logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pochwalcie się zdjęciami i specyfikacją Waszych obudów i sprzętu!

pidpawel 15 Sie 2007 20:15 188251 784
  • #91 12344421
    pawelr98
    Poziom 39  
    Ocena: 1152
    Ten wentylator na chłodnicy został poprawiony. Na te za długie śruby nałożyłem wentylator 120mm. Tyle węży jest niestety potrzebnych aby to wszystko spiąć razem.W końcu do schłodzenia takiego potwora jak hd6990(przy zachowaniu racjonalnych temperatur CPU) jest potrzebna olbrzymia powierzchnia oddawania ciepła.Postaram się zrobić lepsze zdjęcia.
    Za 2 chłodnice 120mm dałem po 59zł sztuka a za dużą jakieś 250zł (jeśli dobrze pamiętam).

Dodano po 9 [minuty]:

Lepsze zdjęcia.
    Pochwalcie się zdjęciami i specyfikacją Waszych obudów i sprzętu! Pochwalcie się zdjęciami i specyfikacją Waszych obudów i sprzętu! Pochwalcie się zdjęciami i specyfikacją Waszych obudów i sprzętu! Pochwalcie się zdjęciami i specyfikacją Waszych obudów i sprzętu!
  • #92 12344851
    Kropek007
    Poziom 12  
    Jak na mój gust to ładnie wszystko wygląda, ale faktycznie mógłbyś się bardziej napocić i ułożyć jakoś estetyczniej te wężyki ;)
    A co tych chłodnic, to chyba skuszę się na nagrzewnice od volvo v40 i obuduje w aluminium polerowane na mat :)
  • #93 12345618
    rtj71
    Spec od komputerów
    Ocena: 351
    Ten wentylator mógłbyś przykręcić krótkimi śrubkami, przez górną dziurkę przełóż śrubokręt i przykręć krótszą śrubkę do dolnego otworu ;).

Według mnie: obudowa jest za mała, nic więcej.
  • #94 12345813
    pawelr98
    Poziom 39  
    Tego wentylatora nie da się przykręcić inaczej ze względu na fakt że ta chłodnica nie była projektowana do montażu wentylatora z tej strony. I dlatego muszę montować to wszystko na tych długich śrubach.
    BTW. Ta obudowa jest bardzo duża. Większy w rozsądnej cenie to jest chyba tylko HAF X.
    Moja buda to HAF 932 AMD EDITION i jakbym się postarał to bym spokojnie upchnął tam jeszcze jedną chłodnicę 240mm tyle że po małej modyfikacji. Bez modyfikacji to bym mógł wymienić chłodnicę 120mm która jest w zatokach 5.25" na 240mm.
  • #95 12348137
    djzatorze
    Poziom 23  
    Ocena: 17
    IMHO obudowa jest jak najbardziej w porządku, nie ma chaosu, węże dobrze przycięte:) Wentylator zamontowany dobrze, ale przydałyby się podkładki z gumy między niego a chłodnicę. Po pewnym czasie zaczną się robić lekkie luzy i drgania. Swoją drogę miałem takie Xilence'y i nie polecam - może i całkiem ciche, ale kompletnie niewydajne.
  • #96 12348300
    pawelr98
    Poziom 39  
    Mi ten xilence ładnie wieje(dobrze czuć ciepłe powietrze z tyłu). Może to jest tak jak w wypadku zephyr-ów gdzie zdarzały się lepsze i gorsze sztuki.Nie wiem cz te podkładki coś dadzą bo wentylator trzyma się tylko na 2 śrubach(nie mam możliwości przykręcenia na 4 śruby).
  • #97 12354966
    Kropek007
    Poziom 12  
    Polerowanie, zrobione dokładnie 10.08.2012r te zdjęcia siedzą już na pewnym warezie ale postanowiłem Wam pokazać jak ładnie można spolerować procesor, tzw, Lapping :)
    Procesor: Intel(r) Celeron(r) cpu 2.40ghz
    Radiator: Oryginalny, 9 letni. Prostokąt o 27 żebrach.

Kupie nowe baterie do aparatu i pokaże Wam co się dzieje z takim procesorem jak jest nie używany pół roku :)
  • #98 12355614
    djzatorze
    Poziom 23  
    Swego czasu przeprowadziłem lapping na Pentium 4 SL7PR, i zbiło to z tego co pamiętam 3-4 °C:) Z tym że chłodzenie miało już fabrycznie polerowaną podstawę (Scythe Mugen I). Mam jeszcze jego zdjęcia:
    Pochwalcie się zdjęciami i specyfikacją Waszych obudów i sprzętu! Pochwalcie się zdjęciami i specyfikacją Waszych obudów i sprzętu!
  • #99 12355794
    Kropek007
    Poziom 12  
    no to powiem Ci, że bardzo ładnie, Jak na taki zabieg. :) Aktualnie siedzi u mnie E6600 Dual 3.07GHz, buduje do niego nową obudowę i system chłodzenia cieczą. W piątek wieczorem wezmę się za niego :) Spróbuję uzyskać efekt "szczepienia luster" nie wiem jak to się nazywa fachowo, ale chodzi o to, że dwie idealnie równe powierzchnie "przykleją" się do siebie :) Zobaczymy co z tego wyjdzie ;)
  • #100 12355930
    MrDoimer
    Poziom 38  
    Ocena: 124
    Kropek007 napisał:

Polerowanie, zrobione dokładnie 10.08.2012r te zdjęcia siedzą już na pewnym warezie ale postanowiłem Wam pokazać jak ładnie można spolerować procesor, tzw, Lapping :)
    Procesor: Intel(r) Celeron(r) cpu 2.40ghz
    Radiator: Oryginalny, 9 letni. Prostokąt o 27 żebrach.

Jaki spadek temperatur Ci to dało ;) ?

Przyznam szczerze że efekt profesjonalny.
  • #101 12356249
    Kropek007
    Poziom 12  
    6°C
    Słyszałem, że można uzyskać nawet i 10°C, jednak należy zeszlifować więcej materiału, nie wiem czy to prawda ;) Trzeba to sprawdzić :).

A co do roboty, to średnia :D
  • #102 12356508
    djzatorze
    Poziom 23  
    Polerka IHS'a jest dla maniaków OC :D Moim zdaniem raczej nie warto się aż tak na lapping napalać, z kilku powodów. Po pierwsze nasz procesor traci wszystkie napisy i jest mniej wartościowy w sprzedaży dla nie-entuzjastów. Po drugie - proces jest czasochłonny, wymagający cierpliwości, a wystarczy chwila nieuwagi, żeby mieć na wypolerowanej "czapce" wielką rysę albo zamiast równej powierzchni zrobić wypukłą. Po 3 - spadek temperatur jest naprawdę niewielki - sprawdzałem kilka kombinacji z różną ilością Arctic Ceramique i te 4°C to był maksymalny spadek, przy ultra cienkiej warstwie pasty (właściwie nie warstwie, a "nalocie"). Po 4 - jest skuteczniejsza metoda na zbicie temperatury - usunięcie IHS'a, odsłaniając rdzeń. Tak nawiasem to można się pobawić, ale na rekordy w OC ma to wpływ niewiele większy niż woda święcona w chłodzeniu cieczą:P
  • #103 12356734
    Kropek007
    Poziom 12  
    Dobrze mówisz, tym zabiegiem nie uzyskamy dużych spadków temperatury ;) Ale jak jeszcze powiedziałeś to dla maniaków :P
    I odnośnie polerki, to robi się na szkle, bo ono jest zawsze równe ;)

I takie btw, dla nie wiedzących - Tak wygląda zdjęte IHS z procesora ;)
    http://www.madshrimps.be/articles/article/1000039
  • #104 12356817
    rzymo
    Poziom 34  
    Ocena: 322
    djzatorze napisał:
    jest mniej wartościowy w sprzedaży

Tego argumentu nigdy nie zrozumiem, może dlatego że sprzęt kupuję dla siebie, a nie żeby zrobić dobrze przyszłemu kupującemu.

Cytat:
    Po drugie - proces jest czasochłonny, wymagający cierpliwości, a wystarczy chwila nieuwagi, żeby mieć na wypolerowanej "czapce" wielką rysę albo zamiast równej powierzchni zrobić wypukłą

Jak każda zabawa :)

Cytat:
    Po 3 - spadek temperatur jest naprawdę niewielki

W moim egzemplarzu Ivy środek IHSa był wklęsły, temperatury były tragiczne. Szlifowałem do momentu aż powierzchnia była równa, dobrnięcie do efektu super odbijającego lustra mnie nie interesowało. Zysk wyraźnie większy niż wspomniane przez Ciebie 4 stopnie.
  • #106 12356955
    luki56
    Poziom 39  
    Ocena: 44
    Pochwalcie się zdjęciami i specyfikacją Waszych obudów i sprzętu! Pochwalcie się zdjęciami i specyfikacją Waszych obudów i sprzętu! Pochwalcie się zdjęciami i specyfikacją Waszych obudów i sprzętu!
    Dwa wentylatory 80 i jeden 120. Nie chwalę się tym co w środku bo nie ma czym.[/img]
  • #107 12356966
    Kropek007
    Poziom 12  
    MrDoimer napisał:

To było moje "wiki" lappingu jak robiłem celerona :P
    Bardzo dobry materiał ;) Wszystko wyjaśnione dokładnie! Polecam zielonym :D

luki56 napisał:
    Pochwalcie się zdjęciami i specyfikacją Waszych obudów i sprzętu! Pochwalcie się zdjęciami i specyfikacją Waszych obudów i sprzętu! Pochwalcie się zdjęciami i specyfikacją Waszych obudów i sprzętu!
    Dwa wentylatory 80 i jeden 120. Nie chwalę się tym co w środku bo nie ma czym.[/img]

MSI + Radeon ? ;>
  • #108 12356991
    MrDoimer
    Poziom 38  
    Ocena: 124
    Kropek007 a powiedz mi jeszcze tego celerona całkowicie pasywnie chłodziłeś tak ?
    Jakie temp. miałeś ?
  • #109 12357048
    luki56
    Poziom 39  
    Kropek007 napisał:

luki56 napisał:

MSI + Radeon ? ;>
    MSi Neo2-V + GF 7300GT(podkręcony)
  • #110 12357080
    Kropek007
    Poziom 12  
    MrDoimer napisał:
    Kropek007 a powiedz mi jeszcze tego celerona całkowicie pasywnie chłodziłeś tak ?
    Jakie temp. miałeś ?

Przed max 70°C (stres)
    Po 63°C ale to tylko dosłownie 3 sekundy a tak to grubo stało na 64°C
    Chłodzony radiator+wiatrak ;)

luki56 napisał:
    Kropek007 napisał:

luki56 napisał:

MSI + Radeon ? ;>
    MSi Neo2-V + GF 7300GT(podkręcony)

I jak Ci się to zachowuje ? ;) Opowiadaj :)
  • #111 12358981
    luki56
    Poziom 39  
    Rozumiem że chodzi o karte? Karta działa ok, po podkręceniu zbliżyłem się trochę do 7800, planuje jeszcze bardziej podkręcić(takowanie rdzenia 620, takowanie pamięci 650), niestety muszę zmienić napięcia jednak z AGP i seryjnym chłodzeniem to będzie ciężkie do wykonania(wersja Palit GDDR3[tak GDDR3, nie DDR3]), w tej chwili idzie odpalić na niej GTAIV na niskich z lagami(20-30fps) jednak ma wrażenie ze to z winy procesora, tak dało by rade grać na niskich. Temperatury sa niskie, 53st. w stresie, 45-50 w spoczynku. Teraz moze trochę o obudowie. Zmontowałem dwa wentylatory 80 mm ABB Super Slient Fan 8 BlueLED które wciągaja powietrze do środka i jeden 120mm wyciągnięty z pseudozasilacza który wyciąga powietrze. Grzałka Celeron ma jedynie 35st w spoczynku, dysk 30, płyta najprawdopodobniej ma uszkodzone chłodzenie, w tej chwili ma temperatury sięgające 60st, musze sprawdzić czy radiator sie czasami nie odkleił. W planach mam zrobienie drugiego takiego samego okna z drugiej strony aby tworzyło tak jakby takie oczy, wymienic wentylator 120mm na lepszy, oraz montaż 3 lub 2 140mm u góry, bedzie to zrobione zanim włozę tam nowa konfigurację, najprawdopodobniej na 1150. Możliwe tez że przemaluję obudowe na bardziej biały kolor oraz założę siatkę z przodu w kolorze czarnym. Możliwe że będa też jakies wlepy, jednak nie wiem czy to nie zwiesniaczy obudowy. Wielką zaleta tej obudowy jest to że ma dobre blachy( nie schodza poniżej 1,0mm) Jak chcecie coś jeszcze wiedziec to piszcie.
  • #112 12359223
    zgf1
    Poziom 23  
    Ocena: 43
    Na tym trzecim zdjęciu, nad głośnikiem, co to za urządzenia?
  • #113 12359323
    luki56
    Poziom 39  
    Wzmacniacz do systemu audio oraz router bezprzewodowy.
  • #114 12359405
    Kropek007
    Poziom 12  
    Jak będziesz ciął ten otwór z drugiej strony to postaraj się nieco równiej ;) I rób te obudowę :) Chętnie pooglądam :)
  • #115 12359424
    luki56
    Poziom 39  
    Ten tez bedzie wtedy poprawiony, nikomu nie chciało się tyle piłować.
  • #116 12359434
    makelele1922
    Poziom 18  
    makelele1922 napisał:
    Witam.
    Z nudów postanowiłem trochę przerobić moją wysłużoną 7 letnią obudowę ModeCom Nice II 3030. Miałem kupować nową obudowę ale nie uzbierałem całej kwoty, a przeróbki nie kosztowały mnie zbyt wiele. Ta obudowa ma posłużyć trochę czasu i potem będę wymieniał cały PC, bo to co mam teraz nie jest jakoś tam mega wydajne ale na razie musi mi wystarczyć, aż do uzbierania kasy na coś lepszego. Jak podoba się Wam mój pomysł ??
    Oto jak wyglądała obudowa:
    A to jak wygląda teraz:
    Pochwalcie się zdjęciami i specyfikacją Waszych obudów i sprzętu! Pochwalcie się zdjęciami i specyfikacją Waszych obudów i sprzętu! Pochwalcie się zdjęciami i specyfikacją Waszych obudów i sprzętu! Pochwalcie się zdjęciami i specyfikacją Waszych obudów i sprzętu! Pochwalcie się zdjęciami i specyfikacją Waszych obudów i sprzętu! Pochwalcie się zdjęciami i specyfikacją Waszych obudów i sprzętu!

Dzisiaj zamówiłem folię carbonową i okleje całą obudowe, w piątek kupię też spray ( czarny mat ) i pomaluje zasilacz i wnętrze obudowy, efektami pochwalę się jak ukończę całkowicie modernizację :D

Dodano po 2 [minuty]:

luki56 napisał:

Ja swój otwór wyciąłem szlifierką kątową i wyszło odziwo dobrze, nawet nie spodziewałem się takiego efektu bo wyszło jak po linijce :D Wystarczy cieniutka tarcza, i odrysowany równo szablon, potem tylko przejechałem kilka razy pilnikiem aby pozbyć się resztki opiłków i jestem mega zadowolony z efektu :D
  • #117 12359467
    luki56
    Poziom 39  
    U mnie tez było cięte kątówką, niestety wyszło krzywo i tak dużo zostało z piłowane.
  • #118 12359473
    makelele1922
    Poziom 18  
    Może miałeś nieostrą tarczę, bo jak tak jest to się bardzo metal przegrzewa i się wygina zamiast równo ciąć.
  • #119 12359538
    Kropek007
    Poziom 12  
    makelele1922 napisał:
    makelele1922 napisał:
    Witam.
    Z nudów postanowiłem trochę przerobić moją wysłużoną 7 letnią obudowę ModeCom Nice II 3030. Miałem kupować nową obudowę ale nie uzbierałem całej kwoty, a przeróbki nie kosztowały mnie zbyt wiele. Ta obudowa ma posłużyć trochę czasu i potem będę wymieniał cały PC, bo to co mam teraz nie jest jakoś tam mega wydajne ale na razie musi mi wystarczyć, aż do uzbierania kasy na coś lepszego. Jak podoba się Wam mój pomysł ??
    Oto jak wyglądała obudowa:
    A to jak wygląda teraz:
    Pochwalcie się zdjęciami i specyfikacją Waszych obudów i sprzętu! Pochwalcie się zdjęciami i specyfikacją Waszych obudów i sprzętu! Pochwalcie się zdjęciami i specyfikacją Waszych obudów i sprzętu! Pochwalcie się zdjęciami i specyfikacją Waszych obudów i sprzętu! Pochwalcie się zdjęciami i specyfikacją Waszych obudów i sprzętu! Pochwalcie się zdjęciami i specyfikacją Waszych obudów i sprzętu!

Dzisiaj zamówiłem folię carbonową i okleje całą obudowe, w piątek kupię też spray ( czarny mat ) i pomaluje zasilacz i wnętrze obudowy, efektami pochwalę się jak ukończę całkowicie modernizację :D

Dodano po 2 [minuty]:

luki56 napisał:

Ja swój otwór wyciąłem szlifierką kątową i wyszło odziwo dobrze, nawet nie spodziewałem się takiego efektu bo wyszło jak po linijce :D Wystarczy cieniutka tarcza, i odrysowany równo szablon, potem tylko przejechałem kilka razy pilnikiem aby pozbyć się resztki opiłków i jestem mega zadowolony z efektu :D

Bardzo fajnie Ci to wyszło ;) Osobiście dałbym uszczelkę na rant okna ;)

[quote="luki56"]U mnie tez było cięte kątówką, niestety wyszło krzywo i tak dużo zostało z piłowane.[/quote]

[quote="makelele1922"]Może miałeś nieostrą tarczę, bo jak tak jest to się bardzo metal przegrzewa i się wygina zamiast równo ciąć.[/quote]

Po prostu ręka mu zadrżała i po sprawie, spiłuje i będzie super ;)
    Na dniach może otworze temat z moją obudową :)
  • #120 12359544
    makelele1922
    Poziom 18  
    Kropek007 napisał:
    Bardzo fajnie Ci to wyszło Osobiście dałbym uszczelkę na rant okna

Tak też o tym myślałem albo o jakiś listewkach maskujących np chromowanych albo coś takiego, ale wszystko w swoim czasie, nie od razu Rzym zbudowano :D

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji użytkownicy dzielą się zdjęciami i specyfikacjami swoich komputerów, obudów oraz modyfikacji sprzętowych. Prezentowane są różnorodne konfiguracje, od starszych zestawów z procesorami Pentium III i Core 2 Duo, po nowoczesne platformy z Intel Core i5/i7 oraz AMD Phenom II i FX. Wiele wpisów zawiera szczegółowe dane techniczne dotyczące procesorów, płyt głównych, pamięci RAM, kart graficznych, zasilaczy oraz chłodzenia, w tym chłodzenia powietrznego i wodnego. Użytkownicy opisują podkręcanie komponentów, stosowanie niestandardowych coolerów, modyfikacje obudów (wycinanie okien, malowanie, podświetlenie LED i neony UV), a także organizację okablowania dla lepszego przepływu powietrza i estetyki. Wątek obejmuje również dyskusje o lappingu procesorów dla poprawy przewodzenia ciepła oraz o problemach z kondensacją przy chłodzeniu wodnym z Peltierem. Wiele postów zawiera linki do zdjęć i worklogów, dokumentujących proces modyfikacji. Poruszane są kwestie zarządzania temperaturami, hałasem, stabilnością systemu oraz planami dalszych ulepszeń sprzętowych. Wskazane są także różne modele obudów i akcesoriów chłodzących, a także praktyczne porady dotyczące montażu i organizacji komponentów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA