logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Automatyczny włącznik świateł mijania. grzeje się tl431

noel200 07 Sie 2012 20:41 6629 11
REKLAMA
  • #1 11185270
    noel200
    Poziom 27  
    Ocena: 815
    Witam, wczoraj z racji potrzeby postanowiłem zrobić automatyczny włącznik świateł mijania. Układ miał z założenia załączać przekaźnik po przekroczeniu progowego napięcia zasilania. Poniżej zamieszczam schemat:

Układ połączyłem do napięcia po stacyjce i udaje on oryginalny włącznik w manetce, ale właściwie to bez znaczenia, bo takie coś można wykorzystać do wielu rzeczy. Tu akurat włącza światła.
    Zaprojektowałem urządzenie z tego co mam, więc jestem świadom tego, że niektóre elementy na pewno nie są odpowiednich wartości, ale co mam z tego buduję.
    Sprawa wygląda następująco: układ działa, załącza przekaźniki po przekroczeniu ok. 13,6V, ale czasami grzeje się TL431. Czasami układ pracuje i wszystko jest zimnie całkowicie i z wyjątkiem cewek, które są delikatnie letnie wszystko jest ok. Czasami jednak TL ma taką temperaturę, że parzy w palec. Nie potrafię znaleźć przyczyny. Czasami zdarza się to gdy kilkakrotnie pod rząd uruchomię samochód, czasami po załączeniu się w kilka sekund rozgrzeje i będą cały czas załączonym stygnie, aż zrobi się zimy.
    Pomóżcie jak możecie i podpowiedzcie jak powinien ten układ być zbudowany z tych elementów bądź podobnych i jak ewentualnie najszybciej przerobić ten by działał bez przyprawiania o podwyższone ciśnienie.
    dzięki i pozdrawiam

Aha, zamiast pr1 jest rezystor 68ohm.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 11185361
    Dar.El
    Poziom 41  
    Ocena: 889
    Wstaw rezystor 2k2 między anodę TL431 a bazę tranzystora.
  • #3 11185366
    black.jack98
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Witam. Wstaw rezystor w obwodzie tl431 a bazą tranzystora. Brak ograniczenia prądowego. Im wyższe napięcie tym większy prąd płynie przez TL i złącze tranzystora baza-emiter.

Dodano po 1 [minuty]:

O, moderator był szybszy. Brawo.
  • REKLAMA
  • #4 11185409
    noel200
    Poziom 27  
    O widzicie jakie proste. Tak czułem że to może być to. Jutro to zrobię i poinformuję o efektach.
    Ale tak ogólnie to można z tym jeździć nie bojąc się o pożar? Nie ma tam jakiś rażących błędów, które mogą skutkować kłębami dymu?
  • #5 11185502
    black.jack98
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Nie licząc uwalonego TL-a i tranzystora, co może skutkować załączonym na stałe przekaźnikiem.

Dodano po 1 [minuty]:

Układ fajny i dobry pomysł dla zapominalskich.
  • REKLAMA
  • #6 11185578
    noel200
    Poziom 27  
    Aha, czyli po dodaniu rezystora na bazie mam nadzieję, że będzie działać.
  • REKLAMA
  • #7 11186070
    kybernetes
    Poziom 39  
    Ocena: 1487
    A czy zwykła dioda zenera w bazie tranzystora by nie wystarczyła?
  • #8 11186310
    noel200
    Poziom 27  
    Na odpowiednie napięcie oczywiście, że tak. Kiedyś taki włącznik zrobiłem i działa po dziś dzień. Ale nie dysponuję aktualnie odpowiednimi diodami.
  • #9 11186444
    kybernetes
    Poziom 39  
    Ocena: 1487
    Napięcie dla diody można dostosować dzielnikiem:

• #10 11186539
    noel200
    Poziom 27  
    No przecież, jakie to proste. Praktycznie nic do psucia, minimum elementów i do tego elegancko.
    W dodatku mam akurat bc517, więc potencjometr też wytrzyma, do tego jeszcze oczywiście rezystor w szereg z bazą i na przekaźniku podtrzymanie:)
    Że ja na to wcześniej nie wpadłem, bardzo fajny układ kybernetes
  • #11 11186911
    Marian B
    Poziom 38  
    Ocena: 1161
    Poco komplikować sprawdzone proste rozwiązania. Proszę prześledzić ten wątek:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic677898.html
    Do automatycznego włączania świateł w samochodzie nie potreba żadnej elektroniki, można to zrobić z wykorzystaniem tylko przekażnika(przekażników), z zachowaniem funkcji odłączania w czasie rozruchu. Im prostszy układ, tym bardziej niezawodny, poprostu wyeliminowana możliwość awarii delikatnej elektroniki.
  • #12 11186949
    noel200
    Poziom 27  
    Wątek podany cały przeczytałem wcześniej. Kiedyś w starym samochodzie tak miałem zrobione.
    Ja swój układ podłączam jedynie pod jeden przewód do manetki od świateł, masę i stacyjkę. Konkretnie pod przewód gdzie napięcie jest po zapłonie.
    Fakt, że napięcie zanika w trakcie pracy rozrusznika załatwia nam sprawę świateł w trakcie odpalana, ale powoduje, że przy wyłączonym silniku, na zapłonie światła świecą.
    A ja akurat mam taki kaprys, żeby nie świeciły. Być może niektórym to nie przeszkadza.
    Kolejne rozwiązanie skuteczne i proste, a co za tym idzie bardzo bezawaryjne to podpięcie się pod kontrolkę od ładowania/ciśnienia oleju w układzie smarowania silnika.
    Ale konieczne jest w 90% rozebranie i wyjęcie deski rozdzielczej, a i tak nie mamy gwarancji, czy tak prosto się podepniemy, bo transmisja z deską może być po can na przykład.
    A tak w ciągu kilku minut zdjąłem tylko osłonę koła kierownicy minimalizując ryzyko połamanych zatrzasków.

Ok, dodanie rezystora 2,2k na bramce tranzystora rozwiązało problem. Układ działa, przetestowałem jak mogłem i nic się nie grzeje.
    Dziękuje wszystkim za pomoc. Idę go zakładać :)

Witam ponownie. Dziś zrobiłem kolejny układ dokładnie w takim samym celu.
    Ten jednak założyłem sobie do samochodu, bo ten poprzedni był dla taty bo zmienił samochód, a mój zrobiony był na prowizorkę i działał, ale nie miał podtrzymania i się czasem np. w korku światły gasły na kilka sekund jak się wentylatory na chłodnicy załączyły.
    Układ oczywiście zrobiłem z tego co mam. W związku z tym na płytce znalazły się przekaźniki na 5V, potencjometr ustalający napięcie załączenia 2,2k i same 3,3k rezystory. Do tego diody prostownicze 1n4007, tranzystor darlingtona bc517 i stabilizator 7805 by przekaźniki nie zamieniły się w niekształtne formy z plastiku i miedzi. Poniżej schemat:

Oczywiście świadom tego że na stabilizatorze musi się odłożyć ponad 1W w postaci ciepła założyłem na niego radiator smarując pastą termoprzewodzącą. Obliczenia wykazały temp. złącza poniżej 85*C i niecałe 80 temp. radiatora.
    Testy wypadły pomyślnie, napięcie ustaliłem na 13,5V, radiator metodą "palcową" ma ok 60-70*C, więc się wszytko zgadza. Układ założony już i spełnia swoje zadanie, więc jak ktoś chce to może to sobie składać, bądź ten poprzedni.
    Pozdrawiam wszystkich i jeszcze raz dziękuję za pomoc.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik stworzył automatyczny włącznik świateł mijania, który załącza przekaźnik po przekroczeniu napięcia 13,6V. Zauważył, że układ czasami powoduje przegrzewanie się elementu TL431. Uczestnicy dyskusji sugerują dodanie rezystora 2,2kΩ między anodę TL431 a bazę tranzystora, aby ograniczyć prąd i zapobiec przegrzewaniu. Pojawiły się również propozycje użycia diody Zenera oraz omówienie prostszych rozwiązań, takich jak wykorzystanie przekaźników bez elektroniki. Użytkownik planuje wprowadzić zmiany i jest zainteresowany bezpieczeństwem swojego układu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA