logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zegarek+termometr IW-18

k4be 28 Maj 2007 17:16 16543 35
REKLAMA
  • Zegarek+termometr IW-18
    Zegar na 2 lampach IW-18, µkontrolerze atmega8, rtc DS12887A, sterownik MAX6934. Zasilanie ~100-240V. Urządzenie wyświetla na górnym wyświetlaczu czas, a na dolnym kolejno datę, dzień tygodnia i temperaturę. Temperatura przy każdym cyklu jest podawana z innego czujnika (2 punkty - termistory), chyba, że się drugiego nie podłączy. 3-stopniowa, automatyczna regulacja jasności PWM zależna od godziny.
    Zdjęcia:
    Zegarek+termometr IW-18
    Zegarek+termometr IW-18
    Zegarek+termometr IW-18
    Zegarek+termometr IW-18
    Zegarek+termometr IW-18
    Zegarek+termometr IW-18
    Zegarek+termometr IW-18
    Niedługo wyślę również zbliżoną konstrukcję zegarka Nixie.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    k4be
    Poziom 31  
    Specjalizuje się w: zasilanie, avr, sprzęt pomiarowy i nie tylko
    k4be napisał 2129 postów o ocenie 332, pomógł 102 razy. Mieszka w mieście Świdnica. Jest z nami od 2004 roku.
  • REKLAMA
  • #2 3929338
    yakuza_2000
    Poziom 21  
    Ocena: 10
    Witam!
    Możesz podać schemat? Nie lepiej na czujniki temperatury dać zamiast termistorów układy lm35? Mają liniową charakterystykę, w przeciwieństwie do termistorów. Ogólnie ładna konstrukcja, szkoda że zdjęcia są słabej jakości.

Daję 4/6

Pozdrawiam Yakuza
  • #3 3929351
    k4be
    Poziom 31  
    Ocena: 332
    Zdjęcia mogą być lepsze, ale to dopiero za kilka dni. Schemat może będze, może nie :) a charakterystyka termistora jest przeliczana na tepmeraturę specjalną funkcją.
  • #4 3929887
    dktr
    Poziom 26  
    Ocena: 729
    Wszystko ładnie pięknie. Podoba mi się.

Moim zdaniem najlepsze na czujnik był by DSB18B20 - odpada skalowanie itd...
  • #5 3929967
    ciapciok
    Poziom 20  
    Ocena: 109
    Dużo termogluty zastosowałeś. Powiedz, jak wyświetlasz literę 'W' i 'K' na wyświetlaczu 7 seg.

Pozdrawiam
  • #7 3930697
    RaDiK_88
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Witam zauważyłem że jak byś obrócił ta lampę na dole litery ładnej by wyglądały ale to tylko moja uwaga
    a tak to ładnie sie prezentuje sam mam zegar na tej lampie i nie narzekam

Pozdrawiam RaDiK_88
  • #8 3930990
    Cinek_as
    Poziom 21  
    Ocena: 15
    Również mam takie lampy :) masz może wyprowadzenia tych "lamp". I własnię podobno nie są to lampy nixie tylko coś innego :P
  • #9 3931020
    k4be
    Poziom 31  
    No nie nixie tylko vfd :) Ruscy je wykonywali nieco inaczej niż pozostali, ale zasada działania, i nawet podstawowy kolor świecenia identyczny. Układ wyprowadzeń doskonale widać przez przezroczyste szkło, ale opiszę:
    Z przodu 3 nogi niedołączone. Licząc w dowolną stronę od nich: 4 nogi anod, 1 katoda, 9 siatek, 1 katoda, 4 anody.
    Zegarek+termometr IW-18
  • REKLAMA
  • #10 3931052
    Cinek_as
    Poziom 21  
    Własnie chodziło o te vfd, jak wiadomo - ruscy zrobią zawsze komuś na złość! :P Niestety ja mam troszkę inne te lampy :) moja może wyświetlać tylko 1 cyfrę! :)
  • #11 3931070
    k4be
    Poziom 31  
    Ten zegarek na nixie - też radzieckich :) - opisałem już w temacie.
    A skoro 'troszkę inne' to nie 'takie' :P Układ wyprowadzeń łatwo sprawdzić. Musisz znaleźć nogi katody, i podłączyć napięcie takie, żeby katoda żarzyła się prawie niewidocznym (późnym wieczorem) światłem - zwykle między 3 a 6V (IW-18 są żarzone u mnie ok. 3.5V). Następnie do wszystkich pozostałych nóg podłączasz jakieś 12V względem katody, i odłączasz na chwilę kolejne. Jeśli po odłączeniu zgaśnie któraś anoda, to noga jest od tej anody. A jeśli zgaśnie całe pole (w twoim przypadku - cała lampa), to to jest siatka.

Ktoś chciał schemat: w załączniku jest 'odłapny' (doprawdy nic ciekawego...).
    Załączniki:
    • Zegarek+termometr IW-18 iw18.jpg (235.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 3931870
    RaDiK_88
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Jeśli jest to inna jedno cyfrowa lampa to będzie iw 9 kiedyś opis na googole znalazłem trzeba poszukać a na pewno coś sie znajdzie

Pozdrawiam RaDiK_88

Post był raportowany.
    Popraw interpunkcję. [hefid]
  • #13 3932329
    Przemek133
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam!
    Super konstrukcja.
    Jakbyś mógł podaj schemat i kosztorys.

Pozdro Przemek133
  • #14 3932341
    k4be
    Poziom 31  
    Schemat jest, nie widać? Koszt lamp 2*1.50zł, mikrokontroler 3.50zł, klej koło 1zł, płytki trudno mi wycenić. Reszta elementów to sample albo demontaż. Obudowa ze starego zasilacz komputerowego i wyciętego kawałka szyby + nieco folii samoprzylepnej.
  • #15 3932377
    Cinek_as
    Poziom 21  
    Gdzie kupowałeś lampy?
  • REKLAMA
  • #16 3932393
    k4be
    Poziom 31  
    Były w dużych ilościach na Allegro (jakieś 1.70zł, do tego parę gratis).
  • #17 3932729
    Dj kici
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Jaka jest tego dokładność czasu? Fajny projekt...

Dodano po 1 [minuty]:

Aha i jeszcze jedno: czy jest możliwość zasilania tego bateriami?
  • #18 3932978
    k4be
    Poziom 31  
    Dj kici napisał:
    Jaka jest tego dokładność czasu?
    Producent podaje dla 12887 błąd 1min/miesiąc, w rzeczywistości ten błąd jest dużo mniejszy.
    Dj kici napisał:
    czy jest możliwość zasilania tego bateriami?
    Zasilacz powinien działać już przy napięciu stałym rzędu 50V, ale wyświetlacze zużywają trochę zbyt dużo prądu jak na zasilanie bateryjne...
  • #19 3937014
    wikingc1
    Poziom 18  
    Ocena: 14
    Witam
    Bardzo fajna konstrukcja. Te lampy są bardzo piękne i mają to coś w sobie i to za niewielką cene. Daje 5+ na 6.
  • REKLAMA
  • #20 4373368
    bajc
    Poziom 14  
    Witam, fajny projekt, czy te lampy potrzebują wyższego napięcia tak jak lampy nixie, jeśli tak to czy na schemacie jest uwzględniona przetwornica, czy dałoby rade wrzucić wsad do mK ??
  • #21 4373551
    Bobekmaster
    Poziom 24  
    Ocena: 16
    Na schemacie jest przetwornica dająca napięcia +5V i +30V (do zasialania lampy).

P.S. Jest to skopiowana przetwornica ST-By z zasilacza ATX??
    P.S.2 Fajny zegarek, tylko obudowa "troszke" za duża. Ale liczy sie to że samemu sie to zrobiło, i że nie ma drugiego takiego zegarka

Pozdrawiam
  • #22 4376509
    bajc
    Poziom 14  
    Dzięki o odpowiedz, a ile mA pobiera cały układ i czy będzie ten program bo by się bardzo przydał :D
  • #23 4376669
    k4be
    Poziom 31  
    Przy napięciu sieciowym prąd skuteczny to około 10mA.
    Gdybym pokazał program, musiałbym też dać wzory PCB, a te gdzieś poprzepadały. Poza tym używający programu musieliby mieć skądś identyczne termistory dla poprawnego pomiaru.
  • #24 4377338
    bajc
    Poziom 14  
    Co do PCB to by się samemu zaprojektowało, a takich samych termistorów jak ty masz to nie można dostać czy co ??
  • #25 4377528
    k4be
    Poziom 31  
    Termistory są z demontażu, i raczej trudno trafić na kilka takich samych - a parametrów nie znamy. Przy pcb chodzi o kolejność dołączenia wyprowadzeń lamp do MAX6934 (który też teraz stał się trudnoosiągalny).
  • #26 4377554
    Bobekmaster
    Poziom 24  
    Ocena: 16
    Termistory można łatwo zastąpić gotowymi łatwymi do obsługi cyfrowymi termometrami lub np. lm35.

Kolejność połączeń można by odtworzyć, np. z jakiegoś dokładnego zdjęcia.

Jakby autor zamieścił kod to można by było wprowadzić zmiany do termometru.

Pozdrawiam.

P.S. Z tym, układem też może być problem.
    Do bajc:
    Może jednak zrób sam od początku swój projekt bazujący na dostępnych elementach?? Byś nie miał problemów z częściami itp.. chyba ze znajdziesz gdzieś ten scalak.

Z tego projektu warto jednak wykorzystać przetwornice do zasilania lampy. lampę można też zasilić malutką przetwornicą z 5V na 30V, a całość zasilić np ładowarką do komórki. W wypadku 2 opcji zasilanie będzie dużo mniejsze(część będzie poza główna obudową i będzie tylko cienki kabel DC).

P.S.2 możesz tez przeczytać to: http://the-end.ep.com.pl/ivanek89.html
    Projekt jest bardziej skomplikowany, ale za to na łatwo dostępnych elementach. najlepiej jakbyś zrobił zegar wykonując swój projekt łącząc ten i zegarek k4be.

Pozdrawiam
  • #27 4379159
    bajc
    Poziom 14  
    Hmmmm, co do stworzenia własnego projektu było by ciężko, ponieważ po prostu nie umiem pisać programów i dlatego prosiłem o wsad :|

Dodano po 1 [minuty]:

Hmmmm, co do stworzenia własnego projektu było by ciężko, ponieważ po prostu nie umiem pisać programów i dlatego prosiłem o wsad :| i myślę że ktoś kto potrafi pisać programy mógłby zmienić już istniejący :D
  • #28 4379227
    k4be
    Poziom 31  
    W zasadzie lepiej by było wszystko zaprojektować od zera. Mam projekt zegarka (bez termometru) na pojedynczej lampie IW-18. Mogę zainteresowanym wysłać - kontakt na irc albo jabber.
  • #29 4388709
    bajc
    Poziom 14  
    A może ktoś kto umie dobrze pisać programy by zmodyfikował istniejący a co do wprowadzeń to chyba już mniejszy problem. :D
  • #30 4388765
    k4be
    Poziom 31  
    Napisałem - lepiej zaprojektować od zera ;) Przy okazji możnaby użyć diod krzemowych jako czujników temperatury - charakterystyka raczej liniowa (a może LM35 - zupełnie liniowa), i rtc wykorzystującego mniej linii (co da możliwość zastosowania tańszego mikrokontrolera). Trzeba pamiętać, że zegarek z tematu to moja druga konstrukcja z wykorzystaniem mikrokontrolera, nie wszystko dobrze obmyślone. A sterowanie wyświetlaczem w programie jest wręcz paskudne :P
    Gdyby się pojawiła potrzeba złożenia drugigo zegarka z termometrem, z chęcią udostępnię co potrzebne do jego wykonania.

Podsumowanie tematu

✨ Przedstawiono projekt zegara na lampach VFD IW-18 sterowany mikrokontrolerem Atmega8 z zegarem RTC DS12887A i sterownikiem MAX6934, zasilany napięciem sieciowym 100-240V. Urządzenie wyświetla czas na górnym wyświetlaczu oraz kolejno datę, dzień tygodnia i temperaturę na dolnym, mierzoną za pomocą termistorów (dwa punkty pomiarowe) z automatyczną, 3-stopniową regulacją jasności PWM zależną od godziny. Dyskutowano o alternatywach dla termistorów, takich jak czujniki LM35, DS18B20 czy diody krzemowe, ze względu na liniową charakterystykę i łatwość kalibracji. Omówiono budowę i wyprowadzenia lamp VFD IW-18, różnice względem lamp Nixie oraz trudności z dostępnością sterownika MAX6934 i identycznych termistorów z demontażu. Zaproponowano optymalizację oprogramowania, w tym nową wersję z użyciem LM35 i LM385-1.2, poprawioną obsługą RTC i płynnymi przejściami wyświetlanych znaków. Poruszono kwestie zasilania, wskazując na wysokie zużycie prądu lamp VFD, co utrudnia zasilanie bateryjne, oraz zastosowanie przetwornicy podnoszącej napięcie do 30V. Autor udostępnił schemat, kod źródłowy i film prezentujący działanie, jednak zastrzegł, że kod nie jest optymalny. Dyskusja zawierała także sugestie dotyczące regulacji jasności opartej na fotorezystorach, które ze względu na trudności z dostępnością i charakterystyką zostały odrzucone na rzecz regulacji czasowej. Projekt jest unikatowy, a autor oferuje pomoc przy budowie podobnych konstrukcji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA