logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz do suba by Kiermasz

Kiermasz 07 Lis 2006 00:30 5493 34
REKLAMA
  • Wzmacniacz do suba by Kiermasz
    Witam. Dzisiaj zbudowałem mały wzmacniaczyk na TDA7240A. Niby nic ciekawego, ale jednak chcę go pokazać Oczywiście nie jest to sam wzmacniacz Zamieszczam foto tej konstrukcji przepraszam za jakość, nie posiadam cyfrówki
    Podświetlenie wiatraczka zrobiłem na jednej nieb.. LED. W zupełności wystarczyła. A i nie wiem czy to jakiś błąd czy co, że odsprzężenie przy głośniku źle działa z masą tzn. słychać jakieś pykanie, buczenie i niewiadomo co z głośnika. A jak przez przypadek (przy pierwszym uruchomieniu) podłączyłem do + zasilania to gra jak marzenie.
    Wiatraczek zastosowałem z powodu niezłego "grzejnika" z tej kostki. Jak siie grało a maxa to nawet poparzyć sie szło, a teraz dobrze ciepły tylko :)
    Jak coś zapomniałem dodać to piszcie :)
    Zamierzam też dać jakiś termoregulator. jak najprostszy. najlepiej na 1 tranzystorku :)
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Pokemon003(2).jpg (16.23 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Pokemon003.jpg (10.42 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Pokemon002.jpg (9.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    Kiermasz
    Poziom 23  
    Kiermasz napisał 588 postów o ocenie 193, pomógł 52 razy. Mieszka w mieście Szczecin. Jest z nami od 2006 roku.
  • REKLAMA
  • #2 3196795
    romek77r
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    Ogolnie to malo widac na tych zdjeciach - pozycz od kogos cyfrowke i zrob lepsze zdjecia :)
  • #3 3196805
    karol1010
    Poziom 21  
    witam. no konstrukcja nawet niezla sadzac jak zrobiles to w jeden dzien. Jednak do suba bardziej popularne sa kostki TDA7294 z ktorej bez problemu wycisniesz 70W. mogles nieco popracowac nad estetyką ale za wklad pracy 8/10. Pozdrawiam :)
  • #4 3196928
    lolo183
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    No to ja powiem tak ze fotki nie zbytnie sa ale podziwiam twoja prace jak na 1 dzonek .
    Zgadzam sie z karol1010 ze lepszy by byl wzmacniacz na TDA 7294 i z niego byc wyciagnol 70 w przy 8 ohm
    , bo z tda 7240a wyciagniesz maX 25 w przy 4 ohm z tego co pamietam
    co do chlodzenia to masz troszke za maly radiatorek i ci sie pzegrzewa wzmacniaczyk a stukanie i pykanie co slyszysz w glosniku to moga byc zaklócenia z wiatraczka pozdro :)
    PS. Zrub Lepsza Fotki
  • #5 3197000
    kpodolak
    Poziom 15  
    Ja bym umieścił scalaka na płytce, bo te kable to cienko widze ...
  • #6 3197535
    Kiermasz
    Poziom 23  
    Ocena: 193
    lolo183 napisał:
    pykanie co slyszysz w glosniku to moga byc zaklócenia z wiatraczka pozdrawiam :)

Witam. To pykanie nie ustwało mimo wszystko. Nawet jak sam wzmacniacz był. A jak podlączyłem odsprzężenie do + zasil to wszystko gra w jak najlepszym porządku. Jak włączam go to nic nie slysze. żadnego pyknięcia, ani nic, nawet gwałtowie dźwięk mi nie wchodzi ;).
    Co do chłodzenia. Jest wystarczające. Scalak dostaje max 40°c jak sie z niego wyciska max możliwości. nie zapominajcie o tym wiatraczku. Wieje na niegoa potem ogrzane powietrze wek na zewnątrz ;)
    Moc jest w sam raz do mojego suba. Nie wiem czy by przeżył te 70W :)
    Ten woofer nie jest kupny, też DIY ze starego głośnika, ale ma znakomity dźwięk. Podobnie jak altus 140 :), niestety mocą nie grzeszy. Max 30W. Moglibyście koledzy podać jakieś b.proste aplikacje kostek na 12v na 30w?? (Jak najmniej elementów).
    Na płytce (akurat nie posiadam do wytrawienia) nie widze sensu robienia tak prostego układu,chyba że samego scalaka dla jego nóżek. On ma pracować na biórku koło komputera.
    Co do lepszych zdjęć to sie postaram, ale nie obiecuje ;)
    pozdrawiam ;)

P.S Ta obudowa miała w sobie mój pierwszy wzmacniacz na TBA810 ;)
    Narazie tylko tak w niej jest wszystko, poten jak kupie nową wsadze to w nią i będzie dobrze i estetycznie ;)
    Załączniki:
    • Pokemon004.jpg (12.99 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wzmacniacz do suba by Kiermasz Pokemon003.jpg (14.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Pokemon002.jpg (15.47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 3197976
    dj_john
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    wiatrak w bagażniku (tam zapewne zamontowany wzmak) to nieporozumienie - szybko ulegnie zabrudzeniu lub zatarciu - przy takiej mocy (przecież nie dużej) lepiej dać kawałek większego radiatora.
  • #8 3197994
    Kiermasz
    Poziom 23  
    Cytat:
    On ma pracować na biórku koło komputera.

To wzmacniacz do woofera pod biórkiem ;) pisałem przecież.
    Radiator większy bym dał chętnie, ale i tak by to wiele nie dało. Nie było by przepływu powietrza. A i zamierzam dać mu termoregulację, żeby nie kręcił na full jak nie potrzeba.
    Pozdrawiam
  • #9 3198122
    Krzysztof33
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Kontrukcja bardzo fajna. Możesz zastosować wiatrak z zasilacza do komputera, jest więkrzy, ma więkrzą wydajność, wolniej się obraca i co za tym idzie ciszej pracuje. Radiator zwiękrz koniecznie wtedy nawet nie będzie potrzeba włączać wiatraka. Nie doczytałem się, mianowicie jakie masz trafo do tego?? Bo z tego co pisałeś lubisz słuchać na full, a czy trafo ma na tyle mocy by to utrzymać, a jak jeszcze dojdzie prądożerny wiatrak i LED co podświetla i power??
  • #10 3198199
    Kiermasz
    Poziom 23  
    Trafo ma około 30W (jak narazie. Do 8ohm gł. Starcza potem dam z 60W bo planuje rozbudowe do 30W)
    Ledy właściwie prawie nic nie ciągną. Razem 20ma z wiatraczkiem 90ma to właśnie jest wiatrak od komputera :) Raczej nie jest to straszny pobór prądu. Martwił bym się gdyby to było 0.5A :)
    Radiator oczywiście że zwiękrze o tyle ile się da. Ten jest narazie tymczasowy bo nic innego nie mam co by weszło w tą obudowe a właściwie to zlepka 2 radiatorów ;) Ale z wiatraczkiem w duecie nie robi grzejnika osoąga max około 40°C w stresie tak na oko ;)
    Tak przy okaji ma ktoś może schemat jak naprostrego regulatora temp?? tak żeby wszedł w tą obudowe.
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Pokemon003.jpg (16.31 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 3198259
    Krzysztof33
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Kontrukcja bardzo fajna. Możesz zastosować wiatrak z zasilacza do komputera, jest więkrzy, ma więkrzą wydajność, wolniej się obraca i co za tym idzie ciszej pracuje. Radiator zwiękrz koniecznie wtedy nawet nie będzie potrzeba włączać wiatraka. Nie doczytałem się, mianowicie jakie masz trafo do tego?? Bo z tego co pisałeś lubisz słuchać na full, a czy trafo ma na tyle mocy by to utrzymać, a jak jeszcze dojdzie prądożerny wiatrak i LED co podświetla i power??

Dodano po 3 [minuty]:

Nie myślcie, że nabijam punkty, coś źle przycisnąłem i wyskoczyło 2 razy. Sorki.
  • #12 3198347
    Rudolf2
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    jezeli gra no to dobrze ale estetyka w srodku pozostawia wiele do zyczenia.... ;)
  • #13 3198357
    Kiermasz
    Poziom 23  
    Wiem ;) Ale to nie ma wyglądać od środka, tylko wzmacniać. A dopiero od zewnątrz ma wyglądać ;)
    A gra i to całkiem ładnie. Szyby mi trzeszczą w oknach ;)
    Pozdrawiam

P.S Powtarzam prośbę o jakiś najprostszy termoregulator, dokładnie o jego schemat.
  • #14 3198924
    wojto15-05
    Poziom 18  
    Ocena: 18
    witam! bardzo ladna konstrukcja a ztymi zakluceniami to zgodze sie z koleą wyzej mozliwe ze od wiatraczka sam mialem cos takiego :) ogolnie podoba mi sie ale troche duzo tego typu projektow! 4/6 pozdro
  • #15 3198927
    ctk24
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    Bardzo ładnie, oby tak dalej, ale jak rozwiązałeś problem zasilania tego wzmacniacza?
    czy jest tam zasilacz zewnętrzny, czy zasilanie jest z komputera??
  • REKLAMA
  • #16 3198958
    Kiermasz
    Poziom 23  
    Zakłoceń się już pobyłem dawno. Tylko nikt nie czyta uważnie. Pozbyłem się ich przez podłączenie odsprzężenia do +zasilania.

Mój zasilacz w komputerze ma tylko 235W. Sam kompter to już sporo dla tego zasilacza. Zasilaczyk oczywiście zewnętrzny i stabilizowany. Nie chciałem ryzykować.

Może ktoś podzruci schemacik jakiegoś prostego termoregulatorka??
    Pozdrowiam
  • #17 3199282
    Tomek515
    Poziom 23  
    Ocena: 211
    Słabe to... Gdyby nie ciekawie wyglądający wiatraczek powiedizał bym że marnizna
  • #18 3199611
    Kiermasz
    Poziom 23  
    Zrobił bym to lepiej, tylko nie mam zabardzo z czego a do miasta w najbliższym czsie się nie wybiore :cry:. Konstrukcja spełnia swoje zadanie w pełni to nie narzekam ;)
  • #19 3200244
    swistak_one
    Poziom 15  
    4/6 estetyka razi a do kiermasz masz w opisie szczein a jes tu nie jeden elektroniczny :P 2 opcja to zamow na tme alemety przysla ci
  • #20 3201168
    Kiermasz
    Poziom 23  
    Witam. O tme nie pomyślałem ;) Tylko żeby nie płatne z góry ;)
    Jestem dokładnie z wiosek koło szczecina i nie stoje ze zdrowiem najlepiej.
    Może mi to ktoś wyjaśnić?? (Cena z tme):

Ilość: 1+ Cena: 57.90 PLN | Ilość: 5+ Cena: 54.90 PLN | Ilość: 10+ Cena: 45.90 PLN
    Bo z tego co rozumiem to za szt. jest 57.90 PLN a za 10 szt. 45.90 PLN
  • #21 3201376
    pdmk
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    Kiermasz napisał:
    Ilość: 1+ Cena: 57.90 PLN | Ilość: 5+ Cena: 54.90 PLN | Ilość: 10+ Cena: 45.90 PLN
    Bo z tego co rozumiem to za szt. jest 57.90 PLN a za 10 szt. 45.90 PLN

Cena za 1 sztuke przy zakupie danej ilosci sztuk --> 1=58zl, gdy kupujemy 10 i wiecej to placimy 46zl za sztuke czyli za 10 el. byloby okolo 460zl :)

Juz sprawa jasna?
  • #22 3201406
    Duch__
    Poziom 31  
    Ocena: 1598
    Jeśli kupujesz w większych ilościach to wychodzi Cię taniej za jedną sztuke,
    czyli kupujesz jedną sztuke płacisz 57,90, kupujesz 10 sztuk to płacisz 45,90 razy 10 sztuk czyli 459zł itd itd itd. Kupując w większych ilościach wychodzi za sztuke mniej.
  • #23 3201630
    Kiermasz
    Poziom 23  
    Dzięki wielkie ;)
    Tak przy okazji może ktoś wie jak można było by ładnie wykończy wyloty powietrza ze wzmacniacza?? Bo narazie mam ochydne dziury po bokach. Jak kupię nową obudowe to zrobie go jak należy.
    Pozdrawiam
  • #24 3201812
    swistak_one
    Poziom 15  
    mozesz zastosować maskownice
  • #25 3202186
    Kiermasz
    Poziom 23  
    czemu nie pomysł dobry ;) Dzięki
  • #26 3203468
    swistak_one
    Poziom 15  
    nima za co :P
  • #27 3206679
    Kiermasz
    Poziom 23  
    I po raz któryś ponawiam moją prośbą o jakiś super prosty termoregulator. Taki żeby się tam zmieścił.
  • #28 3206883
    swistak_one
    Poziom 15  
    ale poco ci tam termo regulator jak wystarczy radiator większy
  • REKLAMA
  • #29 3207687
    Kiermasz
    Poziom 23  
    No bo narazie nie mam większego radiatora a przez net raczej z zasady nie kupuje. Do miasta pojade dopiero w pn (mieszkam na wsi ;P) A problem rowiązałem inaczej. Narazie nie sprawdzone, ale potem sprawdze. jak sygnał przyjdzie do wzmacniacza to wtedy wiatraczek zacznie się szybciej kręcić. A w stanie spoczynku będzie miał z 10 obr/s. jak zadziała dam znać. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Tematem dyskusji jest samodzielnie zbudowany wzmacniacz do subwoofera oparty na układzie scalonym TDA7240A, zasilany napięciem 12V i chłodzony wentylatorem komputerowym. Autor zgłasza problem z zakłóceniami (pykaniem, buczeniem) w głośniku przy standardowym podłączeniu odsprzężenia do masy, które rozwiązał poprzez podłączenie odsprzężenia do plusa zasilania. Wzmacniacz osiąga moc około 25-30W, co jest wystarczające dla autorskiego woofera DIY, jednak dyskutanci sugerują użycie bardziej popularnego i mocniejszego układu TDA7294, zdolnego do 70W przy 8Ω. Wzmiankowano o konieczności poprawy chłodzenia – większy radiator i wentylator o większej wydajności, aby uniknąć przegrzewania i zakłóceń. Autor planuje zastosować prosty termoregulator na jednym tranzystorze, aby sterować prędkością wentylatora w zależności od temperatury, co ma ograniczyć hałas i zużycie energii. W dyskusji pojawiły się propozycje schematów prostych termoregulatorów oraz sugestie dotyczące estetyki obudowy i wykończenia otworów wentylacyjnych za pomocą maskownic. Zasilanie wzmacniacza jest realizowane z zewnętrznego, stabilizowanego zasilacza o mocy około 30W, z planowaną rozbudową do 60W. Autor podkreśla, że konstrukcja ma być prosta i funkcjonalna, a estetyka zostanie poprawiona w przyszłości.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA