logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Apel do Amigowców (również byłych) i nie tylko.

shg 06 Lut 2005 05:57 15015 120
  • #1 1202418
    shg
    Poziom 35  
    Ocena: 134
    Masz, lub miałeś(-aś) Amigę? Może Pegasosa? Nie masz Amigi? Lubisz czekoladę? Chcesz spędzić wspaniałe wczasy w Turcji?

Nieważne!

Strona PPA została wycofana z konkursu przez PPA Team, powodem były działania administratorów rekiny.pl - odejmowanie głosów według własnych niejasnych kryteriów.
    Szczególy na stronachAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany , orazAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

A już poza konkursem. To zachęcam wszystkich do odwiedzeniaAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Amiga to nie tylko jakaś śmiesznie gruba "klawiatura", dwa joysticki i pudeło dyskietek z grami. :D

Są na tym forum jakieś amigowce?
  • #2 1202740
    trzy8
    Poziom 21  
    Ocena: 128
    Pewnie że są <byli i będą > :spoko:
  • #3 1202794
    oldking
    Poziom 33  
    Ocena: 522
    Witam

To była (jest) maszyna, na owczesne czasy blaszak tylko piszczał a AMIGA -GRAŁA, o grafice nie wspomnę. Aż łezka w oku się kręci - już głosuje.
  • #4 1203221
    wzagra
    Poziom 33  
    Ocena: 278
    a u mnie dalej stoi i pracuje ;))
    a niedługo bedzie pracować (ze zwględu na niedurzy pobór prądu) jako maszyna do ciągnięcia torren**w ;))
  • #5 1204400
    tarnowski
    Poziom 22  
    Ocena: 66
    Amiga to moja miłość (zaczynałem od 500) :)

Pozdrawiam D
  • #6 1204651
    miki1406
    Poziom 15  
    Ocena: 32
    Ta ja też miałem i dalej mam 500+ Zajefajne są Amigi.
  • #7 1204909
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Ocena: 38
    Zgadzam się z Waszymi wypowiedziami. To dobry sprzęt, a jego możliwości zostały zaprzepaszczone przez zachłanność firm robiących dodatkowy osprzęt - choćby karty turbo. Do dziś mam A1200 odpowiednio wyposażoną, ale coraz rzadziej z niej korzystam - niestety.
  • #8 1205082
    JollyRoger
    Poziom 21  
    Ocena: 30
    Jako że jestesmy w temacie amigi to może pamiętacie taką gre która była na dyskietce wraz z dwiema innymi (chyba oprócz niej było jeszcze karate i wyścigi). Chodziło się jakimś ludzikiem :) (to była platformówka/zręcznościówka) i podkładało się dynamity.. Pamięta ktoś jak to się nazywało?
  • #9 1205840
    4r73k
    Poziom 14  
    Ocena: 20
    JollyRoger jak sie nie myle byla to Megablast
  • #10 1205952
    JollyRoger
    Poziom 21  
    Niestety nie :( , o ile dobrze pamiętam na końcu gry leciał hymn Angli albo jakiegos innego kraju :)
  • #11 1207356
    havoc666
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    amiga amigą, ATARI ST nie bylo gorsze, nie wspomne FALCONa
  • #12 1207370
    Vinnic
    Poziom 16  
    Ocena: 20
    Ja taż wspominam z sentymentem moją A1200. Była nieźle wypasiona. Pierwsze mp3 słuchałem oczywiście przy pomocy tego sprzętu.
  • #13 1207975
    multiki
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    "Jako że jestesmy w temacie amigi to może pamiętacie taką gre która była na dyskietce wraz z dwiema innymi (chyba oprócz niej było jeszcze karate i wyścigi). Chodziło się jakimś ludzikiem (to była platformówka/zręcznościówka) i podkładało się dynamity.. Pamięta ktoś jak to się nazywało?"
    Dyna Blaster lub... cos w stylu indiana jones nazywalo sie to.... wlasnie jak ?
  • #14 1208305
    JollyRoger
    Poziom 21  
    Hmmm niestety ta gra miała nie wiele wspólnego z DynaBlaster itp. to była typowa platformówka coś jak Superfrog , albo Alladyn... A tak fajnie się grało :)
  • #15 1208822
    tarnowski
    Poziom 22  
    Ocena: 66
    Rick Dangerous :)

Pozdrawiam D

PS Ja byłem fanem strzelania do spadających przezroczystych kul i podróży przez kontynenty (PING)...... Nawet znalazłem jakąś emulację na PC ,ale mam lapa i z toutch padem to już nie to. Poza tym ta emulacja coś nie bardzo chodzi :(

D
  • #16 1211019
    JollyRoger
    Poziom 21  
    Dzięki!! O to chodziło :D :D
  • #17 1211263
    y20
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    a ja ostatnio kupilem jakas 1200 z hdd 1GB turboblizardem IV 50MHz 64MBram interfejsem do cdromu, ale nie wiem jak mam na niej dzialac bo niestety myszka podlaczana przez com mi na niej nie chodzi ... czy ktos wie cos o kompatybilnosci myszek ?
  • #18 1211318
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    Ocena: 10263
    Melduje sie ex-Amigant :). Moja ukochana 500 lezy obok mnie i nadal działa, chociaz juz z niej nie korzystam... ale mam w planach podłaczenie jej do sieci w domu, chociaz nie wiem jeszcze po co ;]
  • #19 1211375
    mfriedrich
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    Hej!
    Ja niestety pracuję na blaszaku ponieważ jest dużo więcej oprogramowania elektronicznego ale do dzisiaj posiadam a1200 z Apollo1240/33 i jeszcze CDTV. Nie mam serca się ich pozbyć:)

Co do myszki.... Amisia nie będzie poprostu pracować z myszą od PieCa. Ma własny standard. Trzeba się więc zaopatrzyć w myszkę amigową lub jeden z kilku konwerterów PC->Amiga. Może Elbox coś takiego jeszcze sprzedaje?

Pozdrofka
  • #20 1211543
    Mariusz_c1
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Widzę, że Amigowców tu jak "mrówków" i bardzo dobrze. Też nadal mam Amisię i zamierzam ją zdrutować z piecem i internetem. To z nią rozpoczynałem serfowanie po sieci, mp3 i gry 3D. A jaka była stabilna!

Pozdrowionka z gór dla Amigowców
  • #21 1211755
    shg
    Poziom 35  
    y20 napisał:
    myszka podlaczana przez com mi na niej nie chodzi ... czy ktos wie cos o kompatybilnosci myszek ?

Złącze myszy w ami wygląda jak COM, ale to tylko taki bajer dla zmylenia przeciwników :D
    Myszkę pecetową na COMie możesz podłączyć do portu SERIAL amigi (RS232, to samo, co COM w PC), ale potrzebny będzie do tego dodatkowy sterownik, do znalezienia tutaj: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    i przejściówka z "dużego" na "małego" COMA, czyli z DB25 (albo 23, nie chce mi się zajrzeć) na DB9, do kupienia w komputerowym za rogiem, ewentualnie produkt firmy zróbtosam.

Wadą tekiego sterownika jest to, że mysz będzie widziana tylko "pod systemem", czyli w gierkach nie korzystających z systemowej obsługi myszy nie będzie działać.
    Jako "protezy" można zamiast myszy używać klawiatury (też tylko pod systemem) - trzymasz prawy klawisz Amiga i klawiszami kursora sterujesz kursorem na ekranie, z SHIFTem kursor porusza się skokowo, Amiga+lewy alt = lewy przycisk myszy, Amiga+przwy alt = prawy przycisk.

Mysz do amigi da się jeszcze kupić w Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany, albo w Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Poza tym eFUNZINe ma w ofercie adaptery dla myszy PS/2, dzięki którym można używać z amigą myszy pecetowych i przy okazji, dzięki dołączonemu oprogramowaniu, zrobić użytek z dodatkowych przycisków i scrollerów w myszce. Pod tym względem przoduje interfejs ps2m, ale trzeba go wykonać samemu: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Jeżeli masz amigową myszkę, ale zepsutą, to na 95% jest przetarty kabel, bo tam w zasadzie nie ma co się zepsuć :D. W sumie to z pecetowej myszki można zrobić amigową niewielkim nakładem środków, wystarczy wymienić elektronikę (amigowa jest bardzo prosta).
  • #22 1211914
    Hirek2
    Poziom 25  
    Ocena: 62
    Witam.
    Oprócz blaszaka mam też A500+ i CD32 z ProModule sprawne. Czasami lubię sobie pograć z dzieciakami w coś fajnego n.p. SuperFroga. :D
  • #23 1212150
    Billy Corgan
    Poziom 20  
    Ocena: 26
    A ja mam bezdusznego blashaka, ale coraz częściej wspominam amigę i chyba sobie taką poszukam. Najlepiej 500, z jakąś kartą blizzard, i pare mega ramu. I zapuszczę Flashback'a. I cofnę się w czasie o 10 lat. To będzie piękne.

ps. a z tymi tor**tami to taki wcale nie zły pomysł :)
    tylko trzeba by większy hdd skołować ;)
  • #24 1212465
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    mmmm SuperFrog przypomina mi czasy dziecinstwa...

btw - da sie podłaczyc amige pod monitor od PC?
  • #25 1212888
    shg
    Poziom 35  
    ghost666 napisał:
    btw - da się podłaczyc amige pod monitor od PC?

Da się, są dwie opcje - tania, czyli zrobić sobie kabel i korzystać na Ami z trybów Productivity (VGA) i np. Super72, zależy, co monitor potrafi "chwycić". Niestety działa tylko pod systemem, ale w zasadzie im nowsza produkcja, tym większe prawdopodobieństwo, że zadziała. Pozostają jeszcze takie cuda jak ModePro służące do tzw. promocji trybów graficznych, czyli niejako oszukiwania programów (np. program próbuje otworzyć ekran PAL 320x256, a otwiera się Productivity (VGA) 640x400

Druga opcja to scandoubler, czyli "podwajacz" częstotliwości odchylania poziomego, do nabycia w Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany za cenę ponad 200PLN niestety :(

Jeżeli chcesz pograć w jakieś stare gierki, to do wyboru masz scandoubler, z którym każda gra pójdzie na monitorze VGA (normalnie stare gry mają "na sztywno" zrobione, że albo chodzą w NTSC, albo w PALu i nie używają funkcji systemu operacyjnego, tylko odwołują się bezpośrednio do hardware'u). Albo można też inaczej - szybsza maszyna + (uwaga!) emulator amigi na amidze :D . Chodzi o to, że emulator korzysta z systemu, więc otworzy systemowy ekran w trybie VGA a gierka będzie "myślała", że działa w PALu i w dodatku na amidze 500 :D
  • #26 1213444
    y20
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Dzieki za info o MYSZCE :) ... sproboje

Powiedzcie mi ... za ile mogl bym pchnac taka AMISIE ?

Powtorze jeszcze raz
    A1200, HDD kolo 1GB, TurboBlizard IV na 68030RC/50MHz z 64MB Fast ram + 4 w amidze i interfejs cd rom, ale bez cd-romu
  • #27 1213823
    ddog
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    eh amigi atarynki, melancholia... teraz tylko emulatory mi dzialaja :) a wie ktos gdzie mozna dostac gre na emulatorek , dla mnei kultowa gre : Desert Wolf... kto grywał? kto ma? :)
  • #28 1214169
    icojeszcze
    Poziom 2  
    Melduje się najmłodszy (tak mniemam) użytkownik Amisi :)
    A600 podłączona do TV, wystarczy zasilacz włączyć i grać :) Lotus II, Chaos Engine, Super Frog to były tytuły. Jak TV zajęty to odpalam emulator i śmiga aż miło
  • #29 1214465
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    najmłodszy? a ja myslałem ze ja byłem młody jak dostałem moja a500 ;)
  • #30 1215238
    szaman81
    Poziom 11  
    Czołem Panowie!

Super że w dzisiejszych czasach jeszcze ktoś o Amisi pamięta....
    Mi niestety pozostały już tylko emulatory :(
    Tak więc gdyby ktoś potrzebował jakichkolwiek informacji na ten temat, pomocy, jestem do waszych usług.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja skupia się na użytkownikach i entuzjastach komputerów Amiga oraz pokrewnych modeli, takich jak Pegasos i Atari ST. Uczestnicy wspominają różne modele Amigi (A500, A500+, A600, A1200, A1230T, A2000, CD32, CDTV, A1000) oraz ich wyposażenie, w tym karty turbo (Blizzard IV), dyski twarde (HDD), napędy CD-ROM, pamięć RAM i procesory (MC68000, Apollo 040). Poruszane są tematy kompatybilności sprzętowej, np. podłączania myszy PC do Amigi przez port szeregowy z odpowiednimi sterownikami i konwerterami, podłączania Amigi do internetu (TCP/IP, ALynx), oraz możliwości podłączenia monitora VGA do Amigi za pomocą kabli, scandoublera lub programów typu ModePro. Omawiane są również metody przenoszenia obrazów dyskietek ADF na fizyczne dyskietki Amigi, wykorzystanie emulatorów WinUAE do uruchamiania gier i oprogramowania amigowego na PC, a także sposoby wymiany i modernizacji ROM-ów Kickstart (np. zamiana mask ROM na pamięć flash). Wątek obejmuje także dyskusje o grach i programach na Amigę, takich jak Rick Dangerous, SuperFrog, Cannon Fodder, Desert Wolf, Lotus, Syndicate, The Settlers, Flashback, Amiga SAY, DeluxePaint, Amos, Gunship 2000, Power Monger, Napalm, Civilization, Doom, Sabre Team, oraz o muzyce z gier. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami dotyczącymi napraw, modernizacji i konserwacji sprzętu, w tym lutowania przejściówek do dysków 2,5" i 3,5", problemów z zasilaczami, oraz wymiany klawiatur. Wspomniane są także strony internetowe i repozytoria z grami i oprogramowaniem amigowym (ppa.pl, aminet.net, winuae.net, e-service.net.pl). Dyskusja podkreśla sentyment i pasję do Amigi, jej unikalne cechy sprzętowe i oprogramowanie, a także wyzwania związane z utrzymaniem i użytkowaniem tego sprzętu w obecnych czasach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA