logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Naukowcy z CERNu potwierdzają eksperymentalnie istnienie Mocy

ghost666 01 Kwi 2015 14:12 4488 10
REKLAMA
  • Naukowcy z CERNu potwierdzają eksperymentalnie istnienie MocyNaukowcy pracujący przy Wielkim Zderzaczu Hadronów (LHC) rozpoczęli niedawno testowanie akceleratora do pracy przy wyższej energii równej 13 TeV i już udało im się uzyskać nowe, niezwykle fascynujące wyniki pozwalające na wgląd w fundamentalną strukturę Wszechświata. Jakkolwiek cztery fundamentalne siły - oddziaływanie silne i słabe, elektromagnetyczne i grawitacyjne - znane są już od dawna, a ich istnienie jest bardzo dobrze potwierdzone eksperymentalnie, to naukowcom z CERNu udało się uzyskać dowody potwierdzające istnienie istnienia Mocy. "Bardzo imponujący wynik ten jest" - mówi przedstawiciel naukowców, niewielki zielony człowieczek.

"Moc to coś, co nadaje fizykom atomowych ich moc" - mówi teoretyk z CERN Ben Kenobi, pracujący na uniwersytecie w Mos Eisley na Tatooine. "Moc to pole energii tworzone przez wszystkie żyjące istoty. Otacza nas, przenika i scala galaktykę w jedność".

Jakkolwiek naukowcy nie są jeszcze pewni w 100%, co powoduje istnienie Mocy, to już udało się wykorzystać jej potencjał. Praktyczne aplikacje tego odkrycia dotyczą dalekozasięgowej komunikacji, wpływaniu na umysły czy podnoszeniu ciężkich obiektów z bagien.

Kenobi opowiada, że pierwszy raz o Mocy zaczął on nauczać, kiedy jego młoda studentka miała problemy z nauką do egzaminu z fizyki cząsteczkowej. "Mówiła ona, że jestem jej jedyną nadzieją" - wspomina naukowiec. "Zaprojektowałem więc odpowiedni eksperyment, który miałby wykryć istnienie Mocy i przekazałem dalej moją wiedzę".

Wystąpienie Kenobiego pod tytułem "Niech Moc będzie z EU" było mocnym argumentem za tym, aby eksperyment przeprowadzony został w Europie. Udało się przekonać radę CERN do sfinansowania instalacji nowych modułów R2 w centrum obliczeniowym CERNu. Te niewielkie droidy pomóc miały naukowcom w radzeniu sobie z zalewem danych pochodzących z nowego eksperymentu przeprowadzonego z wykorzystaniem detektora TIE (Thermodynamic Injection Energy) zainstalowanego w LHC.

"Jesteśmy bardzo zadowoleni z nowego dodatku do kompleksu akceleratorów w CERNie" mówi analityk danych Luke Daniels, na temat interakcji naukowców z droidami R2. "Detektor TIE zapewnił nam mnóstwo dodatkowej pracy, a poza tym wydaje bardzo fajne dźwięki, podczas gdy emituje strumienie energii".

Jednakże środowisko naukowe podzielone jest w kwestii tego odkrycia. Badacz zajmujący się ciemną materią, Dave Vader nie jest zadowolony z tego odkrycia. Z ciężkim oddechem tłumaczył on na wystąpieniu prasowym, iż odkrycie to nie ma kosmologicznych interpretacji: "Asteroidy nie są moim zmartwieniem" - podsumował.

Plotki głoszą, iż badacz ten ma ogromne nadzieje na zgłębienie Ciemnej Strony Modelu Standardowego, a w pewnym momencie może być zainteresowany zbudowaniem własnej stacji badawczej. Środowisko naukowe podzielone jest, a wielu z naukowców skuszonych jest propozycją Vadera - badaniem Ciemnej Strony. Szczególnie Ci, którym podobają się wielkie czerwone lasery i powrót do chodzenia w ciemnych togach po uczelni.

"Mamy nadzieję na kontynuowanie badań nad Mocą i wykorzystanie jej, na przykład do latania czy zdalnego otwierania drzwi" mówi korzystający z detektora TIE fizyk doświadczalny Fan Buoi. "Aktualnie, mówiąc szczerze, nie do końca interesuje mnie jak to działa. Wydział teoretyczny ma jakieś dziwne pomysły dotyczące działania Mocy, wykorzystujące dziwną formę życia - midi-chloriany. Jednakże wydaje mi się, że jest to słabo przemyślane wytłumaczenie tego i odciąga nas od tego jak fajna jest Moc".

Badania są w toku, a naukowcy z CERN już przewidzieli, iż Moc obudzi się później, jeszcze w tym roku.

Źródło:

http://phys.org/news/2015-04-cern.html#jCp

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    Fizyk z wykształcenia. Po zrobieniu doktoratu i dwóch latach pracy na uczelni, przeszedł do sektora prywatnego, gdzie zajmuje się projektowaniem urządzeń elektronicznych i programowaniem. Od 2003 roku na forum Elektroda.pl, od 2008 roku członek zespołu redakcyjnego.
    https://twitter.com/Moonstreet_Labs
    ghost666 napisał 11961 postów o ocenie 10263, pomógł 157 razy. Mieszka w mieście Warszawa. Jest z nami od 2003 roku.
  • REKLAMA
  • #2 14579770
    submariner
    Poziom 32  
    Ocena: 268
    :) fajny prezent na 1-04 , niech moc będzie z wami...
  • REKLAMA
  • #4 14579939
    marti_944
    Poziom 28  
    Ocena: 19
    Moc? Byłem zawsze przekonany, że to Szmoc! :P Tym niemniej - to bardzo dobrze... Przydałby się taki... dźwig na Moc... :P

Pozdrawiam! \m/
  • #5 14580881
    zaq25
    Poziom 16  
    Ocena: 30
    Niech moc będzie z wami :) do jutra ;)
  • REKLAMA
  • #6 14580985
    Bogdan 6
    Poziom 15  
    Ocena: 116
    Też o tym czytałem w dodatku mają tą moc trzymać w specjalnych fiolkach zabezpieczonymi grawitonami aby moc się nie rozpraszała. Od roku 2020 ma być sprzedawana do użytku osobistego.
    Je-daj powrócą.
  • #7 14581144
    Szumlus
    Poziom 17  
    nie SZMOC TYLKO ŚMOC xD wymiar mocy do potęgi Ś ;p
  • REKLAMA
  • #8 14581848
    xE5150
    Poziom 25  
    Ocena: 82
    He, he, ale ostrzeżenie i tak będzie.

Elektroda jest portalem prawa i kara Cie nie ominie Panie ghost666. :D

Niech śmoc będzie z adminem. :D
  • #9 14582317
    tuning86
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    A ja myslałem ze mocz.
  • #10 14585806
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 14586010
    marti_944
    Poziom 28  
    Ocena: 19
    Szumlus napisał:
    nie SZMOC TYLKO ŚMOC xD wymiar mocy do potęgi Ś ;p

Śmoc? Jakiś nowy przekład, którego nie znam? :P W znanych mi tłumaczeniach zawsze była "Szmoc", chyba, że w ogóle mówimy o czymś innym. :D Pozwalam sobie na off-top, bo pewnie nasze posty i tak polecą do kosza.

Pozdrawiam! \m/

Podsumowanie tematu

✨ Naukowcy z CERNu, pracujący przy Wielkim Zderzaczu Hadronów (LHC), potwierdzili istnienie Mocy, co stanowi nowy krok w badaniach nad fundamentalną strukturą Wszechświata. W trakcie testów akceleratora przy energii 13 TeV uzyskano wyniki, które mogą zmienić dotychczasowe rozumienie czterech fundamentalnych sił: oddziaływania silnego, słabego, elektromagnetycznego i grawitacyjnego. Teoretyk z CERN, Ben Kenobi, opisuje Moc jako pole energii otaczające i scalające galaktykę. Dyskusja na forum zawiera humorystyczne odniesienia do Mocy, w tym nawiązania do kultury popularnej oraz spekulacje na temat jej zastosowania w przyszłości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA