Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zegar VFD na lampie IW-18 i Atmedze8

Estarriol 31 Jul 2009 13:35 14584 17
phoenixcontact
  • Zegar VFD na lampie IW-18 i Atmedze8

Witam!

Temat wrzuciłem tutaj z racji tego, że identycznie wyglądający zegar już jest w DIY, a autorem którego jest kolega pier który mi wybaczy mam nadzieję, że wzorowałem wygląd swojego zegara na jego zegarze.

Od początku - klasyczny zegar na IW-18 sterowany za pomocą ATMegi8. Układ zegara to DS1307 obsługiwany po i2c, którego implementację sam pisałem. Jeśli chodzi o wyświetlanie, zrezygnowałem ze znanego wielu osobom sterowania za pomocą rejestru przesuwnego 4094 i układu ULN2804 z racji tego, że miałem do dyspozycji odpowiednią ilość wyprowadzeń z kontrolera, zatem skończyło się na użyciu tylko układów ULN2804.

Kwestia programu.
    Program został wykonany w C. Wyświetla godzinę jak widać na załączonych obrazkach, multipleksowo oczywiście. Ponadto napięcie lampy jest dodatkowo sterowane za pomocą PWM - od godziny 21:00-6:00 przyciemnia się lekko, aby w nocy nie dawał po oczach.

Zasilanie.
    Bardzo zależało mi, aby układ był zasilany z ładowarki do telefonu [Sony Ericsson 4.9V]. W związku z czym powstała przetwornica odnaleziona gdzieś w czeluściach internetu [bodajże forum elportalu].

To czego nie widać w projekcie.
    1. Niepodłączone wyprowadzenie MOSI do złącza programatora (na zdjęciach płytki połączone kabelkiem).
    2. Na wyjściu przetwornicy znajduje się rezystor 27k lub 32k aby ograniczyć napięcie na przetwornicy. Przy niskim wypełnieniu PWM napięcie dochodziło do 70V co powodowało, że lampa świeciła tak samo jasno jak przy większym wypełnieniu.

Płytki i schematy.
    Proszę wybaczyć niedbałość w schematach - powstały one jedynie w celu zaprojektowania płytki.

Jeśli natomiast chodzi i płytki - z racji braku drukarki laserowej wykonywałem ręcznie, pisakiem do płyt CD. Wytrawiane w nadsiarczanie sodu.
    Dodam jeszcze że to były jedne z moich pierwszych zaprojektowanych/wytrawionych płytek.

Koszty
    Koszty duże i małe. Zależy od punktu widzenia. Bo nie kupuje się jednego rezystora a 10, jednego tranzystora a kilka, ale ograniczając się do zegara i wyliczonych elementów, myślę że koszt w 20-30zł się zamyka.

Na koniec jeszcze kilka zdjęć.
    Zegar VFD na lampie IW-18 i Atmedze8 Zegar VFD na lampie IW-18 i Atmedze8 Zegar VFD na lampie IW-18 i Atmedze8 Zegar VFD na lampie IW-18 i Atmedze8 Zegar VFD na lampie IW-18 i Atmedze8 Zegar VFD na lampie IW-18 i Atmedze8 Zegar VFD na lampie IW-18 i Atmedze8 Zegar VFD na lampie IW-18 i Atmedze8

Schematy:
    Zegar VFD na lampie IW-18 i Atmedze8 Zegar VFD na lampie IW-18 i Atmedze8

W załączniku płytki + schematy + źródło programu + wsad.

Cool? Ranking DIY
    About Author
    Estarriol
    Level 15  
    Has specialization in: uc
    Estarriol wrote 161 posts with rating 59, helped 12 times. Been with us since 2005 year.
  • phoenixcontact
    zulugula
    Level 19  
    Fajnie to wygląda, dobre jest to przyciemnianie w nocy:)
    Estarriol
    Level 15  
    Wykaz elementów:

Zegar:
    R1...R16: 68k
    R18: 98k
    R19: 470k
    R20: 270k
    R21, R22, R23: 4,7k
    R24: 33
    R25...R27: 10k
    Q2: kwarc zegarkowy 32.678kHz
    IC3, IC4: ULN2804

Przetwornica:
    L1: 100uH
    C1: 1,5nF
    C2: ~1000uF 5V
    C3: 220uF 63V
    R1: 10k
    R2: 1k
    R3: 56k
    R4: 120k
    R5: 10k
    D1: UF4007

Dodatkowo:
    -najlepiej jest jeszcze dodać przy samym kontrolerze kondensator 100nF, żeby zakłóceń i problemów nie było
    -na wszelki wypadek można rozważyć zabezpieczenie wyjścia przetwornicy dając diodę zenera około 40-45V, żeby nie przekraczało(na wypadek gdyby obciążenia nie było)
    -zamiast IRF840 można spróbować użyć tańszego IRF830

W razie ewentualnych pytań śmiało ;)
  • phoenixcontact
    piotrowskik
    Level 11  
    Zbudowałem ten zegar i wszystko działa z małym mankamentem. Wyświetlacz strasznie mruga . Nie wiem jaka jest przyczyną, tak jakby częstotliwość odświeżania była za mała. Wygrałem do atmega8 jakiegoś gotowca. Ma ktoś jakiś pomysł aby poprawić wyświetlanie?
    HD-VIDEO
    Level 42  
    FUSE na RC 8MHz, ustawione ?

LOW=0xE4
    HIGH=0xD9
    piotrowskik
    Level 11  
    Gdzie to mam ustawić w programatorze czy gdzieś w kodzie przed kompilacją. Urzywam programu minipro v.6.85 i programatora TL866.
    HD-VIDEO
    Level 42  
    W programatorze > Buff Select > Config
    piotrowskik
    Level 11  
    Miałem transformator dzwonkowy. Układ zasiliłem napięciem 8V.
    piotrowskik
    Level 11  
    Przy nie wszystkich zapalonych segmentach ok 210mA (godzina , data) , więc trzeba by założyć że zapotrzebowanie jest ok 300mA
    piotrowskik
    Level 11  
    Zasiliłem układ z transformamatora 9V/220mA, wszystko działa tylko transformator się grzeje, po godzinie pracy jest wyraźnie ciepły. wydaje mi się że transformator 300mA załatwi sprawę.
    DJCheester
    Level 24  
    Witam

Zegarek fajny pytanie czy nie występuje smurzenie ??

Widziałem że koledzy budowali ten zegar - autor tego tematu pisał program w C - chciałbym zapytać czy siatki i segmenty są pod tymi samymi portami co w zegarze u kolegi pier ??

Mam pytanie budowałem zegarek Kolegi pier

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1141413.html

Problem w tym że ja mam lampy IW11 i IV1 i na tych lampach pojawia się spory problem bo są przebarwienia na wygaszonych segmentach a segmenty świecące świecą nierówno czym może być to spowodowane - sprawdzame również na lampach IW12 ??

Zegar VFD na lampie IW-18 i Atmedze8 Zegar VFD na lampie IW-18 i Atmedze8

Zamieniałem ULNy i to samo na pierwszym zdjęciu lampy powinny być zgaszone a na drugim dość słabo widać ale cyfry świecą nie równo.

Pozdrawiam ...
    piotrowskik
    Level 11  
    Na lampkę IW18 działa bardzo ładnie.
    DJCheester
    Level 24  
    No póki co inna lampka i na myśl przychodzi mi jeszcze żarzenie na myśl - w IV18 jest jedna lampa i żarzenie 5V u mnie każda lampka żarzona jest 1.25V wszystkie połączone równolegle zasilane z przetwornicy MC34063 ale próbowałem jeszcze z akumulatorka AA 1.2V i efekt ten sam, jeszcze można by w szeregu je połączyć i dać żarzenie 5V ale nie wiem czy to coś zmieni. Tak to dziś wyglądało

Zegar VFD na lampie IW-18 i Atmedze8 Zegar VFD na lampie IW-18 i Atmedze8 Zegar VFD na lampie IW-18 i Atmedze8

Może jakieś pomysły i doświadczenia z żarzeniem szeregowym mieliście koledzy ??

Pozdrawiam ...
    piotrowskik
    Level 11  
    Kiedyś robiłem shield do arduino na lampach IW3A i tam żarzenia 4 lamp były połączone szeregowo i również świeciły bardzo ładnie. W obu przypadkach lampy Iw3a i Iw18 były nowe. Może masz już wypalone lampy. Polecam zakup nowych na Ebay , sprzedający jest chyba z Ukrainy.
    DJCheester
    Level 24  
    Hej te moje lampy są nowe więc problem raczej nie pochodzi od zużycia lamp - wszystkie lampy wykazują dokładnie w tych samych miejscach problemy - żarzenie przerobię na szeregowe - na płytce lamp mam zrobione poprzez zworki więc nie trzeba będzie żadnych ścieżek ciąć tylko przelutować zworki.

Zegar VFD na lampie IW-18 i Atmedze8

Pozdrawiam ...
    DJCheester
    Level 24  
    Rozwiązałem swój problem - okazało się że nowe lampy które kupiłem były jakieś zleżałe zrobiłem nową płytkę pod IW12 i IW1 i teraz z tym zegarem działa wszystko bardzo ładnie - wyświetlacz świec jednakowo ;)

Zegar VFD na lampie IW-18 i Atmedze8 Zegar VFD na lampie IW-18 i Atmedze8 Zegar VFD na lampie IW-18 i Atmedze8

Na zdjęciu trochę widać że świecą nierówno segmenty ale to efekt aparatu w rzeczywistości jest prawie idealnie.

A co do żarzenia zostawiłem równoległe bo przy szeregowym nie ma różnicy - tak czy inaczej wina była lamp - niby nowe ale leżakowały kilkadziesiąt lat. Teraz są IW12 i jestem zadowolony bo mam podstawki i w razie czego można szybko i łatwo podmienić lampę.

Dziękuję za pomoc wszystkim i pozdrawiam ...