logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kompresor z zamrażarki

kozak 22 05 Sie 2015 00:18 10305 20
REKLAMA
  • Kompresor z zamrażarki
    Witam. Kompresor powstał by umilić pobyt w warsztacie. Kompresor który kupiłem w sklepie generuje spory hałas i praca w nocy nie była już tak przyjemna (szczególnie ze budziłem całą rodzinę i dnia następnego krzyczeli :D ).
    Pewnego dnia dostałem sprężarkę ze starej zamrażarki. Zbiornik 24 l kupiłem za grosze, otwory idealnie pasowały pod sprężarkę wystarczyło przespawać uchwyty w inne miejsce. Dospawałem też uchwyt z przodu do przenoszenia i nóżkę od spodu . Został też wypiaskowany. Kółka dostałem od znajomego więc musiałem kupić tylko wyłącznik ciśnieniowy.
    Czas potrzebny do napełnienia zbiornika od 0 do 8 barów to niestety aż 10 min ale rekompensuje to cisza w warsztacie. W przyszłości może dołożę jeszcze jedną sprężarkę.

Pozdrawiam Emil.
    Kompresor z zamrażarki Kompresor z zamrażarki Kompresor z zamrażarki Kompresor z zamrażarki Kompresor z zamrażarki

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    kozak 22
    Poziom 13  
    kozak 22 napisał 137 postów o ocenie 145. Mieszka w mieście Gliwice. Jest z nami od 2009 roku.
  • REKLAMA
  • #2 14899390
    george2002

Poziom 21  
    Ocena: 158
    Ładnie zgrabnie i działa - to się liczy, a jeśli nie zależy na czasie (nie ukrywam że długawy ale kosztem ciszy) to udało się zrobić bdb kompresorek :) mam pytanie odnośnie ciśnienia - jakie duże da się uzyskać ? 8 barów jak rozumiem standardowo :) ?

PS
    Widzę w tle na drugim zdjęciu zasilacz KORAD - jak się sprawuje ? bo właśnie idzie do Mnie zamówiony egzemplarz i opinie są Mi potrzebne ;)

Pozdrawiam
    Grzegorz
    Konto firmowe:
    GS electronic Grzegorz Stoliński
    2 Pułku Lotniczego 18, Kraków, 31-857 | Strona WWW: www.gselectronic.pl
  • #3 14899834
    kozak 22
    Poziom 13  
    Ocena: 145
    Wyłącznik ciśnieniowy jest ustawiony na 8 barów, choć zbiornik był testowany przy ciśnieniu 10 barów i sprężarka z takim ciśnieniem radzi sobie bez zająknięcia.
    Zasilacz sprawuje się bardzo dobrze od ok 7 miesięcy, wentylator nie jest aż tak głośny jak piszą o nim w internecie choć może po gwarancji założę tam większy radiator i inny wentylator z termostatem.
  • #5 14899997
    tatanka
    Poziom 21  
    Ocena: 116
    Kompresor nie ma problemu ze startem przy panującym ciśnieniu w zbiorniku :?:
    Np 4bar.
  • REKLAMA
  • #6 14900324
    mati_252
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    Bardzo fajny kompresor. Też się przymierzam do budowy podobnego urządzenia. Stara sprężarka od lodówki czeka i czeka już kilka lat. Może kiedyś w wolnej chwili ;). Co do Twojego sprzętu mam tylko jedno zastrzeżenie. Sposób w jaki masz połączony kompresor z butlą. Jeśli wiesz to taka sprężarka pracuje w kąpieli olejowej, z czasem olej wraz z powietrzem zostanie wypompowany z obudowy sprężarki i dojdzie do zatarcia. Proponuje abyś dolutował do wylotu coś w rodzaju wężownicy z miedzianej rurki ustawionej pionowo i dopiero podłączył wylot do butli. Będzie to miało dwa plusy. Po pierwsze taka wężownica zadziała jak chłodnica, a po drugie olej będzie miał szanse spłynąć do obudowy. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 14900597
    mkpl
    Poziom 37  
    Ocena: 843
    Fajny sprzęt. Czy takie kompresory można łączyć równolegle?
  • #8 14900721
    kozak 22
    Poziom 13  
    SKM 1964:
    Robiłem próbę wodną tego zbiornika, każdy kto się bierze za taką budowę zna ryzyko. Kompresor nie odbiega niczym od takiego który można kupić w sklepie (prócz sprężarki) posiada wyłącznik ciśnieniowy i zawór bezpieczeństwa który zadziała po przekroczeniu 8 barów.

tatanka:
    Wyłącznik ciśnieniowy jest ustawiony tak że wyłącza sprężarkę przy 8 barach i włącza przy ciśnieniu 6 barów. Przy ciśnieniu 6 barów nie ma problemu z rozruchem.

mati_252:
    Bardzo dziękuje za sugestie, w wolnej chwili postaram się coś takiego wykonać.

mkpl:
    Tak jeżeli sprężarki będą o tych samych parametrach w przeciwnym wypadku może być problem z rozruchem. Myślę że najlepszym rozwiązaniem jest zastosowanie dwóch osobnych zaworów zwrotnych wkręconych do zbiornika po jednym do każdej sprężarki.
  • #9 14902287
    elektryku5
    Poziom 39  
    Ocena: 1049
    mati_252 napisał:
    Jeśli wiesz to taka sprężarka pracuje w kąpieli olejowej, z czasem olej wraz z powietrzem zostanie wypompowany z obudowy sprężarki i dojdzie do zatarcia. Proponuje abyś dolutował do wylotu coś w rodzaju wężownicy z miedzianej rurki ustawionej pionowo i dopiero podłączył wylot do butli. Będzie to miało dwa plusy. Po pierwsze taka wężownica zadziała jak chłodnica, a po drugie olej będzie miał szanse spłynąć do obudowy. Pozdrawiam.

Za dużo go nie spłynie, bo zatrzyma się na płytce zaworka po stronie tłoczącej.
  • #10 14903688
    bruns
    Poziom 30  
    Ocena: 302
    Do czego można używać sprężarki o tak małej wydajności?
    Jest to przydatne w praktyce?
  • #11 14903902
    SKM 1964
    Poziom 34  
    Ocena: 660
    Można używać ale trzeba długo czekać na nabicie powietrza. Jest na pewno cicha jak lodówka, a i ciśnienie można podkręcić nawet do 25bar. Kiedyś sprawdzałem manometrem to do bijało do 25bar i więcej nie mogłem bo ściągało przewody z opasek. :|

Dodano po 2 [minuty]:

Miałem okazję pompować koło od Stara po wymianie dętki, czyli od zera, to trwało około 2 godzin aby nabił do 6bar.
  • #12 14905899
    pawlik722
    Poziom 27  
    Ocena: 355
    Wyjątkowo ładnie wykonany, dołóż koniecznie odolejacz z odkręcanym zbiornikiem, będziesz mógł co jakiś czas uzupełnić wydmuchany olej, "wężowniczka na wyjściu" się zapcha i będzie pchać olej dalej po jakiś czasie i tak.
    Co do maks ciśnienia zalutowałem na stałe kiedyś końcówkę do napełniania lodówek gazem do agregatu, wykręciłem zawór i wkręciłem reduktor z manometrem, skala skończyła się na 36barach jak pamiętam a agregat ciągle chodził;)
    Pompowałem takim wynalazkiem bez zbiornika koło w C360 zdążyłem zrobić obiad zjeść i odpocząć przy filmie ale na bił:P
    w domu mam na małym danfosie zrobiony kompresor biurkowy do aerografu plus wyjście na odsysarkę do cyny;)
    Fajny sprzęt:)
  • #14 14907170
    landy13
    Poziom 31  
    Ocena: 259
    kozak 22 napisał:
    Kompresor powstał by umilić pobyt w warsztacie.

A ja naiwny sądziłem, że kompresory służą do pompowania powietrza.
    Zaiste ciekawych rzeczy można dowiedzieć się na forum.
  • #15 14907363
    tatanka
    Poziom 21  
    Ocena: 116
    Jeżeli z jedne strony dmucha to z drugiej ... :D
    I jeszcze fajnie wibruje.
    Więc jest dla obu płci.
    Nie tak jak telefony, że tylko mają wibrę.
    Jesteśmy pokrzywdzeni !!!
  • #16 14908189
    krosnal
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Ja wykorzystałem kompresor z zamrażarki, ale wyłącznie do pompowania kół. Zbiornik wydaje się zbędny, gdyż jeśli chodzi o samo napompowanie koła, gromadzenia powietrza w zbiorniku to strata. Kompresorek jest zgrabny, wystarczy wąż z końcówką do pompowania kół z manometrem. W innym przypadku zastosowanie go jajko kompresora wydaje mi się pomyłką, kiedyś próbowałem nabić zbiornik kompresora ale trwało to wieki.
  • REKLAMA
  • #17 14908213
    elektryku5
    Poziom 39  
    Ocena: 1049
    Ja miałem z zbiornikiem 25l kiedyś, ale pompowało wieki, to nawet do przedmuchania komputera jest średnie rozwiązanie, jedynie nada się pod aerograf czy jakieś inne urządzenie wymagające niewielkiej wydajności.
  • #19 14909828
    kozak 22
    Poziom 13  
    Kompresor spisuje się bardzo dobrze do przedmuchiwania elektroniki. Czas 10 min na nabicie zbiornika 24l do 8 barów nie jest tragiczny, głównie zależało mi na ciszy. Do malowania posiadam inny kompresor.
  • #20 14909973
    Jacek1234gml
    Poziom 12  
    Ocena: 69
    zawór bezpieczeństwa by się przydał? chyba że jest zintegrowany z presostatem?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik skonstruował kompresor z sprężarki pochodzącej ze starej zamrażarki, co pozwoliło na cichą pracę w warsztacie. Zbiornik o pojemności 24 l napełnia się do 8 barów w około 10 minut. Użytkownik zainstalował wyłącznik ciśnieniowy, który wyłącza sprężarkę przy 8 barach i włącza przy 6 barach. W dyskusji poruszono kwestie bezpieczeństwa, takie jak testy ciśnieniowe zbiornika oraz konieczność zastosowania odolejacza. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami na temat wydajności kompresora, jego zastosowań oraz możliwości łączenia kilku sprężarek równolegle. Wskazano również na potrzebę chłodzenia oleju w sprężarce oraz na różne zastosowania, takie jak pompowanie kół czy przedmuchiwanie elektroniki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA