logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uruchomić auto z pilota z dodatkowym kanałem i czujnikiem luzu?

karol16v 12 Mar 2009 20:01 24084 11
REKLAMA
  • #1 6273201
    karol16v
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    witam
    zainnteresowało mnie odpalanie auta z pilota. Mam przy pilocie dodatkowy kanał na otwieranie bagaznika ale go nie podłaczałem bo mam wszytsko pod jeden włącznik i tan własnie kanał chcialbym wykorzystac do odpalania silnika z pilota, próbował juz z ktos tego?? dodam ze mam manualna skrzynie wiec jak by ktos znal równiez sposób na wykonanie jakiegos czujnika luzu to tez bylo by przydatne.
  • REKLAMA
  • #2 6273293
    Karol966
    Poziom 31  
    Ocena: 645
    Nie jest to zbyt bezpieczne, co jak samochód został by komuś pożyczony...? Dla dodatkowego bezpieczeństwa należało by mię porządny hamulec ręczny i badać również jego użycie. Co do czujnika luzu - można zrobić to za pomocą kontaktronów, aczkolwiek jeżeli będzie to prowizoryczne to może sie kiedyś wydarzyć coś niemiłego.
    PS. Słyszałem kilka razy o takich bajerach np jeden pan miał w audi, na parkingu, gdzie akurat było kilka ładnych pań podszedł do samochodu trzymając pilota w kieszeni pogłaskał samochód i powiedział by odpalił a on mu odpalił:D Panie były zdumione :D
  • #3 6273857
    karol16v
    Poziom 11  
    Karol966 napisał:
    Nie jest to zbyt bezpieczne, co jak samochód został by komuś pożyczony...? Dla dodatkowego bezpieczeństwa należało by mię porządny hamulec ręczny i badać również jego użycie. Co do czujnika luzu - można zrobić to za pomocą kontaktronów, aczkolwiek jeżeli będzie to prowizoryczne to może sie kiedyś wydarzyć coś niemiłego.
    PS. Słyszałem kilka razy o takich bajerach np jeden pan miał w audi, na parkingu, gdzie akurat było kilka ładnych pań podszedł do samochodu trzymając pilota w kieszeni pogłaskał samochód i powiedział by odpalił a on mu odpalił:D Panie były zdumione :D

kurcze siedzialem chyba z godz i wymyslilem uklad skladal by sie z trzech przekazników i byłby z pelni automatyczny jeden impuls zalacza przekaznik od zaplony ten z kolei załacza przekaznik od rozrusznika a przekaznik od rozrusznika masa sterowany jest z lampki od ladowania wiec jak silnik odpala to rozrusznik sie wyłacza. kolejny przekaznik podaje prad na przekaznik rozrusznika i bylby sterowany kontrolka z recznego wiec nie dalo by sie odpalic bez zaciagnietego hamulca. ale jest jedna wada w razie jak auto bedzie na biegu z zaciagnietym recznym to rozrusznik bedzie trzymal dopuki sie cos nie spali wiec koniecznie wymagany czujnik luzu:)

pomysl z kontaktronem naprawde dobry:) ale jak bys to widzial dokladnie??
  • REKLAMA
  • #4 6274742
    gabik001
    Poziom 37  
    Ocena: 418
    A jakbys gotowy modul do tego wykorzystal Modul ma opcje sprzezenia z istniejacym alarmem. Masz wolny kanal to mozna pokombinowac. Modul zajmie sie wszystkim : wylaczy rozrusznik , sam wylaczy silnik po np. 10 minutach , przy probie kradzierzy pracujacego auta po nacisnieciu na hamulec lub sprzeglo wylaczy silnik i inne bajery... Dodatkowo mozna zamontowac wspomniany czujnik luzu w mechanizmie zmiany biegow.
    W kazdym razie w biegowkach to troche niebezpieczne. Znam przypadek kiedy samochod uderzyl w inny samochow w ktorym siedzial kierowca tego pierwszego (kluczyki w kieszeni a ten naprawial cos w samochodzie stojacym przed autem ze zdalnym zapalaniem)... Ot takii dziwny przypadek...
  • #5 6276877
    janotg
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    moj znajomy miał dokladnie takie cos w swoim golfie mk II ... warto to zrobic bo to naprawde fajny bajer, wszyscy sie dziwili jak to mozliwe, ale sprawa sie skomplikowała jak oddał auto do mechanika... nie umieli go odpalic :P a co do tego przypadku to powiem ze ten znajomy miał to tak zrobione ze jak był wbity bieg to nawet jak przypadkowo nacisnał to rozruch nie zadziałał... dopiero na luzie i na zaciagnietym recznym ... wiec w sumie bezpiecznie ..pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 6277212
    Karol966
    Poziom 31  
    Ocena: 645
    Czujnik luzu można zrobić np zakładając kontaktron(y) na dźwigni zmiany biegów a w położeniach odpowiadającym poszczególnym biegom założyć magnesy (jakieś małe neodymki) wówczas kontaktrony rozwarte = luz, dla kilku kontaktronów bezawaryjność tego układu była by wyższa.
    Można też założyć magnesy wokół dźwigni a kontaktrony założyć w pozycjach poszczególnych biegów
  • #7 6280822
    Marian B
    Poziom 38  
    Ocena: 1161
    Odpalanie auta z pilota, uważam, że to zbędny bajer i fanaberia, ale przycisk "start-stop" to już nie. Jest to bardzo pożyteczne urządzenie
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1213211.html
    A przy okazji, taki przycisk można bardzo łatwo przystosować do takich (niebezpiecznych) fanaberii.
  • #8 6281446
    karol16v
    Poziom 11  
    Ogólnie to juz wszytsko wymysliłem:) co prawda przydał by sie jeszce jakis układ aby rozrusznik przestał krecic w razie np. awari ładowania ale narazie liczy sie uklad;p co do modułów na allegro to jest sama sztuka i lipa. alarm za 150zł z mozliwoscia odpalania oferuje po prostu odpalanie bez zadnego oczujnikowania ani na biegi ani na reczny, wiec wole zrobic sam. najpierw zamontuje automatyczny włacznik swiatel zeby bylo widac ze auto chodzi w razie przypadkowego właczenia zeby nie chodzil az sie skonczy paliwo:)
  • #9 6282481
    Marian B
    Poziom 38  
    Ocena: 1161
    Przy takim "odpalaniu" konieczny jest też automatyczny wyłącznik rozrusznika:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic555846.html
    Wskażnik włączonego biegu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic586433.html
    Wykorzystując ten wskażnik, przez odpowiednie dołączenie jeszcze kilku diodek można spowodować że silnik można uruchomić tylko na luzie.
  • REKLAMA
  • #10 6301150
    karol16v
    Poziom 11  
    Marian B napisał:
    Przy takim "odpalaniu" konieczny jest też automatyczny wyłącznik rozrusznika:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic555846.html
    Wskażnik włączonego biegu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic586433.html
    Wykorzystując ten wskażnik, przez odpowiednie dołączenie jeszcze kilku diodek można spowodować że silnik można uruchomić tylko na luzie.

hehe ogladałem rózne Twoje posty i jestem pod wrazeniem:) w weekend bede próbował zrobic wyłacznik rozrusznika, pozniej sie zajme czujnkiem biegów i odpalaniem z przysisku:) a dopiero na koniec dozuce to odpalanie z pilota:) oczywiscie jesli mi wyjdzie wszystko co opisałes:)
  • #11 6301614
    Pawel735
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    W moim poprzednim samochodzie mialem odpalanie z pilota i zawsze bede to chwalil. Zima odpalalem sobie samochod i wsiadalem juz do cieplego i odmarznietego. Akurat jestem zwolennikiem automatycznych skrzyn biegow wiec nie ma problemu z "przypadkowym" odpaleniem. Osobiscie mialem to na gotowym ukladzie ktory zakupilem w USA, ale widze ze na all.... jest tez tego sporo.
  • #12 6301717
    gabik001
    Poziom 37  
    Ocena: 418
    Marian B napisał:
    Odpalanie auta z pilota, uważam, że to zbędny bajer i fanaberia, ale przycisk "start-stop" to już nie. Jest to bardzo pożyteczne urządzenie
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1213211.html
    A przy okazji, taki przycisk można bardzo łatwo przystosować do takich (niebezpiecznych) fanaberii.

A ja uwazam to jako pozyteczny dodatek ale tylko w automatach. Mozna sobie autko podgrzac zima i schlodzic latem. Mam cos takiego i jest to komfort , np. bardzo zimno - odpalam , silnik sie troche zagrzeje zanim zejde do samochodu - moge wsiasc i od razu ruszyc (wiemy czym grozi nagle ruszenie zimnym pojazdem szczegolnie przy niskich temperaturach - pomijam samochody garazowane).
    Przysk start-stop mialem w kaszlu (uklad na przerzutniku RS i kilka przekaznikow) jak zalozylem mu rozrusznik palony z kluczyka zamiast dzwigni (stacyjki nie chcialem ruszac). No i szwagierka przejechala mi po butach jak zapytala "co to jest?" 8-O -> dokladnie takie oczy mialem...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy uruchamiania samochodu z pilota wykorzystując dodatkowy kanał oraz czujnik luzu w manualnej skrzyni biegów. Proponowane rozwiązania obejmują układ z trzema przekaźnikami sterującymi zapłonem i rozrusznikiem, z zabezpieczeniem za pomocą czujnika hamulca ręcznego oraz czujnika luzu, który można wykonać z kontaktronów i magnesów neodymowych zamontowanych na dźwigni zmiany biegów. Wskazane jest zastosowanie automatycznego wyłącznika rozrusznika, który odetnie zasilanie po uruchomieniu silnika, aby zapobiec uszkodzeniom. Alternatywnie można wykorzystać gotowe moduły do zdalnego uruchamiania, które integrują się z alarmem i posiadają funkcje bezpieczeństwa, takie jak automatyczne wyłączanie silnika po określonym czasie oraz blokadę uruchomienia bez zaciągniętego hamulca ręcznego. Wskazano również na ryzyko niebezpiecznych sytuacji przy nieprawidłowym zabezpieczeniu, zwłaszcza w manualnych skrzyniach biegów. Przykłady z życia pokazują, że systemy te są wygodne, szczególnie w zimie, ale wymagają starannego wykonania i odpowiednich zabezpieczeń. Dodatkowo poruszono temat przycisku start-stop jako alternatywę dla pilota.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA