Prezentowany przeze mnie układ służy do przyłączenia wyświetlacza LCD ze sterownikiem HD44780 lub kompatybilnym do mikrokontrolera poprzez interfejs I2C (TWI). Dzięki temu oszczędzamy – czasem bardzo cenne – wyprowadzenia mikrokontrolera. Urządzenie jest bardzo proste w konstrukcji a głównym jego elementem jest układ PCF8574 (8-bitowy ekspander szyny I2C). Wyświetlacz LCD jest sterowany w trybie 4-bitowym bez odczytu flagi zajętości. Ekspander steruje sygnałami RS i E (R/W na stałe do masy) a także DB4-DB7. Jeden z bitów ekspandera wykorzystałem do sterowania poprzez tranzystor BS170 podświetlenia wyświetlacza LCD. Ostatni wolny bit wyprowadziłem w postaci złącza wraz z zasilaniem do podłączenia różnych innych urządzeń (np. jakiegoś bipera). Układ wyposażony jest także w potencjometr do regulacji kontrastu wyświetlacza LCD. Przy pomocy zworek możliwa jest zmiana adresu układu PCF8574.
Konstrukcja układu została zoptymalizowana do współpracy z wyświetlaczem 2x16 o wymiarach 80x36 mm ze złączem 1x16 pinów. Można jednak dostosować urządzenie do dowolnego wyświetlacza LCD.
W załączniku zamieszczam schemat ideowy, montażowy, widok ścieżek płytki drukowanej oraz biblioteki w języku C do obsługi wyświetlacza. Podczas ich tworzenia korzystałem z materiałów zamieszczonych na stronie http://radzio.dxp.pl/hd44780. Były one kompilowane przy pomocy WinAVR ver. 20080610. Urządzenie zostało przeze mnie podłączone do ATmegi32 taktowanej wewnętrznym rezonatorem o częstotliwości 8 MHz.
Fajne? Ranking DIY