Witam. Inspiracją do zrobienia tego generatora było uszkodzone gniazdko słuchawkowe laptopa którego używałem do generowania sygnałów audio. Konstrukcja musiała powstać bardzo szybko, dlatego zdecydowałem się na najprostsze rozwiązanie, zamówiłem płytki do generatora na XR2206, miernik częstotliwości, generator szumu. (avt2495,1571,2269)
W oczekiwaniu na przesyłkę zaprojektowałem płytkę sterowania do generatora i obudowę.
Przyciski miałem ze starszych konstrukcji wzmacniaczy, postanowiłem, że posłużą do zmiany zakresów. Zmiana koloru wskazuje wybrany zakres częstotliwości. Elektroniczny isostat według schematu z forum elektrody :https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1262798.html Klawisze z pilota do Unimora . Panel czołowy narysowany w Corelu, wydrukowany i zalaminowany, Płytka zaprojektowana w DipTrace.
Części do kitów miałem, nie ma o czym pisać. Generator szumu ze względu na cenę (29 zł)kupiłem cały. Na początku miał być szum z TBA120, ale szumiał cokolwiek cicho, mało różowo, bardziej biało, oraz były słyszalne zmiany amplitudy (pewnie ze starości). Amplituda prostokąta została zmniejszona do 0.7 V. Schemat całości nigdy nie powstał, to zlepek różnych bloków, połączonych w procesie rysowania płytki. Oczywiście, jeśli kogoś coś zainspiruje w tym projekcie, wszystko udostępniam.
Koszty.
Płytki i kit w sumie 64 zł, gałeczki po 1 zł, obudowa 6 zł, XR 16 zł, wyświetlacze, scalaki, drobnica w sumie jakieś 30 zł gdybym musiał kupować. Obudowa 7 zł, mini isostaty po 2 zł, trafa sieciowe po 7 zł, przełącznik wyboru kształtu przebiegu 7 zł, pewnie uzbiera się około 150 zł. Trudno dokładnie wyliczyć bo wszystko miałem.
Jeszcze raz podkreślam, że gotowe płytki tylko ze względu na brak czasu. Zaprojektowanie sensownej płytki dla wszystkich funkcji jakie chciałem mieć z dwu i półletnim synkiem na kolanach (wtajemniczeni wiedzą o co chodzi ), to co najmniej kilka dni.
Generatorek czeka jeszcze na jakieś nóżki na przód obudowy. Pozdrawiam tata.
Fajne? Ranking DIY