Witam!
Temat wrzuciłem tutaj z racji tego, że identycznie wyglądający zegar już jest w DIY, a autorem którego jest kolega pier który mi wybaczy mam nadzieję, że wzorowałem wygląd swojego zegara na jego zegarze.
Od początku - klasyczny zegar na IW-18 sterowany za pomocą ATMegi8. Układ zegara to DS1307 obsługiwany po i2c, którego implementację sam pisałem. Jeśli chodzi o wyświetlanie, zrezygnowałem ze znanego wielu osobom sterowania za pomocą rejestru przesuwnego 4094 i układu ULN2804 z racji tego, że miałem do dyspozycji odpowiednią ilość wyprowadzeń z kontrolera, zatem skończyło się na użyciu tylko układów ULN2804.
Kwestia programu.
Program został wykonany w C. Wyświetla godzinę jak widać na załączonych obrazkach, multipleksowo oczywiście. Ponadto napięcie lampy jest dodatkowo sterowane za pomocą PWM - od godziny 21:00-6:00 przyciemnia się lekko, aby w nocy nie dawał po oczach.
Zasilanie.
Bardzo zależało mi, aby układ był zasilany z ładowarki do telefonu [Sony Ericsson 4.9V]. W związku z czym powstała przetwornica odnaleziona gdzieś w czeluściach internetu [bodajże forum elportalu].
To czego nie widać w projekcie.
1. Niepodłączone wyprowadzenie MOSI do złącza programatora (na zdjęciach płytki połączone kabelkiem).
2. Na wyjściu przetwornicy znajduje się rezystor 27k lub 32k aby ograniczyć napięcie na przetwornicy. Przy niskim wypełnieniu PWM napięcie dochodziło do 70V co powodowało, że lampa świeciła tak samo jasno jak przy większym wypełnieniu.
Płytki i schematy.
Proszę wybaczyć niedbałość w schematach - powstały one jedynie w celu zaprojektowania płytki.
Jeśli natomiast chodzi i płytki - z racji braku drukarki laserowej wykonywałem ręcznie, pisakiem do płyt CD. Wytrawiane w nadsiarczanie sodu.
Dodam jeszcze że to były jedne z moich pierwszych zaprojektowanych/wytrawionych płytek.
Koszty
Koszty duże i małe. Zależy od punktu widzenia. Bo nie kupuje się jednego rezystora a 10, jednego tranzystora a kilka, ale ograniczając się do zegara i wyliczonych elementów, myślę że koszt w 20-30zł się zamyka.
Na koniec jeszcze kilka zdjęć.

Schematy:

W załączniku płytki + schematy + źródło programu + wsad.
Cool? Ranking DIY