logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pradniczka z silnika krokowego z CD.

xavierro 24 Gru 2006 17:17 15340 20
REKLAMA
  • Pradniczka z silnika krokowego z CD.
    Witam.
    Chcac nieraz obejrzec, sciagnac jakis projekt z Elektrody, brakuje punktow - bo trzeba byc aktywnym - (uwazam ze to bzdura). Wobec czego wrzucam fotki jak z silnika krokowego z CD-romu zrobilem wiatrak, na wietrze ladne LEDY swieca. Przepraszam za poziom projektu ktory jest godny 10-cio latka choc sam mam nieco wiecej Planuje w wolnej chwili zalozyc diody na koncowkach lopatek.
    pozdrawiam

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    xavierro
    Poziom 11  
    xavierro napisał 21 postów o ocenie 4. Mieszka w mieście tarnobrzeg. Jest z nami od 2004 roku.
  • REKLAMA
  • #2 3366786
    sebek2000
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    WIelki + za pomysł. Nigdy bym sie nie spodziewał ze mozna z silnika krokowego zrobic mala prodnice. Mozesz mi powiedziec dokladnie jak to zrobiles bo bym sam sobie zrobil taki bajer.
  • #3 3366855
    danlancher
    Poziom 27  
    Ocena: 47
    Fajne... Kiedys podlanczalem wyprowadzenia krokowca pod multimetr i jak lekko krecilem , napiecie dochodzilo nawet do 20-30V~ ;) CAlkiem niezle... Tez myslalem na taka mala pradnica.

POwiedz,jak i z czego wykonales lopaty wirnika? Na czym je osadziles? Jaki prad generuje ta pradniczka?
  • #4 3366964
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 3367131
    pierzuns
    Poziom 12  
    no ciekawie pewnie bedzie wygladało w wietrzna noc :D
  • REKLAMA
  • #6 3367332
    maziu
    Poziom 18  
    Ocena: 12
    na warach w Technikum zamiast wiertła wkręciliśmy w wiertarke Silnik krokowy :D i jak daliśmy pełną moc to na wyjściu silniczka było coś koło 80V . było czuć przez skóre (palce) .

Wiadomo że są przypadki kiedy 14 latek robi kolumny trójdrożne ... a troche starszy wzmacniacz tranzystorowy ... ale większości zrobienie nawet takiej prądnicy sprawi ogromny kłopot i nie zawsze zakończy sie pełnym sukcesem

projekt tak na 4 :)
    Wesołych świąt
  • REKLAMA
  • #7 3367435
    macio8888
    Poziom 22  
    Ocena: 18
    wiem, ze taki mały offtop, ale można by do tego dorobić jakaś małą przetworniczke(na niższe napięcie) i/lub jakiś AT i fajny system do pomiaru predkościu wiatru:)
    pozdrawiam
  • #8 3367708
    xavierro
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Dzieki wielkie za ofiarowane punkty!!!
    Silnik stacji 5,25" tez podlaczalem, ale zbyt duze obroty wymaga no i magnesnica ma duza powierzchnia czolowa, wiec do wiatraczka sie nie nadaje.
    Lopaty sa cienkiej miekkiej sprezystej blachy (obudowa tunera TV-SAT). kolpak z duraluminium (a dokladniej z PA7) , nacialem i zanitowalem lopaty.
    A jaki prad generuje ta pradniczka nie mialem czasu sprawdzic, (zajmowalem sie tym 2 godziny) jak zmierze w wolnej chwili to podam.
    Pozdrawiam.
  • #9 3367729
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    może małe sprostowanie w CD nie ma silników krokowych tylko silniki BLDC ( bezszczotkowe) w połączeniu w trójkąt lub gwiazdę o typowej prędkości 4000 - 7000 obr/min , czasami były stosowane krokowe bipolarne do przesuwu wózka z optyką
    na zdjęciu natomiast masz silnik krokowy , jak się nie mylę o 4 wyprowadzeniach a więc bipolarny
  • #10 3367812
    rdt
    Poziom 25  
    Ocena: 39
    podoba mi sie +10 pkt
  • #11 3367930
    morph13
    Poziom 25  
    Ocena: 32
    Prosta a zarazem ciekawa konstrukcja.
    Sam zbudowałem "wiatrak" z silnika od drukarki i łopatek wykonanych z profilu rury PCV o długości 70cm. Akumulatorki można tym naładować :-).
  • REKLAMA
  • #12 3370889
    Przybysz1224
    Poziom 16  
    Ocena: 25
    Jakie napięcie i natężenie uzyskujesz z tego silniczka/prądnicy??

Ciekawy pomysł.
    Pozdrawiam.
  • #13 3374245
    Pawel_cpp
    Poziom 11  
    fajny pomysł, nie wiedziałem, że można z silnika krokowego zrobić prądnice. Sam przed chwilką zrobiłem ten układ, ale nie wiem jaki kondensator zastosować, na razie mam 25V 2200uF elektrolityczny, jest dobry do tego?
    pozdrawiam,
    Paweł
  • #14 3374994
    BolzZ
    Poziom 26  
    Ocena: 67
    pomysl pod wzgledem uzytecznosci napewno wybitny nie jest ;) ale nie badz tak bardzo samokrytyczny xavierro, bo pokazanie tego chocby dla samego poruszenia tematu wykorzystania silniczka skokowego jako zrodla energii nie jest byle czym :)
    pozdrawiam.
  • #15 3375059
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3622
    Jeśli chcesz założyć diody na łopatkach, to pomyśl nad odwrotnym montażem silnika. Odwrotnym, czyli: oś silnika na stałe do konstrukcji, a łopatki do obudowy silnika i niech ta się kręci. Wtedy wyprowadzenia elektryczne będą się kręcić razem z łopatkami. Jak łopatki zrobisz z poliwęglanu (taka twardsza pleksi) i je podświetlisz, to będą świecić linie cięcia i polerowania, czyli krawędzie.
  • #16 3375364
    lacu14
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    bardzo fajny pomysł. Jednak wydaje mi się ze mało praktyczny
  • #17 3376111
    homman
    Poziom 26  
    Ocena: 78
    Mnie interesuje ten kolpak z dur alu jak to jest wciśnięte na tak mały silniczek
  • #18 3377917
    xmikolajx
    Poziom 12  
    Jakis rok temu zamontowalem z nudow "wybieg" dla chomika na osi silnika krokowego (z drukarki). Chlopak biegajac dostarczal ogladajacym wiele rozrywki (dioda LED), a dodatkowym atutem projektu bylo wyciszenie zabawki (osoby posiadajace chomiki zapewne znaja charakterystyczny dzwiek dobiegajacy z "lozysk")

:)

Pozdrawiam
  • #19 3381322
    bestler
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 893
    Szkoda że nie widze tych fotek (może wina przeglądarki). Kiedyś też bawiłem się z pozyskiwaniem energi z wiatru i całkiem niezłe efekty uzyskiwałem. Chyba jutro sie czymś takim pobawie - wlaśnie z silnikiem od CD sprubuje...
  • #20 3386283
    life27
    Poziom 15  
    Ocena: 94
    xmikolajx napisał:
    Jakis rok temu zamontowalem z nudow "wybieg" dla chomika na osi silnika krokowego (z drukarki). Chlopak biegajac dostarczal ogladajacym wiele rozrywki (dioda LED), a dodatkowym atutem projektu bylo wyciszenie zabawki (osoby posiadajace chomiki zapewne znaja charakterystyczny dzwiek dobiegajacy z "lozysk")

:)

Pozdrawiam

piękne hehehe :popcorn:
  • #21 3401660
    TevO
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    mam silnik z fdd ten co napędza dyskietkę i aby uzyskać napięcie 1V muszę bardzo szybko kręcić i mam takie pytanie czy wymiana drutu nawojowego na grubszy i magnesu na mocniejszy zwiększy napięcie

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wykorzystania silnika krokowego z napędu CD-ROM jako małej prądnicy w projekcie wiatraka zasilającego diody LED. Autor wykonał łopatki z cienkiej, sprężystej blachy pochodzącej z obudowy tunera TV-SAT, a kołpak z duraluminium (PA7), które zostały nacięte i zanitowane. Użytkownicy podkreślają, że silniki w napędach CD to zazwyczaj silniki bezszczotkowe (BLDC), jednak na zdjęciu jest silnik krokowy bipolarny o 4 wyprowadzeniach. W dyskusji pojawiły się pomiary napięcia generowanego przez podobne silniki – do 20-30 V przy lekkim kręceniu oraz nawet 80 V przy pełnej mocy w innych zastosowaniach. Poruszono także kwestie praktyczności projektu, możliwości dołączenia przetwornicy obniżającej napięcie oraz zastosowania mikrokontrolera do pomiaru prędkości wiatru. Wskazano również na alternatywne konstrukcje, np. silnik z drukarki z łopatkami z profilu rury PCV do ładowania akumulatorków. Pojawiły się pytania o parametry prądu generowanego przez prądniczkę oraz o dobór kondensatora filtrującego (np. 25 V 2200 µF). Dyskusja zawiera także sugestie dotyczące montażu diod na łopatkach i odwrotnego montażu silnika, aby ułatwić podłączenie elektryczne. Wspomniano o możliwości zwiększenia napięcia poprzez zmianę grubości drutu nawojowego i zastosowanie mocniejszego magnesu w silniku z napędu dyskietki (FDD).
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA