logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Projektor laserowy DIY – modyfikacje: minigłośnik do odchyleń, lekkie lustro, silnik

Tomer 03 Kwi 2004 00:46 305459 1068
Najlepsze odpowiedzi

Czy można zbudować prosty laserowy projektor DIY z przerobionej słuchawki/głośnika do odchylania pionowego i silnika z „spiralą” do odchylania poziomego?

Da się uzyskać tylko proste efekty, ale nie stabilny „oscyloskopowy” obraz: głośniki są bardzo nieliniowe, łatwo wpadają w rezonans i wolno wracają do punktu wyjścia, a głowice HDD też się do tego słabo nadają, więc lepsze są silniki krokowe 15° albo najlepiej galva [#979045] [#836852] [#783880] Jeśli chcesz tani wariant, forumowicze stosowali krokowce 15°/krok lub silniki DC z odpowiednim wzmacniaczem mocy; na krokowcach da się wyświetlić głównie tunele, kwadraty i proste figury, ale nie animacje wysokiej jakości [#905901] [#1004660] W jednej z wersji open-loop do hamowania używa się drugiego uzwojenia z regulowanym napięciem, żeby uzyskać punkt równowagi i ograniczyć drgania [#794712] Jako lusterko najlepiej sprawdza się bardzo lekki element: wycięty talerzyk HDD, warstwa z rozwarstwionej płyty DVD-R albo małe zwierciadło ze skanera/drukarki; ciężkie lub miękkie zamienniki dadzą gorszy efekt [#1306544] [#983818] [#984634] Jeśli zależy Ci na czymś „jak oscyloskop”, lepiej dążyć do liniowego układu odchylania i sterowania blankingiem lasera niż do mechaniki opartej o spiralę na silniku [#783880] [#851052]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #331 1392441
    plik4
    Poziom 26  
    Ocena: 12
    ja mam pytanie jakiej mocy powinna byc taka dioda aby przeciac papier ?? A jakie aby szklo lub blache ??
  • #332 1392734
    End
    Poziom 29  
    Ocena: 68
    plik4 napisał:
    ja mam pytanie jakiej mocy powinna byc taka dioda aby przeciac papier ?? A jakie aby szklo lub blache ??

Od 2W w zwyż?
  • #333 1392874
    rafiks
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    Zrobilem optyke na soczewce od bryloczka. Punkt swieci troche mocniej ale zamiast kropki mam pasek na koncu. Czy to normalne? Mi sie wydaje ze w tej originalnej optyce duzo energi pochloania krysztal
  • #334 1392922
    End
    Poziom 29  
    Może teraz zrób regulację optyka - dioda takl aby uzyskać plamkę...
    W sumie zrobię eksperyment i wywalę z optyki ten kryształ, zobacze czy zmieniła się trochę moc świecenia lasera.
    Jedna optyka w tą czy w tamtą...ale może się opłaci...
    W ogóle może mi ktoś powiedzieć po co w tej optyce jest ten kryształ?
    Załączniki:
    • Projektor laserowy DIY – modyfikacje: minigłośnik do odchyleń, lekkie lustro, silnik optyka.JPG (70.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #335 1393258
    rafiks
    Poziom 18  
    Nie wywalaj tego kryształu!!!

Wogle nie uzyskasz małej plamki on działa na tej zasadzie ze chyba filtruje inne kolory poza czerwonym. Pozatym gdy jest kryształ to dla soczewki jest tak gdyby dioda byla ok 4-5mmm bliżej dlatego nie ustawisz plamiki. Zwróc uwage ze przy diodzie masz soczewke w takim metalowym uchwycie i w nim jest czujnik który odczytuje (DVD 0/1) poto jest kryształ zebu czujnik prawidlowo dzialal sam kryształ jednak pochlania troche mocy.
  • #336 1393333
    End
    Poziom 29  
    No to na szczęście nie wywaliłem...;)
  • #337 1393509
    pdmk
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    Ale wy macie problemy...
    Tak jak mowi Bolek i ja; diode wrzucicie na miejsce tej ze wskaznika. Na wyjsciu dostaniecie mocniejsza wiazke. Bedzie ona w ksztalcie malutkiego paseczka. Tak samo jak wiazka powstajaca na diodzie ze wskaznika.

Pozdrawiam kombinatorow :D
  • #338 1393538
    Wojas
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Mam ten sam problem :) też myślałem o usunięciu tego kryształu ale teraz to niebardzo będę go ruszałm, a co myślicie o lustrze dichro? napewno są tam niewielkie straty, zawsze coś :D Pozdrawiam....
  • #339 1393631
    rafiks
    Poziom 18  
    Oto moja przeróbka optyki
    Załączniki:
    • Projektor laserowy DIY – modyfikacje: minigłośnik do odchyleń, lekkie lustro, silnik laser.jpg (36.37 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #340 1394149
    pdmk
    Poziom 18  
    Kochani forumowicze :D

Zabawa popelem jest bardzo rozwijajaca... pozwala ksztalcic sie nawet w dziedzinie wiedzy kulinarnej - ponizej zamieszczam piekne domowe wypieki :D.

PS. TDA2040 - uzyty jako amp do galv :). Teraz i tak skladam sterowniki wiec plytka z TDA leci na przemiał. Popel dzialal non stop ponad 5 godzin - wiec troche sie to grzalo... a prawdopodobna przyczyna wypieku to drucik ktory spadł na nozki TDA z kosmosu :). Roznie to bywa :P.

Pozdrawiam zadnych wiedzy :P
    Załączniki:
    • Projektor laserowy DIY – modyfikacje: minigłośnik do odchyleń, lekkie lustro, silnik tda2040_popel_pdmk_przypał02.jpg (15.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Projektor laserowy DIY – modyfikacje: minigłośnik do odchyleń, lekkie lustro, silnik tda2040_popel_pdmk_przypał01.jpg (10.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #341 1394753
    jacek007
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    Chudy III - szukałeś zielonych laserów ... znalazłem fajną stronkę o laserach (są schemaciki i w ogóle...) Ale możesz tam sobie kupić gotowy - tylko zasilanko podłączyć. Są od 5mW do 100mW do wyboru ceny i moce.
    Te 100 troche drogie ale 50-tka do zniesienia.

http://axy.pl

albo

http://laser.axy.pl
  • #342 1394980
    Dyski1
    Poziom 17  
    Ocena: 23
    Jak widzę większość postów to chce mi się śmiać... nie stać was na odrobinę zainteresowania stroną "Google" piszecie o jakichś przeróbkach optyki, jakieś kryształy... po co to wszystko, jak pisał PDMK i BOLEK wystarczy wsadzić diodę hitachi do badziewnego bryloczka i temat jest zamknięty... po jednej soczewce jest piękna okrągła i jasna plamka.

Kryształ w optyce to poprostu polaryzator... polecam poczytać książkę z fizyki w dziale "Światło".

pozdrawiam
  • #343 1395052
    gretzky
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    hehe co za badziewna stronka z laserami
    najlepiej mi sie podoba ta tabela w dziale sprzedaz gdzie pisze jaka jest moc lasera i jaki jest zasieg takiego lasera.
    Czy to mozliwe żeby laser 100mW miał zasieg 60km!!!!!!!!!!!! :D:D:D:Dto co jak bedziemy miec DPSSa 1W to bedzie miałzasieg 600km :D:D:D ładna sciema
  • #344 1395100
    Dyski1
    Poziom 17  
    Ocena: 23
    Strona jak strona, są lepsze i gorsze, dlaczego twierdzisz że jest "badziewna". Najważniejsza jest reklama :) ... jeden z tych wskaźników jest u kolegi SPINKA i muszę przyznać że nie są wcale takie słabe. Jeśli chodzi o tabelkę na stronie to faktycznie jest to lekkie naginanie i nijak ma się do rzeczywistości. :) poniżej link do strony gdzie te wskaźniki można dostać, jest też forum gdzie są opisane metody podkręcania mocy, tuningu :)

http://wickedlasers.com

http://wickedlasers.com/gallery.php?PHPSESSID=7bbd6ed57e0f66e8b0d59656302d5dde
  • #345 1395465
    End
    Poziom 29  
    Dyski1 napisał:
    Jak widzę większość postów to chce mi się śmiać... nie stać was na odrobinę zainteresowania stroną "Google" piszecie o jakichś przeróbkach optyki, jakieś kryształy... po co to wszystko, jak pisał PDMK i BOLEK wystarczy wsadzić diodę hitachi do badziewnego bryloczka i temat jest zamknięty... po jednej soczewce jest piękna okrągła i jasna plamka.

Kryształ w optyce to po prostu polaryzator... polecam poczytać książkę z fizyki w dziale "Światło".

pozdrawiam

Kolego Dyski1, posiadam taką optykę i chyba mam prawo zapytac czy można coś w niej ulepszyć...
    Jeśli Tobie się to niepodoba to zjedź kilka posów niżej i nic nikomu się nie stanie...zwłaszcza Tobie...
    To jest forum na którym mogę pytać i mam prawo pytać...
    Akurat wyszło na to, że po przerobieniu tej optyki można osiągnąć więcej niż by się wydawało.
    Dioda świeci jaśniej...
    To wszytko, dziękuje...
  • #346 1397049
    End
    Poziom 29  
    djsimo napisał:
    no i jest fajnie :-)

?
  • #347 1397304
    gasior
    Poziom 26  
    Ocena: 56
    Witam wszystkich maniaków :P
    Wracając do tematu galva - czy ktoś miał może jakieś doświadczenia z wykorzystaniem do tego celu optyki stosowanej w ręcznych skanerach kodów kreskowych? Te montowane w ladę są ponoć zrealizowane na wielokątnym lustrze (coś jak w drukarkach laserowych), ale ręczne mają drgające lusterko na cewce. Nie wiem dokładnie jak to jest rozwiązane, być może na dniach będę miał jeden egzemplarz do testów. Pozdrawiam
  • #348 1399058
    omega511
    Poziom 12  
    Ja troche z innej beczki....

Mam problem..mianowicie...moj popelek pracowal..przez jakies 3 h bez przerwy...i w pewnym momencie...zgasl..laser...a sliniki drgaly..nie mam zielonego..pojecia....co mogo siasc..w momecie jak zgasl laser..zaczal sie grzac mostek prostowniczy...a co do napiecia..jest ...takie same..:( czyzby spalil sie laser..:(
  • #349 1399103
    End
    Poziom 29  
    Wyjmij diodę i sprawdź na innym zasilaniu.
    Ale jak mówisz, że napięcie na diode idzie to lipa raczej z diodą...
  • #350 1399160
    omega511
    Poziom 12  
    hm...nowe objawy...laser chyba chodzi..tzn..poswieci przez kilka sekund...i gasnie...mostek grzeje sie coraz bardziej...wiec chyba siadlo cos na zasilaczu...mam ogromna nadzieje ze nie uszkodzil sie laser..;/;/:(????????
  • #351 1400310
    End
    Poziom 29  
    100% zasilacz uwalony....
  • #352 1401864
    omega511
    Poziom 12  
    hm..jendak nie zasilacz..wszystko opanowane...:) siadl tranzystorek...ze sterowania...<ulga>:P Dzieki...

pozdrawiam....
  • #353 1402304
    End
    Poziom 29  
    No jednak nie zasilacz :) Dobrze, że nie dioda.
    A teraz mam pytanie, bo PDMK napisał mi na PM że można jakoś z dwuch diod np. 50mW Hitachi zrobić jedną ale mocniejszą wiązkę...
    Tylko potrzebny będzie polaryzator...
    A okazało się, że taki polaryzator posiadam w optyce, a więc mam pytanie jak to zrobić?

Dodano po 30 [minuty]:

Chciałbym coś się zapytać, nie jestem zbytnio obeznany w takich sprawach więc pytam na forum.
    Czy to jest możliwe? Czy zbyt daleko się zapędziłem?
    Załączniki:
    • Projektor laserowy DIY – modyfikacje: minigłośnik do odchyleń, lekkie lustro, silnik optyka1.JPG (27.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #354 1402700
    omega511
    Poziom 12  
    nie mam pojecia..wsumie pierwszy raz o tym slysze...

Mam pytanie do rafiksa....jaka jest cena tych "galv" ktore robisz? i jakei sa efekty ich pracy tzn. zalezy mi na anmiacji rzuconej na scianie...(chlopek, barney) czy wogole jest to osigalne?Jak Masz foty to podrzuc na emaila.. omega511(_at_)wp.pl

Pozdrawiam..
  • #355 1405497
    rafiks
    Poziom 18  
    W wolnej chwili robilem galva z silniczka pradu stalego tyle ze wyprowadzilem z niego 6 kabelkow po 2 na kazde uzwojenie rezultaty byly dobre. Ale dobrze tez wypadl silnik gdzie oska jest magnesem. Wiec chyba zrobie takie galvo, czekam az mi spirale pozycjonujace przysla i zaczyne obliczac wszystkie wymiary i pod tokarke i frezy itd.

Cena jeszcze niewiem ale im tansza tym lepiej.
  • #356 1405568
    omega511
    Poziom 12  
    wporzadku..tzn...czy efekty sa lepsze od silnikow DC(od Amina)--takie aktualnie posiadam..i jestem zalamany co do ich efektów pracy:( a jaka cena..plus minus? czy nie warto odrazu zrobic Elemy..????

pozdrawiam...
  • #357 1405734
    rafiks
    Poziom 18  
    Masz moze jakies zdjecie lub linki do storony jak sa zbudowane te elemy? Bo pierwszy raz o tym prawde mowiac slysze

Dodano po 1 [godziny] 23 [minuty]:

Czy uwas tez tak wyglada punkt gdy sie da do diody hitachi soczewke od wskaznika laserowego? ten punkt który wyszedł taki bardzo jasny ma srednice ok 4-5mm a wkolo jest pelno czerwonego i to mi sie nie podoba idzie cos z tym zrobic zeby miet tylko punkt?
    Załączniki:
    • Projektor laserowy DIY – modyfikacje: minigłośnik do odchyleń, lekkie lustro, silnik soczewka.jpg (44.45 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #358 1406275
    pdmk
    Poziom 18  
    rafiks napisał:
    Masz moze jakies zdjecie lub linki do storony jak sa zbudowane te elemy? Bo pierwszy raz o tym prawde mowiac slysze

Dodano po 1 [godziny] 23 [minuty]:

Czy uwas tez tak wyglada punkt gdy się da do diody hitachi soczewke od wskaznika laserowego? ten punkt który wyszedł taki bardzo jasny ma srednice ok 4-5mm a wkolo jest pelno czerwonego i to mi się nie podoba idzie cos z tym zrobic zeby miet tylko punkt?

Pierwszy raz o Elmach slyszysz? :D A jak tam laser RGB? Ma go ten twoj "znajomy" nadal?? Hehehe :P Jakies foty miales dac... My cierpliwie czekamy.
    Z tymi twoimi galvami to nic odkrywczego. Ciekaw jestem jak wyprowadziles z silniczka dc 6 kabelkow - "po 2 na kazde uzwojenie". Czyzbys mial jakis bezkomutatorowy?? Indykcyjny moze? I rezultaty byly "dobre". A mozesz mi powiedziec na jakiej zasadzie zrobiles w nim pozycjonowanie? I czym dokladnie je sterujesz? Wrzuc jakies schemaciki, fotki, rozwiazania. Pokaz co zdzialales! :)

Trzeba bylo przeczytac caly temat. Elmy byly walkowane 1000x. Sam na takich pracuje i nawet mowilem co nieco o nich w paru ostatnich postach. Tu masz link do elma:
    http://elm-chan.org/works/vlp/report_e.html

Co do soczewki to mozesz miec ja tlusta albo czyms upaprana.

Pozdrawiam niecierpliwie czekajac na odpowiedz.
  • #359 1406499
    zysiu
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Wojas napisał:
    myślę że EX-03 da się zamienić na generator kwarcowy :] więc robię płytkę pod ten generator, zobaczymy co to będzie, Pozdrawiam !

Witam, tez jestem na etapie robienia galv ELM'a. EXO-3 mozna zamowic w elfie (cena 25.70 + VAT) wiec lekka przeginka :( Z mojego punktu widzenia, co pozniej potwierdzil Chan mozna uzyc jakikolwiek oscylator kwarcowy kompatybilny zarowno z TTL jak i CMOS. Wiec kazdego cztero-pinowca w metalowej obudowie.

pdmk czy moglbys powiedziec w jaki sposob nawijales cewki do galv Chana? Ja zrobilem sobie sobie z aluminium karkas, ale z chwilowego braku drutu jeszcze ich nie nawijalem. Czym usztywniles uzwojenia? Lakierem do zalewania uzwojen, czy czyms innym? Nie mam jeszcze patentu jak po nawinieciu i zalaniu uzwojen lakierem sciagnac je pozniej z karkasu :(

Dzisiaj wklejalem magnesy na rotor klejem Loctite MultiBond 3298 + aktywator 737, zobaczymy czy operacja sie powiedzie i magnesy nie odpadna przy szlifowaniu :)

Pozdrawiam.
  • #360 1406974
    End
    Poziom 29  
    Czy nikt naprawdę nie wie co z tym polaryzatorem?
    Czy to jest możliwe?
    Liczę na kolegę Dyski1, że coś napisze na ten temat :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy i modyfikacji projektora laserowego DIY, ze szczególnym uwzględnieniem zastosowania alternatywnych elementów do odchylania wiązki laserowej, takich jak miniaturowe głośniki, silniki krokowe oraz lekkie lustra. Poruszono kwestie wykorzystania membran głośnikowych po modyfikacji, które dobrze przenoszą niskie częstotliwości, ale mają ograniczenia w zakresie liniowości i masy elementów odbijających światło. Alternatywnie rozważano silniki krokowe (np. 15° krokowe z firmy Wobit) oraz galwanometry (galva) jako elementy odchylające, z omówieniem ich zalet i wad, takich jak szybkość, liniowość, bezwładność i precyzja sterowania. Wskazano na konieczność stosowania wzmacniaczy prądowych (np. na układzie TL084 z tranzystorami BD135-BD136 lub TDA2030) do poprawnego sterowania galwami i silnikami krokowymi. Omówiono również sterowanie za pomocą programów takich jak Popelscan, które generują sygnały sterujące przez port LPT, oraz wykorzystanie plików *.ILDA i *.mot do tworzenia animacji laserowych. Poruszono temat laserów, zwłaszcza zielonych (532 nm) uzyskiwanych metodą DPSS z diod 808 nm i kryształów nieliniowych KTP, oraz laserów czerwonych o mocy około 50 mW, z uwzględnieniem wymagań bezpieczeństwa i klasy laserów (klasa IIIb). Dyskutowano o konstrukcji galwanometrów, w tym nietypowych rozwiązaniach z gumą (kondomem) i magnesami, a także o problemach z liniowością i drganiami w prostych galwach open loop. Wskazano na źródła i linki do projektów, schematów i oprogramowania, a także na doświadczenia z wykorzystaniem głowic HDD i głośników jako elementów odchylających. Podkreślono, że profesjonalne galwa są drogie, a amatorskie konstrukcje wymagają kompromisów między precyzją, szybkością i kosztami. Wskazano na potrzebę odpowiedniego mocowania luster i ich minimalnej masy dla uzyskania dobrych efektów projekcji laserowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA