logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Co zabieracie ze sobą na serwis / fuchę

djandriu 03 Paź 2010 23:19 4321 29
  • #1 8581101
    djandriu
    Poziom 27  
    Ocena: 170
    Witam kolegów , może pochwalimy się tutaj co zabieramy z podręcznych narzędzi na fuchę bądź serwis ??

Ja zacznę :) Wymieniać nie będę bo za dużo tego :)

Co zabieracie ze sobą na serwis / fuchę Co zabieracie ze sobą na serwis / fuchę Co zabieracie ze sobą na serwis / fuchę Co zabieracie ze sobą na serwis / fuchę Co zabieracie ze sobą na serwis / fuchę

Do tego pen-drive i płytę z windowsem WinDT 09 bo innego nie uznaje i szybszego nie znam ;)
    A jak jest u was ?? Element na końcu piątego zdjęcia poważnie zawsze tam jest :D
  • #2 8581386
    gabik001
    Poziom 37  
    Ocena: 418
    Umiejętności plus jakiś uniwersalny śrubokręt ( z trzema , czterema końcówkami) , miernik , lutownicę i pare różnych nietypowych narzędzi (torx , obcinaczki , pencetę czy szpikulce dentystyczne no i odsysacz). To tylko w ramach super awaryjnych wyjazdów. W innych przypadkach (wymiana jakichś trudno dostępnych części czy nietypowa usterka) zabieram sprzęt do siebie.
  • #3 8581402
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1697
    djandriu napisał:
    Do tego pen-drive i płytę z windowsem WinDT 09 bo innego nie uznaje i szybszego nie znam ;)

Ja bym się do tego nie przyznawał...
  • #4 8581420
    djandriu
    Poziom 27  
    Właśnie .... penceta .... Co kilka dni coś zamawiam a o tym zawsze zapomnę :/
  • #5 8581519
    romoo
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 1377
    Nom to wszystko + komplet kluczy nasadowych / bitów + lutownica.
  • #6 8581578
    elektro94
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    Ja zawsze biorę sprzęt do swojego warsztatu.
  • #7 8582767
    barteqqq
    Poziom 21  
    Ocena: 99
    izolacja :D i prawdziwemu fachowcowi tylko to powinno wystarczyć :D
  • #8 8583327
    Admin316
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Po co ci ucięta jednorazowa wtyczka? Czy to może tester bezpieczników?
  • #9 8583433
    djandriu
    Poziom 27  
    Admin316 napisał:
    Po co ci ucięta jednorazowa wtyczka? Czy to może tester bezpieczników?

Pomyliłeś się koleżko :)
    Ta wtyczka wygląda tak:
  • #10 8584303
    elektryku5
    Poziom 39  
    Ocena: 1050
    Do napraw AGD biorę:
    -Zaciskacz do konektorów
    -Różne śrubokręty
    -Klucze nasadowe
    -Śrubokręt z neonówką
    -Miernik za 12 zł (na taki mnie stać :D)

Do napraw RTV biorę:
    -Lutownicę i osprzęt
    -Śrubokręty
    -Śrubokręt z neonówką
    -Miernik za 12zł i oczywiście nieśmiertelny Lavo 3
    -Zaciskacz do konektorów
  • #11 8584904
    gabik001
    Poziom 37  
    barteqqq napisał:

Ja ostatnio znalazlem w plynie...
  • #12 8585220
    kolokat
    Poziom 26  
    Ocena: 30
    Ogólnie:

Zestaw śrubokrętów + torx, śrubki(bo zawsze większości brakuje), kilka płyt z softem i WIEDZĘ :D

Nagłe, sieciowe:

Testery(z przydzwaniarką włącznie), konektory, skrętka, zaciskarki, netbook i inne duperele...
  • #13 8586026
    jonas
    Poziom 19  
    Ocena: 21

Wkrętaki, miernik, płaskie klucze, opaski, kostki, izolacja, koszulki termokurczliwe, kawałki kabli, końcówki różnego rodzaju oraz zaciskarka, a w "bagażu podręcznym" na pasku wkrętak mały, duży, obcinaczki dobrej jakości, neonówka, latarka i pisak do oznaczania przewodów, czyli to czego używa się najczęściej.
  • #14 8587354
    barteqqq
    Poziom 21  
    gabik001 napisał:
    barteqqq napisał:

Ja ostatnio znalazlem w plynie...

Hmmm izolacja w płynie - to może być ciekawe rozwiązanie :D I o ile łatwiejsze w użyciu
  • #15 8588585
    gabik001
    Poziom 37  
    W sieciach sklepów Radioshack znalazłem. Cena ok. $7 za buteleczke jakieś 4 fl oz (118ml). Smarujesz połączenie i gotowe...
  • #16 8590131
    barteqqq
    Poziom 21  
    ciekawe jak długo wiąże, a tak nawiasem mówiąc niedawno znalazłem bardzo fajny klej do mocowania kołków rozporowych - już nie trzeba się martwić że nie ma się odpowiedniego wiertła , można wywiercić większą dziurę , smarujesz kołek klejem i do dziury - czas wiązania ok 5 - 10 min - siła trzymania niesamowita. W pracy robiliśmy test wytrzymałości - kołek 8, dziura 12 ( w suficie, beton B 25 :D ), obkleiliśmy kołek i do dziury, o ok 7 min wkręciliśmy haczyk w kołek i zawiązaliśmy sznur, kołek się trzyma, no to dowiązaliśmy 3 kg młotek - kołek wciąż trzyma , no to dodaliśmy jeszcze 15 kg worek gipsu - kołek nadal trzyma no to któryś z chłopaków podciągnął nie na tym sznurze - ku zdziwieniu coś nie wytrzymało i młotek i gips i kolega zamotany w sznur znaleźli się na ziemi, po wstępnych oględzinach z ziemi stwierdzone zostało że niewytrzymał haczyk - wyprostował się :D Po wejściu na drabinę i głębszych oględzinach stwierdzone zostało że klej jeszcze nie wysechł :D:D:D nałożyliśmy jeszcze trochę kleju na inny kołek ale nie został on umieszczony w ścianie, na drugi dzień z kleju zrobiła się " stal " - był on tak twardy że nawet młotem udarowym i ostrym przecinakiem nie dało rady go rozkruszyć :D
  • #17 8590147
    djandriu
    Poziom 27  
    barteqqq napisał:
    ciekawe jak długo wiąże, a tak nawiasem mówiąc niedawno znalazłem bardzo fajny klej do mocowania kołków rozporowych - już nie trzeba się martwić że nie ma się odpowiedniego wiertła , można wywiercić większą dziurę , smarujesz kołek klejem i do dziury - czas wiązania ok 5 - 10 min - siła trzymania niesamowita. W pracy robiliśmy test wytrzymałości - kołek 8, dziura 12 ( w suficie, beton B 25 :D ), obkleiliśmy kołek i do dziury, o ok 7 min wkręciliśmy haczyk w kołek i zawiązaliśmy sznur, kołek się trzyma, no to dowiązaliśmy 3 kg młotek - kołek wciąż trzyma , no to dodaliśmy jeszcze 15 kg worek gipsu - kołek nadal trzyma no to któryś z chłopaków podciągnął nie na tym sznurze - ku zdziwieniu coś nie wytrzymało i młotek i gips i kolega zamotany w sznur znaleźli się na ziemi, po wstępnych oględzinach z ziemi stwierdzone zostało że niewytrzymał haczyk - wyprostował się :D Po wejściu na drabinę i głębszych oględzinach stwierdzone zostało że klej jeszcze nie wysechł :D:D:D nałożyliśmy jeszcze trochę kleju na inny kołek ale nie został on umieszczony w ścianie, na drugi dzień z kleju zrobiła się " stal " - był on tak twardy że nawet młotem udarowym i ostrym przecinakiem nie dało rady go rozkruszyć :D

Co to jest za klej ??
  • #18 8590455
    puszak
    Poziom 28  
    Ocena: 114
    Klej szkolny.
  • #19 8590595
    barteqqq
    Poziom 21  
    nie pamiętam nazwy ale jest w takich samych opakowaniach co silokon i do jej użycia potrzebny jest " pistolet ", jutro w robocie zobacze dokładnie co to jest, ale jak by o ścisłość chodziło to idziesz do sklepu budowlanego i prosisz o klej do montarzu kołków rosporowych, wiem że jest tego kilka rodzajów. .
  • #20 8590672
    robokop
    Ocena: 6357
    Hilti ma to w ofercie - kilka rodzajów żywic jedno/dwuskładnikowych do montażu kołków praktycznie w każdym materiale z różną klasą wytrzymałości.
    http://www.hilti.pl/data/techlib/docs/presentations/anchors/Kotwy_glebokie_wklejanie.pdf
    Robią kleje np. do wklejania kotw w cegłę - próba wyrwania takiej kotwy powoduje albo urwanie jej samej, albo wyrwanie z cegłą. http://www.hilti.pl/holpl/page/module/product/prca_catnavigation.jsf?lang=pl&nodeId=-59480
  • #21 8590909
    puszek1111
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    A ja biorę to (samochód z boku).

Dodano po 5 [minuty]:

• #22 9030431
    arek5arek
    Poziom 1  
    Ja biorę zazwyczaj trochę kabla, parę śrubokrętów(oczywiście musi być krzyżak), neonówkę biorę, taśmę izolacyjną, kostki i najważniejsze to bardzo dobrze naostrzony nóż, idealnie dopasowany do rękojeści.PP

Pozdrawiam wszystkich.
  • #23 9034958
    malpek
    Poziom 18  
    Ocena: 36
    Tylko wam pozazdrościc. Mnie jak kierownik wysyła na serwis to zabieram wszystko co wpadnie mi przed wyjazdem w ręce:). Od lutownicy i miernika poprzez kable, rózną drobnice elektroniczna i elektryczna do laptopa i wielu narzedzi. I byłbym zapomniał do tego 20 parę ramek rusztowania, podesty i drabina. Całośc jest ciężko upcha do T4.
  • #24 9034998
    Rezystorr
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Przeważnie zabieram to co widać na foto.
    A wykorzystuje to w momentach jak gość przychodzi dać sprzęt na gwarancje.

W 97% udaje się przegonić, a z tych 3% kończy się rozwalonym sprzętem.
  • #25 9039852
    softkom
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Zestaw wkrętaków, imbusy, miernik UT-58C, czasami V640, koszulki termokurczliwe, lutownice transformatorową i gazową (Aries), zaciskarkę do konektorów, konektory :P, ściągacz do izolacji, próbnik, kombinezon roboczy, zaciskarkę do RJxx, trochę części elektronicznych.

Do prac "skomplikowanych" (na miejscu, u mnie):
    ZPFM-2C/D,PFL-31, Generator funkcyjny, oscyloskop KR-7010, płytkę stykową, zasilacz labo.

Można by długo wymieniać, ale to takie główne "zabawki"
  • #26 9215955
    grazka.b
    Poziom 2  
    Dobrze wyposażoną skrzynkę m.in. :

oczywiście zależy co to za "fucha"

- zestaw wkrętaków
    - klucze nasadowe
    - lutownice
    - zestaw śrubeczek

no i co najważniejsze dla mnie przynajmniej, laptopa, w ciszy sie nie umiem skupić :)
  • #27 9216081
    _Marian_
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Kanapki, herbatę w termosie.
  • #28 9216135
    bush878
    Poziom 14  
    Ocena: 15

-netbook
    -jakieś śrubokręty
    -software ( głównie na pendrive)
    -zasilacz z włącznikiem napięcia
    -przelotke molex-sata
    -skrętka cross
  • #29 9220539
    żarówka rtęciowa
    Poziom 38  
    Ocena: 390
    Witam

Zabieram ze sobą:

rower Jubilat 2,
    miernik uniwersalny,
    zestaw narzędzi.
  • #30 9225705
    Futrzaczek

Ocena: 520
    Parę śrubokrętów, izolację, ucinaczki i miernik. Reszta w zależności od potrzeb. Ładowane do plecaczka o nieskończonej pojemności. Jak trzeba, to i V640 wraz z pudłem lamp się zabiera.
    Mina klienta, kiedy podjeżdżam na czarnym motorze, przyodziany na czarno i przemawiam zachrypniętym basem - bezcenna, zwłaszcza wśród starszych mieszkańców wsi. Prawie każdy "bystro" i głośno zauważa, że utykam.
    Konto firmowe:
    F-TECH Michał Kurzela
    Zacisze 20B, Serock, 05-140 | Strona WWW: https://elektronika.top/

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji na temat narzędzi zabieranych na serwis i fuchy, uczestnicy dzielą się swoimi zestawami narzędziowymi. Wymieniają różnorodne narzędzia, takie jak śrubokręty (w tym torx), mierniki, lutownice, klucze nasadowe, zaciskacze do konektorów oraz różne akcesoria, jak taśmy izolacyjne i koszulki termokurczliwe. Wiele osób podkreśla znaczenie posiadania uniwersalnych narzędzi oraz wiedzy technicznej. Pojawiają się również sugestie dotyczące użycia nowoczesnych materiałów, takich jak kleje do montażu kołków rozporowych. Uczestnicy podkreślają, że ich zestawy narzędziowe są dostosowane do specyfiki wykonywanych zadań, a także do wymagań klientów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA