logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Budowa przyczepki sam - potrzebne rysunki, schematy itp.

pio102201 14 Sty 2010 17:17 778063 952
Najlepsze odpowiedzi

Jak zrobić prostą oś do samoróbki przyczepki i czy do zawieszenia wystarczą same resory, czy trzeba też amortyzatory?

Najprościej zbudować przyczepkę na kompletnej osi z małego dostawczaka albo busa, najlepiej wziąć ją ze szrotu razem z resorami, wieszakami i kołami; jako dawcy padły m.in. Ducato, Boxer, Master, Trafic czy Combo [#10304489][#10322062] Jeśli trafisz na belkę z osobówki, też da się ją wykorzystać, ale wtedy trzeba dobrać mocne sprężyny, nowe amortyzatory i odboje gumowe [#10322062] Same resory mogą wystarczyć w lekkiej przyczepce, choć na pusto będzie bardziej podskakiwać; amortyzatory nie są absolutnie konieczne, ale przy dłuższej i ciężej ładowanej przyczepie, szczególnie powyżej ok. DMC 1000 kg, są mocno wskazane [#632256][#7751293] Jeśli chcesz robić oś samemu z piast i rury, to jest to możliwe, ale wymaga dużo więcej roboty przy mocowaniu resorów i pilnowaniu geometrii, więc na start lepsza jest gotowa kompletna oś [#10313901][#10304489]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #541 14573221
    przyczepaSAM
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    W tym roku wykonałem dość ciekawą przyczepę 1,4x2,2m, kiprowaną, na której można przewieźć np. motocykle (jako platforma), na upartego nawet Fiata 126p lub Mini Morrisa, a po zamontowaniu burt - nawet 1T piasku czy ziemi. Przy zdjętych burtach można spokojnie przewieźć 4m rury (przy dosunięciu ich do zaczepu wystają raptem 60cm z tyłu). Oś na resorach, porządnych felgach i oponach typu C. Bardzo stabilna i bardzo uniwersalna. Szybki demontaż burt - zawiasy z przetykiem.
    Daję jej "w kość" od lutego i jestem bardzo zadowolony.
    Po szczegóły zapraszam dakmen78(małpa)wp.pl

Budowa przyczepki sam - potrzebne rysunki, schematy itp. Budowa przyczepki sam - potrzebne rysunki, schematy itp. Budowa przyczepki sam - potrzebne rysunki, schematy itp.
  • #542 14573896
    mietek440
    Poziom 19  
    Ocena: 195
    Profil ramy nie za mały? Na oko koło 40, chociaż zamknięty? Czym zasilany jest siłownik?
  • #543 14575558
    przyczepaSAM
    Poziom 10  
    Profil zamknięty, to oczywiste. Przekrój i konstrukcja ramy tak dobrana że i 1,5T wytrzyma. W każdym razie nie przekraczam 1T.
  • #544 14575579
    bearq
    Poziom 39  
    Ocena: 1598
    Dobrana za pomocą czego? Przeprowadzałeś jakieś obliczenia?
  • #545 14576353
    mietek440
    Poziom 19  
    Jeżeli nie tajemnica jaki to profil?
    Czym napędzany jest siłownik?
  • #546 14584769
    przyczepaSAM
    Poziom 10  
    Siłownik olejowy, profil 6x4.
    Nie nie robiłem obliczeń. Przyczepa to przecież prosta konstrukcja. I stosunkowo niedługa jest ta przyczepa. Wystarczy trochę doświadczenia ze stalowymi profilami, można też sobie rozrysować siły od ramy o długości 2,2 działające na resor o rozpiętości 1,25m.
    W każdym razie konstrukcja przeszła testy pomyślnie. Po wielu przewozach obciążenia 1T, na które ją robiłem, burty dało się tak samo łatwo zdjąć z zawiasów (dość ciasno pasowanych) jak i na początku założyć. Czyli rama nie straciła geometrii ani na mm.
  • #547 14634188
    zygiscott
    Poziom 1  
    Witam
    Przymierzam się do wykonania przyczepki pod motocykl
    Nie chce jednak wykonywać przyczepki z osią znajdująca się w środkowej części, jak ma to miejsce najczęściej a chcę umieścić oś w tylnej części.

Na przyczepce przewozić będę jeden motocykl typu WSK ewentualnie motorower typu Komar
    Posiadam oś sztywną z resorami od samochodu Syrena

Jakie powinny być wg Was przekroje profili aby to wszystko wytrzymało

Poniżej kilka zdjęć przyczepki która będzie dla mnie wzorem
    Załączniki:
    • Budowa przyczepki sam - potrzebne rysunki, schematy itp. Vintage_Trailer_002.JPG (69.28 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Budowa przyczepki sam - potrzebne rysunki, schematy itp. Vintage_Trailer_024.JPG (95.78 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Budowa przyczepki sam - potrzebne rysunki, schematy itp. Vintage_Trailer_014.JPG (69.38 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #548 14690898
    dodek10
    Poziom 16  
    Ocena: 67
    Oś z syreny to kawal kloca - (za ciężka) lepiej już daż belke tylna z jakiegoś FWD (fiaty sa dobre) i mają zespolone belki z sprezyną - mniej elementow do zamontowania , lepsze resorowanie i masa. A co do profila - mysle ze profik kwadratowy 40x40 + kratownica z cienszych w zupelnosci wystarczy na taka wieske która wazy tyle co nic.
  • #549 14695732
    hrehorovitz
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam

Rozważam czy kupić zarejestrowaną przyczepkę SAM z mniej więcej takim rysunkiem technicznym

żeby móc ją potem zmodyfikować w następujący sposób

Czy wymaga to nowego dopuszczenia jednostkowego czy wystarczy dotychczasowa rejestracja? Zachowane jest DCM i masa przyczepki. Zmienione wymiary i przeznaczenie.

Z góry dziękuje,
    Greg
  • #550 14704762
    semmac
    Poziom 12  
    Ocena: 30
    Mam przyczepkę SAM, odkupioną w zeszłym roku.
    Muszę wymienić zwieszenie (bodajże z renault 19) na jakieś piórowe. Poradzono mi tylną ośkę z VW Caddy.
    Jak już znajdę czas żeby się za to zabrać to będę chciał(musiał) dokonać również dwóch innych zmian. Poszerzyć powierzchnię załadunkową z 1,1m do przynajmniej 1,25m (tak by europaleta weszła bez problemu.
    Ponieważ przyczepka się podniesie, nie chcąc jeździć z ładunkami pochylonymi w stronę samochodu, trzeb będzie przebudować końcówkę dyszla. Prawdopodobnie kształt litery „Z”.

Czy tych dwóch rzeczy mogę dokonać we własnym zakresie? W dokumentacji chyba nigdzie nie ma dokładnych wymiarów i kształtu przyczepy.

Z góry dziękuję za pomoc
  • #551 14721509
    jps74
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    To zależy od roku wykonania i rejestracji przyczepki. Im pojazd starszy tym mniej papierologi było potrzebne. W ostatnim czasie do SKP należało dostarczyć zdjęcia przyczepki i rysunek techniczny z parametrami: długość, szerokość, rodzaj materiału z jakiego jest wykonana konstrukcja.

Mam nadzieję że pomogłem
    Pozdrawiam
  • #552 14726758
    przyczepaSAM
    Poziom 10  
    semmac napisał:
    Mam przyczepkę SAM, odkupioną w zeszłym roku.
    Muszę wymienić zwieszenie (bodajże z renault 19) na jakieś piórowe. Poradzono mi tylną ośkę z VW Caddy.
    Jak już znajdę czas żeby się za to zabrać to będę chciał(musiał) dokonać również dwóch innych zmian. Poszerzyć powierzchnię załadunkową z 1,1m do przynajmniej 1,25m (tak by europaleta weszła bez problemu.
    Ponieważ przyczepka się podniesie, nie chcąc jeździć z ładunkami pochylonymi w stronę samochodu, trzeb będzie przebudować końcówkę dyszla. Prawdopodobnie kształt litery „Z”.

Czy tych dwóch rzeczy mogę dokonać we własnym zakresie? W dokumentacji chyba nigdzie nie ma dokładnych wymiarów i kształtu przyczepy.

Z góry dziękuję za pomoc

Najlepiej by było wykonać nową solidną ramę konkretnie pod te akurat resory (jeśli masz zamiar wozić tylko lekkie ładunki) lub pod inne resory, porządniejsze. Ramę trzeba tak wykonać (wraz z dyszlem) aby wysokość zaczepu była na wysokości kuli haka, ewentualnie wyżej max 2-3cm. I wtedy przyczepa będzie poziomo. Robienie dyszla w kształcie Z to nie jest dobry pomysł.
  • #553 14746825
    semmac
    Poziom 12  
    przyczepaSAM napisał:

Najlepiej by było wykonać nową solidną ramę konkretnie pod te akurat resory (jeśli masz zamiar wozić tylko lekkie ładunki) lub pod inne resory, porządniejsze. Ramę trzeba tak wykonać (wraz z dyszlem) aby wysokość zaczepu była na wysokości kuli haka, ewentualnie wyżej max 2-3cm. I wtedy przyczepa będzie poziomo. Robienie dyszla w kształcie Z to nie jest dobry pomysł.

Niestety brak czasu i środków, a jednocześnie konieczność (przez następny rok) ciągłego użytkowania przyczepki zmusza mnie do wykorzystania obecnej ramy i pokombinowania z przyłączeniem jej do zawieszenia caddy.
    Co do dyszla: na chwile obecną przyczepka po podpięciu do auta tył ma znacznie niżej niż przód(na muldach szoruję po ziemi). Jak będzie tak jak teraz lub odwrotnie to będzie ok, byle było wyżej.
    W ostateczności zamiast łamanego dyszla odetnę ten aktualny (pozioma litera Y) i pod przyczepka dospawam jakieś dystanse.

Zna ktoś rozstawy piór w caddy?
  • #554 14756546
    semmac
    Poziom 12  
    Zawieszenie już mam. Teraz tylko wyremontować i pokombinować z mocowaniami.
    Kilka pytań:
    1. Rozstaw jest trochę węższy niż przyczepka. Czy od strony formalnej będzie problem, że koła będą nie po bokach ale pod przyczepką?
    2. Chciałbym dołożyć jakieś pióra do resorów. Pytanie jakie (podobno z poloneza, poloneza truck-a są dobre) i ile by nie przedobrzyć? Jak dam za dużo to zawieszenie będzie chyba twarde?
    3. Jak dołożyć nowe pióra? Na przykład uciąć uszy tych z poloneza i dać jako następne pióro po najdłuższym z caddy, czy może dać krótkie?
    4. Uchwyty do mocowania powinny zawierać śruby wytrzymałościowe 12,9 czy jakieś klasę niższe ale bardziej elastyczne?

Wiem, że z powodu zmiany przepisów temat raczej obumiera, ale liczę na pomoc.

Dodano po 1 [godziny] 48 [minuty]:

jps74 napisał:
    To zależy od roku wykonania i rejestracji przyczepki. Im pojazd starszy tym mniej papierologi było potrzebne. W ostatnim czasie do SKP należało dostarczyć zdjęcia przyczepki i rysunek techniczny z parametrami: długość, szerokość, rodzaj materiału z jakiego jest wykonana konstrukcja.

Mam nadzieję że pomogłem
    Pozdrawiam

Jak dobrze kojarzę to chyba 2011. Będę musiał zapytać poprzedniego właściciela w jako sposób to rejestrował.
    Ale jeśli SKP ma np: zdjęcia to raczej wątpię by w przypadku kontroli dokumentów na drodze policjant by się przyczepił do wyglądu przyczepki, nie mówiąc już o jakiejś wspólnej bazie danych z SKP gdzie mógłby sobie obejrzeć zdjęcia.
  • #555 14767464
    jps74
    Poziom 12  
    Kolego, pytałeœ [quote="semmac"]…Czy tych dwóch rzeczy mogę dokonać we własnym zakresie? W dokumentacji chyba nigdzie nie ma dokładnych wymiarów i kształtu przyczepy[quote="semmac"]
    Odpowiedziałem, że zależy od roku wykonania i rejestracji (przede wszystkim od roku rejestracji ) teraz odpisujesz …[quote="semmac"]raczej wštpisz….[quote="semmac"]
    Może masz rację, że nikt tego sprawdzał nie będzie, ale jeżeli przyczepka jest z 2011 to na 100% osoba która jš rejestrowała musiała do SKP dostarczyć zdjęcia przyczepki (nie pamiętam, ale chyba 4szt z każdej strony) i dokładne wymiary ramy przyczepki – długoœć, szerokoœć rodzaj materiału wykorzystanego do budowy.
    Więc jeżeli pytałeœ dostarczam odpowiedzi jeżeli znam.

[quote="semmac"]Zawieszenie już mam. Teraz tylko wyremontować i pokombinować z mocowaniami.
    Kilka pytań:
    1. Rozstaw jest trochę węższy niż przyczepka. Czy od strony formalnej będzie problem, że koła będš nie po bokach ale pod przyczepkš?
    Ja robišc swojš przyczepkę również miałem za wšski rozstaw kół. Przecięło oœ rozszerzyłem i gotowe. Może nie wyglšda to efektownie, ale również nie tragicznie. Chowajšc koła pod spód musisz się liczyć z tym, że będziesz miał wysoko podłogę jak również przy większym załadunku mogš docierać koła do podłogi.

2. Chciałbym dołożyć jakieœ pióra do resorów. Pytanie jakie (podobno z poloneza, poloneza truck-a sš dobre) i ile by nie przedobrzyć? Jak dam za dużo to zawieszenie będzie chyba twarde?
    Nie bardzo wiem jak ta oœ od Caddy wyglšda, ale myœlę że proœciej i łatwiej będzie całe resory dać od Trucka (mocniejsze)

3. Jak dołożyć nowe pióra? Na przykład ucišć uszy tych z poloneza i dać jako następne pióro po najdłuższym z caddy, czy może dać krótkie?
    4. Uchwyty do mocowania powinny zawiera㠜ruby wytrzymałoœciowe 12,9 czy jakieœ klasę niższe ale bardziej elastyczne?

Co do œrub. Moim zdaniem œruby muszš być wytrzymałe na œcinanie najbardziej mniej na rozcišganie lub skręcanie.
  • #556 14768065
    mietek440
    Poziom 19  
    Swoją jako nowo zbudowaną rejestrowałem w 2012 r . Musiałem dostarczyć szkic przyczepy wraz z wymiarami zewnętrznymi , zdjęciami
  • #557 14769088
    semmac
    Poziom 12  
    jps74 napisał:

Ja robišc swojš przyczepkę również miałem za wšski rozstaw kół. Przecięło oœ rozszerzyłem i gotowe. Może nie wyglšda to efektownie, ale również nie tragicznie. Chowajšc koła pod spód musisz się liczyć z tym, że będziesz miał wysoko podłogę jak również przy większym załadunku mogš docierać koła do podłogi.

.

Na chłopski rozum to przecięcie ośki i wstawienie kawałka stali to chyba kiepski pomysł.
    Po pierwsze to po zespawaniu może nie wyjść prosto, a po drugie taka wstawka może mieć gorszą wytrzymałość niż reszta ośki.
    Czy mógłbyś się pochwalić jak dokładnie to wstawiałeś?

Może jakieś zdjęcia?
  • #558 14771921
    jps74
    Poziom 12  
    [/quote]
    Na chłopski rozum to przecięcie ośki i wstawienie kawałka stali to chyba kiepski pomysł.
    Po pierwsze to po zespawaniu może nie wyjść prosto, a po drugie taka wstawka może mieć gorszą wytrzymałość niż reszta ośki.
    Czy mógłbyś się pochwalić jak dokładnie to wstawiałeś?

Może jakieś zdjęcia?[/quote]

Przeciętą oś włożyłem w kątownik, sprawdziłem poziomicą czy oś dolega równo, skręciłem zaciskami i spawanie...
    Co do wytrzymałości. W aucie z przodu masz osadzone koła wyłącznie na piaście i wahaczach, a do tego jest jeszcze napęd i wytrzymuje - to po pierwsze, po drugie oś również jest spawana z rury, profila do piasty.
    W przyczepce największe siły idą tam gdzie osadzony jest resor na osi. Moją wiozłem tonę i nic się z osią nie działo. Jedynie resory kucnęły.

ps. z załączaniem zdjęć mam zawsze problem, ale może się uda
    Załączniki:
    • Budowa przyczepki sam - potrzebne rysunki, schematy itp. P6040099.JPG (4.06 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #559 14773273
    mietek440
    Poziom 19  
    Chłopie te spawy ci pękną . Poczytaj sobie o wytrzymałości połączeń spawanych . Włożyłeś w profil obsmarkałeś do okoła i uważasz jest to solidne połączenie ?
  • #560 14774362
    semmac
    Poziom 12  
    mietek440 napisał:
    Chłopie te spawy ci pękną . Poczytaj sobie o wytrzymałości połączeń spawanych . Włożyłeś w profil obsmarkałeś do okoła i uważasz jest to solidne połączenie ?

Możesz mieć rację, ale na zdjęciu nie widać tego dokładnie.

A co gdybym przeciął, sfazował porządnie końcówki i porządnie przetopił?
    Ogólnie spawy są raczej wytrzymalsze od sąsiadującego kawałka stali. Jeśli oczywiście są dobrze zrobione.
  • #561 14774583
    jps74
    Poziom 12  
    mietek440 napisał:

Kolego myślę, że nie chciałbyś przenieść tego ładunku co ta przyczepka już przewiozła :D na tym jak to stwierdziłeś "obsmarkanym" spawie

Pozdrawiam
  • #562 14774639
    mietek440
    Poziom 19  
    Wszystko jest do czasu .
  • #563 14774655
    jps74
    Poziom 12  
    A co gdybym przeciął, sfazował porządnie końcówki i porządnie przetopił?
    Ogólnie spawy są raczej wytrzymalsze od sąsiadującego kawałka stali. Jeśli oczywiście są dobrze zrobione.[/quote]

Jestem pewien, że takie coś wytrzyma! Jeżeli masz obawy to zamiast tak jak u mnie kawałka łącznika daj łącznik od piasty do piasty - bez spawania wytrzyma :D
    Oczywiście najlepiej było gdyby łącznik miał średnicę wewnętrzną najbardziej zbliżoną do średnicy zewnętrznej osi
    Kiedyś widziałem już nie pamiętam przy czym to było, ale chyba również jakaś przyczepka fabryczna z regulacją szerokości rozstawu kół na jakiś sworzniach.

Dodano po 2 [minuty]:

mietek440 napisał:
    Wszystko jest do czasu .

Naturalnie i auto się psuje i fabryczna przyczepka popęka. z tym absolutnie się zgadzam.
  • #564 14774705
    mietek440
    Poziom 19  
    Miałem na myśli sposób wydłużenia osi . Wg mnie przy większych obciążeniach dość szybko pęknie , koła rozjadą się a skrzynia przyczepy spocznie na drodze . Inna sprawa czy oryginalne zawieszenie można modyfikować . Jeżeli dobrze pamiętam nie wolno - nie przejdzie rejestracji . Ale tego pewien nie jestem . Osobiście wolałbym zastosować jako oś rurę grubościenną , do tego czopy i piasty i masz gotową oś dowolnej długości . Do tego na koniec bałwanki 6 T . Jeżeli uprzesz się przy swoim rozwiązaniu proponowałbym bym zlecić tokarzowi wykonanie tulei grubościennej - ścianka 6-8 mm dopasowanej do średnicy osi , 2/3 długości osi .
  • #565 14778296
    jps74
    Poziom 12  
    mietek440 napisał:
    Miałem na myśli sposób wydłużenia osi . Wg mnie przy większych obciążeniach dość szybko pęknie , koła rozjadą się a skrzynia przyczepy spocznie na drodze . Inna sprawa czy oryginalne zawieszenie można modyfikować . Jeżeli dobrze pamiętam nie wolno - nie przejdzie rejestracji . Ale tego pewien nie jestem . Osobiście wolałbym zastosować jako oś rurę grubościenną , do tego czopy i piasty i masz gotową oś dowolnej długości . Do tego na koniec bałwanki 6 T . Jeżeli uprzesz się przy swoim rozwiązaniu proponowałbym bym zlecić tokarzowi wykonanie tulei grubościennej - ścianka 6-8 mm dopasowanej do średnicy osi , 2/3 długości osi .

Odpowiem tobie Kolego w taki sposób.
    Przyczepka użytkowana jest już od dwóch lat i zapewniam Cię, że nie wożę nią piór-żaden spaw nie pościł i jest zarejestrowana. A! Jeszcze sprostowanie do wcześniejszego postu, otóż łącznik nie jest z jakiegoś tam profila i "obsmarkany" Łącznik jest zrobiony z mocnego ceownika który został zamocowany z dwóch stron.
    i stanowi jedno. Częściowo również Kolego podzieliłeś (nieświadomie) moje zdanie do łącznika...
    Otóż piszesz "...zastosować jako oś rurę grubościenną , do tego czopy i piasty i masz gotową oś dowolnej długości" Czopy nie są zbyt długie i już nie jedna osoba na nie założyła rurę, profil zamknięty i zrobiła oś. I również takowe osie dają radę, choć czop kończy się w okolicach mocowania resora czyli w miejscu gdzie działają największe siły.

Natomiast to o czym Ty piszesz naturalnie że również "zda egzamin" i bardziej estetycznie by wyglądało. Niestety trzeba zapłacić tokarzowi za pracę i jeszcze zwiększ się znacznie MW przyczepki.
  • #566 14779744
    mietek440
    Poziom 19  
    Na fotce wygląda jak profil cienkościenny .
  • #567 14784187
    Kusko13gp
    Poziom 15  
    Ocena: 55
    Jak wygląda rejestracja przyczepki sam w tym momencie? Coś mi się obiło o uszy że uprościli te zabiegi i się da ??

Potwierdzi to ktoś? czy tylko bajkę usłyszałem.
  • #568 14785633
    fred77
    Poziom 12  
    Ocena: 23
    Nic nie zostało uproszczone.
    Prawdę mówiąc to dalej nie jest to skomplikowane ale o wiele bardziej kosztowne.

Wygląda to mniej więcej tak.
    Budujesz przyczepę.
    Przyczepa musi być zbudowana zgodnie z obowiązującymi przepisami czyli muszą być zachowane parametry związane z jej prawidłowym oświetleniem, rozmieszczeniem tego oświetlenia, jeżeli tylna część przyczepy jest wyżej niż 0,5m od gruntu to musi być zamocowana belka ochronna, obowiązkowo muszą być oczywiście błotniki wraz z chalapczami.
    Przyczepa nie może mieć wystających jakiś ostrych elementów (jakieś pręty, mocno odstające uchwyty albo haki czy zaczepy)

Zaczep, urządzenie najazdowe (jeżeli ktoś montuje), oś, elementy hamulca (jeżeli są), felgi, opony muszą mieć fabrycznie nacechowane odpowiednie informacje o obciążeniach jakie mogą przenosić oraz oznaczenia homologacyjne.
    Wszystkie zastosowane światła na kloszach muszą mieć również znaki homologacyjne.
    Oprócz tych znaków trzeba zdobyć od producenta wersję papierową homologacji na zaczep, urządzenie najazdowe, oświetlenie, elementy hamulca.

Jednym słowem nie mogą to być użyte elementy przypadkowe czyli oś z jakiegoś samochodu, podobnie z felgami czy oponami. Przykładowo opony muszą mieć indeks "C".

Gdy mamy przyczepę gotową to wybieramy się na badanie homologacyjne.
    Ustawodawca wyznaczył w Polsce 5 miejsc gdzie takie badanie można przeprowadzić.
    Można przyczepę zawieźć samemu na takie badanie lub umówić się i osoby przeprowadzające badanie przyjeżdżają do klienta.
    Badanie takie kosztuje od około 2500zł do nawet 6000zł. Zależy od instytutu przeprowadzającego to badanie.

Gdy przyczepa przejdzie badanie pozytywnie to dostaje się homologację jednostkową.

Wówczas składa się wniosek do dyrektora transportowego dozoru technicznego.
    Za wniosek trzeba zapłacić 800zł.
    Do wniosku dołącza się m. in. zaświadczenie o pozytywnym przejściu badania homologacyjnego.

Gdy wniosek zostanie pozytywnie rozpatrzony to uzyskuje się jednostkowe dopuszczenie do ruchu i z tymi wszystkimi dokumentami udajemy się do wydziału komunikacji i rejestrujemy przyczepę.

Tu można poczytać trochę o tym
    http://www.pimot.eu/dopuszczenie-jednostkowe
  • #569 14803424
    semmac
    Poziom 12  
    fred77 napisał:
    Nic nie zostało uproszczone.
    Prawdę mówiąc to dalej nie jest to skomplikowane ale o wiele bardziej kosztowne.

Słyszałem o rejestracji samoróbek (motocykli o samochodów) w Czechach i chyba w Słowacji. Podobno tam łatwiej to zrobić. Może z przyczepkami jest podobnie?
    Ktoś zna temat?
  • #570 14823133
    silvo44
    Poziom 11  
    Ocena: 17
    @semmac - czyli chciałbyś zarejestrować przyczepkę w Czechach i potem ja przywieźć tu? Też ciekawy pomysł. Bo jak narazie u nas od pewnego czasu nie da się zarejestrować przyczepki typu "SAM". Jedyny sposób opisał kolega fred, ale to chyba zbyt kosztowne. Za 2000 można już kupić normalną przyczepkę lekką..

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat budowy przyczepki typu "SAM", w tym kwestie dotyczące osi, konstrukcji ramy, materiałów oraz rejestracji. Uczestnicy wymieniają doświadczenia związane z używaniem różnych typów osi, takich jak oś skrętna oraz resorowa, a także omawiają zalety i wady poszczególnych rozwiązań. Wskazują na znaczenie odpowiedniego umiejscowienia osi w stosunku do środka ciężkości przyczepy oraz na konieczność stosowania solidnych materiałów, aby zapewnić bezpieczeństwo i trwałość konstrukcji. Poruszono również kwestie rejestracji przyczep, w tym zmiany przepisów dotyczących homologacji, które weszły w życie po 22 czerwca 2013 roku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA