logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pompa ciepła - działanie, eksploatacja - połączenia z innym

kniksc 03 Mar 2004 19:35 1680234 8074
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego pompy ciepła są tak drogie i czy da się zbudować taką samemu zamiast zwykłego pieca CO?

Da się zbudować pompę ciepła samemu, ale to nie jest prosty zestaw z „samej pompy, skraplacza i parownika” — kluczowe są dobrze dobrane dolne źródło, szczelny obieg chłodniczy, automatyka i niskotemperaturowa instalacja odbiorcza, np. podłogówka albo przewymiarowane grzejniki [#530460][#535422][#2271252] Cena gotowych urządzeń wynika głównie z technologii, projektu i robót przy źródle ciepła; do tego dochodzi mała skala rynku i to, że producent „ustala sobie” cenę [#529794][#535028] Jeden z forumowiczów opisał własną pompę z nowych części za ok. 5000 zł (sprężarka 560 zł, wymienniki 1400 zł, automatyka 400 zł, 2 pompy obiegowe 500 zł, glikol 170 zł, rura PE 300 zł, wykopy 600 zł itd.) i podał COP ok. 3,5 [#2036402][#2033245] Trzeba jednak wszystko policzyć pod konkretny dom i źródło, bo źle dobrane wymienniki albo za słabe źródło kończą się dogrzewaniem elektrycznym i słabą opłacalnością [#530491][#2390159][#535028]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #6121 16709290
    bodziopl
    Poziom 24  
    Ocena: 43
    Zasada nieoznaczonosci to "pan pikuś", aale jak się Kot Schrödingera, na podłogówce położy, to może być jednocześnie nagrzany i zimny (w sensie temperaturowym?)
    co do zbiorników: dla 5 osób (w tym 3 żeńskie, a to ma znaczenie) używałem starego dobrego NADO 500/160 (500l cały w nim 160 zbiornik c.w.u. właściwy) Pod wymyśloną osobiście nazwą: zbiornik z mamką (nazwa zapożyczona z zasilania paliwem samolotu: mały+ duży zbiornik).
    NADO ma już 15 lat, i jest to prosty i tani zbiornik, licząc się z jego nadchodzącym końcem mam "na składzie" jeden z ostatnich ACV E300 (300l/160l) nierdzewka, synuś jest "zmarszczony", co ma powodować odrywanie się kamienia.
    ACV już tych smukłych E300 chyba nie produkuje?
  • #6122 16709829
    andrzejkm
    Poziom 17  
    Ocena: 84
    Ok, czyli u Ciebie w podobnym modelu jak u mnie ten 160l był/jest wystarczający. A jaki jest negatywny efekt (w praktyce) przewymiarowania zasobnika? (Pomijam zmniejszoną ilość miejsca w kotłowni). No bo (biorąc pod uwagę tylko zasobniki z wężownicami) widzę to tak:
    1. Mały zasobnik to mała powierzchnia zewnętrzna, a więc mniejsze straty na wypromieniowaniu ciepła do otoczenia ale za to mniejsza pow. wężownicy i częściej załączająca się PCi + częstsze oczekiwanie kolejnych kąpiących się na podgrzanie wody itp.
    2. Duży zasobnik - odwrotnie do powyższego.
    Gdzie jest "pozłacany" środek?

P.S.
    bodziopl napisał:
    jak się Kot Schrödingera, na podłogówce położy, to może być jednocześnie nagrzany i zimny (w sensie temperaturowym?)
    Uśmiałem się :D

P.S.2 Do kompletu proponuję wpisać w google "Talerze Schrödingera" ;)
  • #6123 16709899
    bodziopl
    Poziom 24  
    Nigdy nie zastanawiałem się nad optymalną wielkością zasobnika c.w.u. . Tak najprościej, to jeżeli pobieramy n.p.: 300 l c.w.u. w ciągu godziny (3 kąpiele natychmiast po sobie następujące) i ostatnie litry są w temp. do przyjęcia (>42 st.C), to trzeba się liczyć z zasobnikiem 300l - 350 l c.w.u. . Zwykle w domu jest i prysznic, także można też oszacować: 1 natrysk do 50l x ilość osób maksymalna (jak jest mniej osób, to jest wybór, a jak więcej to dostępny tylko prysznic). Biorąc prysznic "za własne pieniądze" można z powodzeniem i bez szkody dla higieny zejść do < 20l c.w.u. . Pods.: szacowanie pojemności zbiornika c.w.u. jest sprawą indywidualną!? Osobiście to pralkę mam na zaworze 3 drog. i na 1 pobieranie można na c.w.u. przełączyć (oszczędzając na koszcie podgrzania x3)
  • #6124 16710006
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2766
    bodziopl napisał:
    Biorąc prysznic "za własne pieniądze" można z powodzeniem i bez szkody dla higieny zejść do < 20l c.w.u.

Wytłumacz to młodzieńcowi idącemu na randkę. :D także ostrożnie z tym szacowaniem.
    bodziopl napisał:
    Osobiście to pralkę mam na zaworze 3 drog. i na 1 pobieranie można na c.w.u. przełączyć (oszczędzając na koszcie podgrzania x3)

Też mam ale po prostu baterie termostatyczną, bo wychodziła najtaniej, a ma w sobie zawór odcinający (ważne!). Też dopuszczam ciepłą wodę do pralki i zmywarki, ale jest to poniżej 30 oC, bo koledzy z form mnie wyautowali z większych temperatur. :D
  • #6125 16710071
    bodziopl
    Poziom 24  
    Młodzieńcowi "sprzedać najnowsze badania" o szkodliwości długotrwałego moczenia różnych narządów w gorącej wodzie i polecić:
    1. nawilżyć 2. namydlić 3. dokładnie spłukać! ;) (skąd znam ten problem?)
  • #6126 16713268
    Brencik
    Poziom 26  
    Ocena: 209
    bodziopl napisał:
    (skąd znam ten problem?

Od dzieci w takim przypadku raczej nie :)
  • #6127 16713330
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2766
    Ja dławię przepływ zaworem za licznikiem. Zużycie wody spada, choć myć trzeba się dłużej. Miałem zamontowany reduktor Honeywell, ale się nie spisywał. Czasem najprostsze rozwiązania są najlepsze. Czasem...
    Brencik. To wreszcie jak to jest z tą efektywnością ogrzewania ?
    A pozostali panowie co sądzą o " sufitówce"?
  • #6128 16717027
    andrzejkm
    Poziom 17  
    Ocena: 84
    Nie ma może ktoś na zbyciu jakiegoś sensownego sterownika do PCi? Tak z tego co czytałem idealny by był dla mnie compit R420 ale nie ma ich już w sprzedaży. Jest chyba jego nastepca R324 ale kosztuje prawie 1000 zł. Drogo trochę.
    Mam jeszcze drugie pytanie. Wiem, że temat wałkowany był wielokrotnie ale ostatnio natknąłem się na poniższy film na YT i tam jak drut stoi sofrtstart na rezystorach. Jednym słowem Stiebel Eltron w nowych PCi nie odszedł od tej technologi. Warto jest instalowac sobie samodzieonie coś takiego w niedużej PCI?
    Źródło:
    https://youtu.be/99P9bhlxA-o
  • #6129 16717038
    michcior
    Poziom 30  
    Ocena: 462
    andrzejkm napisał:
    compit R420

Compit do pomp ciepła ma sterownik R470, to jest nowa konstrukcja. Serie 3xx to starocia. Chyba że chodzi pompę tylko do CWU to były R430. Mają też sterownik EZR ale nie wiem czy w sprzedaży. Widziałem tylko działający.
  • #6130 16717417
    markosik20
    Poziom 33  
    Ocena: 147
    Witam
    Niestety pomimo skompletowania prawie wszystkich części do budowy PC nie uda mi się jej złożyć przed zimą. Muszę wykonać instalację na kotle elektrycznym. W załączniku schemat poglądowy. Prosiłbym o opinie czy szeregowe połączenie źródeł ciepła jest właściwe oraz zastosowanie dwóch pomp (CO i CWU) z zaworami klepkowymi zamiast zaworu trójdrożnego nie przysporzy problemów. Sterowanie wszystkiego własne oparte na sterowniku PLC 750-841 WAGO.
    Pompa ciepła - działanie, eksploatacja - połączenia z innymCO_CWU.pdf (53.33 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6131 16717739
    kynia13
    Poziom 13  
    Jak widzę zbiornik ERMET z płaszczem wodnym. Jaka moc PC? Ja mam ten sam zbiornik i miałem problem z odbiorem przez niego ciepła. Ale z dużej pompy. Dużo lepiej sprawdził się GALMET SGW 300 MAXI.
    Co do zaworów "klepkowych"/łopatkowych to chyba lepiej będzie z trójdrogowym. Dużo mniejszy opór przepływu. Zawory trójdrogowe są pełnoprzelotowe a w łopatkowych częściowo łopatka zajmuje miejsce przekroju przepływu. Doświadczalnie sprawdzone przy zamianie jednego na drugi wzrost przepływu o ok 0,3 m3/h Przy przepływie ok 2m3/h

Mogą się inni tu wielcy tego forum śmiać lecz dodatkowo jak jeszcze nie masz filtrów siatkowych to też proponuje je właśnie zwiększyć do 1,1/4" również niewielki ale spadek oporów.
    Jakie pompy obiegowe planujesz? Chodzi o wydajność przepływu?

Teraz zauważyłem, ze masz dwie pompy obiegowe ze zbiornika CO i Z CWU do jednego powrotu chłodnej wody z dwóch obiegów?
    Jak odetniesz elektryczny ogrzewacz to jak będzie płynęła woda w CO?
    Dodatkowo nitka ciepła idzie za elektrycznym bez wymuszenia kierunku przepływu do zbiornika i do podłogówki???
    A woda CWU to chyba powinien być całkiem oddzielny obieg? Powinien być zasilany ciśnieniem z sieci. Po co ta pompa CWU?

Nie bardzo umiem się połapać w zaprezentowanym schemacie :-)
  • #6132 16717885
    markosik20
    Poziom 33  
    PC planowo 8kW mocy grzewczej. Powierzchnia wymiany dla ERMET - 2,2m2 GALMET - 3,8m2 ... tylko GALMET to wężownica.
    Planuje zamontować pompy obiegowe OMINGENA 25/60. Zastanawiam się nad sensem filtrów siatkowych (wszak to układ zamknięty niskotemperaturowy). Gdzieś wyczytałem w tym obszernym wątku że ktoś miał problemy z zaworem trójdrożnym + dodatkowo tani nie jest.

Jedna pompa wymusza obieg CO druga CWU (zawory klapkowe robią za "tródrożny"). Kocioł elektryczny jest (będzie) sprzęgnięty z PC szeregowo. Generalnie nie wiem jak to połączyć gdyż docelowo kocioł elektryczny będzie spełniał "zapas mocy" jak PC nie wydoli.
    Jak PC wydoli to grzałki w kotle elektrycznym po prostu nie będą załączane.
  • #6133 16717922
    kynia13
    Poziom 13  
    Filtry jak najbardziej tak. I to w szczególności na obiegach które współpracują bezpośrednio z wymiennikami płytowymi. Na początku wyłapią sporo śmieci z montażu układu (resztki materiałów uszczelniających ITP.) Według mnie warto.

Kocioł sprzęgnięty z PC ok. Równolegle jak masz teraz lecz z odpowiednim sterowaniem. Włącza się przy spełnieniu odpowiednich warunków. Można podejrzeć kiedy włącza się grzałka wspomagająca u innych producentów pomp PC.

Jak Już pisałem CWU (obieg wody którą wylewasz do zlewu) nie musi mieć dodatkowej pompki przepycha go ciśnienie z sieci.

Dodano po 10 [minuty]:

8 KW to Ermet przy odpowiednim przepływie powinien sobie poradzić. Tylko nie bardzo łapię PC grzeje wodę CWU w zbiorniku (woda z PC krąży w płaszczu i CO) to znaczy, że w pewnych momentach jeśli będzie włączona pompa obiegowa CO a wyłączona PC to podłogówkę będziesz podgrzewał z zagrzanej CWU
  • #6134 16718015
    markosik20
    Poziom 33  
    kynia13 napisał:
    Tylko nie bardzo łapię PC grzeje wodę CWU w zbiorniku (woda z PC krąży w płaszczu i CO) to znaczy, że w pewnych momentach jeśli będzie włączona pompa obiegowa CO a wyłączona PC to podłogówkę będziesz podgrzewał z zagrzanej CWU

Nie pozwoli na to zawór klapkowy. Pompa CO "wyssysa" wodę z podłogówki i pcha w wymiennik PC szeregowo z kotłem elektrycznym. Pompa CWU "wyssysa" wodę z ERMET'a i pcha do PC szeregowo z kotłem elektrycznym. Schemat jest trochę pogmatwany ale takie mam ułożenie w kotłowni ... i mnie lepiej go czytać :).
  • #6135 16718320
    dkkdarch
    Poziom 17  
    Ocena: 21
    Witam
    Ostatnio dobrałem się do pompy Wieśka 6kW (Vitocal 200) i mam taki problem że ma bardzo wysoką temperaturę tłoczenia.
    Proszę spojrzeć na załącznik z urządzenia Testo.Mam wrażenie że filtr może być zawalony filtr cieczy.Moc ma na poziomie 2,5-3kW Delta na grzaniu CWU 1,5-2*C przy temp. wyjścia wody grzewczej 46*C. temp.glikolu 14*C.Czynnik R410 wymieniony na świeży.
    Przy grzaniu CO jest jeszcze gorzej.
    Czy to dobry trop z tym filtrem /osuszaczem? Zawór TZR reaguje .
    Pozdrawiam Dariusz
    Załączniki:
    • 2017-09-23_19-47-44.pdf (9.61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6136 16718368
    kynia13
    Poziom 13  
    Miałem podobny problem jak miałem zakamieniony skraplacz. Możesz wykonać pomiar różnicy T czynnika przed i za skraplaczem jeśli jest zbyt mały to może być to i tak samo na filtrze jeśli różnica będzie powyżej 1stC również i z filtrem może być coś nie tak. Jaką masz T przed TZR?
  • #6137 16718400
    dkkdarch
    Poziom 17  
    Nie mierzyłem przed TZR nie mierzyłem ale tłoczna wychodząca ze sprężarki jest bardzo gorąca.Ktoś już grzebał w tej pompie bo założył na tłoczeniu dodatkowy czujnik (bezpiecznik temperatury).Teraz już nie zmierzę bo ściągnąłem gaz .Wlutuje nowy filtr i się zobaczy.Widziałem też u znajomego takiego samego wieśka 8kW z tym że wygląda jakby problem się zaczynał tak samo jak w tej mniejszej.Po odkręceniu TZR na początku przylewa sprężarkę a później słychać coś jakby pisk w TZR i trochę traci na mocy.Według ciepłomierza pokazywało 7,5kW mocy cieplnej (nominalnie chyba 7,8kW)przy temperaturach odpowiednio 0*C glikol wchodzący i 33*C woda wychodząca.Przy mocno zapchanym filtrze chyba powinien szronić się?
    Gdyby był zakamieniony skraplacz to nie powinna być duża delta na wodzie grzewczej?

Dodano po 4 [minuty]:

andrzejkm napisał:
    Nie ma może ktoś na zbyciu jakiegoś sensownego sterownika do PCi? Tak z tego co czytałem idealny by był dla mnie compit R420 ale nie ma ich już w sprzedaży. Jest chyba jego nastepca R324 ale kosztuje prawie 1000 zł. Drogo trochę.
    Mam jeszcze drugie pytanie. Wiem, że temat wałkowany był wielokrotnie ale ostatnio natknąłem się na poniższy film na YT i tam jak drut stoi sofrtstart na rezystorach. Jednym słowem Stiebel Eltron w nowych PCi nie odszedł od tej technologi. Warto jest instalowac sobie samodzieonie coś takiego w niedużej PCI?
    Źródło:
    https://youtu.be/99P9bhlxA-o

Nic tańszego nie kupisz:
    http://costerowniki.pl/glowna/13-sterownik-skzp-01.html
  • #6138 16718449
    kynia13
    Poziom 13  
    Jeśli jest zakamieniony to nie odbiera dobrze ciepła więc może być na wodzie delta mała. Kamień tak zwany kotłowy niestety działa jak dobry izolator i w wymiennikach osiada wraz z innym badziewiem z naszej czystej wody. Ja po nauczce zalewam tylko wodą demineralizowaną z dodatkiem inchibitora. Jeśli ktoś dolewa często do układu wodę miejską to może mieć sporo tego na ściankach. Tak jeśli filtr jest zapchany skrajnie mocno to robi za TZR bez regulacji wtedy to może się szronieć. Ale to po pomiarze T przed i za byś widział. Zobacz na moje fotki z rozebranego filtra który miał przed samą wymianą różnicę przed i za 1,5 stC. (nie wiem jak skopiować link do tamtego postu :-) tu jest data i godzina jak wstawiałem. 06 Gru 2015 18:43
  • #6139 16718576
    elektryk2000
    Specjalista urządzeń chłodniczych
    Ocena: 575
    Jeżeli mówimy o skraplaczu pompy ciepła to zakamienienie nie wpływa bezpośrednio na deltę po stronie wody. Wpływa na wzrost temperatury skraplania i pogorszenie COP.
    Gdyby delta spadła to musiałaby spaść moc grzewcza a w przypadku pompy ciepła (zwykłej on/off) jest powiedzmy stała i skraplacz MUSI tę moc przekazać.

Oczywiście w rzeczywistości delta nieznacznie spadnie ale tylko i wyłącznie z powodu spadku MOCY grzewczej związanego ze zwiększonej temperatury skraplania.
  • #6140 16718596
    dkkdarch
    Poziom 17  
    kynia13 napisał:
    Jeśli jest zakamieniony to nie odbiera dobrze ciepła więc może być na wodzie delta mała. Kamień tak zwany kotłowy niestety działa jak dobry izolator i w wymiennikach osiada wraz z innym badziewiem z naszej czystej wody. Ja po nauczce zalewam tylko wodą demineralizowaną z dodatkiem inchibitora. Jeśli ktoś dolewa często do układu wodę miejską to może mieć sporo tego na ściankach. Tak jeśli filtr jest zapchany skrajnie mocno to robi za TZR bez regulacji wtedy to może się szronieć. Ale to po pomiarze T przed i za byś widział. Zobacz na moje fotki z rozebranego filtra który miał przed samą wymianą różnicę przed i za 1,5 stC. (nie wiem jak skopiować link do tamtego postu :-) tu jest data i godzina jak wstawiałem. 06 Gru 2015 18:43

Widziałem już gorzej zabrudzony filtr.
    Załączniki:
    • Pompa ciepła - działanie, eksploatacja - połączenia z innym Filtr.jpg (130.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6141 16718763
    kynia13
    Poziom 13  
    A czy nie jest tak, że warstwa kamienia/innych nieczystości znacząco opóźni przenikanie ciepła do obiegu wody? W zależności od grubości nie są to sekundy tylko minuty zanim wymiana będzie właściwa? To jest czas który pozwoli na znaczny wzrost T czynnika na odcinku sprężarka skraplacz.
  • #6142 16718917
    dkkdarch
    Poziom 17  
    Tyle co mogę zobaczyć to rurki obiegu wody które są czyste jak łza.
    To raczej nie kamień.

Dodano po 3 [minuty]:

elektryk2000 napisał:
    Jeżeli mówimy o skraplaczu pompy ciepła to zakamienienie nie wpływa bezpośrednio na deltę po stronie wody. Wpływa na wzrost temperatury skraplania i pogorszenie COP.
    Gdyby delta spadła to musiałaby spaść moc grzewcza a w przypadku pompy ciepła (zwykłej on/off) jest powiedzmy stała i skraplacz MUSI tę moc przekazać.

Oczywiście w rzeczywistości delta nieznacznie spadnie ale tylko i wyłącznie z powodu spadku MOCY grzewczej związanego ze zwiększonej temperatury skraplania.

Temperatura skraplania jest o.k. natomiast temperatura końca sprężania szybuje w górę nawet do 130*C.
    Takie coś świadczy o dużym przegrzaniu na ssaniu ale tu też aż tak źle nie jest bo 8,8*C.
  • #6143 16718983
    elektryk2000
    Czujnik temperatury cieczy założyłeś na tłoczenie?
    Pomiary wyglądają OK, wszystko prowadzi do sprężarki...
  • #6144 16719000
    dkkdarch
    Poziom 17  
    Temperatura skraplania odpowiada temperaturze wody wyjściowej z wymiennika .
    Gaz gorący mierzyłem na rurze tłocznej pomiędzy sprężarką a skraplaczem.

Co masz na myśli pisząc że sprężarka ..?
  • #6145 16719013
    elektryk2000
    Mechanicznie może padać, tym bardziej że moc o połowę mniejsza - zmierzyłeś czy policzyłeś z przepływu?
  • #6146 16719016
    dkkdarch
    Poziom 17  
    Ciepłomierzem :)
    Sprężarka chodzi cicho i ma przepracowane chyba 17000godzin.
  • #6147 16721284
    zbignieww
    Poziom 19  
    Ocena: 31
    Może za duże ciśnienie w układzie i dlatego sprężarka taka gorąca , może przydławiony TRZ ? Nie zaszrania ? Może nie ten gaz ?
    Odnośnie ogrzewania sufitu, to piętro wyżej grzać w/g mnie będzie. W pomieszczeniu co sufitówka nie za bardzo, bo przy temp. ok 30 st C promieniowanie ciepła liche, poprzez konwekcję , unoszenie ciepło z tak niskich temp. jest do otoczenia oddawane . Sam planuję sufitówkę w piwnicy zrobić, by parter ogrzewać . W piwnicy będzie o 5 cm niżej z powodu styropianu . Jest tez inna możliwość, dołożyć kaloryfery, by na niższych temp. ogrzewały dom, ale wtedy trzeba będzie w dzień PC grzać . To w/g mnie realne, ogniwa fotovoltaniczne tak z 4 kW i uśredniając przez rok ok zera powinno wyjść .
  • #6148 16721323
    manio123
    Poziom 34  
    Ocena: 268
    Wysoka temperatura końca sprężania wynika ze zbyt dużego przegrzania czynnika na ssaniu ( patrz wykres przemiany) . Sprawdź ile wynosi przegrzanie i wyreguluj , a "samo" się naprawi :) .
  • #6149 16721369
    elektryk2000
    Sęk w tym manio że przegrzanie nie jest kosmicznie wysokie.
  • #6150 16721395
    manio123
    Poziom 34  
    Ocena: 268
    Nie wiem co to znaczy "kosmicznie" :) Jak wysokie jest przegrzanie ? Nie ma innej przyczyny takiej sytuacji , chyba że jest za mało czynnika lub faktycznie za duże opory obiegu czynnika, ale wtedy też objawem będzie za duże przegrzanie mimo maksymalnie otwartego TZR , a czytam że układ reaguje na regulację TZR , więc dla mnie sprawa jasna. Warto zadbać o dokładny pomiar , zawinąć czujniki folią metalową i dobrze zaizolować .

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy działania, kosztów i eksploatacji pomp ciepła jako alternatywy dla tradycyjnych pieców CO. Pompy ciepła wykorzystują ciepło z dolnego źródła (grunt, woda głębinowa, powietrze) i za pomocą czynnika chłodniczego (np. freon, R22, glikol) oraz sprężarki przenoszą je do instalacji grzewczej, osiągając współczynnik wydajności (COP) od około 2 do 4, zależnie od źródła i różnicy temperatur. Koszty zakupu gotowych urządzeń są wysokie (nawet około 15 tys. zł za 9 kW), co wynika z technologii, materiałów, wymagań szczelności układu, automatyki oraz kosztów robót ziemnych (np. instalacja kolektorów gruntowych lub odwiertów). Samodzielna budowa pompy ciepła jest możliwa, wykorzystując elementy z klimatyzatorów lub agregatów chłodniczych, co znacząco obniża koszty, jednak wymaga wiedzy technicznej i doświadczenia w chłodnictwie. Wymieniono problemy z doborem czynnika, hałasem sprężarek rotacyjnych, koniecznością odpowiedniej izolacji budynku, a także ograniczeniami instalacji (np. konieczność stosowania ogrzewania podłogowego lub większych grzejników ze względu na niższą temperaturę zasilania). Alternatywnie rozważano użycie płytek Peltiera do odzysku ciepła z wentylacji, jednak ich efektywność i koszty są niekorzystne. W dyskusji pojawiły się także zagadnienia dotyczące kolektorów słonecznych jako uzupełnienia systemu grzewczego, ich konstrukcji, powierzchni i problemów z nadmiarem ciepła. Praktyczne doświadczenia użytkowników samodzielnie wykonujących pompy ciepła potwierdzają ich funkcjonalność i oszczędności, choć zwracają uwagę na konieczność dokładnego projektowania i izolacji budynku oraz uwzględnianie lokalnych warunków źródła ciepła.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA