logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podgrzewacz do frytek

kazek125 20 Maj 2007 16:02 11151 13
REKLAMA
  • Podgrzewacz do frytek
    Witam
    Niedwno dostałem zlecenie wykonania podgrzewacza do frytek i musiałem podołać temu wyzwaniu.
    Zasada działania jest bardzo prosta, usmażone już frytki są podgrzewane by przez cały czas były świerześwieże.

Budowa jest oparta o 2 lampy grzejne 230V 500W
    W układzie grzejnym panuje wymuszony obieg powietrza poprzez wentylator umieszczony na górnej pokrywie podgrzewacza.
    Regulacja wysokości położenia podgrzewacza realizowana jest poprzez 2 prowadnice i 2 wózki zmontowane na tylnej sciance urządzenia.
    Wymiary - szerokość 530 mm, głębokość 400 mm, wysokość 650 mm

Urządzenie to w domu raczej się nie przyda, natomiast doskonale może się sprawdzać na większych imprezach.
    Załączniki:
    • Podgrzewacz do frytek podgrzewacz-3.jpg (62.58 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Podgrzewacz do frytek podgrzewacz-2.jpg (71.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Podgrzewacz do frytek podgrzewacz-1.jpg (44.36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    kazek125
    Poziom 14  
    kazek125 napisał 93 postów o ocenie 9, pomógł 2 razy. Mieszka w mieście Żabno. Jest z nami od 2004 roku.
  • REKLAMA
  • #2 3903771
    żarówka rtęciowa
    Poziom 38  
    Ocena: 392
    Witam.

Jak mocno nagrzewa się ten uchwyt.
  • #3 3903789
    kazek125
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    praktycznie nie nagrzewa się, porównaj sobie to do piekarnika w kuchence gazowej, wewnatrz jest wysoka temperatura a uchwyt "letni"
  • #4 3903851
    c++
    Poziom 22  
    Witam,
    bardzo fajne.
    Podaj kosztorys...ile kosztowaly cie blachy, lampy, ew. elektronika etc.
  • REKLAMA
  • #5 3903903
    ToMo6
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Wymuszony obieg powietrza na dłuższą mete będzie raczej przesuszał frytki, jak długo probowałeś go używać ?
  • #6 3904036
    c++
    Poziom 22  
    ToMo6 napisał:
    Wymuszony obieg powietrza na dłuższą mete będzie raczej przesuszał frytki, jak długo probowałeś go używać ?

zalezy jak silny jest ten wiatrak
  • #7 3904222
    gsm_pce
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Konstrukcja od strony elektrycznej dosyć prosta, ale całkowite wykonanie świetne. Autor ma bardzo duże zdolność "manualne" z tego co widze (cięcie blachy itp.) .Moja ocena to 10/10.
  • REKLAMA
  • #9 3904269
    BolzZ
    Poziom 26  
    Ocena: 67
    to nie sa frytki odgrzewane, tylko utrzymywane w wyzszej temperaturze, wszedzie sie tak robi, i nic w tym dziwnego.
    co prawda fabryczne konstrukcje sa troche sprytniej pomyslane, ale wazne zeby spelnialo zadanie i bylo wystarczajaco funkcjonalne dla zleceniodawcy ;)
  • #10 3904508
    kazek125
    Poziom 14  
    Ja sobie zdaję z tego sprawę że mogłoby to wyglądać o wiele lepiej ale środki nie pozwalały mi na inne rozwiązania, bo cześć materiału posiadałem i nie było sensu kupować innych.
  • #11 3904547
    Helmans
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    Witam. Mam pytanie czy można tym podgrzewać np inne produkty. Bo jak tak to można znaleźć dla tego wiele zastosowań np. podgrzewane pieczywo w sklepach dzięki czemu jest zawsze ciepłe co wpływa na wzrost sprzedaży. Jak ode mnie to za wykonanie 9/10
  • #12 3904635
    kazek125
    Poziom 14  
    Teoretycznie można by podgrzewać pieczywo lecz wydaje mi się że bedzie bardziej wysuszone, bo w pieczywie jest woda która paruje natomist frytki pokryte są olejem czy innym tłuszczem a tem paruje o wiele wiele mniej. zatem frytki nie wysuszają sie nadmiernie.
  • REKLAMA
  • #13 3905077
    Tomek515
    Poziom 23  
    Ocena: 211
    Był nawet stolik balkonowy wiec niech będzie lampa do frytek;]

Ciężko w domu lepiej zrobic taka lampe, całkiem fajnie wykonana choć mało tu do oceniani, nie wysilajcie sie tak sztucznie eheheh
  • #14 17310736
    Demon_22
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    "Urządzenie to w domu raczej się nie przyda, natomist doskonale może się sprawdzać na większych imprezach."
    A to w domu nie można sobie urządzić wielkiego dnia frytkowania?

Podsumowanie tematu

✨ Przedstawiono konstrukcję podgrzewacza do frytek, który utrzymuje temperaturę usmażonych frytek, zapewniając ich świeżość podczas dłuższego podgrzewania. Urządzenie wykorzystuje dwie lampy grzejne 230V o mocy 500W oraz wymuszony obieg powietrza realizowany przez wentylator umieszczony na górnej pokrywie. Regulacja wysokości podgrzewacza odbywa się za pomocą prowadnic i wózków na tylnej ściance. Wymiary urządzenia to 530 mm szerokości, 400 mm głębokości i 650 mm wysokości. Dyskusja poruszała kwestie nagrzewania uchwytu (pozostaje letni), potencjalnego przesuszania frytek przez wentylator, estetyki wykonania oraz możliwości zastosowania podgrzewacza do innych produktów, takich jak pieczywo, z uwagi na różnice w zawartości wilgoci i tłuszczu. Konstrukcja jest prosta elektrycznie, a wykonanie oceniono różnorodnie, z sugestią zastosowania łożysk liniowych dla lepszej estetyki i funkcjonalności. Urządzenie jest rekomendowane głównie do zastosowań na większych imprezach, mniej do użytku domowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA