logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz lampowy+zasilacz

krzem3 07 Kwi 2008 13:01 41555 80
  • Wzmacniacz lampowy+zasilacz

Amatorski 16 lampowy wzmacniacz stereo konstrukcja dzielona na wzmacniacz+zasilacz.

Wzmacniacz lampowy+zasilacz

Ostatnie zmiany dotyczące wzmacniacza oraz aktualny schemat na str.3

Lampy stopnia końcowego 2x4szt E-34L
    Sterujące 2x2szt ECC-99
    Wzmacniacz wstępny i odwracacz fazy 2xECC-82
    Dwie lampy EM-84
    Transformator sieciowy toroidalny 600W
    Transformatory wyjściowe toroidalne 10 sekcyjne ultralinear push pull
    Wskaźniki wychyłkowe rzeczywistego sygnału wyjściowego
    7 wejść sygnałowych na przekaźnikach
    Układ opóźniający włączenie głośników około 10sek
    System przełączeń przewodów głośnikowych na drugi wzmacniacz lub amplituner.
    Układ opóźniający włączenie napięć anodowych dla przedwzmacniaczy i stopnia końcowego, z funkcją standby.
    Kondesatory sprzęgające,odsprzęgające MKP,MKS Wima
    Impedancja wyjściowa 4-8 ohm przełączana bez przekładania przewodów głośnikowych.
    Sprzężenie zwrotne włączone/wyłączone przełącznikiem.
    Polaryzacja lamp w stopniu mocy,osobna regulacja prądu anodowego dla kazdej lampy E34L.
    Moc 2x80W
    Układ ultralinear Kl.AB
    Pasmo przenoszenia 15-60KHz
    Waga. Wzmacniacz 13kg
    Waga. Zasilacza 15kg

Sprzęt towarzyszący.
    Kolumny głośnikowe JBL Northridge E-100, efektywność 92dB
    Kolumny podstawkowe JBL-L 810 z tytanową kopułką do- 40KHz
    Odtwarzacz Harman Kardon HD-750 HD-CD
    Odtwarzacz DVD Yamaha S-1500 DVD Audio/SA-CD
    Amplituner stereo Harman Kardon HK-3470

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    krzem3
    Poziom 17  
    krzem3 napisał 389 postów o ocenie 360, pomógł 7 razy. Mieszka w mieście Nysa. Jest z nami od 2008 roku.
  • #2 5003578
    Trafo888
    Poziom 17  
    Ocena: 36
    Dodaj zdjęcia wnętrza i może jakiś schemat. Jakie dałeś transformatory głośnikowe? W jaki sposób lakierowałeś obudowę?
  • #3 5003587
    ferdu
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    OMG!!!
    Już wiem na czym będę wzorował moje konstrukcje.

Jeszcze tylko może jakiś schemat albo więcej informacji na temat tego wzmacniacza. Jakieś parametry czy coś?
  • #4 5003602
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 5003730
    nik156
    Poziom 18  
    Ocena: 10
    Super ale to ma bo lamp tam więcej się nie dało :P super a najlepsza obudowa i te wskaźniki mocy :)

Proszę o korzystanie z przycisku "Pisownia" przed wysłaniem postu. Błędy ortograficzne nie będą tolerowane, regulamin pkt. 15.
    Nie kasować wpisów moderacyjnych!
    21:13 7.04.2008
    [_P_]
  • #6 5003732
    madelektronik
    Poziom 12  
    Ocena: 23
    Taka wspaniała konstrukcja aż sie prosi o opis budowy, szczegóły techniczne, parametry itd. Ja właśnie buduje wzmacniacz lampowy 2x ecl86 ale na pewno nie będzie on na takim wypasie
  • #7 5003737
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 5003785
    Decado
    Poziom 21  
    Ocena: 97
    A więc tak:
    1Konstrukcja wspaniała i z wyglądu i (zapewne) z działania. :)
    2Osobiście bym sie pogubił w tych kablach w środku i zrobił bym do tego w całości PCB ale podobno tak sie robi lampówki. ;)
    3Proszę o schemat i podanie mocy wyjściowej tego cuda ;)
    4W jaki sposób lakierowałeś obudowe?

Pozdrawiam Decado
  • #9 5003900
    MinisterQ
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    Spoks. Można zapewne nad tymi lampami jajka smażyć. ;)
    Ciekaw jestem ile to mocy oddaje.
  • #10 5004028
    tiktiktak
    Poziom 12  
    genialne :) jaką to mocą dysponuje ;> hehehe tym można pokój ogrzać :p
  • #11 5004040
    MaThiR
    Poziom 16  
    Ocena: 258
    Ja prosiłbym o bardziej rozbudowany opis urządzenia. Nie napisałeś nic o mocy, nie zamieściłeś schematów, żadnych pomiarów, jakie wrażenia odsłuchowe - postaraj się uzupełnić ten temat w dodatkowe informacje. Mógłbyś również obnażyć sposób wykonania obudowy, glównie panelu przedniego.
  • #12 5004215
    wielki-szu
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    Kolego androot jak mogła ci przyjść do głowy taka myśl do kosza to jest cudo. Jakie są koszty takiego wzmacniacza
  • #13 5004242
    parafka
    Poziom 20  
    Ocena: 181
    Projekt dla starych wyjadaczy lampowych. Jak komuś mało info. z opisu to nie powinien się brać za budowę tego diabelstwa. Ja robiłem SE na pojed. EL34 i narobiłem się po pachy, a tu takie COŚ! Najwięcej roboty to mechanika i uruchomienie.
    Niemniej jednak mile widziany byłby schemat jednego kanału z pomierzonymi napięciami w zasadniczych punktach układu.
    A o koszty nie ma się co pytać bo to gruba kasa i zależy od wielu rzeczy.
    Ja szacuję na 2000PLN.
  • #14 5004244
    ZurasGliwice
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Mozna prosić o foto z tyłu ?:D
  • #15 5004264
    androot
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 635
    wielki-szu napisał:
    Kolego androot jak mogła ci przyjść do głowy taka myśl do kosza to jest cudo. Jakie są koszty takiego wzmacniacza

Wiem, że cudo, ale trzeba zamieścić tak, żeby moderatorzy nie mieli potem z tym dużo pracy :)
  • #16 5004320
    krzem3
    Poziom 17  
    Ocena: 360
    Dziękuję bardzo za przychylne opinie o moim wzmacniaczu. Opis wzmacniacza zamieszczę w możliwie krótkim czasie. Problem w tym że mam trudności w zamieszczeniu moich materiałów na stronie,ponieważ jestem słaby w tym temacie gdyż od niedawna mam komputer którego nigdy nie chciałem oprócz sprzętu audiovideo i to był mój błąd. Może mi ktoś wytłumaczy jak załadować zdjęcia i jak wkleić ze schowka do opisu,dostałem za to opeer. Więc SOS. Niedowiarków informuję że jest to mój wzmacniacz,mam zdjęcia z poszczególnych etapów budowy wzmacniacza. Zasilacz jest specjalnie wykonany do wzmacniacza o dużej wydajności z regulacją napięcia anodowego lamp końcowych od +370 do +470V w zależności od potrzeby wykorzystania mocy. Zasilacz pracuje dobrze i w minimalnym stopniu się nagrzewa,choć nawet zainstalowałem wentylator z regulacją obrotów aby chłodzić spód wzmacniacza. Obudowy to przerobione Radmory- korektor,amplituner,dolne części obudowy są odseperowane blachą stalową poniklowaną o grubości 1.5mm.Panel czołowy,tylny,górny jest z blachy stalowej o grub.1.5mm.Lakier jest to metalik dorabiany,choć w pierwszej wersji górny panel był niklowany. Resztę informacji już niedługo.
  • #17 5004344
    goffer007
    Poziom 16  
    czy to jest otl bo traf głośnikowych to ja nie widzę?
  • #18 5004355
    urzedas
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    goffer007 napisał:

Hehe - masz na drugiej fotce - toroidy :D
  • #19 5004378
    goffer007
    Poziom 16  
    urzedas napisał:
    goffer007 napisał:

Hehe - masz na drugiej fotce - toroidy :D

Fucktycznie. Myślałem że to część zasilająca w dualmono ale te zaciski głośnikowe itp nie pasują :)
    W takim razie odpowiem za autora że te cudo powinno mieć koło 70W na kanał jeśli jest w klasie AB1 lub 20W jeśli jest w klasie A
  • #20 5004385
    wladl
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    goffer007 napisał:

Umiejętność czytania za zrozumieniem :). Trafa wyjściowe toroidalne, jak autor zaznaczył na samym początku.
    Wykonanie super, odważnie i nie banalnie dobrana kolorystyka.Bardzo ciekawy efekt optyczny z lustrem, tylko do zdjęcia, czy na stałe ?.
    Jeśli to klasa AB, to pewnie ze 100W na kanał
    W trakcie pisania przemknęło mi kilka wpisów :D
  • #21 5004488
    krzem3
    Poziom 17  
    Zasilacz jest chyba na innej stronie, może ktoś pomoże umieścić go poniżej wzmacniacza.Dziękuję.
  • #24 5004973
    zibisound
    Poziom 23  
    Ocena: 20
    Witam. Wzmacniacz wykonany jest ok. i tylko jedno stwierdzenie: jezeli jest
    on do domu to wystarczyła by moc 2*40-50 W na kanał i mozna na dobrych kolumnach pokój rozwalać. Skończyłem budowę wzmacniacza gitarowego
    Marshall JCM 800- ok. 10 W mocy RMS. Z głośnikiem Fane 12" , na pół mocy
    daje taki poziom dżwięku, że nie da się długo wytrzymać. Lampy dają
    niesamowitą sprzawność w porównaniu do tranzystorów i ta jakość dżwięku!!!
    Jak będę miał czas to zamiszczę opis i zdjęcia. Ostrzegam też potencjalnych
    kostruktorów, ze schemat , zamieszczony np. na elektrodzie to nie jest
    GOTOWY UKłAD i trzeba go skorygować a bez oscyloskopu i generatora nie da się moim zdaniem, zrobić dobry wzmacniacz. Zdarzają się wzbudzenia,
    śmieci. przydżwięk i taki sprzęt pomiarowy jest niezbędny do pracy.
    Pozdrawiam i gratuluję sprzętu- Zygmunt.PS. Niedługo będę robił podobny
    wzmacniacz ok. 2* 40 W tylko boki będą z drewna.
  • #25 5004988
    czopik2004
    Poziom 19  
    Ocena: 3
    Nadal nic nie wiemy o wrażeniach odsłuchowych. Gratuluję udanej konstrukcji i podziwiam Kolegi wiedzę z zakresu elektroniki lampowej. 13/10 jak nic!
  • #26 5005120
    krzem3
    Poziom 17  
    Dziękuję za uznanie. Na 2xEL-34 już miałem,ale ciekawość nie pozwalała mi spocząć i chciałem osiągnąć coś wydajniejszego lubię dobrą dynamikę i ustawiony potęcjometr na godz. 9.00 lub mniej.
  • #27 5005122
    mobor
    Poziom 23  
    Ocena: 27
    osobiscie brakuje mi do pełnej dychy opisów elementów sterujących/diod :)

ale "10-" zasłużenie
  • #28 5005139
    onatos
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Pomysł bardzo dobry .
    Bardzo czytelny układ elementów .Jak na budowę wzmacniacza lampowego ( takiej mocy ) to rzeczywiście 5 z plusem .
    Ale chciałbym usłyszeć to cudo .
    Kiedy osobiście budowałem tego typu wzmacniacze , największym problemem ( najistotniejszym ) było nawinięcie trafa głośnikowego a następnym było sparowanie lamp . Według mojej wiedzy moc jednego kanału nie powinna przekraczać 100W ( powyżej rosną zniekształcenia ).
    Przy takiej ilości pracujących lamp w zimę ,kaloryfery w pokoju są chyba zbędne ?
    Pozdrawiam i gratuluję .
  • #29 5005215
    mario166
    Poziom 14  
    Ocena: 58
    bardzo ładna estetyczna obudowa mi sie bardzo podoba może kiedys zmajstruje takie cos!! musiałes sie napracowac!! ile cała konstrukcja cie wyniosła?? 10/10 piekne!!!!!!!!!
  • #30 5005280
    kris6661991
    Poziom 25  
    Ocena: 36
    To nie jest ładne... to jest przepiękne! Jaką to cacko ma moc wyjściową? ocena standardowa za takie urządzenia - 11!/10

Pozdrawiam :)

Podsumowanie tematu

✨ Przedstawiono amatorski, 16-lampowy wzmacniacz lampowy stereo o konstrukcji dzielonej na wzmacniacz i zasilacz, zbudowany w układzie push-pull ultralinear. Stopień końcowy wykorzystuje 8 lamp E-34L (4 na kanał), lampy sterujące to 4x ECC-99, a wzmacniacz wstępny i odwracacz fazy oparto na 2x ECC-82. Wzmacniacz wyposażono w dwie lampy wskaźnikowe EM-84 oraz toroidalne transformatory sieciowe (600W) i wyjściowe 10-sekcyjne ultralinear push-pull produkcji krajowej. Układ posiada 7 wejść sygnałowych na przekaźnikach, system opóźniający włączenie głośników (~10 s), przełączanie impedancji wyjściowej 4-8 Ω bez przepinania kabli, a także opóźnione załączanie napięć anodowych z funkcją standby. Kondensatory sprzęgające i odsprzęgające to polipropylenowe MKP i MKS firmy Wima, a rezystory metalizowane selekcjonowane. Obudowa wykonana z poniklowanej blachy stalowej o grubości 1,5 mm, przerobiona z elementów Radmora, lakierowana lakierem metalik. Wzmacniacz osiąga moc około 70W na kanał, pracuje w klasie AB ultralinear, z możliwością regulacji prądu anodowego każdej lampy końcowej. Zasilacz posiada miękki start, regulację napięcia anodowego od +370V do +470V, wentylację z regulacją obrotów oraz wskaźniki napięć anodowych. Wzmacniacz napędza kolumny JBL (modele E-100 Northridge i 810 z kopułkami tytanowymi i mylarowymi). W dyskusji poruszono kwestie techniczne dotyczące polaryzacji lamp, klasy pracy, zniekształceń, a także estetyki i wykonania obudowy. Autor udostępnił schematy elektryczne i blokowe wzmacniacza oraz zasilacza, a także dokumentację zmian konstrukcyjnych i modernizacji, w tym wymianę transformatorów wyjściowych na modele firmy Haiku-Audio o parametrach do 130W mocy i szerokim paśmie przenoszenia. Wzmacniacz jest efektem wieloletnich eksperymentów i regulacji, z naciskiem na wysoką jakość dźwięku, dynamikę i estetykę wykonania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA