logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konwerter USB-Serial TTL/LVTTL "z niczego"

gimbus 14 Cze 2015 08:16 7695 16
  • Konwerter USB-Serial TTL/LVTTL "z niczego"
    Flashowanie dowolnego urządzenia zawsze niesie ze sobą ryzyko, że coś pójdzie nie tak.
    Zamiast urządzenia z nowym, lepszym softem możemy mieć bezużyteczną cegłę, możliwą do wykorzystania jedynie jako przycisk do papieru. Często eksperymentuję z alternatywnym softem dla routerów i zawsze wymianie softu towarzyszy dreszczyk emocji. Zawsze wtedy obiecuję sobie - najwyższy czas zrobić/kupić jakiś konwerter USB->serial, aby WrazieW mieć możliwość naprawy urzadzenia. Na obietnicach się kończy..
    Dostępne na rynku konwertery (np. produkt Satela do programowania central alarmowych) są dość drogie i pracują na napięciu +5V (TTL), a routery zwykle sa wykonane w technologii +3,3V (LVTTL). Z kolei kable serial do starej Nokii (np. CA-42 - zabytek z plejstocenu, ale ma potrzebną elektronikę, wystarczy uciąć wtyczkę od strony telefonu) są prawie niedostępne albo osiągaja niezłe ceny - jeśli ktoś nie wie co ma wyrzuca "kawał druta", jeśli wie - to się ceni.
    Wydanie ponad 100zł nie bardzo mi się uśmiechało ze "względów ideologicznych" ;-)

W końcu natąpiło to, co musiało kiedyś natąpić - router po flashowaniu nie wstał.
    I jak to zwykle bywa - głucha noc przed długim weekendem.....
    Nie wytrzymam kilku dni bez eksperymentów ;-)

Wydłubałem kiedyś z uszkodzonego UPS-a Ever taką oto płytkę:
    Konwerter USB-Serial TTL/LVTTL "z niczego" Konwerter USB-Serial TTL/LVTTL "z niczego"

Po bliższym przyjrzeniu okazało się, że to konwerter USB-Serial 5V, tylko jakoś zmodyfikowany na potrzeby Evera.

Zgodnie z dokumentacją chipa FT232BM, tor UART może pracować w kilku trybach zasilania:
    Bus Powered, Self Powered i External Powered.
    Zakres napięć zasilania toru: +3.0V do +5.25V

Nada się :-)

Przeciąłem ścieżkę doprowadzającą +5V do toru UART. Ta sama ścieżka doprowadzała +5V do kilku innych wyprowadzeń chipa FTDI, więc musiałem wstawić dodatkowy mostek. W pola lutownicze wlutowałem goldpiny - sygnały Rx i GND już były doprowadzone, dolutowałem mostek łączący trzeci pin z wyprowadzenie Tx. Czwarty pin wykorzystałem do doprowadzenia zasilania do wyprowadzenia 13 (VCCIO) układu FTDI - zasilanie toru UART. Pobieram je z routera - nie ma znaczenia, czy jest to urządzenie TTL czy LVTTL, i tak będzie działać :-)

"test suite" czyli środowisko testowe: stary router netgeara (jak go usmażę strata będzie niewielka), rzeczony konwerter i mój komp.
    Wszystkie 4 sygnały wyprowadziłem na złącze od napędu FDD i zrobiłem kabelek - przejściówkę w standarzdie wyprowadzeń RS na płytce Netgear-a i drugą w standardzie TP-Linka. Diody widoczne na obudowie sygnalizują napięcie +5V z USB, zasilanie pobierane z routera i stan linii Rx i Tx toru USB - te ostatnie podłaczone do wyprowadzeń 11 i 12 układu FT232BM (tak na marginesie podlutowanie 2 przewodów do sąsiednich nóżek chiipa w rastrze 0.8mm zajęło najwięcej czasu, ale sie uparłem ;-).

Video 1:
    podłączanie konwertera do USB - widać, że jest rozpoznawany poprawnie jako usb2serial, sterowniki ładują się, mam dodatkowy port szeregowy ttyUSB0

Video 2:
    Start routera z podłączonym kablem serial, mam konsolę i dostęp :-)

Zgodne z moją dewizą: zrobić coś z niczego - total BOM (Bill Of Materials) 0,00zł
    Czas wykonania: ok. 1h.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    gimbus
    Poziom 13  
    gimbus napisał 38 postów o ocenie 128, pomógł 2 razy. Mieszka w mieście Poznań. Jest z nami od 2006 roku.
  • #2 14769531
    gbd.reg
    Poziom 21  
    Ocena: 45
    Ceni się taki projekt, tym bardziej że chipy FT232 uchodzą za jedne z lepszych.

Mam tylko jedno zastrzeżenie do wstępu: kupno przejściówki USB - RS232 wcale nie jest drogie, wystarczy wpisać na znanym portalu aukcyjnym frazę FT232 i wyskakują nam piękne moduły po bardzo niskich cenach, kabel od starej nokii lub moduły do centralek alarmowych to nie jedyne wyjście!
  • #3 14769594
    pheonix
    Poziom 13  
    Ocena: 41
    kolego gbd.reg tu nie chodzi o kupno tylko zgodnie co autor napisał :
    gimbus napisał:
    Zgodne z moją dewizą: zrobić coś z niczego - total BOM (Bill Of Materials) 0,00zł
    Czas wykonania: ok. 1h.

Proste, szybkie i pożyteczne. Approved :P
  • #4 14770420
    Tomekddd
    Poziom 23  
    Ocena: 35
    Projekt fajny i użyteczny, zwłaszcza że za free :)

Mam natomiast pytanie może trochę nie z tematu, czy taka tania przejściówka od chińczyka niby na ft232 będzie działała czy padnie od razu i jak się przed tym uchronić? Czytałem kiedyś że wypuścili sterownik który uśmierca podrobione chipy a nie wydaje mi się że za taką cenę kupiłem oryginalny 2,5$.

Pozdrawiam :)
  • #5 14770966
    Macosmail
    Poziom 35  
    Ocena: 858
    Ja ostatnio kupiłem przejściówkę z chipem CP2102 właśnie w obawie o podrobione chipy FT232. Działają bez problemu. Na Linuksie, jak i Windowsie 7 instalują się plu&play.
    Chociaż mam i FT232 z Alie**ress i działają bez problemu, a 2,5$ nawet nie kosztowały ;-)
  • #6 14771220
    piotrva
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 735
    Znaczy z tego co wiem to FTDI wycofało się z nadpisywania bloku pamięci układu w układach nieoryginalnych.
    Sprawa dotyczyła tylko jednej wersji sterownika, wywołała sporą burzę, FTDI wycofało się z tego pomysłu.
    Mimo to po takiej akcji podróbki FT232 daje się w 100% odratować :)
  • #7 14771440
    Tomekddd
    Poziom 23  
    No to mnie pocieszyłeś :D a jak by co, to będzie nowy temat na forum.
  • #8 14772078
    mkpl
    Poziom 37  
    Ocena: 854
    No to jeszcze ADUM1201 + przetworniczka DC/DC i już ful wypas z izolacją do 1kV
  • #10 14773562
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2812
    elektryku5 napisał:
    A co złego jest w PL2303, że nikt o nim nie wspomniał?
    Nic, tak samo jak Oti6858. Gotowe kabelki USB <-> RS232 (TTL).
    Można kupić gotowy kabelek od Nokii DKU-5 za 5zł, można też zrobić samemu.
    Kwestia gustu.
  • #11 14775240
    SimKom
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Czy ja dobrze widzę i koledzy podniecają się bo autor posta podłączył do routera wydłubaną z innego urządzenia płytkę z konwerterem USB-UART ?
    Sam temat już jest mylący "Konwerter USB-Serial TTL/LVTTL "z niczego". Jak to z niczego?
    Przeciez to gotowiec wyciągniety z jakiegoś złomu. Jakie to niby osiagnięcie? Dzieciaki z zacieciem do elektroniki wydłubują takie płytki w wieku kilku lat. Gratuluje! Super projekt ! :D :D :D
  • #12 14775290
    Tomekddd
    Poziom 23  
    elektryku5 napisał:
    A co złego jest w PL2303, że nikt o nim nie wspomniał?

U mnie ten układ w ogóle nie działał, może trefna przejściówka ale od razu po podłączeniu system wykrywa go jako nieznane urządzenie. Przekopałem setki stron i porad NIC nie pomogło...
  • #13 14778450
    piotrva
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 735
    U mnie PL2303 z kolei co jakiś czas gubi bajty lub zawiesza się - FT232RL nigdy tak mi nie zrobił a użyłem już n takich scalaków. Zawsze z pewnego źródła :D
  • #15 14779269
    elektronik000
    Poziom 19  
    Ocena: 52
    PL2303 na najnowszych sterownikach (jak i na starych) to lubi BSODy sypać, szczególnie jak jest port COM otworzony, a się wyciągnie PL2303 z portu USB.
  • #16 14779592
    mkpl
    Poziom 37  
    Ocena: 854
    Ja używałem PL2303 do interface LPG. Było tragicznie co chwile zwiechy systemu. Okazało się, że po zainstalowaniu wirtualnego xp 32bit bajka zero problemów... wiec cos z systemem lub sterownikami
  • #17 14784788
    elektronik000
    Poziom 19  
    Ocena: 52
    Dobrą alternatywą jest CP2102 - tańszy niż FTDI, a stabilniejszy od PL2303.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat konwerterów USB-Serial TTL/LVTTL, szczególnie w kontekście flashowania urządzeń, co wiąże się z ryzykiem uszkodzenia. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami z różnymi chipami, takimi jak FT232, CP2102 i PL2303. Zauważono, że konwertery FT232 są cenione za jakość, ale dostępne są również tańsze alternatywy, jak CP2102, które są stabilniejsze od PL2303. Wspomniano o problemach z podróbkami chipów FT232 oraz o ich wcześniejszym wycofaniu z nadpisywania pamięci. Użytkownicy podkreślali, że można samodzielnie wykonać konwerter lub wykorzystać gotowe kable, takie jak DKU-5 od Nokii. Wskazano również na problemy z działaniem PL2303, które mogą powodować zawieszanie systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA