Witam wszystkich
Chciałem pokazać konstrukcję, którą robię już od dłuższego czasu i dziś udało mi się ją skończyć. Jest to elektroniczny zamek do drzwi.
BUDOWA
Głównym elementem jest szyfrator firmy Dantom, model SU4. Umieszczony jest on w drewnianej obudowie, pomalowanej na czarno i przykręconej do drzwi od zewnątrz. Jego oryginalna metalowa obudowa posłużyła jako obudowa sterownika na tylnej stronie drzwi.
Układem wykonawczym jest wymontowany z wideo silnik wraz z przekładnią. Mechanizm jest z zewnatrz niewidoczny, zamontowany jest wewnątrz drzwi, w miejscu standardowej wkładki z zamkiem. Przykrywa go kawałek stalowej blachy.
Silnik jest prądu stałego, otwieranie/zamykanie jest realizowane przez zmianę polaryzacji napięcia zasilającego. Odbywa się to przez przekaźnik z podwójną parą zestyków. Silnik włączany jest przez tranzystor BD139.
Sterowanie zamkiem od wewnątrz stanowią dwa mikrostyki umieszczone na pokrywie metalowej skrzynki.
Całe urządzenie zasilane jest 12 woltami przez układ L7812.
DZIAŁANIE
Po wpisaniu kodu przekaźnik załącza się na kilka sekund podczas których możemy otworzyć drzwi używając metalowego przycisku pod klawiaturą. Po upływie tego czasu przekaźnik wyłącza się, a naciśnięcie przycisku powoduje zamknięcie drzwi.
Trzykrotne wpisanie złego kodu powoduje załączenie czerwonej migającej diody pomiędzy przyciskami wewnętrznego panelu. Jej wyłączenie może nastąpić dopiero po naciśnieciu przycisku RESET na płytce sterownika.
Programowanie kodu wymaga naciśnięcia przycisku PROGRAM na płytce sterownika.
KOSZTORYS
Szyfrator i większość elementów miałem, dlatego koszt całości był raczej niewielki. Pozostałe elementy (tranzystory, diody, rezystory, stabilizator, płytka uniwersalna, metalowy przycisk) to sprawy groszowe, w granicach 30 zł.
Zapraszam do oceny mojego urządzenia
Pozdrawiam, aleexander
[Kliknij, aby powiększyć]
Fajne? Ranking DIY