Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Tani laser RGB - po raz drugi

c4r0 03 Oct 2009 20:51 42688 45
Suntrack
  • Tani laser RGB - po raz drugi

Przedstawiam tutaj dokończony projekt, który wcześniej opisałem trochę w tym temacie: Link - warto zajrzeć bo jest tam parę zdjęć, których nie chcę tutaj powtarzać. Nieco szerszy, a przede wszystkim inny opis projektu znajduje się na mojej stronie pod adresem:
    http://c4r0.skrzynka.org/_hv/index.php?page=lasers/RGB .
    Podkreślam, że urządzeniem na którym się tu skupiam jest sam moduł lasera a nie cały projektor.

UWAGA: Oczywistym chyba jest, że lasery są niebezpieczne dla wzroku. Nigdy nie należ spoglądać bezpośrednio w wiązkę lasera, należy uważać na światło odbite i najlepiej pracować w okularach ochronnych. Tak dla przypomnienia :)

Tematem projektu jest laser RGB zbudowany stosunkowo małym nakładem finansowym. Ideą takiego lasera jest złożenie do kupy trzech laserów o kolorach podstawowych (czerwony, zielony, niebieski) i zrobieniu tak, żeby ich wiązki się pokrywały, co poprzez odpowiednie sterowanie pozwoli uzyskać dowolny kolor. Łączenie wiązek odbywa się za pomocą filtrów interferencyjnych (dichroicznych), jak na tym obrazku:

Moduł mojego lasera składa się z trzech laserów: czerwonego, z nagrywarki DVD, zielonego, ze wskaźnika laserowego oraz fioletowego z czytnika płyt HD DVD. Długości fali to odpowiednio 650, 532 i 405nm. Co prawda 405nm to nie jest niebieski a fioletowy, ale jak się nie ma co się lubo to się lubi co się ma :) Niestety niebieski moduł laserowy 473nm to jeszcze wydatek czterocyfrowej sumki, może w przyszłości stanieją :) Z 405nm i tak efekty są niezłe, a jeśli się chce ładny niebieski to można razem z laserem 405nm włączać 532nm na obniżonej mocy, wtedy można uzyskać ładny niebieski kolor, który dzięki obniżonej mocy zieleni nie jest jeszcze cyjanem.

Opis lasera z nagrywarki DVD: http://c4r0.skrzynka.org/_hv/index.php?page=lasers/dvd
    Opis lasera z odtwarzacza HD DVD: http://c4r0.skrzynka.org/_hv/index.php?page=lasers/405
    Opis zielonego wskaźnika laserowego: http://c4r0.skrzynka.org/_hv/index.php?page=lasers/greenpointer

Diody laserowe z DVD i HD DVD zostały zamocowane w kolimatorach z przemysłowych wskaźników laserowych małej mocy. Do połączenia wiązek tych trzech laserów wykorzystałem dwa filtry interferencyjne, które również wydłubałem z napędów optycznych. Całość zamontowałem na aluminiowym klocku. Lasery fioletowy i czerwony są przykręcone a zielony przyklejony klejem. Nad ustawianiem filtrów spędziłem dużo czasu przepychając je patyczkiem w tą i z powrotem tak żeby wiązki się nakładały, ale jakoś się w końcu udało i obyło się bez precyzyjnej mechaniki. Po ustawieniu filtry również przykleiłem klejem introligatorskim. Całość zamknąłem w obudowie którą zrobiłem z dwóch elementów aluminiowych z nagwintowanymi otworami oraz ścinek drewnianych płyt podłogowych.

Tani laser RGB - po raz drugi Tani laser RGB - po raz drugi Tani laser RGB - po raz drugi

Do zasilania diod laserowych zbudowałem 3-kanałowe źródło prądowe w oparciu o kilka tranzystorów, rezystorów i źródło napięcia odniesienia. Każdy kanał składa się z MOSFETa mocy, tranzystora przytykającego go przy odpowiednim prądzie oraz tranzystora służącego do wyłączania prądu. Układ posiada trzy wejścia na które wchodzą sygnały ze sterownika włączające poszczególne kolory. Prądy są regulowane, bo konieczne jest odpowiednie ich dobranie tak, aby przy włączonych wszystkich trzech laserach otrzymać kolor biały.

Tutaj zdjęcia i schemat zasilacza diod:
    Tani laser RGB - po raz drugi Tani laser RGB - po raz drugi Tani laser RGB - po raz drugi

Zastosowałem dziwnego typu tranzystory, bo pochodzą z wylutu. Sprawdzą się tutaj dowolne tranzystory NPN i MOSFETy-N o podobnej mocy.

Poniżej zdjęcia przedstawiające laser ustawiony na kolor biały, świecący przez siatkę dyfrakcyjną. Siatka ta powoduje rozdzielenie pojedynczej wiązki lasera na wiele wiązek, dodatkowo rozdzielenie kolorów składowych.
    Tani laser RGB - po raz drugi Tani laser RGB - po raz drugi

Poniżej kilka zdjęć efektów, jakie uzyskałem przy pomocy opisywaneo lasera we współpracy ze skanerami galvo.
    Tani laser RGB - po raz drugi Tani laser RGB - po raz drugi Tani laser RGB - po raz drugi Tani laser RGB - po raz drugi

Do sterowania galvami użyłem programu Popelscan 3.1 oraz interfejsu do niego, którego schemat i zdjęcie poniżej:
    Tani laser RGB - po raz drugi Tani laser RGB - po raz drugi

Cały setup, czyli laser wraz z układem zasilania, galva ze wzmacniaczami i zasilaczem oraz interfejs Popelscan wygląda tak:

Kosztorys.
    Trudno mi dokładnie ocenić koszty, bo dużo elementów miałem z odzysku. To co mogę wycenić:
    - nagrywarka DVD - uszkodzona z allegro: ~15zł, ze śmietnika: 0zł
    - napęd HD DVD do Xboxa 360 - używany z allegro: ~100zł
    - moduły laserowe z których wziąłem kolimatory: 30zł
    - zielony wskaźnik laserowy 50mW - nowy prosto z Chin: 50zł z przesyłką
    - płytka uniwersalna pod driver diod laserowych - 5zł
    - klej introligatorski "magic" - 3zł
    To daje 203zł

Filtry dichro są z napędów więc wliczone w koszty. Tranzystory są z wylutu, rezystory to jakieś grosze. Obudowa jest ze stolarskich śmieci + dwa aluminiowe klocki + jeszcze jeden na podstawę optyki - nie wiem ile to może kosztować, na pewno można takie znaleźć w śmieciach. No i właściwie to już wszystko. Myślę że spokojnie można się zmieścić w 300zł. Jak na laser RGB to na prawdę jest niewiele, a efekty ... może szału nie ma, zwłaszcza jeśli chodzi o moc, ale działa, satysfakcja gwarantowana! :)

Aha, zapomniałem :P Mam jeszcze mały filmik, na którym nic nie widać :P Ale skoro już jest to wrzucam:

Cool? Ranking DIY
    About Author
    c4r0
    Level 36  
    http://c4r0.byethost9.com/ - Wysokie napięcie, Lasery, X-Ray i inne ciekawe projekty :)
    c4r0 wrote 4346 posts with rating 547, helped 155 times. Live in city Gdańsk. Been with us since 2006 year.
  • Suntrack
    KJ
    Level 31  
    Coś pięknego ! Zawsze chciałem taki mieć niestety na planach się skończyło :/ leżą mi lasery RGB i nie mam kiedy dokończyć. Mocą nie powala ale każde RGB w warunkach domowych robi piorunujące wrażenie :) Jak długo justowałeś optykę żeby mieć jedną wiązkę ? :D
  • Suntrack
    c4r0
    Level 36  
    KJ wrote:
    Jak długo justowałeś optykę żeby mieć jedną wiązkę ? :D
    Hmm, trudno powiedzieć. Spędziłem z godzinę nad tym najpierw ustawiając dichra tak żeby plamki się idealnie pokrywały na odległości około 2m. Ciężkie to jest bo musiałem po każdym dotknięciu które z daleka wyglądało OK podejść do ściany żeby się przekonać że jednak trochę rozjechane :P Po kilkunastu próbach się udało, wtedy przykleiłem szkiełka i sprawdziłem czy się nie rozjechało. Następnego dnia jak klej był już całkiem suchy poprawiłem drobne rozejścia już na większej odległości poprzez dotykanie soczewek od lasera czerwonego i niebieskiego - luz na gwintach wystarczył żeby przesuwać troszkę plamki :) Potem jak już ustawiłem położyłem trochę kleju na te gwinty, na którymś zdjęciu widać biały (bo jeszcze mokry) klej na gwintach soczewek. I potem poszło to na półkę przykryte kartką papieru. Teraz jakoś we wrześniu po trzech prawie miesiącach znowu się za to zabrałem i o dziwo plamki w siebie trafiały :D I tak jest do teraz.
    zabex
    Level 22  
    Jestem pod wielkim wrażeniem. Mimo iż brak niebieskiego lasera efekt tęczy, jako takiej jest powalający. I to wszystko za około 200-300pln.
    Zastanawiam się czy to jest tzw. wersja ostateczna. Mam nadzieję, że nie. ;) Super. Pozdrawiam.

Edit:

..aż mnie ciśnie aby poprosić autora projektu o wykonanie (dołączenie) audio control plus sekwencyjna zmiana trybów pracy. Wiem przesadzam, ale...

Pozdrawiam. Oby więcej takich projektów!!! Smile

Scaliłem.
    /Faces/
    BartekWB
    Level 27  
    Mam trochę pytanie poza tematem, ile kosztują i gdzie można zdobyć takie okulary ochronne do zabaw z laserami?
    markovip
    Level 34  
    Na pierwszym miejscu, chciałbym pogratulować udanego projektu. Widzę, że używałeś specjalistycznego sprzętu więc zapytam. Jaka jest łączna moc wiązki? Jak wygląda sprawa z chłodzeniem diod?
    300PLN to bardzo mało, w porównaniu z profesjonalnymi rzutnikami laserowymi wartymi kilka tys. Euro. Do porównania Link.

@BartekWB, zabex - sprawa z okularami ochronnymi przy laserach RGB wygląda kiepsko, bo każde okulary chronią tylko od wyznaczonej długości fali. Można założyć 2 lub 3 okulary na raz lub odpowiednie okulary do pracy z takimi laserami, ale to już na prawdę duży wydatek.
    c4r0
    Level 36  
    Cieszę się niezmiernie, że Wam się podoba :D

zabex wrote:
    Zastanawiam się czy to jest tzw. wersja ostateczna. Mam nadzieję, że nie. ;)
    W tym konkretnym przypadku raczej rozbudowy już nie planuję. Ale jak się znam to pewnie kiedyś zabiorę się za większy podobny laser, o ile fundusze i czas pozwolą :) Mógłbym jako niebieski zastosować laser argonowy, ale ten który mam świeci akurat na 488nm więc to jest w przeciwieństwie do 405nm już za dużo :P Poza tym, nie zamknę go przecież w takim małym sprytnym pudełeczku :P

zabex wrote:
    ...aż mnie ciśnie aby poprosić autora projektu o wykonanie (dołączenie) audio control plus sekwencyjna zmiana trybów pracy. Wiem przesadzam, ale...
    Nie wiem za bardzo o czym piszesz :P Chodzi o ten mikrofonik w małych laserach dyskotekowych? Jeśli tak, to tutaj można zrobić to lepiej bo przecież sterowanie jest z komputera. W programie można wrzucić mp-trójkę i zaprogramować przejścia między animacjami i efektami w odpowiednich momentach. Tylko nie wiem skąd brać animacje RGB. Jednokolorowych do popelscana trochę jest w internecie, ale RGB nie bardzo. Jeszcze mszę się zapoznać z programem HE-Laserscan, który o ile się zorientowałem oferuje o wiele lepsze możliwości od Popelscana, i współpracuje z tym samym interfejsem.

markovip wrote:
    Widzę, że używałeś specjalistycznego sprzętu więc zapytam. Jaka jest łączna moc wiązki? Jak wygląda sprawa z chłodzeniem diod?
    300PLN to bardzo mało, w porównaniu z profesjonalnymi rzutnikami laserowymi wartymi kilka tys. Euro.
    Nie wiem gdzie dopatrzyłeś się tego profesjonalnego sprzętu :) Maksymalne moce zastosowanych laserów to jakieś 150mW czerwieni, 80mW fioletu i 30mW zieleni. Jednak po pierwsze straty na filtrach są spore a po drugie moc dwóch z tych modułów jest mocno ograniczona ze względu na konieczność uzyskania odpowiednich proporcji. Całkowita moc będzie jakoś w granicach 50-80mW, później zmierzę ile jest dokładnie.

Diody jako że pracują na tak małej mocy nie grzeją się prawie wcale, spokojnie wystarczy rozproszenie ciepła zapewniane przez aluminiowy kolimator, no i do tego wszystko jest przyciśnięte do aluminiowego radiatora (o ile można to tak nazwać) poprzez podkładkę izolacyjną do tranzystorów. Więc z przegrzewaniem nie powinno być problemu.

Co do ceny, pamiętaj że mówię tutaj o samym module lasera. Skanery galvo, ich sterownik, przetworniki C/A to już inna sprawa. Na te dodatki, czyli galva ze wzmacniaczami i elektronikę do Popelscana, wydałem niecałe 400zł. Jednak trzeba pamiętać, że nie jest to sprzęt nowy tylko właściwie złom który udało się wskrzesić :)

markovip wrote:
    @BartekWB, zabex - sprawa z okularami ochronnymi przy laserach RGB wygląda kiepsko, bo każde okulary chronią tylko od wyznaczonej długości fali. Można założyć 2 lub 3 okulary na raz lub odpowiednie okulary do pracy z takimi laserami, ale to już na prawdę duży wydatek.
    Odpowiednich do RGB, które wycinałyby tylko te konkretne długości fali nie widziałem. A założenie trzech oddzielnych okularów na trzy pasma chyba jest równoważne z zamknięcie moczu :P Poza tym, przecież po to się patrzy żeby to widzieć. Jeśli okulary całkowicie zablokują dany kolor to nie będzie go widać i nic się nie da zrobić. A jeśli z kolei tylko osłabiają światło, to równie dobrze można chyba pracować na zmniejszonej mocy laserów. Tak mi się wydaje przynajmniej. A poza tym, okulary okularami, ale najważniejsze jest po prostu uważać, nawet jak ma się je na nosie.
    Frog_Qmak
    Level 25  
    rewelacja, jeden z najlepszych projektów, jakie widziałem na elektrodzie :D Dlaczego laserek z Chin? Czy dlatego, że razem z przesyłką wyszło taniej niż kupienie w naszym internecie?
    dezmontnikus
    Level 21  
    c4r0 skąd udało ci się wziąć lustra dichroniczne? Wydawało mi się ze któryś z modeli jakieś konsoli miał bardzo dobry blue-ray PS3 lub Xbox, kiedyś nawet chcieli kupić grupowo bo tylko na e-bay były :)
    c4r0
    Level 36  
    Tak, to był PHR-803T z napędu HD DVD od Xboxa360, ale ja tutaj zastosowałem diodę z DT0811 czyli tego słabszego od Xboxa. Lustra mam też z napędów, to które na rysunku jest po lewej jest zwierciadłem odbijającym wiązkę w stronę płyty w laserze od HD DVD. To po prawej jest z jakiejś nagrywarki DVD albo CD - już nie pamiętam bo od dawna je mam, ale na pewno z jakiegoś napędu do płyt.
    Anonymous
    Anonymous  
    c4r0
    Level 36  
    No tak, mnie też to drażni ale nie bez powodu jest jak jest. Już dawno bym zmontował coś takiego z innym laserem, ale wiem że zaraz bym to musiał rozmontować bo chciałbym podłączyć inny laser. Te galva męczyłem już z laserem zielonym 100mW, argonowym, oraz RGY (który też złożyłem z oddzielnych elementów, podpierając je papierkami na taborecie - filmik :P ). Dlatego odpada wpakowanie tego do jednej obudowy na stałe. Poza tym, jak bym tak zrobił to i tak już nigdy bym tego nie użył, najwyżej poszło by na sprzedaż. Czasem mnie korci żeby po prostu przykręcić te płytki i galva do jakiejś deski, żeby to był jeden "mebel" a nie kilka połączonych kablami ciągnącymi się jak flaki, jednak wtedy byłby problem z przechowywaniem (tak jak jest teraz wszystko mieści się w pudełku od butów ;) ). Jedynie mógłbym zrobić jakąś obudowę do zasilacza lasera tutaj przedstawionego, ale też musiałbym jakoś kręcić potencjometrami, które są w środku.
    l3sz3k
    Level 18  
    c4r0 wrote:

Kosztorys.

Witam,
    Czy możesz podpowiedzieć jak kupić taki laser ?
    Anonymous
    Anonymous  
    LaserKlos
    Level 14  
    No projekt naprawdę super :) Mam jakieś projekcje RGB jeśli chcesz ;)
    c4r0
    Level 36  
    c4r0 wrote:
    markovip wrote:
    Jaka jest łączna moc wiązki?
    Maksymalne moce zastosowanych laserów to jakieś 150mW czerwieni, 80mW fioletu i 30mW zieleni. Jednak po pierwsze straty na filtrach są spore a po drugie moc dwóch z tych modułów jest mocno ograniczona ze względu na konieczność uzyskania odpowiednich proporcji. Całkowita moc będzie jakoś w granicach 50-80mW, później zmierzę ile jest dokładnie.
    Właśnie zmierzyłem i wyszło jednak mniej. R 8mW (60mA), G 3mW (210mA), B 22mW(80mA). Po zsumowaniu wychodzi 33mW dla bieli, co o dziwo pomiar idealnie potwierdził. Ograniczeniem tutaj jest dioda 405nm, chociaż trochę zwaliłem sprawę bo mogłem podciągnąć ją do 30mW (to już max, mimo że sama dioda da więcej - straty na optyce) i wtedy pozostałe moce też proporcjonalnie podkręcić. No ale w dymie po ciemku człowiek nie myśli o mierzeniu prądów i mocy diod tylko o zrobieniu fajnych zdjęć :) Poniżej zdjęcia z pomiarów, kolejno R, G, B, W:
    Tani laser RGB - po raz drugiTani laser RGB - po raz drugiTani laser RGB - po raz drugiTani laser RGB - po raz drugi
    Jeśli ktoś posiada jakiekolwiek informacje na temat tego miernika mocy to proszę o kontakt! :)

l3sz3k wrote:
    c4r0 wrote:

Kosztorys.

Witam,
    Czy możesz podpowiedzieć jak kupić taki laser ?
    http://www.dealextreme.com/ ;)

pasque-flower wrote:
    Ja natomiast jestem zdania, że jeśli robić coś profesjonalnie to do końca. Wymiana laserów swoją drogą, zawsze można dobrać coś metodą prób i błędów i zamknąć projekt w konkretnej obudowie ( tekst typu po co bo pewnie już nic z tym nie zrobię można by powiedzieć to po co to składałeś) Mnie osobiście męczyło by to że mam jakiś nazwijmy to dosyć profesjonalny sprzęt w/w kolegi, który siedzi w kartoniku po butach.
    Gdybym postąpił zgodnie z Twoim tokiem myślenia to jak tylko dostałem te galva zrobił bym fajny projektor zielony 100mW (bo ten laser już wtedy miałem). Zamknął bym to wszystko w porządnej obudowie, z zasilaczem itp, byłaby zabawka którą w każdej chwili można wyciągnąć i włączyć. Fajna sprawa, zgadzam się w tej kwestii z Tobą w 100%. Ale po jakimś czasie wszedłem w posiadanie lasera argonowego, i oczywiście pierwsza myśl - galva. Włożyć go do tamtej obudowy nie da rady niestety, więc muszę wymontować galva. I potem nie wiadomo, robić nowy projektor z argonowcem, bo też super świeci, a starą obudowę schować do piwnicy? Czy składać z powrotem ten stary zielony projektor? Tak źle i tak nie dobrze. Ta sama sytuacja byłaby z laserem RGY i teraz z RGB. Gdybym miał konkretne plany eksploatacji takiego sprzętu, czy to samemu używając na imprezach czy sprzedać, to na pewno zrobiłbym to tak jak napisałeś. Ale w obecnej sytuacji, kiedy ciągle rzeźbię w tym sprzęcie, przerabiam i robię coś nowego (bo to mi sprawia frajdę, a właściwie tylko dla frajdy w tym grzebię), robienie co chwila obudów chyba nie ma sensu. Poza tym, najlepszy sprzęt do pokazów laserowych też nie jest jednym pudełkiem tylko dużym sprzętem złożonym z wielu modułów, które dobiera się wedle efektów jakie chce się uzyskać i składa wszystko do kupy już na miejscu pokazu :)

~LaserKlos
    No pewnie, że chcę :D

[edit]
    O, no proszę :D -> http://hackaday.com/2009/10/04/rgb-laser/
    c4r0
    Level 36  
    Dzięki :) Ale niestety, te pliki są do popelscana 4.2 który już nie obsługuje LPT, więc raczej nic mi po nich :P
    Vsad
    Level 19  
    Czy jest tu zastosowany jakiś mikro kontroler ?
    c4r0
    Level 36  
    Nie, żadnego mikrokontrolera :) Są dwa 8-bitowe przetworniki cyfrowo-analogowe podpięte bezpośrednio do portu LPT w komputerze, resztę załatwia program Popelscan.
    alek25
    Level 25  
    To teraz szybkie galva , separcja H i V i telewizor gotowy ??
    RedForce
    Level 24  
    Ciekawe jak szybkie musiałyby być galva przy choć 50 Hz odświeżania :) 5 tys cykli na sekundę i to precyzyjnie...

A całe urządzenie co najmniej robi mocne wrażenie.
    machacz102
    Level 15  
    C4R0 gratuluję kolejnego niezwykle udanego projektu. Muszę przyznać że już niejednokrotnie zdaża się tak, że najpierw o czymś pomyślę, potem znajduję to na Twojej stronie albo na elektrodzie... Czasem sam próbuję to wykonać.

Jak myślisz, można zastosować Twoje urządzenie jako projektor? Tzn. oglądanie filmów na ekranie? Czy LPT ma wystarczające możliwości w tym celu, czy może trzeba zastosować dodatkowy mikrokontroler podpinany do kompa przez USB? Czy wytrzyma mechanika? I jak ze sterownikami?

Nawiasem, nieźle by wyglądał film wyświetlony np. na chmurze... :D
    RedForce
    Level 24  
    Do wyświetlania na chmurze potrzebna byłaby większa moc - i to znacznie. O ile dość łatwo nam dostrzec "kropkę" lasera w chmurze , to w przypadku kiedy jego moc rozłoży się równomiernie na większy fragment, będzie on raczej niewidoczny.

No i z mechaniką problem - załóżmy 100X100 piseli obrazu, 50 Hz odświeżania - odchylanie poziome wykonuje pełen cykl co 200 mikrosekund - wibracie, potężne siły potrzebne do utrzymania tego w miejscu... raczej odpada.
    c4r0
    Level 36  
    Do budowy telewizora zastosowałbym jedno galvo do odchylania pionowego, czyli np. 25Hz bo to wystarczy, a do poziomego wirujący wielokąt ze zwierciadłami (jak w czytniku kodów paskowych). Tutaj nie potrzeba precyzyjnego pozycjonowania wystarczy jednostajne przemiatanie więc stosowanie galva nie jest potrzebne. Może nawet dwa takie bębny, jeden szybszy a drugi wolniejszy, i żadnego galva. Wtedy prędkość to żaden problem. Jest to do zrobienia, może kiedyś o tym pomyślę :) Ale największy problem jak zrobić sterowanie laserem, żeby dało się wyświetlać zwykłe filmiki a nie jakieś super przerobione dane wrzucane do procesora? Można by chyba wykorzystać elektronikę z monitora CRT i po prostu zrobić laserowy monitor :D Aha, no i jeszcze potrzebna jest analogowa modulacja laserów, a nie jak teraz typu on/off.
    WWektor
    Level 12  
    Wczoraj trochę kombinowałem i zrobiłem galvo z silnika 3 fazowego od CD. Muszę przyznać że jestem miło zaskoczony :) Schemat jest prymitywny, bo jedną fazę na stałe do +, a dwie pozostałe kluczowane przez mosfety N z małego avrka . Gdy jeden mosfet otwieramy to drugi musi być zamknięty. Zmiana czasów otwarcia jednego lub drugiego (tak jakby PWM) powoduje wychylanie wirnika w lewo lub w prawo :) Głowiłem się trochę jak zrobić prosty projektor do wyświetlania obrazów z kompa. Pomysł jest prosty ale jak to w naturze bywa, pewnie kłody pod nogi i to gęsto :/ Wg mnie należałoby wykorzystać Sygnały RGB ze złącza VGA do wysterowania "odpowiednich" źródeł prądowych dla każdej diody laserowej (w słowie odpowiednich podejrzewam, że kryje się trochę problemów) a sygnały synchronizacji H i V wykorzystać do sterowania jednym galvem przez jakiegoś avrka który powinien sobie z tym poradzić. Dla osi x zastosować wirujące lustro. Co wy na to? Jeśli nie będzie jakiś konkretnych argumentów przeciw to spróbuje takie coś wykonać na razie dla jednego koloru, bo posiadam ładny wskaźnik z diody od DVD, jeśli wyjdzie kupie reszte potrzebnych diod.
    c4r0
    Level 36  
    WWektor wrote:
    Zmiana czasów otwarcia jednego lub drugiego (tak jakby PWM) powoduje wychylanie wirnika w lewo lub w prawo :)
    Takie PWM żeby trzymało sztywno pozycję bez widocznych na projekcji drgań musi być BARDZO szybkie. Im mniejsza masa rotora galva i indukcyjność uzwojenia (a na jak najmniejszych nam zależy, bo im mniejsze tym galvo szybsze) tym większa musi być częstotliwość PWM. Nie wiem czy to dobry pomysł.

Jednak z tego co napisałeś chcesz robić projektor pracujący jak telewozor czy monitor, więc wyświetlający obraz rastrowy (a nie wektorowy jak to ma zazwyczaj miejsce w projektorach laserowych). Wtedy układ skanujący ma zupełnie inne i jednocześnie łatwiejsze zadanie niż normalnie. Musi tylko z odpowiednimi częstotliwościami liniowo przemiatać obraz w osi X z większą częstotliwością a w osi Y z mniejszą. Osobiście jak już wcześniej chyba było pisane użył bym raczej bębnów ze zwierciadłami a nie galv pozycjonowanych tak jak to zwykle jest robione. No i nie jestem pewien czy AVR-ki nie będą za wolne do ogarnięcia sygnału VGA.
    c4r0
    Level 36  
    Jeden z filtrów jakie użyłem pochodzi właśnie z takiego modułu, drugi nie. Ale koledzy zza granicy używają w roli tego drugiego dichra jednego z cube beamsplitterów, i twierdzą że dobrze to działa. Zobacz tu: http://www.rog8811.com/pocketwhite.htm Ten gość pisze też, że to dichro które tam stosuje (to samo co ja w moim laserze) przepuszcza zieleń, ale u mnie coś nie do końca ...