"Moc to coś, co nadaje fizykom atomowych ich moc" - mówi teoretyk z CERN Ben Kenobi, pracujący na uniwersytecie w Mos Eisley na Tatooine. "Moc to pole energii tworzone przez wszystkie żyjące istoty. Otacza nas, przenika i scala galaktykę w jedność".
Jakkolwiek naukowcy nie są jeszcze pewni w 100%, co powoduje istnienie Mocy, to już udało się wykorzystać jej potencjał. Praktyczne aplikacje tego odkrycia dotyczą dalekozasięgowej komunikacji, wpływaniu na umysły czy podnoszeniu ciężkich obiektów z bagien.
Kenobi opowiada, że pierwszy raz o Mocy zaczął on nauczać, kiedy jego młoda studentka miała problemy z nauką do egzaminu z fizyki cząsteczkowej. "Mówiła ona, że jestem jej jedyną nadzieją" - wspomina naukowiec. "Zaprojektowałem więc odpowiedni eksperyment, który miałby wykryć istnienie Mocy i przekazałem dalej moją wiedzę".
Wystąpienie Kenobiego pod tytułem "Niech Moc będzie z EU" było mocnym argumentem za tym, aby eksperyment przeprowadzony został w Europie. Udało się przekonać radę CERN do sfinansowania instalacji nowych modułów R2 w centrum obliczeniowym CERNu. Te niewielkie droidy pomóc miały naukowcom w radzeniu sobie z zalewem danych pochodzących z nowego eksperymentu przeprowadzonego z wykorzystaniem detektora TIE (Thermodynamic Injection Energy) zainstalowanego w LHC.
"Jesteśmy bardzo zadowoleni z nowego dodatku do kompleksu akceleratorów w CERNie" mówi analityk danych Luke Daniels, na temat interakcji naukowców z droidami R2. "Detektor TIE zapewnił nam mnóstwo dodatkowej pracy, a poza tym wydaje bardzo fajne dźwięki, podczas gdy emituje strumienie energii".
Jednakże środowisko naukowe podzielone jest w kwestii tego odkrycia. Badacz zajmujący się ciemną materią, Dave Vader nie jest zadowolony z tego odkrycia. Z ciężkim oddechem tłumaczył on na wystąpieniu prasowym, iż odkrycie to nie ma kosmologicznych interpretacji: "Asteroidy nie są moim zmartwieniem" - podsumował.
Plotki głoszą, iż badacz ten ma ogromne nadzieje na zgłębienie Ciemnej Strony Modelu Standardowego, a w pewnym momencie może być zainteresowany zbudowaniem własnej stacji badawczej. Środowisko naukowe podzielone jest, a wielu z naukowców skuszonych jest propozycją Vadera - badaniem Ciemnej Strony. Szczególnie Ci, którym podobają się wielkie czerwone lasery i powrót do chodzenia w ciemnych togach po uczelni.
"Mamy nadzieję na kontynuowanie badań nad Mocą i wykorzystanie jej, na przykład do latania czy zdalnego otwierania drzwi" mówi korzystający z detektora TIE fizyk doświadczalny Fan Buoi. "Aktualnie, mówiąc szczerze, nie do końca interesuje mnie jak to działa. Wydział teoretyczny ma jakieś dziwne pomysły dotyczące działania Mocy, wykorzystujące dziwną formę życia - midi-chloriany. Jednakże wydaje mi się, że jest to słabo przemyślane wytłumaczenie tego i odciąga nas od tego jak fajna jest Moc".
Badania są w toku, a naukowcy z CERN już przewidzieli, iż Moc obudzi się później, jeszcze w tym roku.
Źródło:
http://phys.org/news/2015-04-cern.html#jCp
Fajne? Ranking DIY