logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

wzmacniacz samochodowy 2X70W

24 Gru 2006 18:51 15383 41
  • O autorze
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
    Konto nie istnieje napisał 0 postów. Jest z nami od 1978 roku.
  • #2 3366616
    foxik000000
    Poziom 29  
    Ocena: 56
    Co tu wiele pisać , ważne że działa ;) Tylko wsadziłbym go w jakaś lepsza obudowę , obudowy plastikowe sa po 5zł , metalowe troche droższe , ale wyglądało by to o wiele lepiej :D
  • #3 3366646
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 3366766
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 545
    Widzę, że radiatory zostały chyba celowo umieszczone w sposób utrudniający przepływ powietrza i oddawanie ciepła...
  • #5 3366799
    sylwek185
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Jak dla mnie bomba super. Można prosić o schemat tego wzmaka i przetworki?? 6/6 pozdrawiam
  • #6 3367047
    mr.box
    Poziom 15  
    Ocena: 72
    Witam!

Spoko konstrukcja....nie boisz się o zwarcie(obudowa metalowa)?? Jak widać to nawet nie kładłeś jakiegoś izolatora na dół....
    Jaki jest koszt tego cuda??

Wesołych Świąt!! Pozdrawiam
  • #8 3367102
    Jake1
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    O widze ze coraz popularniejsze sa wzmaki w zasilaczach :D Ale mozna docenic potencjal zasilacza komputerowego :DJa ostatnio wpadlem na pomysl ATX'a z bebechami wepchnietego w 4 kawalki plyty wiurowej obitej kocem do kolumn glosnikowych, przod z czarnym panelem i biale napisy ( taki OTL sluchawkowy)

Co do twojego diy to ladne, tylko to polozenie radiatorow i plontania kabli...
    Wazne ze dziala no i powodzenia na przyszlosc.
  • #9 3367202
    radyjator
    Poziom 19  
    Ocena: 54
    Witam. Zgadzam sie z Tobą bo diabeł tkwi w prostocie. Przetworka też pewnie bardzo łatwa pokażesz schemat swojej? Bo ja akurat dopracowuje swoją na 555 bo za duze napięcie mi wyszło i trafo lekko piszczy ale szukam najprostrzych i niezawodnych rozwiązań. Ocena pozytywna :]
  • #10 3367208
    sebek2000
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam.
    Obudowa moglaby byc lepsza, no i troche balagan w srodku ale popieram "dowodca_armii" poniewaz nie wyglad jest wazny a to ze dziala :D.
  • #11 3367219
    wojto15-05
    Poziom 18  
    Ocena: 18
    projekt ogolnie może być ale jakoś nie przepadam za konstrukcjami w ATX-ach ... jakies to taki dla mnie blee ;D no i ten pająk to slaba sprawa troche . Trzeba było zrobić jakąś płyteczke i po sprawie ;) moja ocenka to 3+/6 pozdro i wesołych świąt
  • #12 3367303
    forttres
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    fajny projek ale umiescił bys to na jakies płytce

moja oceana 4/6
  • #13 3367367
    Rudolf2
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Witam. Ja rowniez przylaczam sie do prosb o schematy zwlaszcza przetwornicy :) Projekt mi sie podoba ;)
  • #14 3367373
    maziu
    Poziom 18  
    Ocena: 12
    no to tak ... ATX świadczy to jedynie o tym ze konstruktor nie odbiega od normy :D
    i wcale nie jest ważne że działa ... bo on ma działać dobrze !! i polemizował bym nad tymi 2*70W przy takim lichym napięciu z przetwornicy ?? z tak małymi elektrolitami , jeden wielki motłoch ... Tda 7294 dopiero przy 70V (+- 35V) wyciągnie maX 60W z porządnego trafa !! a ty dajesz 60V i wyciągasz 70 W ?? heh ...

wesołych świąt :) co z tego ze już po północy :P
  • #15 3367395
    kosmi
    Poziom 16  
    Ocena: 31
    Wykonanie całkiem znośne i przejrzyste - jak na pająka, ale czy układ taki będzie pracował stabilnie w aucie, przy wibracjach i innych czynnikach?
    również czekam na schemat, może i kosztorys.
    Na jakiej podstawie podajesz moc?

pozdrawiam.
  • #16 3367636
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 3368004
    Ptolek
    Poziom 36  
    Ocena: 270
    Też robiłem coś takiego kumplowi, ale ja w takim ATXie zmieściłem przetwornicę Irka z EdW, wzmacniacz TDA7294 (co prawda jeden kanał), filtr dolnoprzepustowy 12dB/okt, bezpieczniki, większy radiator też z wentylatorem, użyłem płytek drukowanych i jakoś to wygląda. Jak coś się zepsuje to przynajmniej można wymienić.
    Zdjęć nie mam niestety.
    Ja tam lubię obudowy ATX, są tanie i dobre bo dobre i tanie. Można malnąć sprayem na jakikolwiek kolor, jest gotowe mocowanie wentylatora. Więc nie wiem czemu wszyscy narzekają na obudowę.
  • #18 3368247
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 3368543
    kaldachar
    Poziom 14  
    Sodomia i Gomoria ;-) . Dajcie spokój z takimi konstrukcjami . Przecież więcej czasu zajmuje lutowanie na pająka , niż wykonanie tak prostej płytki . Amatorzy nie powinni zaczynać od takich konstrukcji bo im to w krew wejdzie . Pozdrawiam Świątecznie ...
  • #20 3368732
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #21 3368753
    sebek2000
    Poziom 11  
    Masz 100%-owa racje gromleon tak czy siak dziala i nie wazne jak jest wykonane. Moze autorowi tego projektu nie zalezy na wygladzie tylko na dzialaniu.

pozdro
  • #22 3369096
    redart
    Poziom 23  
    Ocena: 30
    No tak działa, gdyby zamiast lutowania zastosować skrecanie razem końcówek elementów też by pewnie działało... Tylko jak długo?
    Coś do gromleon , co mu szkoda takich jak ja:
    Budując urządzenie przeznaczone do pracy w samochodzie należy przestrzegać podstawowych kanonów dotyczących konstrukcji mających funkcjonować w tak specyficznych warunkach. Ale bardziej 'skomplikowane' (?) rozwiązania przychodzą z czasem, jak się coś posypie lub zjara to człowiek zaczyna myśleć inaczej. Zresztą wymiana TDA w tej konstrukcji wiąże się odpadnięciem paru elementów, a jak się go wsadzi w kawałek laminatu to reszta gratów trzyma się płytki a nie nóżek scalaka.
    Pzdr.
  • #23 3369111
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #24 3369806
    Szfagier
    Poziom 12  
    Witam. Nie wiem czemu kolega Gromleon się tak obraża. Przedmówcy chcieli podkreślić, że konstrukcje przeznaczone do samochodu muszą być niezwykle starannie zmontowane i solidne w sensie mechanicznym. Każdy wie jakie są drogi w Polsce... I montaż na klej na gorąco może nie wystarczyc... Zresztą dokładności trzeba uczyć się od samego początku. POZDRAWIAM
  • #25 3370465
    djzielon18
    Poziom 11  
    Ocena: 39
    MI sie podoba za 60 zl taki sprzet....
    akurat zeby zasilic jakies 2 male glosniki w aucie :P
    (jaka jest jakosc dzwieku??)
  • #26 3370498
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #27 3372424
    coyot
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Witam

Jak dla mnie to może być, sam zrobie takie coś.

Mam pytanie związane z trafem do przetwornicy, czy pochodzi ono z ATXa czy kupiłeś inne ??
  • #28 3372717
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #29 3374890
    coyot
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    W takim razie prosiłbym o opis tego trafka ile zwojów jakim drutem itp.
  • #30 3376813
    Guzik133
    Poziom 11  
    Cześć wzmacniacz oceniam 6/6. fajny sprzęt jak za te pieniądze sam zamierzam coś takiego złożyć i jak możesz to zamieść schemat tego wzmacniacza i ile zwoji nawinołeś na to trafko do przetwornicy. Pozdrawiam :D

Podsumowanie tematu

✨ Przedstawiono autorską konstrukcję wzmacniacza samochodowego o mocy około 2x70W, zbudowanego na bazie dwóch układów scalonych TDA7294 oraz przetwornicy napięcia z 12V na ±30V, zasilanej z zasilacza ATX komputera. Wzmacniacz wykonano metodą "pająka" bez użycia płytek drukowanych, co wywołało dyskusję na temat trwałości i estetyki wykonania. Autor podkreślił, że pomimo braku płytek i nieidealnego ułożenia radiatorów, konstrukcja działa stabilnie i jest zamontowana w obudowie plastikowej z otworami na wentylator. Przetwornica oparta jest na rdzeniu z zasilacza ATX 300W, z własnoręcznie nawiniętym transformatorem (14 zwojów na pierwotnym, 34 na wtórnym, drut 0,6 mm). Wzmacniacz jest oceniany pozytywnie pod względem działania i kosztów (około 62 zł na części elektroniczne, zasilacz ATX pozyskany za darmo). Dyskutowano o konieczności stosowania płytek drukowanych dla trwałości i łatwości serwisu, jednak autor planuje je wykonać dopiero po testach. Poruszono także kwestie chłodzenia, montażu mechanicznego i stabilności pracy w warunkach samochodowych. Wzmacniacz dobrze współpracuje z głośnikami 4Ω, a jakość dźwięku zależy głównie od głośników i źródła sygnału. W dalszej części dyskusji pojawiły się sugestie użycia układów TDA7293 lub TDA7294S dla większej mocy oraz modyfikacji przetwornicy na wyższe napięcie ±46V. Autor udostępnił schemat przetwornicy i informacje o transformatorze, a także wskazał podobne projekty na forum. Ogólnie projekt uznano za udany, zwłaszcza biorąc pod uwagę niski koszt i samodzielne wykonanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA