logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Koszt robocizny przy montażu alarmu - od punktu czy wartości systemu?

k.rol 26 Kwi 2005 18:31 99523 66
Najlepsze odpowiedzi

Jak wycenić robociznę przy montażu alarmu: od punktu, od wartości systemu czy według stopnia trudności?

Nie ma jednej stałej stawki — robociznę liczy się zależnie od regionu, rodzaju obiektu/auta, składu zestawu i stopnia trudności montażu, a nie tylko „od punktu” albo sztywno od wartości alarmu [#1439564][#1461999] W alarmach obiektowych często pada wycena na poziomie ok. 50% wartości sprzętu, czasem 50–60%, a niektórzy doliczają nawet do 100% kosztu materiałów; przy pełnym, fachowym montażu z kablami, konfiguracją i dokumentacją autorzy uznają też, że robocizna powinna być przynajmniej równa cenie sprzętu [#1444702][#1531726][#2539123] Dla aut podawano konkretne stawki za sam montaż: np. 150 zł za alarm, 80 zł za centralny zamek 2 drzwi i 150 zł za 4 drzwi, ale w droższych i bardziej skomplikowanych samochodach cena rośnie, bo montaż trwa dłużej i wymaga większej ostrożności [#1439893][#1440012][#1462903] Pojawiają się też przykłady wyceny „od punktu”, np. 50 zł za punkt z osobnym przeliczeniem dla centrali i sygnalizatora, ale to raczej jedna z metod, nie uniwersalna zasada [#1531726][#163422?]. Najważniejsze jest, żeby liczyć także dojazdy, telefon, organizację sprzętu, testy, programowanie i ewentualne poprawki, bo inaczej stawka wyjdzie za niska i „zjadają” ją koszty [#1522865][#1803442]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 1439544
    k.rol
    Poziom 11  
    mam pytanko
    ile sie bierze za robocizne -jak to liczy od punktu czy od wartosci alarmu
    dajcie znac

............................................................................
    Ogłoszenie

Przeczytaj również:
    Centrala alarmowa Satel Perfecta, konfiguracja - wybrane zagadnienia Zbiór tematów
    Wyjścia (programowalne i nie tylko) central alarmowych
    Jak działają wyjścia alarmowe centrali
    Podłączenie dowolnej czujki do dowolnej centrali alarmowej - poradnik
    Jak podłączyć sygnalizator do centrali alarmowej - poradnik

Zapraszamy do zapoznania się z pozostałymi poradnikami, tematami wyróżnionymi, artykułami, z zakresu systemów zabezpieczeń takich jak domofony, automatyka bram i szlabanów, systemy alarmowe, kamery, kontrola dostępu:
    Poradniki dot. systemów zabezpieczeń

Jeżeli w w/w tematach nie znajdziesz odpowiedzi na swoje pytanie, zapraszamy na forum:
    Systemy zabezpieczeń

Zachęcamy również do odwiedzenia sekcji Poradniki Ogólne, gdzie znajdziecie materiały z pozostałych działów forum, w tym dla osób rozpoczynających swoją przygodę z elektroniką:
    Poradniki Ogólne
  • #2 1439564
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3620
    Ciekawe pytanie zadałeś. Od jakiego punktu? Lutowniczego? Chyba nie...
    Ceny są różne. Zależne od regionu kraju (wiadomo "warszafka rzondzi" ;) ), zakładu i jego renomy, auta w jakim jest ten alarm montowany, tego czy klient ma alarm własny, czy zakup z montażem, itd.
  • #3 1439775
    Snajper
    Poziom 11  
    Za zestaw ktory kupilem na allegro:Magicar 440,4 krancówki,2 czujniki drzwiowie,3 siłownki w tym jeden do klapy i 2 mastery,czujniki ruchu,czujnik uderzenia 2 srefowy z prealarmem, syrena z własnym 6 tonowa 138 dB-zapłaciłem 200 zeta.A za zołeznie w Sosnowcu jeden gosciu chciał 200zł(tyle co drugi alarm-duzo ale robi S_U_P_E_R) a jedna Baba 100 zeta ale widac kable we wnetrzu auta w ktorym przedemna byl zkladany alarm forteca i jeszcze miala pretensje ze nie ma takiego alarmu do którego mozna podpiac odrazu silownki tylko chiala mi wcisnac sterownik zamka u siebie za 150złoty.Klipa!Wiec widzisz zalezy na ile cie stac.Chcesz dobrze drozej-na odtrabiono-taniej.Marka auta nie ma znaczenia-absolutnie nie.U mnie licza od ilosci montowanego towaru ale tez licza jak widzisz roznie.Szukaj az znajdziesz..Powodzenia
  • #4 1439893
    carrier
    Specjalista - Alarmy Samochodowe
    Ocena: 1052
    U mnie ceny za montaż sprzętu powierzonego (typ samochodu i skład zestawu nie mają znaczenia) są takie:

-montaż alarmu: 150 zł brutto
    -montaż centrala 2 drzwi 80 zł brutto
    -montaż centrala 4 drzwi 150 zł brutto

Pozdrawiam Michał (Gdańsk)
  • #5 1439949
    sq8ju
    Poziom 24  
    Ocena: 10
    Czasami robimy alarmy z kolegą. Centrala + 2 detektory ruchu i jedna syrena to około 200zl. Oczywiście jak sobie klient kable pociągnie w domu.
  • #6 1440012
    Błażej
    No nie mówcie, że nie ma różnicy w podpinaniu alarmu w seicento, czy jakimś matizie, a np. w bmw lub mercedesie (albo fiacie stilo - ci co wiedzą to przemilczą). Wiadomo. Zazwyczaj alarmy też idą różnej klasy (choć nie zawsze). Ale różnica w robocie jest ogromna.
  • #7 1440370
    GRZEGORZ OST
    Poziom 17  
    Ocena: 31
    Ale o jaki alarm chodzi w domu czy aucie
  • #8 1440420
    Błażej
    O kurdę. Faktycznie. Klient nie sprecyzował, a ja od razu uderzyłem w auta :) :) :)
    Poczekajmy aż się odezwie i wyjaśni o jakie mu chodziło.
  • #9 1440655
    k.rol
    Poziom 11  
    w domu i aucie
  • #12 1444634
    carrier
    gmail napisał:
    Montowałem ostatnio alarm w lokalu centralka, manipulator, syrena zew., 4 czujki nadajnik z anteną do ochroniarzy koszt. montażu 150zł ok. 10% wartości sprzętu

Ja za obiekty biorę ok 80% wartości materiału.
  • #13 1444682
    humek
    Poziom 32  
    Ocena: 163
    kazdy wycenia swoją pracę sam.Uważam ze "za psie pieniadze psie mieso jedza" i jest to prawda.Urzadzenie jakim jest alarm ma skutecznie chronic obiekt przed intruzem.Wszelkie "partaninki" nie powinny mieć tu miejsca.Czasem ba nawet czesto zleceniodawcy szukaja "najtańszego rozwiazania -czyli kupuja sobie za własne pieniadze "swięty spokój" ale tylko sobie, o skutecznosci takiego systemu nie ma co rozprawiać.Jeżeli ma on w bardzo duzym stopniu chronić mienie to musi byc wykonany z dobrych podzespołów i solidnie (z duzym nakładem pracy być wykonany) inaczej sie nie da! Nie wiem czy pytajacy jest amatorem czy firmą która sie specjalizuje "od lat" w takowych instalacjach? powinno sie przestrzegać norm w tej dziedzinie obowiazujacych bo zamawiajacy alarm jak go okradna a system nie zadziala poprawnie co moga wskazac powołani rzeczoznawcy np z firmy ubezpieczeniowej nie bedzie miał litosci nad "partaczem" Patrzac obiektywnie to ten inwestor co ma dobro do pilnowania to i ma na system który tego dobra ma pilnować , wszyscy inni chca sobie kupowac za wlasne pieniadze spokój by czuc sie pewniej ...do czasu! ??? Dlatego tez jest w ofercie cała gama czujników ,centralek sygnalizatorów do zastosowania zaleznie od klasy obiektu.Pytanie ile za alarm?? troche jest smieszne gdyz to wszystko zalezy za jaki gdzie zainstalowany i jak ma działac (jak skutecznie) i ile "duszy i serca " włozy w oprogramowanie , wymyslenie systemu i wykonanie sam instalator. to tyle pozdrawiam.

''
  • #14 1444702
    Lukasz3232
    Poziom 19  
    Ocena: 157
    carrier napisał:
    gmail napisał:
    Montowałem ostatnio alarm w lokalu centralka, manipulator, syrena zew., 4 czujki nadajnik z anteną do ochroniarzy koszt. montażu 150zł ok. 10% wartości sprzętu

Ja za obiekty biorę ok 80% wartości materiału.

Jestem tego samego zdania.

Przy alarmach montowanych w budynkach robocizna według mnie powinna wynosić ok 50% wartości sprzętu, plus to co zyskujemy na rabatach od dostawcy sprzętu, klient dostaje towar w cenach detalicznych sugerowanych przez producenta.

Oczywiście mam na myśli system zamontowany profesjonalnie, a nie po znajomości i "bez faktury".
  • #15 1445643
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 670
    gmail napisał:

witam

moim zdaniem, to zdecydowanie za mało - właściwie śmieszne pieniądze

jeżeli miałbyś policzyć dojazd, (wiadomo, że musisz pojechać przynajmniej 2 razy) wydane pieniądze na telefon, czas poświęcony na organizacje sprzętu, materiału, amortyzacje chociażby wiertarki - to te pieniądze (orientacyjnie) powinieneś przeznaczyć właśnie na ten cel.

myslę, że w Twoim przypadku min 300-400zł byłoby na miejscu
  • #16 1459263
    dzakel
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam

Proponuję zastować katalog nakładów rzeczowych AL-01 do systemów włamaniowych, oczywiście prościej pracować na programie do kosztorysowania tylko to już kosztuje.
  • #17 1459297
    koppers
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    80 % to tak ,ale za 150 zł to jeszcze nic nie montowałem i nie będę.
    Mam znajomych instalatorów gdzie graty kosztują 1800 a on dolicza 200-300 i cieszy się że ma robotę? Oczywiście nie liczy dojazdu ,telefonów wykonanych itp.Ale są tacy psujący rynek niestety.Może powinni pracować dla Ochojskiej?
  • #18 1461999
    Konstancin
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Nie ma kolego na to reguły. Ceny są różne w zależności od alarmu , marki auta i od fachowości . Wiadomo że jak klient zaprowadzi samochód do Heńka Poczesały pod blok to zapłaci grosze i będzie się potem plątał w kablach zwisających pod nogami , ale jak zaprowadzi do warsztatu ktory się tym specjalizuje i płaci podatki to zapłaci więcej ale będzie zadowolony.
  • #19 1462482
    Mich@el
    Poziom 16  
    Ocena: 21
    carrier napisał:
    U mnie ceny za montaż sprzętu powierzonego (typ samochodu i skład zestawu nie mają znaczenia) są takie:

Ciekawe kolego jak Ci przyprowadzą S-klasę za 400 tys. i poproszą o alarm do PZU za ok 200 zł ( te posiadają już atest) czy też tak ochoczo przystąpicie do montażu???
    Pozdrawiam Michał Szczecin.
  • #20 1462654
    mos5
    Poziom 24  
    Ocena: 148
    gmail napisał:

150ZŁ jak to zmontuje i zostawię na stole , oczywiście bez programowania reg. i testowania i bez gwarancji poprawnego dzałania.
  • #21 1462903
    carrier
    Mich@el napisał:
    carrier napisał:

Ciekawe kolego jak Ci przyprowadzą S-klasę za 400 tys. i poproszą o alarm do PZU za ok 200 zł ( te posiadają już atest) czy też tak ochoczo przystąpicie do montażu???
    Pozdrawiam Michał Szczecin.

Oczywiście auta luksusowe traktuję inaczej (musi być wysoka cena bo najczęściej montaż trwa 1-2 dni, a jedna "listewka" w takiej furze kosztuje fortunę), ale najczęściej im kto ma droższe auto to mniej chce wydać na zabezpieczenia (ma AC). Gość który przyprowadził niedawno auto z "niemiec" 10-15 letnie zostawi przeważnie pomiędzy 500 a 1500zł i uważa że zrobił niezły interes.
  • #22 1465041
    Konstancin
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Witam. Ja się Carrier z tobą zgadzam. Od lat zajmuję sie montażem alarmów i wiem że różne auta mają różny stopień tzw. ryzyka i ktoś kto za psie pieniądze podejmuje się montażu urządzenia w tak drogim samochodzie musi uwielbiać sporty ekstremalne. Faktem jest także to że im bogatszy klient i im droższe auto tym jest bardziej skąpy.( ta słoma w butach ). Ale to już jest temat na inne forum.
    Pozdrawiam.
  • #23 1465092
    cobraver
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    ten ziom co strzelił alarm do budynku za 150zł to chyba w niedzielę pod kosciołem kwestuje hehe
    za 150 zł do obiektu to nawet bym się na niego nie odlał ewentualnie bym mógł spojrzeć z ukosa za te pieniądze

pieprzy ceny a przy takich zyskach za długo nie pożyje

z powierzonego nie robię gdyż nie lubię taplać sie w padaczkach z allegro
    a potem jeden z drugim trąbi na miescie jak mu to alarm nie chodzi zamontowany przeze mnie .Nie robie i juz

ziomy od drogich samochodów to generalnie sępy preriowe

ale nie mam zamiaru odstawiać fuszery montuje ten co chce a ten co przyszedł kupić cenę czego sie może spodziewać?
    a syfu robić nie będę

u mnie w mieście było paru takich fetniaczków i co już ich nie ma a ja byłem jestem i bede
  • #24 1468778
    Robnaj
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Drażliwy temat, ale goście z niskimi stawkami nie powinni wypowiadać się tak głośno bo niedługo lump pod sklepem więcej uzbiera niż fachowiec od alarmów.

Ja uważam że cenę za usługę się liczy w zależności od nakładu pracy, stopnia trudności zadania i od tego jakim autem jeździ klient (IM DROŻSZYM TYM WIĘCEJ).

Miałem raz bogatego frajera który chciał żebym mu założy urzywany alarm w jakiejś hali żeby było taniej to powiedziałem mu że się do niego odezwę i na tym się skończyło.

Pozdrawiam ceniących się fachowców.

P.S. Pana za 150 PLN nie bo rynek psuje.
  • #25 1470341
    jazlo
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    200 pln od cienkola za centralke i wyjec
    900 pln od VOLVO V40 centralka alar. centr. zamek wyjce zdalne sterowanie blokada auta (modul GSM)
    + sprzęt i materiały

stacjonarne od 350 bez faktury

lubuskie
  • #26 1470464
    Radeon 24
    Poziom 24  
    Ocena: 191
    Witam!! Co do kolegi Konstancin cyt: "Wiadomo że jak klient zaprowadzi samochód do Heńka Poczesały pod blok to zapłaci grosze i będzie się potem plątał w kablach zwisających pod nogami , ale jak zaprowadzi do warsztatu ktory się tym specjalizuje i płaci podatki to zapłaci więcej ale będzie zadowolony."- nie tylko "Henki" robia amatorsko z kablami na widoku. Wiele razy robilem auto po alarmie zakladanym w autoryzowanym serwisie gdzie po odkreceniu ktoregos z plastikow kable doslownie "wysypywaly" Ci sie na rece (az ciac, laczyc i wyjazd). Ode mnie auto wychodzi z wplastrowanymni przewodami od alarmu w oryginalne wiazki auta z poucinanymi nadmiarami, POLUTOWANYMI kablami, pochowana centralka (w nie oklepanym miejscu). Alarm kupuje sam (nie bawie sie w badziewia typu Magic car) i po montazu pod zyczenie klijeta programuje centralke udzielajac gwarancji 5 letniej na calosc (zaufana marka alarmow od 7 lat zadnej reklamacji). Za ta zabawe wolam (za robote) 200 zl w zaleznosci od stopnia trudnosci auta. Pozdrawiam!!
  • #27 1473569
    hippis
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Witam! ja za sama robocizne w samochodach oczywiscie biorę od 150 do 900zł! jak przyjedzie cienkus i chce dzwi,klapy i wyjca biorę 150zł ,jak przyjedzie np.124.merol-200zł za drzwi,klapy wstrzas,wyjec,i sterowanie centralnym,a jak przyjedzie S-klasse z 2004 to nie montuję juz do takiej fury żadnych badziewii! jak gosc chce alarm do takiej furki za 300zł to mu mówię że ma jechac do sewisu!!! a ja montuje tylko drogie alarmy sprawdzone i za moztarz biorę np.900zł. tak że jest to róznie zaleznosci co sobie klient zyczy, jaki montuję alarm i do jakiego samochodu!!! Pozdrawiam.
  • #28 1522865
    wojteksct
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Witam:)

cobraver napisał:
    ten ziom co strzelił alarm do budynku za 150zł to chyba w niedzielę pod kosciołem kwestuje hehe
    za 150 zł do obiektu to nawet bym się na niego nie odlał ewentualnie bym mógł spojrzeć z ukosa za te pieniądze

p.... ceny a przy takich zyskach za długo nie pożyje

z powierzonego nie robię gdyż nie lubię taplać się w padaczkach z allegro
    a potem jeden z drugim trąbi na miescie jak mu to alarm nie chodzi zamontowany przeze mnie .Nie robie i juz

ziomy od drogich samochodów to generalnie sępy preriowe

ale nie mam zamiaru odstawiać fuszery montuje ten co chce a ten co przyszedł kupić cenę czego się może spodziewać?
    a syfu robić nie będę

u mnie w mieście było paru takich fetniaczków i co już ich nie ma a ja byłem jestem i bede

Zgadzam się z kolegą - 150 zł to śmieszne pieniądze. Miałem kiedyś przypadek, że zakładałem alarm 60km od mojego miejsca zamieszkania. 6 czujników, dwa sygnalizatory, klawiatura ,centrala CA - 6. System zainstalowałem w domu jednorodzinnym. Części kosztowały około 1200 - 1400 zł ( razem z kablem - ponad 100m). Myślałem, że sie wyrobię z tym w jeden dzień (robiłem z kumplem) - ustaliłem kwotę za robociznę 400zł. Jak się potem okazało pieniądze te były śmieszne w stosunku do wykonanej pracy. Zakladalismy instalacje przez dwa dni po 14 - 15 godzin pracy, praktycznie bez przerwy. Trzeciego dnia przyjechałem zaprogramować i sprawdzić system. Facet dostał 12- miesięczną gwarancję na system alarmowy - i to był kolejny mój błąd. Na same dojazdy przy instalacji systemu wydałem ponad 50 zł (koszty paliwa). Do tego doszły dwa dojazdy z powodu wady dwóch czujników. W sumie zrobiło się z tego około 75 zł. Pracowałem ponad 30 godzin w sumie (nie licząc dojazdów) i zarobiłem na czysto około 320 zł. łatwo policzyć ile wyszło za godzinę - a jeszcze gdyby uwzglądnić amortyzacje samochodu itp. - bez komentarza. Od tamtej pory postanowiłem, że alarmy będe zakładał tylko w moim mieście, a każda gwarancja na sprzęt lub dojazd poza miasto będzie dodatkowo liczony.

Pozdrawiam

Wojtek
  • #29 1522875
    mielcar
    Poziom 22  
    Ocena: 41
    Ja po prosu liczę tak 30% wartości sprzętu + 8%wartośi sprzętu za projekt. Uważam to za uczciwą cenę... W koću po coś robiłem lic II-go stopnia...
  • #30 1525549
    wojteksct
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Witam:)

mielcar napisał:
    Ja po prosu liczę tak 30% wartości sprzętu + 8%wartośi sprzętu za projekt. Uważam to za uczciwą cenę... W koću po coś robiłem lic II-go stopnia...

Ja uważam, że to i tak mało. Też mam licencję II stopnia. Ostatnio słyszałem że jakaś firma w toruniu miała wziąść 1500zł od punktu (nie do konca wiem co to znaczy - chyba od zamontowanego elementu np. czujnika + sam czujnik). No to jakby sobie policzyć 2 czujniki + centrala + klawiatura + sygnalizator to mamy 7500 ;) . Poza tym firmy naliczają sobie opłaty miesięczne za gwarancję..

Pozdrawiam

Wojtek

Podsumowanie tematu

✨ Koszt robocizny przy montażu systemów alarmowych jest bardzo zróżnicowany i zależy od wielu czynników, takich jak rodzaj obiektu (samochód czy budynek), stopień skomplikowania instalacji, ilość i rodzaj montowanego sprzętu, renoma wykonawcy oraz region kraju. W przypadku alarmów samochodowych ceny wahają się od około 150 zł do nawet 900 zł, przy czym droższe i bardziej luksusowe auta (np. BMW, Mercedes, S-klasa) wymagają bardziej skomplikowanego montażu i wyższych stawek. Montaż w budynkach często wyceniany jest procentowo od wartości sprzętu, najczęściej w granicach 30-80%, z typową wartością około 50%. Wycena powinna uwzględniać także koszty dojazdu, materiałów eksploatacyjnych, amortyzacji narzędzi oraz gwarancji i serwisu. Montaż profesjonalny obejmuje pełne okablowanie, konfigurację, testowanie i dokumentację powykonawczą. W dyskusji podkreślano, że niska cena często idzie w parze z niską jakością wykonania, co może skutkować problemami z działaniem systemu i koniecznością poprawek. W przypadku systemów alarmowych w budynkach z dużą ilością czujek i kabli, robocizna może sięgać nawet 100% wartości sprzętu. Wśród stosowanych rozwiązań wymieniano także montaż blokad elektronicznych, integrację z systemami CAN w samochodach oraz różne podejścia do montażu i gwarancji. Dyskutowano również o specyfice montażu alarmów w pojazdach z systemem CAN, gdzie montaż może być łatwiejszy, ale wymaga specjalistycznej wiedzy. Wskazano, że cena powinna odzwierciedlać nakład pracy, stopień trudności oraz jakość wykonania, a także uwzględniać specyfikę danego pojazdu lub obiektu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA