logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Timer o długich czasach do samochodu i nie tylko !

uaz 21 Lut 2003 22:19 12693 10
  • To mój projekt timera który w czasie czuwania nie pobiera żadnego prądu, można w nim osiągnąć bardzo długie czasy działania. Jego typowe zastosowania to sterowanie podgrzewaniem lusterek samochodowych, podtrzymanie pracy wycieraczek ze spryskiwaczem i wiele innych.

Uruchomionego timera nie można wcześniej wyłączyć (chyba że odciąć zasilanie), oraz nie można wydłużyć czasu działania.
    Załączniki:
    • Timer by UAZ.pdf (63.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    uaz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Specjalizuje się w: cnc
    uaz napisał 938 postów o ocenie 47, pomógł 12 razy. Mieszka w mieście okolice Częstochowy. Jest z nami od 2002 roku.
  • #2 109334
    zysiu
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Cos mi sie wydaje, ze wystapil blad na schemacie!!! Generator na NE555 nie ma prawa pracowac, bo brakuje jednego kondensatora. Powinien byc wlaczony miedzy wyprowadzenia 2,6 a masa. Blednie zostaly tez oznaczone pojemnosci, mF chyba oznacza uF (mikro).
  • #3 109336
    zysiu
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    to nie tu mialo to byc, sorrki!!! tylko przy testerze UTP
  • #4 4292701
    rdt
    Poziom 25  
    Ocena: 39
    Witam
    układ i tak nie bedzie dzialał - autorowi wkradł sie mały błąd - 4060 nie ma bowiem zasilania pin 16 wisi w powietrzu
    a poza tym to jak na mój gust jest ok - układ prosty, pomysłowy i bardzo przydatny -
    Nawiasem mówiąc próbowałem konfiguracji kondensatora ładowanego przez rezystor - po osiągnięciu 0,7 V na kondensatorze otwierał sie tranzystor - dalej prosty inwerter, na bc546 który był w szeregu z cewką przekaźnika
    Przy krótkich czasach było OK, natomiast przy długich do bani - prawie zerowa powtarzalność
    (kondensator rozładowywany za każdym pomiarem czasu)
  • #5 4341954
    mariuz
    Poziom 31  
    Ocena: 109
    Archeolog ;)
    Nie wisi... Jak wciśniesz przycisk, to załączasz przekażnik (styk idzie w lewo), i i przez niego jest zasilany U1
  • #6 4343170
    rdt
    Poziom 25  
    Ocena: 39
    mylisz sie - wisi - popatrz idzie tak - plus baterii węzeł - ruchomy styk przekaźnika - lewy styk przekaźnika switch - węzeł
    absolutnie nigdzie indziej nie jest podłączony - wobec powyższego układ scalony jest niezasilany bo brakuje mu plusa
    na mój gust brakuje połączenia pomiędzy + 0,01 uF i plusem zasilania -

hmm co do archeologii - kojarzyłem ze był post o takim timerze -na datę nie spojrzałem a akurat niedawno stanąłem przed problemem podgrzewanych lusterek w B5 - vw spitolił sprawę
  • #7 4416491
    krzysztofh
    Poziom 29  
    Ocena: 938
    Wg mnie schnelltot ma rację, ale ja mam inny problem.
    Chciałbym wykorzystać podany wyżej układ jako urządzenie wyłączające żelazko pozostawione bez opieki.
    Wyobrażam to sobie tak:
    Czujka PIR (alarmowa) obserwuje deskę do pracowania i jeżeli po czasie np. 10 min nie zostanie pobudzona układ odłączy zasilanie żelazka i zasilanie układu też aby po pierwsze nie pobierał prądu ale ważniejsze aby nie mógł się samoczynnie włączyć.
    Tu styk NC/NO byłby wykorzystany do resetowania układu na końcówkę 12.
    Moje wątpliwości są związane z tym, że chciałbym styk SW i styki przekaźnika wpiąć bezpośrednio do sieci aby po naciśnięciu tego styku układ i czujka PIR były zasilane z sieci poprzez zasilacz 12V połączony na stałe z układem.
    Czy taki układ nie będzie powodował złej pracy układu - chodzi o stabilizację napięcia zasilania w momencie włączenia sieci?
    Druga sprawa, to chciałbym wykonać zasilacz bez trafo ale nie mam schematu (taki jak np. w zasilaczach od nowych komórek.
    Może ktoś pomoże. A może macie lepszy pomysł na to żelazko?
    Ostatnio rano przed wyjściem do pracy zorientowałem się że żelazko pracowało całą noc, ale na szczęście nic się nie stało.
  • #8 4417237
    mariuz
    Poziom 31  
    Przejściówkę a'la wyłącznik czasowy taki jak w sklepach (używany do imitacji domowników).
    Tylko schemat działania jak w tej od Uaz'a. Wciskasz przycisk, przez 15 minut przekaźnik ze schematu podtrzymuje większy przekaźnik dla żelazka i świeci jakąś diodą albo żarówką. Ewentualnie można by pomyśleć nad akustyczną sygnalizacją wyłączenia żelazka ;)

:arrow: rdt
    Po załączeniu przekaźnik ma styki równolegle z przyciskiem. Przyjrzyj się dobrze :)
  • #9 4417771
    krzysztofh
    Poziom 29  
    Nie widziałem tej przejściówki do imitacji obecności. Musze sie rozejrzeć.
    Temat z drugim PK przerobiłem, ale nie zmienia to faktu, że skądś trzeba pobierac te 12V. Ja chciałbym aby zasilacz włączał się po wciskaniu przycisku, a wyłaczał poprzez rozłączenie układu czasowego.
    Zaczynam prasowanie (właściwie częściej żona), wkładam wtyczkę żelazka do gniazda przy desce do prasowania, wciskam przycisk i prasuję. W tym czasie układ jest blokowany np. PIRem jak juz pisałem.
    Po wyjściu z pomieszczenia i przypadkowym zapomnieniu o wyłączeniu żelazka, układ nie resetowany stykiem na 12 końcówke układu wyłączy zasilanie gniazda i wyłączy sam siebie. To mój cel. Przecież może tak bytc że nie będzie się używało żelazka 2 dni i po co miałby się grzać zasilacz. Z kolei włączanie przejściówki na jakiś programowalny czas nie jest wygodne bo czasem prasuje sie 15 min, a czasem 2 godziny.
    Czy ta przejściówka, o której piszesz to programowalny zegar do gniazda?

Dodano po 4 [minuty]:

Jeżeli możesz to napisz jaśniej. Sorry ale troche nie kumam Twojej koncepcji.
    Sygnalizacja akustyczna nie będzie do końca dobra, bo można np. zakończyć prasowanie i zapomniwszy go wyłączyć, wyść z domu.
  • #10 4417885
    mariuz
    Poziom 31  
    To sie nazywa wyłącznik czasowy :D
    Taki pierścień ma wokół gniazdka i wybierasz w trybie 24-godzinnym kiedy ma przepuszczać prąd a kiedy nie. Mi chodziło o to, że tego typu obudowę zastosować.
  • #11 4417965
    krzysztofh
    Poziom 29  
    Z obudowa to sobie poradzę, nawet gdybym miał wywalić z niej zegar programowaly taki na 20-30zł.
    Ale dalej pozostaje temat z mojego ostatniego postu - zasilanie i wyłączanie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy projektu timera o bardzo długich czasach działania, który w stanie czuwania nie pobiera prądu. Układ ma zastosowanie m.in. do sterowania podgrzewaniem lusterek samochodowych oraz podtrzymania pracy wycieraczek ze spryskiwaczem. Timer po uruchomieniu nie może być wyłączony ani czas działania wydłużony bez odcięcia zasilania. Wskazano błędy w schemacie, takie jak brak kondensatora w generatorze NE555 oraz brak zasilania na pinie 16 układu 4060, co uniemożliwia jego pracę. Dyskutowano o sposobach zasilania i stabilizacji napięcia, zwłaszcza w kontekście zastosowania timera do automatycznego wyłączania żelazka po określonym czasie bez ruchu wykrytym przez czujnik PIR. Poruszono też temat wyłączników czasowych i programowalnych zegarów do gniazdek, które mogą służyć jako obudowa lub wzór działania. Wskazano na problemy z powtarzalnością działania przy długich czasach oraz konieczność odpowiedniego połączenia elementów zasilania i sterowania przekaźnikami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA