Przedstawiam tutaj dokończony projekt, który wcześniej opisałem trochę w tym temacie: Link - warto zajrzeć bo jest tam parę zdjęć, których nie chcę tutaj powtarzać. Nieco szerszy, a przede wszystkim inny opis projektu znajduje się na mojej stronie pod adresem:
http://c4r0.skrzynka.org/_hv/index.php?page=lasers/RGB .
Podkreślam, że urządzeniem na którym się tu skupiam jest sam moduł lasera a nie cały projektor.
UWAGA: Oczywistym chyba jest, że lasery są niebezpieczne dla wzroku. Nigdy nie należ spoglądać bezpośrednio w wiązkę lasera, należy uważać na światło odbite i najlepiej pracować w okularach ochronnych. Tak dla przypomnienia

Tematem projektu jest laser RGB zbudowany stosunkowo małym nakładem finansowym. Ideą takiego lasera jest złożenie do kupy trzech laserów o kolorach podstawowych (czerwony, zielony, niebieski) i zrobieniu tak, żeby ich wiązki się pokrywały, co poprzez odpowiednie sterowanie pozwoli uzyskać dowolny kolor. Łączenie wiązek odbywa się za pomocą filtrów interferencyjnych (dichroicznych), jak na tym obrazku:

Moduł mojego lasera składa się z trzech laserów: czerwonego, z nagrywarki DVD, zielonego, ze wskaźnika laserowego oraz fioletowego z czytnika płyt HD DVD. Długości fali to odpowiednio 650, 532 i 405nm. Co prawda 405nm to nie jest niebieski a fioletowy, ale jak się nie ma co się lubo to się lubi co się ma

Opis lasera z nagrywarki DVD: http://c4r0.skrzynka.org/_hv/index.php?page=lasers/dvd
Opis lasera z odtwarzacza HD DVD: http://c4r0.skrzynka.org/_hv/index.php?page=lasers/405
Opis zielonego wskaźnika laserowego: http://c4r0.skrzynka.org/_hv/index.php?page=lasers/greenpointer
Diody laserowe z DVD i HD DVD zostały zamocowane w kolimatorach z przemysłowych wskaźników laserowych małej mocy. Do połączenia wiązek tych trzech laserów wykorzystałem dwa filtry interferencyjne, które również wydłubałem z napędów optycznych. Całość zamontowałem na aluminiowym klocku. Lasery fioletowy i czerwony są przykręcone a zielony przyklejony klejem. Nad ustawianiem filtrów spędziłem dużo czasu przepychając je patyczkiem w tą i z powrotem tak żeby wiązki się nakładały, ale jakoś się w końcu udało i obyło się bez precyzyjnej mechaniki. Po ustawieniu filtry również przykleiłem klejem introligatorskim. Całość zamknąłem w obudowie którą zrobiłem z dwóch elementów aluminiowych z nagwintowanymi otworami oraz ścinek drewnianych płyt podłogowych.

Do zasilania diod laserowych zbudowałem 3-kanałowe źródło prądowe w oparciu o kilka tranzystorów, rezystorów i źródło napięcia odniesienia. Każdy kanał składa się z MOSFETa mocy, tranzystora przytykającego go przy odpowiednim prądzie oraz tranzystora służącego do wyłączania prądu. Układ posiada trzy wejścia na które wchodzą sygnały ze sterownika włączające poszczególne kolory. Prądy są regulowane, bo konieczne jest odpowiednie ich dobranie tak, aby przy włączonych wszystkich trzech laserach otrzymać kolor biały.
Tutaj zdjęcia i schemat zasilacza diod:

Zastosowałem dziwnego typu tranzystory, bo pochodzą z wylutu. Sprawdzą się tutaj dowolne tranzystory NPN i MOSFETy-N o podobnej mocy.
Poniżej zdjęcia przedstawiające laser ustawiony na kolor biały, świecący przez siatkę dyfrakcyjną. Siatka ta powoduje rozdzielenie pojedynczej wiązki lasera na wiele wiązek, dodatkowo rozdzielenie kolorów składowych.

Poniżej kilka zdjęć efektów, jakie uzyskałem przy pomocy opisywaneo lasera we współpracy ze skanerami galvo.

Do sterowania galvami użyłem programu Popelscan 3.1 oraz interfejsu do niego, którego schemat i zdjęcie poniżej:

Cały setup, czyli laser wraz z układem zasilania, galva ze wzmacniaczami i zasilaczem oraz interfejs Popelscan wygląda tak:

Kosztorys.
Trudno mi dokładnie ocenić koszty, bo dużo elementów miałem z odzysku. To co mogę wycenić:
- nagrywarka DVD - uszkodzona z allegro: ~15zł, ze śmietnika: 0zł
- napęd HD DVD do Xboxa 360 - używany z allegro: ~100zł
- moduły laserowe z których wziąłem kolimatory: 30zł
- zielony wskaźnik laserowy 50mW - nowy prosto z Chin: 50zł z przesyłką
- płytka uniwersalna pod driver diod laserowych - 5zł
- klej introligatorski "magic" - 3zł
To daje 203zł
Filtry dichro są z napędów więc wliczone w koszty. Tranzystory są z wylutu, rezystory to jakieś grosze. Obudowa jest ze stolarskich śmieci + dwa aluminiowe klocki + jeszcze jeden na podstawę optyki - nie wiem ile to może kosztować, na pewno można takie znaleźć w śmieciach. No i właściwie to już wszystko. Myślę że spokojnie można się zmieścić w 300zł. Jak na laser RGB to na prawdę jest niewiele, a efekty ... może szału nie ma, zwłaszcza jeśli chodzi o moc, ale działa, satysfakcja gwarantowana!

Aha, zapomniałem

Cool? Ranking DIY