logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Atmega8 - Zasilanie zbateri, podłączenie do programatora, konfiguracja Bascom.

Gunslinger 16 Maj 2014 15:26 1197 6
REKLAMA
  • #1 13606554
    Gunslinger
    Poziom 30  
    Ocena: 459
    Wreszcie udało mi się zorganizować komplet do nauki programowania. Na początek Atmega8l oraz programator jaki niedawno był w sklepie elektrody (wersja z microswitchem). Programator skonfigurowałem według pdf producenta, ale problem napotkałem dzisiaj projektując pierwszy układ. Raz to nie wiem jak ułożyć mikrokontroler na podstawce. Tym półokrągłym wcięciem do góry? (w stronę kabla)?

Następnie jak skonfigurować (co wybrać w zakładce Programmer w opcjach) Bascom do tego programatora.

Trzecia rzecz, to filtrowanie kondensatorami. Wyczytałem że nie wymaga, przy zasilaniu bateryjnym (bateria z telefonu), więc nie umieściłem na schemacie.

Proszę o radę w tych trzech rzeczach, albo więcej, jeśli coś potem wyjdzie.

P.S. No i wyszło, co z kwarcem? Wymagany jest?
  • REKLAMA
  • #2 13606577
    gaskoin
    Poziom 38  
    Ocena: 102
    Mikrokontroler też generuje zakłócenia (sam sobie), dlatego czy zasilasz go ręczną prądnicą czy idealnym bezzakłóceniowym źródłem to musisz użyć kondensatorów.
  • REKLAMA
  • #3 13606592
    LA72
    Poziom 41  
    Ocena: 1648
    Kwarc nie jest wymagany.
    Możesz ustawić wewnętrzne taktowanie na 8MHz, zalecane.
    Ok. 32kHz kwarc możesz dorzucić do obsługi zegara.

Nt. filtracji zasilania już dostałeś odpowiedź.
    Dodam, że możesz bez nich mieć problemy przy obsłudze ADC.
  • REKLAMA
  • #4 13607601
    Gunslinger
    Poziom 30  
    A znalazłem opcje z dwoma kondensatorami równolegle na źródle. 22 i 200 chyba mikro. Tak można zastosować? O sposobie ustawienie bascoma poszukam jeszcze sam. Ale interesują mnie jeszcze dwie rzeczy. Kazują przy podłączaniu diód zastosować rezystory, ale jeśli te diody dobrze świecą na tej bateri to (4.2 V) muszę zastosować rezystor? Znając ich rezystancje i dopuszczalny prąd obliczył bym to. Druga rzecz, to szukam sposobu na przełącznie wykonywania 4 podprogramów kliknięciem jednego microswitcha.
  • #5 13607923
    dondu
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 809
    Gunslinger napisał:
    Kazują przy podłączaniu diód zastosować rezystory, ale jeśli te diody dobrze świecą na tej bateri to (4.2 V) muszę zastosować rezystor? Znając ich rezystancje i dopuszczalny prąd obliczył bym to.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2816168.html#13602086

Gunslinger napisał:
    A znalazłem opcje z dwoma kondensatorami równolegle na źródle. 22 i 200 chyba mikro. Tak można zastosować?
    ...
    Znając ich rezystancje i dopuszczalny prąd obliczył bym to. Druga rzecz, to szukam sposobu na przełącznie wykonywania 4 podprogramów kliknięciem jednego microswitcha.

... zacznij od podstaw, czyli spisu treści na stronie, do której link znajdziesz w powyższym linku, a ewentualne wątpliwości dopytuj na forum.

... a Bascom odstaw do piwnicy zanim jeszcze zacząłeś.
  • REKLAMA
  • #6 13608837
    Gunslinger
    Poziom 30  
    Dobrze, jeszcze jedno pytanie. To jest programator USB ISP, a pewien koleś mówił że trzeba w Bascom wybrać USB ASP. Jak w końcu, bo nie mogę znaleźć instrukcji konfiguracji, którą gdzieś miałem?
  • #7 13610949
    Gunslinger
    Poziom 30  
    Z programatorem już wszystko rozwiązałem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zorganizował zestaw do nauki programowania z mikrokontrolerem Atmega8l oraz programatorem USB ISP. Zadał pytania dotyczące ułożenia mikrokontrolera na podstawce, konfiguracji Bascom oraz filtracji zasilania. Odpowiedzi wskazują, że mikrokontroler wymaga kondensatorów dla stabilności, mimo że zasilanie bateryjne może nie wymagać ich stosowania. Kwarc nie jest konieczny, ale zaleca się użycie wewnętrznego taktowania na 8MHz. Użytkownik pytał również o zastosowanie rezystorów przy diodach oraz o przełączanie podprogramów za pomocą microswitcha. Na koniec rozwiązał problem z konfiguracją programatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA