logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Różnice między głośnikiem estradowym a domowym - zastosowanie i funkcje

ziomek11 01 Sty 2005 21:45 12635 19
REKLAMA
  • #1 1102653
    ziomek11
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Sory za te pytanie ale niewiem: Czym się różni głośnik estradowy od zwykłego i czy można go używać w domu?
  • REKLAMA
  • #2 1102669
    djbolo
    Poziom 31  
    Ocena: 32
    Głównie mocą, typem zawieszeń, sprawnoscią, mozna uzywac w domu, ale w wiekszosci przypadkow okazuje sie to troche absurdalne, ze wzgledu na jakosc dzwieku (troche nizsza niz w Hi-Fi, ale za to SPL wyzszy) oraz gabaryty...
  • REKLAMA
  • #3 1103505
    Kwaczor

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 42
    Dodatkowo głośniki estradowe są chronione przez swoje zawieszenie przed uderzeniem cewki w uklad magnetyczny. Prędzej zawieszenie się wyprostuje niż będzie uderzenie. Poza tym cewka jest krótka, co raczej daje wysokie SPL a uniemożliwia niskie zejscie. Stąd a estradzie do basu znacznie większe średnice głośników.
    Konto firmowe:
    MEDIVOICE Michał Kaczmarek
    Ogrodowa 14, Leszno, 64-100 | Tel.: 609XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.mvoice.pl
  • #4 1103822
    djbolo
    Poziom 31  
    Ocena: 32
    Wysokie SPL oraz czesto brak niskiego basu spowodowane jest glownie wysoka rezonansowa.
  • #5 1103891
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    Ocena: 77
    Panowie he, he jest jeszcze jeden parametr - cena!
  • #6 1103982
    micho a
    Poziom 35  
    Ocena: 138
    właśnie paweł ko przy pomniał bardzo ważńe

jak już koledzy powiedzieli wolisz głósno i nie przeszkadza ci brak niskiego basu to czemu nie estradowe 95db trzymają jak nie wyżęj w zasadzie w domu już dobra 30 cm ma porządny bas a na estradzie żeby połaczyć bas z przyzwoitym spl stosuje sie albo 15'' z wydłużonym skokiem albo 18'' i większe

ogółnie większośc estradowych ma duż magnes gdzieś pisało że 3kg na 100wat w przypadku zwykłęgo kobaltowego magnesu aluminiowy kosz i zawieszenie tzw sztywne czyli impregnowany papier albo tkanina tworzący jakby ząbki zabezpiecza ono przed waleniem cewki o dno magnesu i wszkodzeniem mechanicznym głósnika
    głóśnik estradowy musi być ponadto bardzo wytrzymał na przecążenia choć teoretycznie na estradzie stosuje sie mase eliminatorów sprzęzen limirerów kompresorów to zawsze jest niebezpieczeństwo że coś padnie

np tonsil gds30/30 w dobrej obudowie wytrzymuje 60 wat mimo znamionowej 30
  • #7 1107375
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 387
    Ja tam nie widze zadnej roznicy miedzy glosnikiem estradowym a domowym. Oba maja cewki oba maja magnesy oba maja membrany i oba maja wyprowadzenia z oznaczeniami plus i minus.
    Wiec roznic za bardzo nie widac ale dosc dobrze slychac :)
  • REKLAMA
  • #8 1109992
    djwojtas
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    no moze ty róznicy nie widzisz ale glosnik estradowy zagra duzo glosniej niz zwykly, glosnik estradowy ma mniejszy skok membrany,
    Zdanie rozpoczynamy z wielkiej litery kończymy kropką. Proszę poprawić post. [Pablo]
  • #9 1110907
    _eddie_
    Poziom 33  
    Ocena: 107
    I jeszcze jedna uwaga : glosnik estradowy zagra w domu , ale domowy ( zwykly radiowy ) na estradzie niebardzo. :P

;);) Pozdrawiam
  • #10 1110958
    marpiasek
    Poziom 27  
    Ocena: 41
    Właśnie głownie sprawnością Głośnik np:JBL,Godmens o mocy 100W w pomieszczeniu o objętości 100m3 da poziom "hałasu" tyle co 1000W compacta czy innych domowych lub samochodowych kolumn. Głośniki estradowe mają moc podaną w watach RMS a "wynalazki" w pik-pik
    pozdrawiam Marek
  • #11 7095438
    taco7889
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    A ja mam takie pytanie...czy mając kolumny ekstradowe (a do nich oczywiście wzmacniacz) to czy jest możliwość podłączenia pod wzmacniacz np komputera (AUX) ? albo odtwarzacza CD ?? Bo z tego co mi mówiono to da się tylko podłączyć instrumenty...gra tylko nażywo...czyli to kłamstwo ? Bo jak patrzę na zdjęcia wzmacniaczy do takich kolumn ekstradowych to nie widzę żadnych wyjść z tyłu tego wzmacniacza pod CD/AUX/. Proszę o odpowiedź
  • #12 7095724
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1713
    ESTRADOWE!
    Można podłączyć i komputer i odtwarzacz. Trzeba tylko użyć odpowiednich przewodów podłączonych do właściwych wejść.

Pozdrawiam.
  • #13 7096892
    SzokalML
    Poziom 36  
    Ocena: 98
    W niektórych wzmacniaczach są wejścia na chinche (RCA). Do podłączenia CD wystarczy więc w takim wypadku złącze Chinch-Chinch.

W przypadku gdy podłączałbyś komputer, masz w nim wyjście na mały jack. Potrzebujesz więć kabla chinch-mały jack.

Jeśli we wzmacniaczu estradowym są wejścia na duże jacki, i jest to wzmacniacz stereo, potrzebujesz dwóch kabli na duże jacki, oraz redukcji (przejściówki która z jednej strony będzie miała gniazda do wpięcia dwóch dużych jacków, a z drugiej strony
    małego jacka, którego podepniesz do komputera.

Faktem jest jednak, że komputer podłączony pod wzmacniacz estradowy nie wysteruje go w pełni (karta muzyczna ma na to za słaby sygnał), tak więc należy podpinać tego typu urządzenia (CD, Komputer) przez mikser estradowy.

90% mikserów na rynku posiada wejścia na chinche, co rozwiązuje problem - patrz pierwsza część mojej wypowiedzi.

Cytat:
    Bo z tego co mi mówiono to da się tylko podłączyć instrumenty...gra tylko nażywo...czyli to kłamstwo ?

Być może chodziło o wzmacniacze instrumentalne (gitarowe, basowe). Jednak do nich też można podłączyć oczywiście komputer, ale nie radziłbym z paru powodów:

- najczęściej są mono (a z komputera idzie sygnał stereo)
    - mają ograniczone pasmo więc odsłuch muzyki będzie marny.

Przykładowo muzyka puszczona przez piec do gitary basowej będzie charakteryzować się brakiem średnich tonów, i wysokich (jeśli piec nie posiada tzw. "gwizdka").
    Natomiast muzyka podłączona do pieca gitarowego będzie charakteryzować się brakiem basu i wysokich tonów, natomiast średnie tony będą bardzo krzykliwe i nieprzyjemne, być może sygnał będzie również zniekształcony (przesterowany).
  • #14 7096975
    Granat :)
    Poziom 34  
    Ocena: 666
    Czy napewno komputer nie wysteruje końcówki mocy? Dużo zależy od karty dźwiękowej. Taka z tanich, popularnych laptopów, rzeczywiście miała by problem. Ale już np. jakiś soundblaster, który ma około 2V rms na wyjściu dałby rady :)
  • #15 7097401
    SzokalML
    Poziom 36  
    pytanie jaki soundblaster?

Ja testowałem na swoim sb 128 oraz sb live i jestem pewien że w pełni nie wysterowały końcówki - aczkolwiek jeśli ktoś nie chce wyciskać siódmych potów, tylko słuchać na tym w domu to wystarczy z zapasem.

Ciężko mi powiedzieć na ile te karty wysterowały, bo pomiarów nie robiłem. Powiedziałbym że na około 30-50% w stosunku do tego ile da się wycisnąć na tym samym sprzęcie z mikserem, bez doprowadzania do przesterów.
  • #16 7097523
    Poziom 34  
    Soundblaster... jakiś podstawowy model z napisem 7.1 za 99zł, teraz pewnie troche tańszy. Zintegrowana karta muzyczna realteca, HDAudio ma podobny sygnał. W każdym razie te nowsze, one chyba mają specjalnie taki sygnał, żeby można było z nich bezpośrednio wysterować słuchawki. Tak mi się wydaje.
  • REKLAMA
  • #17 7099952
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 829
    Są 2 popularne standardy poziomu sygnału: +4dBu (profesjonalny - na XLR) i -10dBV (konsumencki - na RCA) - oczywiście nie jedyne. Podając sygnał w standardzie -10dBV nigdy nie wysteruje się w pełni końcówki typowo estradowej. Zważywszy jeszcze na to że końcówki przewidują pewien zapas. A popularne CD czy komputer daje sygnał gdzie max jest -10dBV. Czyli za mało na pełne wysterowanie końcówki estradowej.

Maksymalny poziom z komputera bądź CD:
    0dBFS = -10dBV = -7.78dBu = 0.3162Vrms dBFS Full Scale - pełna skala cyfrowa

poziom 0dB na mikserze estradowym i poziom pełnego wysterowania w końcówkach bez zapasu:
    +4dBu = 1.78dBV = 1.2276Vrms (3.47Vp-p)

A jak końcówka estradowa/mikser ma zapas np 12dB:
    +18dBu = 15.78dBV = 6.1528Vrms (17.40Vp-p)

Liczby chyba mówią za siebie.
    Oczywiście można podłączyć komputer do wzmacniacza estradowego, korzystając z fragmentu jego możliwości. Jeżeli wzmacniacz posiada wejścia RCA to do nich podłączać komputer.
  • #18 7100625
    SzokalML
    Poziom 36  
    skąd te liczby?
  • #19 7100784
    Poziom 34  
    Też słyszałem o tym, że w sprzęcie konsumenckim stosuje się poziom -10dB(u?). Ale napisałem to co zmierzyłem na mojej karcie, miernikiem z rms przy 50Hz. Tak, jak mówiłem wcześniej, poziom 300mV pewnie nie wysterowałby dobrze słuchawek, a to nie byłoby mile widziane przez użytkowników takich dźwiękówek.
    -----
    Ładny offtop robimy :D Może trzeba by to jakoś przenieść na nowy temat, hmm.
  • #20 7110854
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 387
    Praktycznie kazdy CD ma poziom wyjsciowy 2V ale ze plyty sa nagrywane zawsze ciszej to wzmacniacz musi miec zapas czulosci.
    W praktyce w sprzecie domowym czulosc oscyluje w zakresie 200-500mV co pozwoli na wspolparce z kazdym zrodlem sygnalu.

Na estardzie same koncowki mocy maja mala czulosc zeby dlugie kable biegnace z sygnalem byly mniej wrazliwe na zaklocenia. Jaka dokladnie wzmacniacz ma czulosc to juz trzeba spradzic w instrukcji lub na obudowie.
    Klopotliwe moze byc wysterowanie takiego wzmacniacza z karty muzycznej lub odtwarzacza przenosnego dlatego system estardowy to zawsze mikser i koncowka mocy.

Podsumowanie tematu

✨ Głośniki estradowe różnią się od domowych przede wszystkim wyższą mocą, większą sprawnością (SPL), konstrukcją zawieszenia oraz wytrzymałością mechaniczną. Estradowe mają krótsze cewki, co umożliwia osiągnięcie wysokiego poziomu ciśnienia akustycznego, ale ogranicza reprodukcję niskich tonów, dlatego do basu stosuje się większe średnice głośników (np. 15" lub 18"). Zawieszenie głośników estradowych jest zaprojektowane tak, aby chronić cewkę przed uszkodzeniami mechanicznymi podczas przeciążeń. W domowych warunkach można używać głośników estradowych, jednak ich jakość dźwięku jest zwykle niższa niż Hi-Fi, a gabaryty i charakterystyka basu mogą być niepraktyczne. Głośniki estradowe mają moc podawaną w watach RMS, co różni się od często zawyżanych wartości w sprzęcie konsumenckim.

Podłączenie źródeł sygnału takich jak komputer czy odtwarzacz CD do wzmacniaczy estradowych jest możliwe, ale wymaga odpowiednich kabli i często miksera estradowego, który zapewnia właściwe wysterowanie końcówki mocy. Standardowe wyjścia konsumenckie (-10 dBV) zazwyczaj nie wysterują w pełni końcówki estradowej, która wymaga sygnału na poziomie +4 dBu lub wyższym. W praktyce karty dźwiękowe komputerów, zwłaszcza podstawowe modele, mogą nie dostarczyć wystarczającego sygnału, dlatego stosuje się miksery, które podnoszą poziom sygnału i umożliwiają pełne wykorzystanie mocy wzmacniacza estradowego. Wzmacniacze estradowe mają niską czułość wejściową, co zmniejsza podatność na zakłócenia przy długich kablach sygnałowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA