logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zegar binarny Predator na CMOS – jak poprawić dokładność i dostroić kwarc?

ciapciok 12 Lut 2007 16:56 22821 68
REKLAMA
  • #1 3560367
    ciapciok
    Poziom 20  
    Ocena: 109
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Prosty zegar, prosty, bo nie na procku :] Zbudowany na kilku CMOSach, schemat z EdW. Układ zmontowałem 3 lata temu. Używałem go przez ten czas z przerwami.

Zegar pracuje w trybie 24h, późni sie ok 10 sekund na dobe. Wynika to z niedokładności kwarcu. Jest możliwość dokładnego dostrojenia trymerem. Płytka robiona markerem.

Odczyt:
    Zegar wyświetla czas w kodzie binarnym. Każda zapalona dioda, oznacza stan logiczny 0, zgaszona 1. Na zdjęciu poniżej (8-4-2-1.jpg), jest godzina 15:12:53. Patrząc na sekundnik (ostatnia kolumna): dwie dolne diody zgaszone, więc 2 + 1 = 3, kolumna następna: dioda 2 i 4 zgaszona, więc 1 + 4 = 5. Więc, 5 i 3 to jest 53 sekundy. To samo tyczy się reszty kolumn.

Czas ustawia się trójpozycyjnym przełącznikiem z tyłu obudowy, przełącznik u góry - ustawianie godzin, u dołu - minut, środek - normalna praca. Mikoswitchem kasuje się sekundnik.

Pełny opis w PDFie.

http://www.edw.com.pl/pdf/k07/82_13.pdf

Filmik:

http://video.google.pl/videoplay?docid=-5518151327670638938&hl=pl
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • REKLAMA
  • #2 3560508
    RaithVasim
    Poziom 11  
    Fajne :) Jak reagują goście na taki zegarek? :P
  • REKLAMA
  • #3 3560529
    ciapciok
    Poziom 20  
    Cytat:
    Jak reagują goście na taki zegarek?

Zazwyczaj są w szoku, gdy dowiadują się, że to jest zegar. Ale zazwyczaj uznają to za mrugające diody, bajer świetlny itp. Również trudno jest wytłumaczyć, jak należy odczytać godzinę :P

Pozdrawiam
  • #5 3561074
    vSzendi
    Poziom 11  
    pomyliłeś godzine :P tak jak napisal mój poprzednik 15.13.53 powinno być:P hehe ogólnie spoko tylko niedałeś nic od siebie też chce stworzyć podobne cacko:P
  • #6 3561150
    Damian_Max
    Poziom 21  
    Ocena: 96
    Heh, fajny bajer, ale zgodzę się że ciężko tak na szybko wytłumaczyć jak odczytać godzinę, a jak się zacznie tłumaczyć, to ktoś mniej sprytny, to w połowie przerwie i powie że i tak tego nie zrozumie ;)

Całość fajna :)
    Pozdro
  • #7 3561476
    Krokus22
    Poziom 19  
    Ocena: 103
    Proponuję zapoznać się z książką "Mikrokontrolery dla początkujących" P. Góreckiego. Tam jest ten zegar wykonany nieco inaczej BTW.Gratuluję.
  • #8 3561598
    d.d
    Poziom 20  
    Ocena: 18
    witam
    konstrukcja spoko
    jakiś czas temu znalazłem w sieci taki zegarek i postanowiłem taki zbudować jako że nie miałem układów takich jak potrzeba poczytałem sobie troche o układach cyfrowych po dwóch dniach samemu zaprojektowałem i zbudowałem taki zegarek
    użyłem do tego 6 liczników dziesiętnych 74hc90 , 2-wejściowe bramki NAND 74hc00 i invertery 74hc14
    nie umieszczałem tego na elektrodzie bo zbudowałem to tylko po to żeby przekonać się czy dam rady sam takie coś zrobić i nie zbyt ładnie wygląda wewnatrz ale na zewnatrz całkiem spoko przez jakiś czas był to mój jedyny zegarek w pokoju i nauczyłem się go czytać bez zastanowienia wystarczy że zerkne i wiem już która godzina .
    wracając do oceny projektu to bardzo ładnie wszystko wykonane jak dla mnie to 10/10pkt
  • #9 3561646
    comer3
    Poziom 27  
    Ocena: 56
    Bardzo fajny zegar!! ;) Jaki jest przybliżony całościowy koszt projektu??

P.S. Możesz podać wymiary płytek?? :)
  • #10 3561715
    ŁukaszEK_ZENER
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    Witam!!

Czy mógłby ktoś dla mnie przerobić schemat, tak aby nie było sekundnika, ponieważ mi jest on zbędny, a chcę sobie zrobić taki zegarek.

Z góry dziękuję i pozdrawiam ŁukaszEK_ZENER :D
  • #11 3561881
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    ciapciok napisał:
    Każda zapalona dioda, oznacza stan logiczny 0, zgaszona 1.

Czyli logika ujemna - czemu taka dziwna koncepcja?
  • #12 3562224
    tomgart
    Poziom 25  
    Ocena: 63
    Wszystko OK, ale czemu te diody LED tak krzywo?
  • #13 3562241
    Konrad1701
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Cytat:

chodzi o ilość diod zapalonych - efekt.

Ocena 9/10, ale drobna uwaga, diody powinny być za jakimś półprzezroczystym czarnym plastykiem. Białe tło dla LED psuje efekt (chodzi o odwzorowanie oryginału :D ).
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #14 3562321
    dannnek
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    bardzo ciekawa konstrukcja i oryginalny pomysl na stworzenie czegos innego
  • #15 3562398
    androot
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 635
    Prosty to bylby na mikrokontrolerze.
    Nie podoba mi sie tez moda na taki sposob wyswietlania czasu. Utrudnianie sobie zycia...
    10 sek na dobe to strasznie duzo. Uzyj generatora kwarcowego, to bedziesz mial lepsza dokladnosc. Idealem byloby uzycie RTC + mikrokontroler, ale chyba Twoim zamyslem bylo zrobienie czegos dziwnego niz funkcjonalnego.
    Daje 7/10, ale tylko za wykonanie.
  • #16 3562405
    Duch__
    Poziom 31  
    Ocena: 1598
    Ciapciok jak byłem u Ciebie to czemu nie pokazałeś mi tego zegarka???? Ogólnie fajna sprawa jak się wie co (jak to inni powiedzą) "to coś" wyświetla:)) 10/10
  • #17 3562592
    Thor1987
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    czy ma ktos jakis schemacik i programik na Atmega8 taki zegarek ...

jak dla mnie to moglo byc Tlo czarne niz biale ale ogolnie to fajnie wykonane..

Pozdrawiam Bartek
  • #18 3562709
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    ATmega 8 Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #19 3563536
    ciapciok
    Poziom 20  
    Cytat:
    Wszystko OK, ale czemu te diody LED tak krzywo?

Chyba jesteś jedyną osobą, która nie widziała filmu Predator :D

Cytat:

Tak jak napisał Konrad, chodzi o efekt - więcej diod sie pali.

Cytat:
    Prosty to bylby na mikrokontrolerze.

Trzy lata temu, najtańszy procesor kosztował tyle co wszystkie części do zegara. A wtedy i tak bym nie umiał napisać programu :D

Cytat:
    Czy mógłby ktoś dla mnie przerobić schemat, tak aby nie było sekundnika, ponieważ mi jest on zbędny, a chcę sobie zrobić taki zegarek.

Nie montuj diod od sekundnika - to najprostszy sposób

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #20 3564439
    redart
    Poziom 23  
    Ocena: 30
    Ten zegar dowodzi, że 'inni' są wśród nas... Ciekawe jak poradziłby sobie z odczytem czasu jakiś nauczyciel matmy:D? Ile by się zastanawiał i jak bardzo komplikowałby rozwiązanie?
    Ogólnie świetna sprawa, wykonanie także niczego sobie. Pogratulować.
    Pzdr.
  • #21 3566260
    tomgart
    Poziom 25  
    Ocena: 63
    Niestety, nie widziałem Predatora. To prawda, dlatego zapytałem o rozmieszczenie LEDów..
  • #22 3566456
    krzysiek011001
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Bardzo mi się podoba ta konstrukcja! Jeszcze jak by wpakować "to" w jakąś ciekawszą obudowę (przede wszystkim chodzi mi o przedni panel) to efekt byłby jeszcze lepszy.

ciapciok napisał:
    Zegar pracuje w trybie 24h, późni sie ok 10 sekund na dobe. Wynika to z niedokładności kwarcu. Jest możliwość dokładnego dostrojenia trymerem.

O co chodzi z tym trymerem, bo nie bardzo rozumiem?
  • #23 3566592
    ciapciok
    Poziom 20  
    Cytat:
    O co chodzi z tym trymerem, bo nie bardzo rozumiem?

Trymer to taki mały kondensator dostrojczy. Służy do eliminacji niedokładności kwarcu. Można nim dokładnie dostroić czas.

Pozdrawiam
  • #24 3570280
    ManDragon
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    krzysiek011001 napisał:
    Bardzo mi się podoba ta konstrukcja! Jeszcze jak by wpakować "to" w jakąś ciekawszą obudowę (przede wszystkim chodzi mi o przedni panel) to efekt byłby jeszcze lepszy.

najlepiej bransoleta a rękę taka jak miał predator :D
  • #25 3570991
    CMS
    Ocena: 2601
    skoro to ma byc zegar predatora to zastosowalbym plaskie prostokatne diody po dwie na kazdy stan
  • #26 3571967
    ciapciok
    Poziom 20  
    Cytat:
    skoro to ma byc zegar predatora to zastosowalbym plaskie prostokatne diody po dwie na kazdy stan

Spoko, tylko to utrudni odczyt.

Pozdrawiam
  • #27 3572384
    CMS
    dlaczego ma utrudnic ??
    zamiast kropek beda kreski
    przeciez to zegar binarny - jest albo niema (rowniedobrze punkty moglybymiec ksztalt pieskow kotkow albo czesci ciala :) )
  • #28 3574085
    Morg
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Bardzo spodobał mi się ten zegar, chyba wkrótce sam go wykonam :)
    A tutaj zdjęcie dla tych którzy predatora nie widzieli:

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #29 3579854
    burdek1
    Poziom 10  
    Jakie so potzrebne rzeczy bo nie wiem jak zabardzo się za to zabrac
  • #30 3580138
    CMS
    najpierw musisz zlapac predatora i pozyczyc sobie jego reke :)

a potem sciagnij sobie opis z pierwszego postu

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy budowy i poprawy dokładności zegara binarnego „Predator” opartego na układach CMOS, zasilanego kwarcem i wyświetlającego czas za pomocą diod LED w logice ujemnej (zapalona dioda oznacza stan logiczny 0). Zegar pracuje w trybie 24h i spóźnia się około 10 sekund na dobę z powodu niedokładności kwarcu. Możliwe jest dostrojenie częstotliwości za pomocą trymera – kondensatora dostrojczego eliminującego odchyłki kwarcu. Konstrukcja wykorzystuje liczniki CD4518, dekodery CD4543, bramki NAND 74HC00, inwertery 74HC14 oraz liczniki dziesiętne 74HC90. Dyskutowano o modyfikacjach, takich jak rezygnacja z sekundnika, zmiana logiki na dodatnią (poprzez odwrócenie diod i podłączenie wspólnego punktu do masy), a także o możliwości zastosowania wyświetlaczy siedmiosegmentowych z dekoderami BCD (CD4511, 7447, CD4543) dla łatwiejszego odczytu czasu. Poruszono kwestie zasilania – zalecany jest stabilizowany zasilacz 12V o prądzie około 300-500 mA z użyciem stabilizatora LM7812 i radiatora, a także transformatora TS6/10 z prostownikiem dwupołówkowym. Niestabilizowane zasilacze powodują zmiany częstotliwości generatora i niedokładności. Wskazano, że zastosowanie układu DS32KHZ (RTC) pozwoliłoby na znaczne zwiększenie dokładności (błąd poniżej minuty na rok), jednak wymagałoby zasilania 5V i ewentualnej adaptacji całego układu. W dyskusji pojawiły się także uwagi estetyczne dotyczące rozmieszczenia diod LED i obudowy, a także sugestie dotyczące zakupu gotowych zestawów (np. w sklepie AVT, choć obecnie niedostępnych) oraz alternatywnych projektów na mikrokontrolerach Atmega8. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami z montażem, odczytem i modyfikacjami zegara.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA