z niego puszczał :D

Jak dla mnie za pomysł to 10/10
    Ale wykonanie to 4/10
    PS: popraw te kable i poukładaj je to bedzie ok...

Pozdrawiam
    Misian@
    Załączniki:
    • Wzmacniacz stereofoniczny 2xtda7294 Wzmacniacz 1.JPG (44.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wzmacniacz stereofoniczny 2xtda7294 dsc020808tx.jpg (268.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #19 3156306
    włuczykij
    Poziom 27  
    Ocena: 55
    konstrukcja wg. mnie dobra, jak na początkującego bardzo dobra. obudowa troche mi przypomina modele elektroniczne ze szkół;]

ocena 5/6

Misian@ to na fotce to właśnie taki Altron??
  • #20 3156431
    bigrob
    Poziom 12  
    Dziękuje wszystkim za wypowiedzi gdy znajdę trochę czasu i pieniędzy postaram się polepszyć niektóre rzeczy podświetlanie jak pisałem tez będzie tda są w pająku po to by zaoszczędzić trochę miejsca fakt faktem te kable najlepiej nie wyglądają obiecuje ze to poprawie i co z ta masa mam ja podłączyć do uziemienia które idzie do sieci?? I czy mogę splatać ze sobą takie kable jak np. zasilające z tymi głośnikowymi i sygnałowe czy to może mice wpływ ze będzie cos buczeć?? Jak można to zamiast taśmy dam szybko złączki takie malutkie kable są tak a nie inaczej ponieważ słyszałem ze może powstać jakieś buczenie lub inne bajery. nie chce by coś sie spaliło.
  • #21 3157909
    dedopl
    Poziom 27  
    Ocena: 58
    Lata temu też mnie naszło aby mieć przeźroczystą obudowę z plexiglasu ale tylko od góry, wycięcie odpowiedniej wielkości plexi nie było problemu z przerobieniem obudowy też nie, obudowa wygładała nawet ładnie ale najwięcej pracy zeszło z ładnym ułożeniem kabli w obudowie, np zasilające zrobiłem z drutu (DYT-U) 2,5mm² odpowiednio przeginałem i wyszło pięknie, kable sygnałowe pod kątem 90° i 45° a zasilające łukiem.
    główne kable sygnałowe zamieniłem na ekranowane gdyż obudowa byłam, z wierzchu pozbawiona ekranu i sąsiedztwo GSM trochę czasem denerwowało, resztę kabli puściłem płaskimi czarnymi kablami i było to naprawdę ładne.
    Po jakimś roku użytkowania sprzedałem wzmacniacz tylko przez to iż miał ładną obudowę gdyż, bebechy nie przeżyły 1 i ostatniego wypożyczenia, jedyną wadą plexy jest to iż bardzo łatwo się rysuje.
    wzmancniacz PHILIPSA.
  • #22 3160716
    badworm
    Poziom 18  
    Ocena: 36
    bigrob napisał:
    Tak tam sa wejścia wzmacniacza jest ich 5 ale może nie wiem ale nie mam jakiegoś buczenia uważacie ze powiewem owinąć ten transformator blacha Alu?

Owinięcie transformatora blachą aluminiową/stalową/miedzianą nie przyniesie pożądanego efektu(chyba, że ta blacha będzie miała ładnych kilka mm grubości). Musiałbyś zastosować blachę wykonaną ze specjalnego stopu, np. permalloyu ale ona jest droga, trudnodostępna i trudna w obróbce(twarda).
  • #23 3162239
    bigrob
    Poziom 12  
    Owinięcie transformatora blachą aluminiową/stalową/miedzianą nie przyniesie pożądanego efektu(chyba, że ta blacha będzie miała ładnych kilka mm grubości). Musiałbyś zastosować blachę wykonaną ze specjalnego stopu, np. permalloyu ale ona jest droga, trudnodostępna i trudna w obróbce(twarda).[/quote]

Hmm ile by musiała miec taka blacha alu mm? i czy od okoła czy tylko od tej jednej strony?
  • #24 3163084
    Krzysztof33
    Poziom 16  
    Ktoś napisał, że to akwarium, a ja mam pytanie-gdzie są rybki.
    Konstrukcja bardzo fajna i ładnie wykonana. Nie będę powtarzał, że radiatory na wierzchu, że kable nie ekranowane, po co mam powtarzać po innych. Napiszę tylko że 5/6 za "inny" wzmacniacz.
  • #25 3164023
    bigrob
    Poziom 12  
    Krzysztof33 napisał:
    Ktoś napisał, że to akwarium, a ja mam pytanie-gdzie są rybki.
    Konstrukcja bardzo fajna i ładnie wykonana. Nie będę powtarzał, że radiatory na wierzchu, że kable nie ekranowane, po co mam powtarzać po innych. Napiszę tylko że 5/6 za "inny" wzmacniacz.

nie moge sie zgodzic z tym ze sa nie ekranowe poniewaz wszystkie kable sygnaowe maja ekran
  • #26 3169714
    badworm
    Poziom 18  
    Ocena: 36
    Jako, że chcesz głównie wytłumić pole magnetyczne to wpływ blachy aluminiowej będzie niewielki(bo ma względną przenikalność magnetyczną<1). Nie mam przy sobie teraz notatek z EMC więc Ci nie powiem ile to musiało by być mm ale myślę, że z 10?
  • #27 3171650
    hunterhouse
    Poziom 26  
    maziu napisał:

Dałeś za niego 150 zł ??
    ""wzmacniacz wyniosło około 150zł ponieważ sporo elementów było z odzysku""to brzmi jak byś sie szczycił tym faktem ...
    Można wiedzieć za co ?? przedwzmacniacz miałeś TDA są po 10 zł i podobno dużo elementów miałeś ...
    Nie za dużo wybuliłeś??bo jak dla mnie TAK .Tylko mi nie mów ,że kupowałeś nowe radiatory tylko dlatego żeby ładnie wyglądały ...
    W sklepach komputerowych są używane radiatory od procków po 5 zł które by wystarczyły do tego można by było używane wentylatorki (trochę prze smarowane ) też po 5 zł .

ouj widze ze kolega chyba jeszcze nic nie składał, albo niewiem co..
    tak się mówie ale grosz do grosza i sie uzbiera. dodam tylko zę ja jak robiłem wzmaka 2x180W na STK'u ze sterowaniem cyfrowym to całkowiet koszty to koło 800PLN więc wydaje mi się ze te 150PLN to jak za darmo.
    z drugiej strony to przy konstrukcjach DIY nie chodzi aby coś zaoszczedzić ale żeby zrobić cos oryginalnego i tu jest bardzo ładny tego przykład. obudowy z pleksy są bardzo ciekawe ale chyba dość szybko się kurza :D a ja tak nie lubie sprzątać :P

a sumie bardzo ładne fajne
  • #28 3172160
    Mix
    Poziom 11  
    Bardzo Ciekawe Wykonanie Obudowy Z Plexi Przeźroczystej ogólnie projekt mi sie podoba mozna było troche rozbódować to jeszcze ale w sumie zarąbiste to jest
  • #29 3177287
    Detlef_90
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Tak jak koledzy mówią drobne zmiany i bedzię estetyka 10/10 narazie 6/10 ale i tak duży plus za kawał roboty.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy samodzielnie wykonanego wzmacniacza stereofonicznego opartego na dwóch układach TDA7294, przeznaczonego do współpracy z kolumnami Alton 70W. Konstrukcja wykorzystuje przedwzmacniacz z Unitry Fonica 9013 z wymienionymi kondensatorami i tranzystorami niskoszumowymi, prosty układ opóźnionego załączania oraz dwa transformatory TS120/13 z filtrami, a także transformator 12V dla przedwzmacniacza i układu opóźnionego załączania. Obudowa wykonana jest z plexi (3 mm ściany boczne, 8 mm podstawa), z wyeksponowanymi radiatorami na zewnątrz, co budziło mieszane opinie dotyczące estetyki i chłodzenia. Autor planuje podświetlenie wnętrza oraz ewentualne wskaźniki LED lub wychyłowe. W dyskusji poruszono kwestie ułożenia i jakości okablowania, ekranowania sygnałów, masy i uziemienia, a także efektywności osłon magnetycznych transformatora (np. blachy aluminiowej vs. permalloy). Wzmacniacz oceniono pozytywnie pod względem oryginalności i wykonania, choć wskazano na możliwość poprawy estetyki, lepsze prowadzenie kabli, zastosowanie wentylacji oraz rozważenie tranzystorów zamiast scalaków w przyszłych projektach. Koszt wykonania szacowano na około 150 zł, co uznano za rozsądne przy wykorzystaniu części z odzysku. Wzmiankowano również o trwałości plexi i potencjalnych problemach z rysowaniem oraz o konieczności starannego montażu i organizacji wnętrza dla lepszej funkcjonalności i wyglądu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA