stolar_86 napisał:
Nie wiem gdzie tak oszukują ale w EURO RTV AGD wygląda to tak, że ubezpieczenie daje nam nieograniczoną liczbę napraw, lub wymianę
Kolego Ariston to właśnie włoszczyzna - koncern Indesit.
Oj to nie jest tak pięknie i ładnie jak sprzedawcy zapewniają, wystarczy poczytać.
Ten temat jest dla mnie szczególnie interesujący ponieważ planuje zakupić pralkę - a na gębę to ja nikomu nie wierzę.
Regulamin z Media Markt "Gwarancja Plus" kluczki - to co ja się doszukałem
3 Wyłączenia
Poza zakresem Umowy Serwisowej pozostają w szczególności:
a)Przeglądy, konserwacja oraz naprawa lub wymiana części przeprowadzona w związku z ich normalnym zużyciem (...)
Jak udowodnimy sprzedawcy że urządzenie uległo awarii a nie naturalnego zużyciu np łożyska na bębnie, programator, pompka itd wszystko ma swoje cykle)
e (uszkodzenie mechaniczne Artykułu)-
jak udowodnimy serwisowi czy uszkodzenie powstało samoczynnie czy w wyniku awarii jakiegoś innego podzespołu
H) uszkodzenia artykułu spowodowane jego nadmierną eksploatacją , wykraczające poza standardowe zużycie konsumenta
Czym jest nadmierna eksploatacja to 1 czy może 2 prania dziennie a może jedno pranie na miesiąc ? Zero wzmianki o tym to kolejny kluczek.
12.
W przypadku gdyby z jakichkolwiek przyczyn niektóre postanowienia niniejszych Warunków stały się nieważne pozostanie to bez wpływu na ważność ich pozostałych postanowień
Oznacza to tyle że regulamin usługi serwisowej może uleć zmianie w każdej chwili na jeszcze bardziej mniej korzystniejszy dla klienta.
Proponuję więc grubo się zastanowić niż naciągnąć się na koszty
Najśmieszniejsze jest to że po zerwaniu umowy z pseudo ubezpieczycielem np. w wyniku zmiany regulaminu - nie otrzymamy żadnych roszczeń finansowych
Najbezpieczniej brać gwarancję u producenta a nie u ubezpieczyciela.
Dziwi mnie tylko jeden aspekt: W głowie mi się nie mieści jak może polak oszukiwać drugiego polaka zamiast przedstawić fakty lub zniechęcić klienta.
Bieda w Polsce to każdy zabija się o dodatkową prowizję

a etyka schodzi na drugi plan

W Niemczech takie praktyki są do niedopuszczenia a ich próba przeforsowania spotkała by się z falą krytyki czy sankcjami finansowymi .