Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zestaw startowy dla ATmega 128 z wejściem na karty MMC/SD

mi_ma 29 Feb 2008 07:21 10261 12
Nazwa.pl
  • Zestaw startowy dla ATmega 128 z wejściem na karty MMC/SD

Zawsze dobrze jest mieć jakąś platformę startową, na której można przetestować programy napisane pod mikrokontroler. Ogólnie zestawy startowe powinny być uniwersalne i wygodne przy podłączaniu. Dlatego więc często ludzie budując podobne urządzenia, budują z łącami rs232 czy wejśiami na karty MMC/SD.

Tutaj mamy przykład takiej platformy z mikrokontrolerem ATmega128, który jest stosunkowo mały, ale w pełni funkcjonalny i wyposażony w takie łącza jak RS232, RS485, ISP, JTAG, MMC/SD. Poza tym na płytce umieszczono 62Kb zewnętrznego RAMu, dzięki czemu można pobawić się bardziej zaawansowanymi programami. Oczywiście płytka jest też wyposażona w standardowe interface'y wejść/wyjść, I2C, SPI i RTC umiejscowione po bokach płytki w postaci dwóch szeregów pinów.

Schematy dostępne są w formacie pdf na stronie źródłowej.

Źródło http://www.embedded-os.de/index.html?ATMega128_DevMaster.htm

Cool? Ranking DIY
    About Author
    mi_ma
    Translator, editor
    Has specialization in: elektronika wojskowa
    mi_ma wrote 831 posts with rating 802. Live in city Wrocław. Been with us since 2006 year.
  • Nazwa.pl
    Duch__
    Level 31  
    Fajne. Na czymś takim można już postawić mini serwer WWW. Protokół TCP/IP mógłby spokojnie być sterowany programowo, a nie sprzętowo. Strony WWW mogłyby być przechowywane w karcie SD/MMC.
  • Nazwa.pl
    rmajda
    Level 20  
    Do serwera TCP/IP potrzebujesz jeszcze jakiegoś interfejsu sieciowego np RTL... lub CS8900.
    pidpawel
    Level 26  
    Jak dla mnie to troszku mały zestaw startowy. Mało komponentów. Chociaż jako sterownik to ma bardzo fajnie rozszerzoną funkcjonalność.
    slavo666
    Level 20  
    Moim zdaniem pomysł trochę chybiony. Do samego programowania wystarczają wyprowadzenia ISP, złącze MMC może i przydatne, ale ja na początku bawiłem się diodami. Za drogi mikrokontroler, pamięć (do zabaw czy początkowych projektów) zbędna. Na początek najlepszy jest atmega8, kilka przycisków, wyświetlacz LCD/LED, przypinany DS1820, może sterownik silnika krokowego, jakiś przekaźnik i wyprowadzone porty. Dla początkującego to aż za wiele.
    cinek810
    Level 12  
    slavo666: to samo pomyślałem o złączu ISP.

Wydaje mi się, że sens układów startowych jest... minimalny. Przecież koszt zamontowania wyprowadzenia do programowaniu w dowolnym układzie, który już ma być użyty jest minimalny.. zarówno finansowo, jak i w kwestii ilości wolnego miejsca.

Na takiej AtMega128 faktycznie można już zrobić bardzo dużo.. ja nigdy jeszcze nie programowałem takiego uC..
    Atos30
    Level 13  
    slavo666 wrote:
    Moim zdaniem pomysł trochę chybiony...

... proponowałbym przeczytać na stronie autora, jaki cel miał jego projekt, nim kolega napisze, że jest chybiony...

cinek810 wrote:
    Wydaje mi się, że sens układów startowych jest... minimalny...

... zapewne firmy firmy produkujące takie zestawy robią to tylko dla własnej przyjemności... a oczywiście nikt ich nie kupuje... mnogość rozwiązań wynika zapewne... z chęci prześcigania się w tworzeniu niesprzedających się produktów...
    wader_669
    Level 28  
    chcialem sie dowiedziec do czego sluzy ten uklad resetujacy TL7705 i dlaczego na schemacie jest pokazane ze karta mmc/sd maja 13 wyjsc ?
    Atos30
    Level 13  
    wader_669 wrote:
    ...dlaczego na schemacie jest pokazane ze karta mmc/sd maja 13 wyjsc ?

Karty MMC wersji 4.x (MMCplus oraz MMCmobile) mają 13 wyjść.

wader_669
    Level 28  
    dzieki tego nie wiedzialem
    a do czego sluzy ten uklad resetujacy TL7705
    wader_669
    Level 28  
    bajer spoko jestem tak madry i zobaczylem w dokumentacje.
    Przeczytalem tez co tam jest napisane mimo to nadal nie wiem do czego sluzy. Chyba najlepiej wytlumaczyc na przykladach