logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Astra G - Jak samodzielnie naprawić uszkodzony MID?

Davvvi 20 Sie 2014 21:16 6438 26
REKLAMA
  • #1 13893935
    Davvvi
    Poziom 27  
    Ocena: 183
    Kupiłem astrę niestety z padniętym MIDem a że, koszty naprawy to porażka to chciałbym sam go naprawić. Czy ktoś może dokładnie opisać jak to zrobić tak żeby działało na dłuższą metę? Poczytałem kilka tematów ale mało konkretów i stare tematy a może są jakieś lepsze sposoby na naprawę?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 13894680
    Davvvi
    Poziom 27  
    Typowa dla tych wyświetlaczy czyli nie wszystkie segmenty na wyświetlaczu się świecą.
  • #5 13896810
    bubu1769
    Poziom 43  
    Ocena: 2357
    Czyli standardowa naprawa poprzez nakłuwanie taśmy i jej porządne dociśnięcie do płytki, opis mozna bez problemu znaleźć w internecie. Oczywiście nie zawsze daje to 100% naprawy ale warto spróbować.

Moderowany przez Pawel wawa:

Ostrzeżenie! Porada absolutnie szkodliwa, prowadząca do krótkotrwałej poprawy. W wyniku takiej operacji, ponowna naprawa nie będzie możliwa.
    3.1.11. Zabronione jest publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady, porady nie będące próbą rozwiązania problemu oraz publikowanie identycznych wpisów następujących po sobie lub powtarzających informacje ujęte w toku dyskusji.

• #6 13896856
    Davvvi
    Poziom 27  
    Czytałem o nakłuwaniu taśmy ale ktoś opisywał że jest zbyt dużo ścieżek i nie zdaje to egzaminu. Czym to dobrze docisnąć?
  • #7 13897180
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 5042
    bubu1769 napisał:
    Czyli standardowa naprawa poprzez nakłuwanie taśmy i jej porządne dociśnięcie do płytki

To raczej kombinowanie na krótką metę niż zrobienie jak się należy.
    Po czasie znów będzie to samo i co wtedy? Dziurawienie taśmy większą igłą aż w końcu się rozerwie?
    Później zakończy się wymianą taśmy na nową i koszty wyjdą większe niż byłyby na początku.
  • REKLAMA
  • #9 13898779
    Davvvi
    Poziom 27  
    Panowie rozebrałem MIDa ,wyczepiłem wyświetlacz i okazało się że odszedł razem z taśmą. Tak to teraz wygląda:
    Opel Astra G - Jak samodzielnie naprawić uszkodzony MID? Opel Astra G - Jak samodzielnie naprawić uszkodzony MID?

Da się coś jeszcze z tego zrobić?
  • #12 13899016
    Davvvi
    Poziom 27  
    Eh czyli wpakuje tam zwykłego TIDa bo nie uśmiecha mi się wywalić 300zł na komputer gdzie przy moim jeżdżeniu jest mi mało potrzebny.
  • #13 13902583
    Davvvi
    Poziom 27  
    Panowie mam prośbę bo o przeszczepie MIDa zamiast TIDa to jest mnóstwo tematów ale w drugą stronę nic nie znalazłem, Czy może ktoś podpowiedzieć których pinów użyć żeby podłączyć TIDa zamiast MIDa?
  • #15 13903086
    Davvvi
    Poziom 27  
    Mam już rozpiskę TIDA i Mida problem mam z tym że w zderzaku nie ma czujnika temperatury. Zastanawiam się teraz czy nie kupić jakiegoś zewnętrznego termometru samochodowego i ładnie wpasować sobie go w kieszeń po MIDzie. Mając DIesela MID i tak był ubogi a w cenie MIDA i czujnika Temp mogę calkiem niezły termometr z pomiarem zewnętrznym i wewnętrznym, o stanie naładowania aku. JAk myślicie?
  • #17 13904069
    Davvvi
    Poziom 27  
    Pomysł nie najgorszy niestety termometry na all są dość drogie a przy czym małe,wręcz malutkie i tu zaczyna się kłopot bo będzie problem z ładnym wkomponowaniem go.
  • REKLAMA
  • #19 15320421
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6455
    Do czego chciałbyś podłączyć ten wyświetlacz? Moduł sterujący ma wyjście na taki wyświetlacz i niczego innego (w prosty sposób) do niego nie podłączysz.
  • #20 15321877
    Silnoręki85
    Poziom 12  
    Ocena: 22
    Np. wykorzystując oryginalne podzespoły mida ?
    W linku poniżej przedstawiam o co mi chodzi widać że idzie wykonać to tak aby wyświetlał dokładnie takie same dane jak oryginalny https://www.youtube.com/watch?v=SvBacxqNV5c
    Mam możliwość by ktoś mi to nawet wykonał i zaprogramował gdybym sobie sam z tym nie poradził ale najpierw chciałbym się co nie co dowiedzieć na ten temat
  • #21 15321986
    ociz
    Ocena: 3472
    To nie jest sam wyświetlacz tylko całe nowe urządzenie. Do kupienia gotowe za około 80 euro. Z oryginalnego tylko obudowa została.
  • #22 15321999
    tzok
    To jest tego samego typu wyświetlacz co oryginalny. Co więcej jest to kompletny komputer pokładowy, niezależny od fabrycznego systemu.

http://veramon.czweb.org/en_pp_astra_g_mid.html

Oczywiście technicznie jest możliwe czytanie informacji z linii sterujących oryginalnego wyświetlacza, przetwarzanie ich i wyświetlanie na innym wyświetlaczu, ale to rozwiązanie bardzo karkołomne.
  • #23 15325323
    Silnoręki85
    Poziom 12  
    Widziałem to już wcześniej , jest to świetna alternatywa dla mid ma dodatkowe funkcje i jest bardzo trwały , wiem że można zrobić to na Arduino , kolega z Czech wykonał kawał dobrej roboty ale ... jest za drogi i wiedzą raczej się nie podzieli bo na tym zarabia i musiał by udostępnić program nad którym na pewno sporo się napracował , a my szukamy tu rozwiązania żeby tą wiedzą podzielić się z innymi :)
    Za 1/3 jego ceny można kupić wszystkie podzespoły do jego wykonania sam LCD w detalu kosztuje około 25 zł więc taniej już było by wykonać konwerter bitmap z wyświetlacza lcd fabrycznego (graficznego?) na wyświetlacz alfanumeryczny co zadowoliło by bardzo wielu posiadaczy mida z notorycznie zanikającymi pikselami. Posiadam takiego mida w którym wyświetlacz pękł i się rozlał nie mogę znaleźć nic kompatybilnego , dla tego też mogę z nim pokombinować
  • #24 15326010
    tzok
    Oryginalny moduł MID nie jest bardzo drogi (ok 150zł) ani trudny do zdobycia... wyświetlacz MIDa jest wyświetlaczem tekstowym, takim samym jak ten w w/w projekcie, z tą różnicą, że ma kilka piktogramów (RDS, EON, TP - ponad dolnym wierszem, oraz RDS na prawo od zegara). Z uwagi na to, że driver wyświetlacza jest w samym MIDzie, a do wyświetlacza idą same linie sterujące, jest ich bardzo dużo co znacząco komplikuje i podraża wykonanie konwertera. Według mnie jest to ekonomicznie nieopłacalne, nawet gdybym to robił po kosztach i dla siebie.
  • #26 15327091
    Silnoręki85
    Poziom 12  
    Do modułu wyswietlacza nie trzeba było by wszystkich linii dociagać, niezła rzeźnia to by była faktycznie :) Po co przelutowywać wszystko z taśmy co jest praktycznie nie wykonalne skoro można by odszukać na płytce kilka punktów odpowiadających za wysyłanie podstawowych sygnałów do sterowania wyswietlacza maksymalnie może to być ze 12 punktów. Kupić nie problem moge sobie kupić za chwile nawet ale nie na tym sztuka ma polegać :) Wiem ile mid kosztuje gdzie dostać itp nie jestem ulośledzony przecież :) Napisałem dokładnie o co chodzi o wymiane samego wyswietlacza. Jesli ma ktoś schemat Mida prosze o zamieszczenie go może coś zaradzimy ;)
  • #27 15327185
    tzok
    By to zbudować i tak musiałbyś mieć sprawny wyświetlacz, żeby podejrzeć sygnały sterujące. Jednostkowe wykonanie jest zdecydowanie nieopłacalne.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1026556.html

Nową tasiemkę można kupić...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na samodzielną naprawę uszkodzonego wyświetlacza MID w Oplu Astrze G, który nie wyświetla wszystkich segmentów. W odpowiedziach sugerowane są różne metody, w tym nakłuwanie taśmy łączącej wyświetlacz z płytką, co może przynieść krótkotrwałe efekty. Inni użytkownicy wskazują, że w przypadku poważniejszych uszkodzeń, takich jak oderwanie wyświetlacza od taśmy, lepszym rozwiązaniem może być zakup nowego lub używanego MID-a. Pojawiają się również pomysły na zamianę MID-a na TID-a oraz na wykorzystanie zewnętrznych termometrów samochodowych. Dyskusja obejmuje również alternatywne rozwiązania, takie jak podłączenie wyświetlacza alfanumerycznego, jednak wymaga to zaawansowanej wiedzy technicznej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA