Witam
Chciałem zaprezentować moją lampę plazmową, jako mój pierwszy układ bazujący na wysokim napięciu (i który zadziałał), dopatrzyłem go na stronie http://mylab.pwii.pl/. Tworzyłem nią przez ok 1.5 miesiąca...a wiązał sie z tym problem z znalezieniem transformatora z starego TV. Jak już udało sie go zdobyć to go przez przypadek spaliłem. ponieważ na wyjściu transformatora zasilającego miałem 28V a nie pomyślałem że w takim wypadku trzeba zmniejszyć liczbie uzwojeń na trafie WN. Znowu zaczeły sie poszukiwania tego ów trafa... po ok 2 tyg uzyskałem następny. Zmniejszyłem liczbe uzwojeń z 10 na 8. wszystko ok tylko trafo zasilające sie piekielnie grzało:/ zaczeło sie poszukiwanie trafa o większej wydajności prądowej...znowu tydzień zgłowy:/ później jeszcze udało sie mi rozwalić IRF oraz popsuć NE555 więc do wymiany... Gdy miałem już dobre trafo... tym razem z wyjściem 12V i już po wymianie IRF i NE555 przyszła pora aby wsadzić to do jakiejś ładnej obudowy....znowu kilka dni poszukiwań...aż pewnego wrednego dnia siedziąc przy kompie przypomniało sie mi że mam "pudełko" plastikowe na dyskietki z przeźroczystą klapą. Szybko pognałem do mojego dziadka złotej rączki aby pomógł mi przy robieniu otworów...(ja nie mam do tego cierpliwości i z pewnością zaraz bym to połamał:]). Gdy już wszystko znalazło się w środku nadeszła chwila prawdy.....włączam......i nic.... wentylator się kręci a w żarówce nic... a mi w tym czasie wypuściło się kilka niecenzuralnych słów z moich ust;/ a tak ładnie wszystko było poprzykręcane... trzeba rozkręcić...nic nie widać uszkodzonego lub czegoś co by mnie zaniepokoiło. Postanowiłem zapytać profesora który uczy mnie pracowni elektrycznej jak sprawdzić ten IRF czy jest dobry... tłumaczył..tłumaczył ale relatywnie nic z tego nie wiedziałem... gdy wróciłem do domu łagodnie mówiąc zdenerwowałem sie i przywaliłem w moją skrzynkę...natchnęło mnie żeby nią włączyć.....i zadziałała....zraz wypstrykałem zdjęcia i wystawiłem je na ów stronce:]. taka to historia była z moją lampą. (data i godzina na zdjęciach nie są podane prawidłowo:D)
Transformator zasilający mam z unitry TS 50/23 dwurdzeniowy...słynny wzmacniacz mocy IRF540 (jeden z lepszych jakie próbowałem) użyłem żarówki o mocy 200W ale mam nadzieje że spróbuje jeszcze z większymi:D posiadam również do tego drabine jakubowa ale niestety nie daje zdjęć ponieważ wyglądają krytycznie i mało na nich widać. Przepraszam że nie widać żarówki przy układzie, ale narazie jeszcze ona leży na stole bo muszę dopiero zrobić "stojak" dla niej który będzie tuż koło mojej drabiny jakubowa na jednej płycie, ale wszystko w swoim czasie:D Tak w ramach objaśnień po lewej stronie mojej skrzyneczki są 2 potencjometry do regulacji a po prawej znajdują się 2 wyjścia z trafa WN jedno (czarne) to uziemienie, a drugie (czerwone) wyjście do żarówki oraz tóż obok tego wyłącznik. Prosze o surowe opinie abym mógł sie czegoś nauczyć ewentualnie coś poprawić.
Pozdrawiam