logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego świetlówki POLUX gasną po tygodniu użytkowania?

draco86 08 Gru 2007 00:04 27322 26
REKLAMA
  • #1 4563959
    draco86
    Poziom 17  
    Ocena: 77
    Witam,

nie wiem czy to dobry dział, jeśli nie to proszę o przeniesienie.

Mianowicie kupiłem świetlówki POLUX. 2 wkręciłem w oświetlenie sufitowe.. podziałały z jakiś tydzień po czym padły obie jednocześnie. Sądziłem że to od neonówki użytej w wyłączniku. Bo świetlówki mrugały po wyłączeniu.
    Odłączyłem neonówkę, wkręciłem 2 nowe świetlówki.. poświeciły tydzień i padły.
    Jest w stanie ktoś racjonalnie wytłumaczyć co się dzieje? (pada elektronika, co dokładnie, nie wiem.. w jednej świetlówce wymieniłem diody, zapaliła się, ale tylko raz. Potem martwa)

Regulamin p.11 - tytuł poprawiłem. [Mirek Z.]
  • REKLAMA
  • #2 4564045
    movzx
    Poziom 40  
    Ocena: 1261
    Moja rada - kup świetlówkę, a nie POLUX, może to rozwiąże problem :) Najlepiej poszukaj takiej na którą dają gwarancję - zresztą nie wiem czy na tą też nie ma gwarancji.
    Nie wykluczam oczywiście problemu z instalacją.
  • REKLAMA
  • #3 4564052
    PAWEŁ74
    Poziom 27  
    Ocena: 119
    Dołączam się do tej opinii, ja kupiłem nawet taką za 13 PLN-dwa miesiące działania, brak paragonu, śmietnik... Jak nie kupisz porządnej świetlówki to można zapomnieć o oszczędności i długowieczności...
  • #4 4564378
    draco86
    Poziom 17  
    dobrze, rozumiem was, na te świetlówki jest 2 lata gwarancji. ale chciałbym zrozumieć dlaczego one siadają równocześnie.
    Instalacja jest na pewno ok.
  • #5 4564878
    żarówka rtęciowa
    Poziom 38  
    Ocena: 387
    Czy te świetlówki pracują w oprawach zamkniętych?
  • #6 4564932
    draco86
    Poziom 17  
    nie, one są w oprawach montowanych w sufit, bez szyby. także są cały czas dopływ powietrza jest. rozumiem gdyby padały w różnych odstępach czasu - bubel. Ale jeśli padają równocześnie to coś jest nie tak.
  • #7 4565017
    movzx
    Poziom 40  
    Może po prostu pingpongi założyły za słabe półprzewodniki, które się uwalają przy włączeniu, a ty miałeś szczęście. Innego rozwiązania nie widzę jeśli instalacja jest OK a świetlówki nie mają sauny w oprawie.
  • #8 4565039
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6512
    Jeżeli są z tej samej serii i pracowały w identycznych warunkach to nie dziw się, że padły jednocześnie. :D To, że padły zbyt wcześnie to zupełnie inny problem. Taka u nich powtarzalność wykonania produktów. Robią to automaty i wszystkie egzemplarze są identyczne. Wyroby produkowane "chałupniczo" mają duży rozrzut jakości.
  • REKLAMA
  • #9 4565178
    zdzislaw111
    Poziom 26  
    Ocena: 45
    Witam.
    Dla pewności sprawdziłbym jakie jest napięcie sieci .
    spotkałem się z napięciem 250V , a przy próbie reklamacji w zakładzie energetycznym zażyczono sobie prośby na piśmie , bo inaczej nie zmienią napięcia .
    Dołóżmy do tego różne nieprzewidziane skoki napięcia bo takie występują , oraz gorszą jakość półprzewodników i możemy mieć odpowiedź .
  • #10 4567751
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4418
    Kolega zdzisław111 ma rację!!! Miałem identyczny przypadek, zmierzyłem napięcie w sieci, było 248V i padło 15 świetlówek niemarkowych, natomiast świetlówki markowe przetrwały bez strat.
  • #11 4567765
    minilab
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Przerabiałem teki temet u siebie, miałem cztery takie same oprawy a w jednej świetlówki podały błyskawicznie. Przekładałem z jednej do drugiej elementy po kolei i doszedłem do wniosku że uszkodzony jest dławik, uszkadzał świetłowki przy starcie. Po wymianie dławika wszystko działa do dzisiej. Możesz go wymienić w ciemno, jego pomiar nic ci nie do bo usterka powstaje po podaniu zasilania.
  • #12 4567839
    movzx
    Poziom 40  
    Mam wrażenie że chodzi o świetlówki kompaktowe :)
  • #13 4567888
    bipower
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    Oczywiście ,że chodzi o świetlówki kompaktowe.
    Kolega nie zauważył tego drobiazgu. Ale na temat. Czy jesteś pewien że nigdzie na kostkach ani przy lampie ani w ścianie czy na wyłączniku nic ci nie "spawa"? Tego przetwornice impulsowe chyba nie lubią najbardziej. Poza tym dlaczego uparłeś się na Polluxa, osobiście od jakiegoś czasu (czytaj 3 lat) używam tylko świetlówek philipsa, kosztują ok. 12,- złociszy mają sensowną nie trupią barwę i wydajność świetlną. W ciągu trzech lat poleciały mi dwie jedna rozbita drabiną a w drugiej przetwornica.
    Świetlówki ją zapalane i gaszone po kilkadziesiąt razy dziennie i mają się świetnie. Nie polecam natomiast Piły, dawniej z Philipsem były to identyczne świetlówki a teraz mają słabsze mniej wydajne palniki.
    Pozdrowienia
  • #14 4568366
    zdzislaw111
    Poziom 26  
    Ocena: 45
    Teraz co do długowieczności świetlówek kompaktowych , każdy wybiera sam , zdania są podzielone ,mam zamontowane akurat firmy "osram" i działają bez przesady grubo ponad 10 lat . Nie traktujcie tego jak reklamy być może ktoś ma inne doświadczenia .
  • #15 4568844
    draco86
    Poziom 17  
    powiadacie, że np drobne iskrzenie w wyłączniku mogłoby wpłynąć na padnięcie świetlówek?
    może powinienem przejrzeć styki w włączniku..
    gdzie indziej mam wkręconego POLUXA który żyje,
    chociaż strasznie mu się okopciły rurki od zimnego startu
    wlutowałem, wg porad kogoś z forum, termistor, świetlówka
    zapala się z kilkukrotnym mignięciem na początku.
  • #16 4574403
    dowodca_armii
    Poziom 30  
    Ocena: 63
    To może ja coś wtrące - jak to jest u Was ze zwykłymi żarówkami ?? Dziś u mnie spaliły się 2 żarówki, wkręcam nową, włączam tylko błysnęła i... szkoda słów. Zarówki przepalają sie co 2 tygodnie i to po pare sztuk !!
    Chyba zainwestuje w termistory i wsadzę każdy w oprawę od żarówki. Kupowałem Pile, Osrama Philipsa i jeszcze innne - wszystkie bardzo bardzo szybko kończyły swój żywot. Dziwne jest to, że żarówki, które maja z pół roku działaja do dziś :P
    Przed chwilą zmierzyłem napięcia: na 1 i 2 fazie około 240V lecz na 3 do 260V :|
  • #17 4574529
    Szopler
    Poziom 21  
    bipower napisał:
    ... Nie polecam natomiast Piły, dawniej z Philipsem były to identyczne świetlówki a teraz mają słabsze mniej wydajne palniki.
    Pozdrowienia

Ja mam dwie Piły 18W na przedpokoju. Zapalane i gaszone kilka razy dziennie przez ostatnie 2 lata i żyją. No ale one zapalają się z opóźnieniem - znaczy mają termistor... Mycie kloszy przed świętami mnie czeka - spiszę sobie numery bo to na prawdę porządne kompakty...

!! ERRATA !!
    !! Okazało się że to nie Piły tylko Światło Plus :) 15W !!
    Mają zapłon na gorąco - jak któraś padnie to rozbiorę...
  • #18 4574682
    jarek_krakow
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    -> dowódcy
    na pewno układ z załączaniem żarówek w zerze by Cię bardziej poratował niż termistor. mam taki układ w kuchni i piwnicy. koszt - optotriak ,triak
  • #19 4578791
    draco86
    Poziom 17  
    jak to w pewnym markecie budowlanym sprzedawca zapewniał dziadka "te świetlówki świecą 6 lat, ma Pan na to rok gwarancji" :)

jak dla mnie absurd by świetlówki wytrzymywały tylko tydzień i padały parami. mam teraz wkręconą NO NAME jak na razie działa, zobaczymy

w moim gniazdku jest 243V. Czy to moze ewidentnie być przyczyna palenia sie swietlowek?
  • REKLAMA
  • #20 4578795
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6512
    Przecież mają roczną a czaseem dwuletnią gwarancję. Trzeba z tego korzystać. Należy pamiętać aby odbierając wymienione wziąść dokument z datą odbioru bo gwarancja biegnie od nowa od daty odbioru. I tak do znudzenia można mieć na gwarancji przez kilka lat. W marketach nie ma problemu z reklamacjami. Nie pytają co i dlaczego tylko wymieniają. Gorzej w małych sklepikach.
  • #21 4583802
    draco86
    Poziom 17  
    jednak wolałbym znac powód padania świetlówek.
  • #22 4741365
    janusz2k
    Poziom 15  
    Kilka lat temu (4-5) kupilem zestaw 8 szt. 11W Polux'ów (skręcane rurki). Trzy z nich reklamowalem zaraz po kupnie (migotaly).
    Do dzis swieci ich jeszcze 5. Trzy z nich padly po 2-3 latach (zamkniete w "kulach"). Reszta świeci w otwartych oprawach. Trochę już słabiej świecą, ale działają. Miałem tez Philipsa ok 8 lat temu. Również dlugo działał (obecnie nieużywany). Tak podsumowując - Poluxy uznaje za znośne. W każdym razie ich stosunek ceny do jakości jest dobry. Obserwuję również kilka innych (większych) Polux'ów - 18-23W. Na razie ok. 2 lat. Działają!
    Pozdrawiam!
  • #23 4754600
    eldalf
    Poziom 1  
    Dzięki Waszym informacjom zorientowałem się dlaczego niektóre świetlówki kompaktowe migały po wkręceniu w oprawę. Myślałem, że jest jakieś przebicie, a to wina neonówki znajdującej się we włączniku światła.
    Dlaczego stosowanie zamkniętych obudów zmniejsza żywotność tego typu świetlówek? Brak cyrkulacji powietrza?
  • #24 4754818
    żarówka rtęciowa
    Poziom 38  
    Ocena: 387
    Podwyższona temperatura zmniejsza trwałość elementów w stateczniku takiej świetlówki.
  • #25 4754892
    żarnik
    Poziom 11  
    Po co taki temat? Przecież wystarczy kupować świetlówki od innego producenta, który daje gwarancje.:D
  • #26 4755292
    pgoral
    Poziom 26  
    Ocena: 107
    A co to wnosi do tematu? Poza tym kupując od producenta dającego gwarancję to masz pewność kupienia doskonałej, niezawodnej i nauczenia się czegoś o niej? ;) Hint - wszyscy dają teraz gwarancję - taki obowiązek.
  • #27 4755433
    KaW
    Poziom 34  
    Ocena: 305
    Wszyskie swietłówki kochają temperaturę pracy -tak około 30 stopni.
    Ja instaluję je w kloszach bardziej zakrytych -wtedy mogą -w jakiś granicach -same sobie ustawić punkt pracy -i pracują dłużej.

Dawno temu -zrobiłem przetwornicę zasilajaca świetlowkę -taką 8W.
    z akum. 12V.
    Próby pokazały -a miało to pracować w studniach kablowych telekom-w zimie też -że brak dobrego ocieplenia niszczy świetlówkę .
    Nie może się zapalić -bo za małe stężenie par rteci -w końcu się spali żarzenie ...

Podsumowanie tematu

✨ Świetlówki kompaktowe POLUX często gasną po około tygodniu użytkowania, co może wynikać z kilku przyczyn. Jednym z powodów jest zła jakość półprzewodników w układzie elektronicznym świetlówki, które ulegają uszkodzeniu przy włączeniu. Równoczesne uszkodzenie kilku świetlówek z tej samej serii może świadczyć o powtarzalności wad produkcyjnych. Wysokie napięcie sieciowe (powyżej 240V, nawet do 260V) oraz skoki napięcia mogą znacząco skracać żywotność świetlówek, szczególnie niemarkowych. Dodatkowo, obecność neonówki w wyłączniku może powodować migotanie świetlówek po wyłączeniu, co wpływa negatywnie na elektronikę. Uszkodzenie elementów instalacji, takich jak dławik, również może powodować szybkie przepalanie świetlówek. Montaż świetlówek w oprawach zamkniętych bez cyrkulacji powietrza podnosi temperaturę pracy, co skraca trwałość statecznika i innych komponentów. Zaleca się stosowanie termistorów lub układów załączających żarówki w zerze, co zmniejsza prądy rozruchowe i chroni elektronikę świetlówek. Warto korzystać z gwarancji i rozważyć zakup świetlówek markowych (np. Philips, Osram), które charakteryzują się lepszą jakością i dłuższą żywotnością.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA