logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz regulowany 0-30V z ograniczeniem prądowym

ilon 26 Lis 2006 12:25 71744 65
REKLAMA
  • #61 3807388
    kaka22
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Witam.
    Super konstrukcja, bardzo estetycznie wykonana obudowa. Pozdrawiam i życzę powodzenia na konkursie ZST.
  • REKLAMA
  • #62 3838555
    gierciu
    Poziom 11  
    A ja gratuluje wygranej na konkursie elektronik 2007.
    pozdro

---------------
    "... prawdziwe życie zaczyna się w ZAPie..."
  • REKLAMA
  • #63 4370458
    krasnal hałabała
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam .. trochę odświeżę temat .. nadal mam problem z tym zasilaczem .. złożyłem go i nie chce go tak zostawiać... podłączyłem halogen 12V 55W i coś poszło nie mam regulacji napięcia wciąż 33V na wyjściu... wymieniałem scalaki i nic.. tranzystory sprawdziłem i niby dobre pokieruje mnie ktoś na właściwą drogę .. szkoda zasilacza
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #65 5024491
    gregbo
    Poziom 12  
    do kolegi khazara: moje trafo podłączam pod 230 grubszymi kablami... to chyba zależy od rodzaju trafa...
  • #66 8708527
    xpawkox
    Poziom 12  
    Ocena: 29
    Może ktoś wie jak zbudować ten woltomierz i amperomierz? Zależy mi na schemacie i najlepiej na rysunku ścieżek na płytce. Ciągle szukam w internecie ale nie umiem znaleźć dobrego woltomierza i amperomierza, który by mnie zadowolił.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy konstrukcji zasilacza regulowanego o zakresie napięcia 0-30V z regulowanym ograniczeniem prądowym do około 3A. Projekt zawiera sygnalizację pracy w trybie ograniczenia prądu za pomocą diody LED i sygnału dźwiękowego oraz wyposażony jest w mierniki napięcia i prądu oparte na module AVT2270. Zasilanie realizowane jest przez transformator toroidalny 24V/120W, a chłodzenie radiatora wspomagają dwa wentylatory uruchamiane przy przekroczeniu określonej temperatury, z czujnikiem LM35. W układzie zastosowano tranzystory BD135 zamiast 2N2219 oraz diody prostownicze na prąd 3A, co może powodować spadki napięcia przy maksymalnym obciążeniu. Dyskutowano o zastosowaniu potencjometru wieloobrotowego (helipot) do precyzyjnej regulacji napięcia oraz o pomiarze prądu wyjściowego za pomocą bocznika (rezystora R7) i komparatora U3. Poruszono kwestie rozkładu prądu na dwa tranzystory mocy z rezystorami emiterowymi 0,1Ω oraz kalibracji potencjometru RV1 dla uzyskania napięcia wyjściowego bliskiego zeru. Wskazano na ograniczenia konstrukcji, takie jak maksymalny prąd 3A, oraz propozycje alternatywnych, nowocześniejszych rozwiązań zasilaczy typu LOW DROP z wyższymi parametrami. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami z budowy, problemami z regulacją prądu przy obciążeniu halogenem 12V/55W oraz pytaniami o schematy i wykonanie mierników prądu i napięcia. Podano linki do dokumentacji AVT2270 oraz schematów zasilaczy PZS1406, PZS1410, PZS1420. Dyskusja zawierała także porady dotyczące podłączenia transformatora i doboru elementów pasywnych oraz uwagi dotyczące estetyki i funkcjonalności konstrukcji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA