logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer się resetuje po wymianie karty graficznej Leadtek LR2A23 256MB

izusizus 11 Lip 2014 19:44 3630 30
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Dlaczego komputer restartuje się z niebieskim ekranem po wymianie karty graficznej i jak to naprawić?

Komputer najpewniej restartuje się przez problem systemowy lub sterownikowy, a w tym wątku naprawiono go przez przywrócenie Windowsa do punktu z kwietnia i aktualizację systemu [#13790296][#13791094] Najpierw warto w trybie awaryjnym odinstalować stare sterowniki karty, zainstalować właściwy sterownik NVIDIA i w razie potrzeby zresetować BIOS, bo taki BSOD może wynikać z konfliktu sterowników [#13788511][#13789889] Sam tryb VGA nie rozwiązał problemu [#13788029]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 13787900
    izusizus
    Poziom 9  
    Witam,
    Na poczatku pisze ze jestem w temacie komputerow calkowicie ciemna.
    Kupilam dzis uzywana karte graficzna taka sama jak mialam-nie znam sie na tym za bardzo wiec wzorowalam sie parametrami na nich.
    Stara karta graficzna:
    WinFast 256MB
    PX6600 TD
    "Nowa" karta:
    Leadtek LR2A23 256MB VIVO DVH
    NVIDIA GeForce 6600
    PCB Rev:02 BIOS Rev: 5.43.02.16.00
    Problem tkwi w tym, ze gdy wlaczam komputer po ladowaniu sie przy logo WINDOWS XP na sekunde pojawia sie niebieski ekran z napisami(kompletnie nic nie sie da odczytac) i komputer sie restartuje.
    Probowalam go wlaczyc w trybie awaryjnym i dziala, nie restartuje sie.

Czytalam po innych forach o podobnym problemie, to pisali ze to moze byc wina zasilacza. Po izej wstawiam zdjecie jego parametrow.

Jezeli ktos wie co moze byc, ba rdzo prosze o pomoc :)
  • REKLAMA
  • #3 13787937
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Ocena: 282
    Beznadziejne to zdjęcie... Nic z niego nie wynika poza tym, że to jest modecom 350W, ale jaki modecom, to już niewadomo. Podejrzewam, że to jest feel, albo premium, czyli de facto feel ze zmienioną naklejką, czyli jeżeli się nie mylę obowiązkowo do wymiany bez względu na to, czy dobry, czy nie, ponieważ te zasilacze niestety posiadają dość poważne wady konstrukcyjne, które prowadzą do spalenia zasilacza i częściowego, lub nawet całkowitego uszkodzenia komputera, a nawet pożaru!!! Podaj jeszcze resztę podzespołów, czyli procesor, płytę, ilość i typ pamięci i ilość dysków twardych. Przede wszystkim trzeba oszacować, ile ten blaszak prądu potrzebuje, ponieważ są dwie opcje - masz za mocną kartę i zasilacz nie wyrabia, albo zasilacz jest uszkodzony i wyniku uszkodzenia podaje za niskie napięcia. Co do tego ekranu podałaś za mało informacji. Czy na tym ekranie widać białe litery? Jeżeli tak, skorzystaj z trybu awaryjnego, wyłącz restartowanie się komputera po wystąpieniu takowego błędu i wpisz pierwszy ciąg znaków z lewego dolnego rogu zaraz po słowie stop. Instrukcja: http://www.poradykomputerowe.pl/awarie-window...ycznego-restartu-przy-niebieskim-ekranie.html Jeszcze jednym powodem mogą być sterowniki. Ja też miałem jazdę z kartą leadteka i okazało się, że przyczyną były załączone sterowniki. Wgrałem sterowniki pobrane z internetu i karta ruszyła. Usunęłaś w ogóle sterowniki poprzedniej karty przed wymianą?
  • #4 13788029
    izusizus
    Poziom 9  
    safbot1st napisał:
    Naciskaj f8 w trakcie startu.
    Wybierz "Uruchom komputer w trybie VGA" - działa?

Atrapa zasilacza oczywiście do utylizacji i wymiany na prawdziwy:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199271.html

Dzieki bardzo za odpowiedz.
    Co do tego trybu VGA to nadal to samo, zresetowal sie.
    A co do zasilacza, mam go juz dlugi czas i przy tamtej karcie dzialal normalnie. Jak w tym tkwi problem to na ta chwile nie planuje zakupu nowego.
  • REKLAMA
  • #5 13788055
    Piotr160292
    Poziom 38  
    No cóż, Twoja sprawa, tylko różnica jest taka, że zamiast dać ~80 zł. za nowy zasilacz może się okazać, że dasz kilkaset, bo zasilacz spali komputer i tyle z tego będzie. Ponadto dalsza eksploatacja takiego zasilacza może nawet się skoczyć tak:
    dlatego radzę się dobrze zastanowić. W zasadzie to ja nie wiem po co zakłożyłaś temat marunując swój czas, skoro nie chcesz współpracować. Prosiłem o podane reszty części o raz podanie kodu błędu tego niebieskiego ekranu i odpowiedzi nie doczekałem się. Problemem nie musi być koniecznie uszkodzenie zasilacza, może to być równie dobrze wina za słabego zasilacza i to, że przez wiele lat pracował z poprzednią kartą nie ma żadnego znaczenia, ponieważ grafika grafice równa nie jest i każda ma różny pobór prądu to raz, a dwa to, że latami ten zsilacz działał, nie nzaczy, że jest sprawny i nie miał prawa się uszkodzić, ale skoro skoro uważasz się za mądrzejszą i uważasz inaczej, to szkoda mojego jak i Twojego czasu i najlepiej będzie ten temat po prostu odpuścić. Poczytaj sobie o takich zasilaczach jak megabajt, codegen, tracer np. One też w dużej mierze działały przez długi czas, a potem był już tylko nieziemski smród spalenizny i kupa dymu i komputer leciał na złom, bo nic się nie dało już uratować.
  • #6 13788116
    izusizus
    Poziom 9  
    Zasilacz chodzi kilka lat, po 24h czasami i nic sie nie dzialo. W miedzy czasie komputer kilka razy byl u informatyka i nic nie mowil na temat zasilacza. Nie znam sie na tym.

Nie odinstalowywalam zadnych sterownikow z komputera, bo komputer ponad 2 miesiace siedzial bez karty graficznej.
    Co do tego bledu na niebieskim tle, to chyba standardowy blad, pisze na nim mniej wiecej:
    "Pojawil sie problem i system windows zostanie zamkniety, aby zapobiec uszkodzeniu komputera. Jesli po raz pierwszy widzisz ekran bledu stop, ponownie uruchom komputer.[...]
    Skontaktuj sie z dostawca sprzetu w sprawie aktualizacji systemu BIOS. Wylacz opcje pamieci systemu BIOS, takie jak buforowanie i przeslanianie[?][..].
    Informacje techniczne:

*** STOP:0x0000007E (0xC0000005, 0xF76B7756, 0xF78A24C,0xF78A2128)

Dane komputera:
    Microsoft Windows XP
    Home Edition
    Wersja 2002

AMD Athlon(tm) 64xDual
    Core Processor 4000+
    2.11GHz,1.00GB RAM
    Dysk 80 GB

Dodano po 8 [minuty]:

Przepraszam, ale pisze z telefonu bo nie mam innego dostepu :)
    Uwazasz ze marnujesz tu swoj czas, ja tylko prosilam o pomoc, nie musisz sie tu udzielac. Gdybym.uwazala sie za madrzejsza, napewno bym nie napisala pierwszego zdania w moim poscie, ani nawet samego postu :)
  • #7 13788294
    Piotr160292
    Poziom 38  
    "Ten problem może występować, jeżeli wątek systemowy generuje wyjątek, który nie jest przechwytywany przez obsługę błędów.
    Jeśli ten problem występuje po pierwszym ponownym uruchomieniu podczas instalacji systemu Windows lub po zakończeniu instalacji, komputer może nie mieć miejsca na dysku twardym wystarczającą do uruchomienia systemu Windows XP.
    System BIOS komputera może być niezgodny z systemem Windows XP lub może mieć mają być aktualizowane.
    Sterowniki karty wideo może być niezgodny z systemem Windows XP.
    Sterownik urządzenia lub usługa systemowa może być uszkodzony.
    Jeśli problem jest związany z plikiem Win32k.sys, może to być spowodowane przez program innej firmy zdalnego sterowania.
    Powrót na górę | Przekaż opinię"
    No i wszystko jasne. Trzeba przede wszystkim zmienić sterownik i po usunięciu problemu pasowałoby dorzucić dodatek SP1, a potem SP3, który przy okazji dogra jeszcze SP2.
  • #8 13788455
    izusizus
    Poziom 9  
    W trybie awaryjnym nie mam dostepu do internetu wiec nie wiem jak mam pobrac nowe sterowniki..
  • #9 13788511
    elessar87
    Poziom 33  
    Ocena: 88
    Skoro udało się napisać tego posta to i z pobraniem sterowników problemu być nie powinno. W trybie awaryjnym odinstaluj poprzedni sterownik. Po restarcie komputer powinien już uruchomić się w trybie normalnym i wykryć nową kartę graficzną. Na podstawowym sterowniku VGA będziesz mogła pobrać sterownik na komputerze docelowym skoro nie chcesz żonglować pendrivem. Jeśli bluescreen wystąpi po usunięciu sterownika to zresetuj BIOS. Bez otworzenia komputera raczej się nie obejdzie ale powinnaś podołać. Baterię BIOS'u (ta okrągła) należy wyjąć na parę minut dla pewności.
  • #10 13788520
    izusizus
    Poziom 9  
    Posty pisze z telefonu ;) po odinstalowaniu starych sterownikow z nowa karta graficzna w komputerze (stara nie dziala wgl) napewno komputer bedzie dzialal, czy mozliwe ze sie wgl nie wlaczy ? :d

Jest jeszcze jednen problem. W menadzerze urzadzen nie ma karty graficznej. Nie jestem pewna ktore to sterowniki NVIDI, czy usunac wszystko czy jak :d
  • #11 13788643
    elessar87
    Poziom 33  
    Ocena: 88
    Sterownik usuwasz spod Panelu Sterowania. Dodaj/Usuń programy. Komputer się uruchomi.
  • #12 13788709
    Piotr160292
    Poziom 38  
    izusizus napisał:

Posty pisze z telefonu po odinstalowaniu starych sterownikow z nowa karta graficzna w komputerze (stara nie dziala wgl) napewno komputer bedzie dzialal, czy mozliwe ze sie wgl nie wlaczy ? :d

Nie martw się, uruchomi się. :D Windows sobie wczyta swój sterownik...
  • REKLAMA
  • #13 13788729
    izusizus
    Poziom 9  
    Usunelam kilka programow z nazwa Nvidia, reszty sie nie da w trybie awaryjnym i nadal wyskakuje blad.. eh.
  • #14 13788785
    młody14
    Poziom 37  
    Ocena: 231
    izusizus napisał:
    Posty pisze z telefonu

Sterowniki możesz na nim ściągnąć bez problemu (o tyle o ile masz spory pakiet internetowy lub połączenie WiFi :> ) a później przerzuć je na komputer (o tyle o ile system w tr. awaryjnym wykryje telefon).

Dam link do starych sterowników (z 2006 roku :D) a później pobierzesz sobie nowsze :)

Link :arrow: 81.98_forceware_winxp2k_international_whql.exe.
    Będziesz musiała kliknąć "Akceptuję" na końcu strony.
    Jeżeli wystąpi jakiś problem z otwarciem strony lub z samym pobieraniem - daj znać ;) Przerzuci się na inny serwer :)
  • #15 13788851
    izusizus
    Poziom 9  
    młody14 napisał:
    izusizus napisał:
    Posty pisze z telefonu

Sterowniki możesz na nim ściągnąć bez problemu (o tyle o ile masz spory pakiet internetowy lub połączenie WiFi :> ) a później przerzuć je na komputer (o tyle o ile system w tr. awaryjnym wykryje telefon).

Dam link do starych sterowników (z 2006 roku :D) a później pobierzesz sobie nowsze :)

Link :arrow: 81.98_forceware_winxp2k_international_whql.exe.
    Będziesz musiała kliknąć "Akceptuję" na końcu strony.
    Jeżeli wystąpi jakiś problem z otwarciem strony lub z samym pobieraniem - daj znać ;) Przerzuci się na inny serwer :)

Zainstalowalam i nadal to samo niebieskie tlo z bledem:c
  • #16 13788875
    młody14
    Poziom 37  
    Ocena: 231
    Tak więc albo karta uwalona albo niestety Feel już nie daje rady :(

Przydałoby się załatwić jakiś sprawny, najlepiej markowy zasilacz lub pójść z kartą do znajomego/znajomej i sprawdzić.

Kupiłaś sprawną kartę z zaufanego (dla Ciebie) źródła?
  • #17 13788889
    rafal131313
    Poziom 26  
    Ocena: 181
    Po włożeniu karty powinien działać bez problemu i nie było potrzeby instalowania ponownie sterowników.
    Na dysku c powinien być folder nvidia z sterownikami.

Jaka jest płyta główna - model napisany jest na płycie

Masz możliwość sprawdzenia karty na innym komputerze.

Jeśli nie masz ważnych danych to można zainstalować system od nowa albo spróbować naprawić ( przy pomocy płyty z winxp )
    Możesz spróbować przywrócić komp. używając przywracanie systemu jeśli był utworzony punkt. - w trybie awaryjnym
  • #18 13789712
    izusizus
    Poziom 9  
    Nie znam sie, ale wydaje mi sie, ze gdyby karta byla "uwalona" to nic nie dzialaloby w trybie awaryjnym, ale oczywiscie moge sie mylic. Jak na razie mam nadzieje, ze jest sprawna i nie trzeba nic wymieniac :d
    Karte kupilam na allegro, od nieznanej osoby. Aktualnie nie mam innego komputera aby ja sprawdzic :)

Pyta glowna, nie wiem czy to to :d
    GIGABYTE
    GA-M56S-S3

Mam jeszcze pytanie nie do tematu. Czy jest jakas opcja zeby w trybie awaryjnym dzialal internet ? Na komputerze mam zainstalowana karte sieciowa ale nie dziala. Chcialam przeinstalowac z plytka ta karte ale zaden z dyskow jej nie czyta. Bez internetu na komputerze trudno mi zainstalowac jakiekolwiek sterowniki.
  • #19 13789820
    izusizus
    Poziom 9  
    Sir_Ezio napisał:
    Musisz iść do serwisu komputerowego żeby skonfigurowali ci system.
    Bo prawdopodobnie będzie problem z łączem

Innej opcji nie ma ? Na razie chce sprobowac uniknac dodatkowych kosztow naprawy tego.komputera, bo nie wiem czy jest tego warty, czy jednak mozna naprawic go bez inwestowania :d
  • #20 13789847
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1585
    Karta gr. może być uszkodzona.
    Wykonaj bootowalny VMsT Video Memory Stress Test.
  • #21 13789856
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15541
    Sir_Ezio napisał:

Kolega nie słyszał o Trybie Awaryjnym z obsługą sieci?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #22 13789862
    safbot1st
    Poziom 43  
    Sir_Ezio napisał:

Hmm? Jest coś takiego jak tryb awaryjny z obsługą sieci.
    Poza tym koleżanka pisała, że ma inną sprawną kartę
    WinFast 256MB
    PX6600 TD
    nie można na razie pracować na niej?

izusizus napisał:
    Na razie chce sprobowac uniknac dodatkowych kosztow naprawy tego.komputera, bo nie wiem czy jest tego warty

Na razie zestaw nie posiada zasilacza tylko atrapę. I tak jest do wymiany i tak. Na zasilaczu oszczędzać się nie opłaca - nie mam po co pisać - cały temat jest o tym.
  • #23 13789873
    wariato
    Poziom 43  
    Ocena: 841
    izusizus napisał:

Czy jest jakas opcja zeby w trybie awaryjnym dzialal internet ?

Tryb awaryjny z obsługą sieci...
  • #24 13789889
    safbot1st
    Poziom 43  
    Kontynując... jeśli karta przejdzie bootowalny VMST, spróbowałbym:
    - uruchomić internet w trybie awaryjnym i ściągnąć driver sweeper.
    - odinstalować za jego pomocą dokładnie stare sterowniki po starej karcie
    - odnaleźć i zainstalować ponownie sterowniki chipsetu płyty gł.
    - zainstalować sterownik od ww. karty w temacie - a jaki - to już trzeba dobrać taki, żeby nie resetował systemu (jak podano w objawach w poście #1).

Wg. mnie:
    60% - uszkodzenie karty
    30% - wina zasilacza
    10% - wina systemu/ problem programowy
  • #25 13789946
    izusizus
    Poziom 9  
    Pisalam ze komputer siedzial 2 miesiace bez karty graficznej, poniewaz stara jest zepsuta wiec nie moge na niej pracowac :)
    Caly czas korzystam z Trybu Awaryjnego z obsluga Sieci i nie ma internetu.
    Widze, ze wszyscy doczepili sie tego zasilacza. Kupie nowy i chyba koniec tematu.
  • #26 13789961
    sosarek

Poziom 43  
    Jakie były objawy przed uszkodzeniem poprzedniej karty?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #27 13789973
    izusizus
    Poziom 9  
    Komputer dzialal normalnie ze stara karta. Karta przestala dzialac pod wplywem sprezonego powietrza, ktore uzyl moj mlodszy brat. Odpadla z niej taki czerwona czesc i monitor zgasl. Komputer byl w naprawie ale jednak nie kupowalam wtedy nowej karty poniewaz byly za drogie. tyle w temacie.
  • #28 13789999
    sosarek

Poziom 43  
    Nie robi się takich rzeczy na włączonym komputerze! Uszkodzeniu mogła ulec w tym momencie także płyta główna. W Trybie Awaryjnym zobacz czy uda Ci się użyć opcji Przywracania systemu z ostatniego punktu.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #29 13790050
    safbot1st
    Poziom 43  
    izusizus napisał:
    Odpadla z niej taki czerwona czesc

Jaka dokładnie część?
    Radiator spadł z karty grafiki na płytę?
    Nic koleżanka nie napisała, że poprzednia karta została uszkodzona w aktualnym zestawie.
    W takim wypadku do "układanki" trzeba dodać płytę gł. w której może być uszkodzony slot karty gr.
  • #30 13790296
    izusizus
    Poziom 9  
    Problem naprawiony.
    Przywrocilam system do kwietnia(przed pojsciem do serwisu) zaktualizowalam windows'a i wszystko smiga. Bardzo dziekuje wszystkim za pomoc i cierpliwosc :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z komputerem, który resetuje się po wymianie karty graficznej na Leadtek LR2A23 256MB. Po uruchomieniu systemu Windows XP pojawia się niebieski ekran błędu, a komputer się restartuje. W trybie awaryjnym komputer działa poprawnie. Użytkownik podejrzewa zasilacz, który ma niską jakość, co może prowadzić do uszkodzenia sprzętu. W trakcie dyskusji zasugerowano odinstalowanie starych sterowników karty graficznej oraz aktualizację systemu BIOS. Ostatecznie problem został rozwiązany przez przywrócenie systemu do wcześniejszego punktu, co pozwoliło na normalne działanie komputera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA