Próba ciśnieniowa jakie robiłem to 24 h i ciśnieniu co układ gwarantuje , że wytrzyma . Trzeba by sprawdzić jaki ciśnienia wymienniki wytrzymują. W/g mnie wystarczy 15 bar , by nic nie zepsuć . Przy tym ciśnieniu widać jak nieszczelny układ, ubywa na manometrach. Do tego zawsze po kilku godzinach mniej wskażą , bo zimniej, bo wymiennik się rozprężył . Warto tez wszystkie miejsca skręceń, lutowań sprawdzić piana z wody i płynu do mycia naczyń . Jak nieszczelność mała to pianka będzie bąbelkować . Robię ja w plastikowej butelce trochę płynu, z połowę wody , nakrętka z dziurką , wstrząsam by piana się zrobiła i tą pianą smaruję badane miejsca .
Co do lutowania, to gdy azot w układzie przepływa na ostatnim lucie bywa nieszczelność , tak ukształtowana, ze przy 20 barach azotu nie słychać syku . W/g mnie wystarczy przedmuchać azotem i zlutować .
Chłodniarz w/g przepisów gaz może zbierać i dawać do utylizacji , jest płatna. Urządzenia co maja od 3 kg gazu chłodniczego maja być zgłoszone przez właściciela , co pamiętam chłodniarz nie zgłasza, tylko informuje właściciela . Sam bym unikał zgłaszania, bo to forma samo donoszenia . Nie wiadomo co za kilka lat tych co tak na siebie donieśli dodatkowo spotka, jakaś stała opłata roczna ?
Dodano po 7 [minuty]: tomleszno napisał: Witam, ostatnio zdarzyło mi się popełnić niewielką powietrzną pompę ciepła z tego co miałem akurat pod ręką

, Cudów oczywiście się nie spodziewałem ponieważ bardziej zależało mi na oswojeniu się z tym tematem. Dawcą był klimatyzator do szaf automatyki. Pracował na R134a. Ja instalacje napełniłem r600a(dostępny bez papierów). Układ "działa" - tylko cop jakby mocno mizerny niecałe 2(chyba że coś źle liczę). Sądzę że problem tkwi głównie w sprężarce - nie ten czynnik, zastosowałem czynnik R600a a nie R134a . Z danych R600a wynika że ma o około połowę mniejszą gęstość oraz są znaczne różnice w ciśnieniach/temperaturach pracy. Pytanie czy idę dobrym tropem.
R134 a używany jest w popularnych wiekowo samochodach . Dałbyś to do nabicia do zakładu co samochodowe klimatyzacje robi i ok będzie .
Pewnie na propanie R290 lepiej by działało niż na izobutanie co dałeś , najlepiej jednak fabrycznie przewidziany czynnik .