logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Usbasp by chrzanek24 dziala naprawdę

chrzanek24 05 Lut 2008 21:53 9720 41
REKLAMA
  • Usbasp by chrzanek24 dziala naprawdę
    Chciałbym przedstawić mój pierwszy programator czyli Usbasp . Płytke wykonałem metodą termotransferu i wytrawilem w chlorku żelaza w mojej wytrawiarce (przedstawie ją później). Płytka jest drugą w moim życiu więc nie jest najlepsza, ale nie jest zla :). Programator działał od razu, bez żadnych problemów.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    chrzanek24
    Poziom 11  
    chrzanek24 napisał 12 postów o ocenie 1. Mieszka w mieście Kielce. Jest z nami od 2006 roku.
  • REKLAMA
  • #2 4774791
    comer3
    Poziom 27  
    Ocena: 56
    Całkiem ładna i udana konstrukcja.. :) Jaki jest koszt wykonania tego programatora (od 0) ??
  • #3 4775075
    Traker Wymiatacz
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    ładna konstrukcja jak na drugą w życiu
    możesz zamieścić TWÓJ schemat?
    bo widziałem usbaspy bez tych diód(nie led) ale czytałem że nie zadziała
    więc proszę zamieść twój schemat
  • #4 4775167
    m3
    Poziom 12  
    Ładnie wygląda, chociaż drugie zdjęcie (od strony ścieżek trochę nie wyraźne)...
    Poza tym staraj się nie prowadzić ścieżek pod kątem prostym, tak jak zrobiłeś to w pobliżu złącza USB. Lewa strona wygląda lepiej. Daje -5/6 :)
  • REKLAMA
  • #5 4775228
    chrzanek24
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Koszt tego programatora to 15 zł więc nie dużo. Zamieszczam schemat w eaglu. Dodaje wyraźnie zdjęcie płytki. Kalafonia popsuła cały efekt :(

Załączniki:
    • usbasp.rar (53.32 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 4775334
    Test123
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Cytat:

Kalafonia popsuła cały efekt

No wlasnie.. i dlatego zawsze po lutowaniu powinno sie dokladnie umyc szczoteczka (np do zebow) plytke np.. Izoprepanolem albo spirytusem lub innym srodkiem usuwajacym kalafonie. I na koniec zabezpieczyc jakims lakierem. I to nie tylko ze wzgledow na estetyke.
  • #7 4775364
    massaada
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    Całkiem zgrabnie Ci to wyszło, chociaż można by zrobić jakąś obudowę.
    Jeżeli chodzi o kalafonię są na to trzy sposby.

1. Przed polutowaniem elementów pokrywasz płytkę kalafonią w spray'u. Zletą jest ochrona miedzi przedz czynnikami zewnętrznymi. Nie potrzeba też dodatkowo nabierać kalafonii na grot, wystarczy ta ze spoiwa.
    Punkty lutownicze są wtedy czyste i błyszczące, pod warunkiem że ich nie przegrzejesz (lutowanie ok 1 do 2 sek).

2. Jeżeli nie masz kalafonii w spray'u to można ją rozpuścić w czystym denaturacie lub lepiej w spirytusie reatyfikowanym. Takim roztworem pokrywa się płytkę przed lutowaniem. Efekt podobny do tego z pkt. 1

3. Można zmyć kalafonię po lutowaniu spirytusem lub rozpuszczalnikiem nitro, ale wtedy tracimy warstwę ochronną (nie zalecane).
    Życzę powodzenie w zabawie elektroniką.
  • #8 4776290
    seak1
    Poziom 13  
    Ja ostatnio też usbasp robilem, ale coś mi nie chce działać... Może w weekend spróbuję go zmusić do działania? (Problem macie opisany w tym temacie: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic934615.html jak ktoś się dobrze na usbaspach zna i może zna odpowiedź)
  • REKLAMA
  • #9 4776744
    Traker Wymiatacz
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    nie chodziło mi o schemat ideowy
    podaj proszę schemat montażowy bo nie wiem jak te diody zamontować
  • #10 4777237
    chrzanek24
    Poziom 11  
    Kreską w strone USB jeżeli o to ci chodzi :)
  • #11 4778603
    Anaakin2004
    Poziom 13  
    Witam. Całkiem dobry projekt. Ale małe uwagi:
    1. Ścieżki nie pokryte spoiwem lutowniczym, to jest mały błąd w całej konstrukcji. kalofonia usuwa się łatwo zmywaczem dla podnogci.
    2. Nie zaleca się robić ścieżek pod kątem 90 stopni.
  • #12 4778637
    MarasTej
    Poziom 12  
    Ja chciałem się zapytać dlaczego nie zaleca się robić ścieżek pod kątem 90 stopni? i czy jak mam spoiwo z topikiem to też powinienem posmarować całą płytkę kalafonią przed lutowaniem? bez tego też mi się pięknie lutuje
  • #13 4778728
    hemol
    Poziom 12  
    Programator na usb dla avr jeszcze nie jest mi potrzebny, ale dla ludzi mających nowsze komputery niezastąpiony. Wykonanie bardzo dobre, te krople kalafonii na płytce nie przeszkadzają, przecież w obudowie nie będzie widać, a nikt tego po kałużach, śniegu, nie będzie targał. Ścieżek pod kątem 90° nie należy robić ponieważ w tych miejscach powstają podtrawienia. Tak dobrze jest pokryć płytkę wcześniej topnikiem w sprayu, albo roztworem kalafonii.
  • #14 4778871
    Stan Borys
    Poziom 11  
    Ja mam trzy pytania:
    1 Gdzie jest wsad?
    2 Czy są potrzebne dodatkowe sterowniki Windows?
    3 Jakiego programu używasz do tego programatora?
  • #15 4778888
    adamc3
    Poziom 10  
    fajny układ, i dobrze wykonany, ale czy ma ktoś może taki sam tylko z elementami smd - ciekawie by wygladał a na pewno byłby o wiele mniejszy...

aha i pytanie do autora -> po co są te dwie diody ?
  • #16 4779283
    chrzanek24
    Poziom 11  
    Dla zabezpieczenia portu USB, ale widzialem schematy bez tych zenerek i też podobno działa.
  • #17 4779323
    adamc3
    Poziom 10  
    tzn. chodzilo mi o diody zielona i czerwona .... czy one mrugaja przy ladowaniu programu ?
    schematu z zalacznika nie ogladalem stad te pytanie .
  • #18 4779471
    ma3-4ysz
    Poziom 24  
    Ocena: 284
    "Podłączam" się pod pytania Stan Borys prosząc o pochwalenie się kompletną dokumentacją projektu.
  • #19 4779700
    chrzanek24
    Poziom 11  
    Dioda czerwona sygnalizuje działanie programatora a dioda zielona świeci się gdy wgrywany jest flash
  • #20 4779720
    Duch__
    Poziom 31  
    Ocena: 1598
    W tym temacie umieściłem kompletny schemat wraz z PCB oraz programem do obsługi USBasp, wszystkimi sterami, wsadem i ustawieniami Fusebitów. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic896283.html
  • #21 4779745
    chrzanek24
    Poziom 11  
    Zdjecia wykonanego dzisiaj dodatku. 3 podstawki: DIP08 attiny13, DIP20 attiny2313, DIP28 atmega8. W załączniku wszystkie materiały :)

Załączniki:
    • Usb programator.rar (3.27 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #22 4779982
    m3
    Poziom 12  
    Twój dodatek chyba jeszcze nie jest skończony? Przylutuj pozostałe nóżki, mimo tego, że nie są używane. Wyglądać będzie trochę bardziej profesjonalnie.
    Poza tym usuń punkty za transfer... To nie jest coś za co można by wymagać punktów. ;)
  • REKLAMA
  • #23 4780930
    dawid512
    Poziom 32  
    Ocena: 6
    Fajny programator zwlaszcza dla nowych komputerow gdzie jest duzo gniazd usb. Plytki robisz ok ale zastosuj sie do tego co ci podpowiadaja koledzy czyli tak: Trawisz, malujesz lub spryskujesz plytke roztworem kalafonii i lutujesz bez niej poniewaz plytka jest dobrze przygotowana i lutuje sie naprawde fajnie. Dzieki temu wyeliminujesz te brzydkie pola kalafonii.

Pozdrawiam
  • #24 4784381
    michal.rogaczewski
    Poziom 28  
    Ocena: 82
    A weź człowieku powiedz jak ty to robisz że tak palisz tą kalafonię ?? chyba za długo lutujesz połączenia albo używasz kalafonię poza tą która znajduje się w "cynie", w życiu czegoś takiego nie widziałem ;p chociaż czasem całe płytki cynuję i nie miewam takich problemów, co do projektu to zastrzeżeń, a nawet sobie zrobie coś takiego tylko wersję z podstawkami na jednej płycie (rzadko robie złącza ISP na płytkach bo u mnie we "wiosce" ;] nie ma za bardzo goldpinów)

P.s. jak robisz płytki ?? prasujesz na papier czy "wcierasz" toner w laminat ? (znaczy sie że masz żelazko na kolanach na tym laminat i papier/folia)
  • #25 4785159
    jaculas
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    jakim wiertłem wierciłeś otwory?
  • #26 4785228
    chrzanek24
    Poziom 11  
    Kładę płytkę na stole potem papier kredowy i prasuje .

Dodano po 1 [minuty]:

Wiercę wiertłem 0,8 czasami wiekszym pod podstawki i złącza.
  • #27 4785352
    michal.rogaczewski
    Poziom 28  
    No to polecam sposób z żelazkiem na kolanach, płytki wychodzą ZAWSZE ponieważ nierówności na płycie żelazka itp. powodują że nie wszystko sie odbija a wcierają ścierką wszystko dociskasz i tyle potem na 5 min do zamrażarki i do trawiarki (najlepiej nadsiarczan sodu bo nie plami)
  • #28 4785676
    m3
    Poziom 12  
    @michal__.rogaczewski, pierwszy raz się spotykam z tym, żeby ktoś wkładał płytkę do zamrażarki zaraz po sprasowaniu... :D Możesz wyjaśnić co to daje?
  • #29 4785887
    vertim
    Poziom 23  
    Ocena: 12
    Najlepiej płytke jest najpierw oczyścić papierem ściernym (wodnym) , chodzi mi tutaj o P440.
    :D
    Potem wyczyścić żelazko i dalej wiadomo.Ja mam jeszcze takie pytanie , jakiego papieru czy foli używacie do termotransferu :P
    Ja osobiście używam papieru fotograficznego i płytki wychodzą takie jak na wydruku:D
  • #30 4785901
    michal.rogaczewski
    Poziom 28  
    m3 napisał:
    @michal__.rogaczewski, pierwszy raz się spotykam z tym, żeby ktoś wkładał płytkę do zamrażarki zaraz po sprasowaniu... :D Możesz wyjaśnić co to daje?

A daje daje ale jak robisz z folią wtedy odchodzi zawsze czysta folia bez oporu (praktycznie sama odpada)
    vertim napisał:
    Potem wyczyścić żelazko i dalej wiadomo.Ja mam jeszcze takie pytanie , jakiego papieru czy foli używacie do termotransferu Razz
    Ja osobiście używam papieru fotograficznego i płytki wychodzą takie jak na wydruku:D

Folia rlz ;] nie ma całej tej zabawy ze zrywaniem papieru w kawałeczkach tylko odchodzi za jednym pociągnięciem

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Przedstawiono wykonany metodą termotransferu i trawiony w chlorku żelaza programator USBasp, który działa bez problemów. Koszt wykonania wyniósł około 15 zł. Dyskutowano o poprawnym prowadzeniu ścieżek na płytce PCB, zalecając unikanie kątów prostych ze względu na ryzyko podtrawień. Poruszono temat kalafonii – jej stosowania przed lutowaniem w sprayu lub roztworze, a także konieczności dokładnego czyszczenia płytki po lutowaniu, aby uniknąć nieestetycznych osadów i zapewnić trwałość połączeń. Omówiono rolę diod Zenera jako zabezpieczenia portu USB, choć niektóre schematy działają bez nich. Dioda czerwona sygnalizuje działanie programatora, a zielona świeci podczas wgrywania flasha. Wskazano na konieczność zaprogramowania mikrokontrolera ATmega8/48 przed użyciem, w tym ustawienia fuse bitów dla zewnętrznego rezonatora. Zalecane jest stosowanie podstawek pod mikrokontrolery dla łatwiejszej wymiany. Poruszono kwestie doboru rezystorów (np. 2x68 Ω lub 2x100 Ω) oraz kondensatorów o odpowiednim napięciu pracy (zalecane powyżej 6,3 V). W dyskusji pojawiły się także porady dotyczące techniki wykonywania płytek PCB, w tym prasowania papieru kredowego na laminacie, stosowania żelazka i ewentualnego schładzania w zamrażarce dla lepszego transferu tonera. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami z lutowaniem, czyszczeniem kalafonii oraz montażem elementów. Udostępniono schematy, pliki Eagle, wsady i programy do obsługi USBasp, a także dodatki z podstawkami dla różnych mikrokontrolerów (ATtiny13, ATtiny2313, ATmega8).
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA